Trobades de les entitats

 

 

IMATGES DEL SEGON CONGRÉS "Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa"

Dijous 30 de març es va inaugurar el II Congrés "Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa" al Museu Comarcal del Montsià , a Amposta. La presentació va anar a càrrec de Joan Mª Roig, alcalde d'Amposta, Josefa Beltran, presidenta del II Congrés Cultura i Territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa, Lluís Arola, rector de la Universitat Rovira i Virgili, i Vicent Querol en representació de la Universitat Jaume I de Castelló. Les activitats acadèmiques tenen lloc al Museu Comarcal del Montsià fins el dissabte 1 d'abril. En total es presentaran 4 ponències i 55 comunicacions dels àmbits de llengua, literatura, antropologia, societat, història, geografia, patrimoni natural, patrimoni cultural, economia i medi ambient; alhora que es faran 4 taules rodones. El 2 d'abril es celebrarà a Rossell la Trobada d'Entitats i Associacions Culturals de les comarques de la Diòcesi de Tortosa. Ahir per la tarda es va poder escoltar la ponència *"El territori en època ibèrica: un substrat de l'actualitat?*, a càrrec d'Arturo Oliver Foix (Arqueòleg restaurador del Museu de Belles Arts de Castelló); i les comunicacions següents: "Els projectes de l'arquitecte Josep Prat i l'academicisme a les Terres de l'Ebre" de Anna Isabel Serra; "Els inventaris de béns de les dignitats catedralícies a la Tortosa baixmedieval" de Victòria Almuni; "La catedral (1149-1374), /focus iluminae/"; "Creació i territori:mecanismes de difusió i producció de l'artista contemporani a les Terres de l'Ebre" de Pilar Lanau; "Artistes i representació del territori ebrenc: els autòctons i els turistes dels segles XIX i XX" de Núria Gil; "La pintura de Ferran Arasa en el context cultural del segle XX" de Elena M. Fabra; "La importància de la muntanya en el procés de neolitització a la regió del curs inferior de l'Ebre, segons investigacions al jaciment arqueològic de la Cova del Vidre" de Josep Bosch; "L'espai viscut" de Manel LLarch; i "Quan bufa el vent de llent" de Alvaro Tuliesa. La taula redona, amb el tema *"El patrimoni arquitectònic a l'antiga diòcesi de Tortosa. Realitats i somnis d'un territori dispers"*, va contar amb la participació d'Arturo Zaragozá Catalán (Arquitecte Inspector de Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana), Josep Lluís Ginovart (ArquitecteDirector del Pla de la catedral de Tortosa i professor de la Universitat Internacional de Catalunya), Yolanda Gil Saura (Professora d'Història de l'Art de la Universitat de València) i Joan Fuguet Sans (Professor de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya).

--

Rossell        2 d’abril de 2006

 III Trobada d’entitats i associacions culturals de les comarques de la diòcesi de Tortosa 

Tema: “La salvaguarda del patrimoni: exposició de projectes d’actuació sobre el territori” 

10. 00 h Inauguració de la trobada

10.15 h “Custòdia del territori: intervenció directa de la societat civil en la preservació dels valors naturals, culturals i del paisatge”, a càrrec de Rebecca Moreno (Responsable d’iniciatives de la Xarxa de Custòdia del Territori)

11.00 h “L’arquitectura rural, un patrimoni per estudiar i per protegir”, a càrrec de Joan Maluquer (President de la Fundació Mas i Terra)

11.45 h Pausa-cafè

12.15 h-14.00 h Presentació de projectes aplicats al territori per part de les entitats.

12.15 h  Presentació del projecte de catalogació de Masos del Rossell, a càrrec de Miquel Àngel Pradilla.

12.45 h El patrimoni de la Pedra en sec. L’experiència de la Fundació el Solà en el seu estudi, divulgació i preservació, a càrrec de Neus Borrell.

13.15 h Presentació del projecte REPTE de materials didàctics vinculats al Patrimoni.

13.45 h Debat            

14.00 h Dinar

17.00 h Actuació de la Coral de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona.

 Preu del dinar: 8 €

Les inscripcions a la trobada d’entitats s’hauran de formalitzar abans del 24 de març[x1] 

Per a més informació i inscripcions:

Institut Ramon Muntaner

tel. 977 401 757 / merce@irmu.org

www.irmu.org  

Vint associacions catalanes i valencianes acorden a Morella establir relacions culturals, any 2.002

Emili Fonollosa

Dues desenes d'associacions culturals del nord de Castelló, sud de Tarragona i Baix Aragó reunides a començaments del mes de juny a l'Ajuntament de Morella, en la trobada ajornada del I Congrés de Cultura i Territori de la diòcesi de Tortosa, van acordar establir vincles permanents i proposar activitats conjuntes donades les característiques semblants que les uneixen. 

A partir de l'experiència que es va detallar de l'Associació "Amics de Vallibona", que compta amb la web www.vallibona.net , es va acordar crear com a primer pas un portal a internet que arreplegue totes les activitats i propostes d'aquestes associacions i les que decidisquen agregar-se, així com una llista de distribució per correu electrònic. La revista digital Vinaròs.News, que abasta informativament parlant quasi totes les comarques implicades, ha oferit un espai per tal d'engegar aquesta presència conjunta a internet, que en un futur podria ser més àmplia i amb un domini propi. El fet que Vinaròs.News, http://news.vinaros.net , arribe per correu electrònic a vora 1850 persones d'uns trenta-cinc països possibilitarà que es puga fer una àmplia difusió de les associacions implicades que apareixeran a l'apartat especialment creat. En la nova secció "Associacions" de l'esmentada revista, feta col.laborant Maestrat.net, s'ha inclòs una completa relació de les entitats, oberta permanentment a les que encara no s'hagen inclòs i treballs interessants sobre l'activitat cultural en aquestes comarques. Aquesta primera presència global a internet, que unifica les webs de les associacions que ja compten amb ella, dona pas a un contacte "virtual" permanent, així com una trobada presencial anual; la pròxima serà dins d'un any a Calaceit, al Baix Aragó, seu d'una de les entitats que també s'han unit a aquest projecte unificador. Per a llavors es podrien portar ja propostes concretes que podrien incloure fins i tot activitats escolars entre diferents municipis. Les associacions van coincidir a destacar els llaços d'unió culturals i llingüístics entre un costat i un altre del riu Sénia, que fa de frontera geogràfica entre les terres valencianes i les catalanes. 

En la trobada de Morella, es van donar detalls d'una enquesta realitzada entre associacions culturals d'aquestes comarques amb interessants dades com que la majoria de les mateixes són de recent constitució i que són molt poques les que compten amb pressupost per a oferir beques o organitzar certàmens amb premis. Entre els assistents a la trobada, organitzada pel Centre d'Estudis d'Els Ports i celebrada a l'Ajuntament morellà, es va destacar també la possibilitat d'intercanviar activitats entre les diverses associacions i poblacions. A Morella es van donar cita associacions de les comarques d'Els Ports, Maestrat, Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Ribera d'Ebre i Matarranya. El coordinador de la "trobada" Julià Pastor realitzava en acabar un balanç molt positiu de la mateixa, "la participació ha sigut bona, després de la suspensió de la primera convocatòria pel temporal de neu, crec que s'ha donat un primer pas per a una major relació entre les entitats, hem d'esforçar-nos per realitzar algun treball conjunt dins de la diversitat que representen les terres incloses en la diòcesi de Tortosa, que estan molt poc conjuntades i vertebrades". El coordinador de Cultura a les Terres de l'Ebre Josep Sebastià Cid, també present en la trobada, va anunciar la pròxima creació d'una fundació denominada institut Ramon Muntaner, que ja compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i pròximament del Govern Balear i que podria contribuir a augmentar les relacions entre aquestes entitats. Els representants de les associacions van ser rebuts per Elena Doménech, regidora de l'Ajuntament de Morella, que va col·laborar en aquesta trobada que va ser culminada amb una visita cultural a la ciutat. 

IMATGES DE LA TROBADA

 

[ Entrada - Una a Una - Al Dia - Com Som - Els Ports - Trobada Morella - Llista - Vallibona ]

 

©1996-2005 VinaròsNews
http://news.vinaros.net   news@vinaros.net