ALTRES POBLES
E
dició 500 i última -Del 7 al 20 de novembre de 2016
 

Finalitzen les obres en el Pont de la Bota i s’obre al trànsit la N232
El cierre del pont de la Bota ha causado diversas afecciones

La masificación de jabalís daña la producción de trufa. Creix la producció i l’ocupació de les empreses de les Terres de l’Ebre

La Catedral de Tortosa cierra el  Año Santo de la Misericordia
Alcalà de Xivert-Alcossebre     

Repunta el mercado del alquiler y compraventa de viviendas. L'Ajuntament estudia la presentació d'al·legacions al PATIVEL

Sant Mateu-Càlig

La residència per a la tercera edat, en el pressupost de la Generalitat 2017.  Visita a les obres de la carretera CV-137 Càlig-Sant Jordi

Traiguera
La población culmina un año de impulso turístico. Incendio forestal
Sant Jordi-Santa Magdalena
Adhesió al Pacte Territorial per l'Ocupació del Maestrat Litoral
Es torna a organitzar un curs de pintura
Millora dels marges del camí rural Tírig-Catí
Morella
Es convocarà un nou encontre de l’Acord de Morella per la N232
Vilafranca
Vilafranca i Mosqueruela presenten al Govern d'Aragó les 3.000 firmes que demanen la millora de la carretera
Forcall
A licitación la gestión del bar-restaurante Mesón de la Vila
Alcanar
Presentació de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil
CEMEX Alcanar recibe el reconocimiento de las autoridades medioambientales de la Generalitat
La Sénia
L'Ajuntament sondeja l'opinió dels ciutadans sobre els pressupostos
Amposta
L'Ajuntament contractarà durant sis mesos 12 joves titulats
Ulldecona
Obres de millora a l’Avinguda Generalitat
La Diputación plantea prioridades al nuevo gobierno
Lo Más News.- Conozca cada día los titulares y fotografías más recientes y destacados de estas comarcas, en actualización constante, en nuestra portada

Finalitzen les obres en el Pont de la Bota i s’obre al trànsit la N232
NOTA DE PRENSA 

L’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i altres membres de la corporació han acompanyat al Delegat del Govern en la seua visita a les obres. Rhamsés ha traslladat en la visita la necessitat d’agilitzar al màxim els tràmits per a l’adjudicació i execució de la construcció del nou tram Barranc de la Bota-La Torreta (Port de Querol) Després de cinc setmanes de treballs han finalitzat les obres de reparació del Pont de la Bota, avançant quasi una setmana els terminis previstos pel Ministeri de Foment.

Les actuacions s'han centrat a reparar el tram afectat per l'accident d'un camió, produït fa un any, que va trencar la barana d'una vora del pont i va danyar també el tauler i altres elements de l'estructura. Durant aquest període la carreta ha quedat tancada al trànsit perquè els treballs han requerit alçar completament el ferm sobre el tauler de l'estructura, així com la realització de formigonats en tota l'amplària del mateix, per la qual cosa era impossible mantenir el trànsit pel pont. Aquest inconvenient ha afectat principalment al trànsit entre la comarca dels Ports i Vinaròs per la via N-232 i amb Castelló per la via N-232/CV-10, suposant un increment considerable el viatge Morella-Vinaròs i produint un trànsit molt intens en la CV-12 (Morella-Ares). En l'inici de les obres va haver-hi prou desinformació per part de Foment, augmentant la preocupació dels veïns de la comarca, principalment per l'afecció en serveis públics com a transport i sanitat. Aquest fet, s'espera segons ha apuntat l’alcalde “servisca perquè en possibles futures actuacions no torne a ocórrer i siga la gent afectada la primera coneixedora de tota la informació disponible i es millores la coordinació per minvar les molèsties tot el possible”.

El Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, i el Subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles, han visitat l'actuació acabada del Pont de la Bota, acompanyats de l’alcalde i altres membres de la corporació. L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “com s’ha demostrat durant estes setmanes la N232 és fonamental per a la nostra comunicació. Ens alegrem que les obres ja finalitzen i tornem a la normalitat, agraint l’esforç tècnic per fer l’obra en el menor temps possible”.

Condicionament del Port de Querol en la N-232

 Aprofitant la visita i trobant-se al Pont de la Bota, Ripollés ha traslladat al Delegat i Subdelegat del Govern la necessitat d'agilitar els tràmits per a començar com més prompte millor les obres de condicionament del Port de Querol. Actuació molt necessària en la carretera N-232, principal via de comunicació entre el nord de Castelló i el Baix Aragó. “La millora de la N232 és fonamental per al futur socioeconòmic de totes estes comarques, les administracions hem de sumar esforços i no perdre ni un dia més per a que les obres i la millora integral d’esta via sigue una realitat”. Després de l'autorització de les obres, per part del Ministeri de Foment, en aquests moments es troba en la fase d'obertura i avaluació de les ofertes presentades per les empreses candidates a executar les obres de condicionament.


El cierre del pont de la Bota ha causado diversas afecciones
MIQUEL AGOST-EMILI FONOLLOSA

El cierre al tráfico de la conexión más importante del interior norte de la provincia, que une Castellón y Teruel, deja atrás afecciones en la zona, sobre todo en el turismo, pero también en el día a día de muchos vecinos o transportistas que utilizan de forma habitual este vial.

Muchos de los afectados describieron la situación como una «odisea», ya que en la alternativa, la carretera de Ares del Maestrat, se formaban grandes colas y retenciones de tráfico por el paso de numerosos camiones. El paso de camiones y otros vehículos eRA constante en  los viales alternativos, formándose largas colas en muchas ocasiones por la cantidad de vehículos de gran tonelaje que utilizan estas rutas.

En La Montalbana, masía situada en el término municipal de Ares del Maestrat, un vecino, Paco Bellés, afirmaba que «nunca había visto pasar tantos vehículos; el otro día conté más de 50 camiones bañeras en una hora, aparte de coches o furgonetas». En esta zona rural de Ares existen fincas a los dos lados de la CV-15, vial que hay que cruzar para poder acceder a ellas. Según Bellés, «a veces, es difícil pasar al otro lado de la carretera y hay que esperar un buen rato por el tráfico».

Pero no todo son inconvenientes en la zona a causa del corte en la N-232. El turismo se ha acrecentado en los municipios de la zona. En este sentido, el alcalde de Ares del Maestrat, Abelardo Tena, afirma que «no únicamente hay más turistas durante el fin de semana, sino que en los días laborales también se puede apreciar más gente en el pueblo. Además de visitar el castillo y ver el pueblo, se interesan por otras poblaciones como Benassal y Culla, que se ven desde el Castillo de Ares».

Bares y restaurantes del municipio, como el Restaurante Coll d’Ares también notaron positivamente el mayor flujo de vehículos en estas carreteras que cruzan el término en dirección a Morella o Vilafranca. Sin embargo, también se producían algunas molestias o dificultades. Sin ir más lejos, recientemente se averió un camión en el Puerto de Ares y fue necesaria una grúa para retirarlo de la calzada. No obstante,

El corte de la N-232 ha dificultado la llegada a Vallibona por este vial, para los que procedían de la costa si no hacían uso de la carretera de Rossell, sino que también se estaban produciendo la entrada por la estrecha carretera desde el puerto de Querol de grandes camiones que colapsaban el angosto y peligroso vial de acceso al municipio.

Un tráiler, llega a Vallibona, sin poder continuar su ruta

El aumento de vehículos que circulan por esta carretera, está contribuyendo a deteriorar su firme, que ya se encuentra en muy mal estado. Así lo ha destacado el alcalde vallibonense Juan José Palomo, quien ha aprovechado para reivindicar por enésima ocasión la mejora de este que es el principal acceso al municipio.

Varios tráileres se han “atrevido” a entrar por la carretera de Vallibona al encontrarse la N-232 bajando desde Morella. A pesar de haber un indicativo prohibiendo el acceso de camiones, varios camiones de gran tonelaje se han aventurado a penetrar en la carretera, tal vez por no haber visto la señal de advertencia, copando toda su estrecha amplitud. Se han visto en la necesidad de dar marcha atrás al llegar a Vallibona antes la imposibilidad de poder seguir después por la carretera que conduce hasta Rossell, también de anchura reducida y repleta de curvas.

Una de las localidades a las que más afectó el corte de la nacional en el Bajo Aragón es Monroyo, donde son varios los establecimientos que centran su actividad económica en el importante flujo de vehículos que transitan por la localidad, según destacaba el diario digital La Comarca.


Creix la producció i l’ocupació de les empreses de les Terres de l’Ebre

La masificación de jabalís daña la producción de trufa

MIQUEL AGOST I NOTA DE PREMSA    

La campaña de la trufa en Els Ports se prevé negativa, principalmente, por la grave sequía que se padece a nivel general, así como por la superpoblación de jabalís que escarban y destrozan truferas. Los truficultores buscan soluciones o métodos para enfrentarse a los jabalís y frenar sus ataques.

Unos animales que son aliados para buscar trufas, pero también son grandes enemigos cuando hay masificación. «Cada uno hace lo que puede para evitarlos y que no rompan las trufas. Algunos ponen pelo de personas y otros colocan vallados en las zonas donde se forman», según el experto Andrés Adell. La desesperación de los productores es tal que creen que ni realizando batidas de caza durante todo el año se podría minimizar esta situación, ya que la cantidad de jabalís aumenta rápidamente.

La trufa ya se está vendiendo a cuentagotas en restaurantes o establecimientos especializados. «De momento, es de baja calidad y aún no se puede sacar conclusiones de como irá el año, aunque pinta fatal, con casi nada de producto, aunque puede aparecer en puntos concretos que han podido mantener algo de humedad», explica el carnicero y buscador de trufas Iván Pitarch. Hasta principios de diciembre no se concretarán los precios para que los compradores puedan adquirir el preciado hongo. La temporada se alargará hasta el 28 de febrero.

La recolección se reducirá a la mitad, respecto al pasado año, en la provincia. En el caso de Morella, se cuantifica que en un 90% del terreno no aparecerá y solo lo hará en puntos concretos. La falta de precipitaciones y las altas temperaturas serán de nuevo uno de los factores negativos para frenar la aparición del conocido como diamante negro. Las condiciones para que crezca pasan por unas temperaturas suaves y lluvias constantes, especialmente en primavera y verano, situación que no se ha dado esta vez, conllevando a la segunda campaña pésima consecutiva.

En otras zonas, como el norte de Cataluña y el sudeste de Francia, también están a la expectativa. Donde no afectará es en el laboratorio de truficultura de la Diputación. «Será una campaña donde se retrase la producción, pero no impedirá que sigamos analizando las plantas», según la técnica Sara Molina.

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat aquest matí a Deltebre el tercer Índex de Clima Empresarial de les Terres de l'Ebre, el corresponent al primer semestre del 2016. La dada més destacable que es desprèn és que es manté, per tercer semestre consecutiu, la tendència de creixement de la producció per part de les empreses del territori.

Així aquest primer semestre del 2016, la producció ha augmentat de forma més clara que el passat semestre, tal com pronosticaven les empreses, amb un índex ponderat del 2,294. Un creixement positiu en tots els sectors i liderat pel sector serveis (2,701), la construcció (2,17) i l’agroindústria (2,16). L’Índex també ha enregistrat un bon comportament de l’ocupació, ja que el 40% de les empreses consultades han declarat un creixement en l’ocupació i més del 56% el manteniment de llocs de treball en les seues respectives empreses. Aquest increment prové sobretot de dos dels sectors que han enregistrat una major producció durant aquest primer semestre del 2016, el de serveis i l’agroindustrial; en menor mesura ha crescut l’ocupació del sector industrial, mentre que el primari i el de la construcció es mantenen en equilibri. Els empresaris però, segueixen sent molt prudents i anticipen estabilitat pel proper semestre, inclús pronostiquen una lleugera davallada en el sector industrial.

Aquesta prudència ja es reflectia en l’anterior informe i finalment hem pogut enregistrar un increment no previst per l’empresariat”, apunta Pau Galiana, professor del departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. Pel que fa als preus de venda, s’han incrementat molt lleugerament i hi ha estabilitat en tots els sectors, excepte el de serveis i la previsió és que continuen estables. I finalment, en relació a la competitivitat dels productes de les empreses ebrenques, es detecta una lleugera pujada en els àmbits català i espanyol, sobretot en els sectors serveis i agroindustrial, i es manté estable la competitivitat internacional respecte l’anterior semestre, tenint en compte que majoritàriament les empreses exportadores es centren en la indústria agrària i manufacturera i en menor mesura en serveis i sector primari. L’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre s’elabora semestralment a partir d’una sèrie d’enquestes qualitatives que es fan a unes 130 d’empreses de les Terres de l’Ebre.

Es tracta d’empreses de tots els sectors, de dimensions diferents (grans, petites i mitjanes) i distribuïdes per les quatre comarques ebrenques. Aquest estudi serveix per complementar la informació i l’anàlisi dels butlletins trimestrals de la CELIR. L’Índex del Clima Empresarial permet, d’una banda, valorar la situació empresarial al territori i, de l’altra, saber com van evolucionant els principals indicadors empresarials, com ara la producció, els preus de venda, l'ocupació o la competitivitat. “És important perquè l’elaborem a partir de les dades qualitatives que ens aporten les pròpies empreses que són les que mouen l’economia”, ha apuntat per la seua banda el director de la CELiR, Juan Antonio Duro. El que s’ha presentat avui a Deltebre és el tercer Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre. A l’acte hi ha assistit la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler; el director de Càtedra d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la URV, Juan Antonio Duro; i el professor de la URV i coordinador de l’estudi, Pau Galiana.


La Catedral de Tortosa cierra el  Año Santo de la Misericordia
SALVADOR QUINZÁ y de LA MARFANTA, CINTA BONET

Haciendo un poco de historia, les diremos que en nuestra Diócesis de Tortosa, y siguiendo la Iglesia Católica el mandato del Papa Francisco que instauró este Año Santo dedicado a “La Misericordia”, su inició fue el pasado 13 de diciembre del pasado año 2015, con la apertura de la puerta principal de la catedral de Tortosa a cargo de nuestro Sr. Obispo D. Enrique Benavent Vidal.

Posteriormente se inició en la diócesis, el jubileo de diferentes arciprestazgos como el que pertenecemos del “Baix Maestrat”, el cual contó con un buen número de feligreses de nuestras parroquias de Vinaròs, fue el domingo día 21/02/2016. El pasado domingo día 13 del presente mes de noviembre, se celebraba de nuevo en la Catedral de Tortosa el final de este “Año Santo de la Misericordia”, y nuevamente organizado por los arciprestazgos, partió un autocar con 46 fieles de la parroquia de “La Asunción” de nuestra ciudad, estando al frente nuestro párroco mossen Emilio Vinaixa Porcar. A las 17,30 horas se oficiaba en la sede Tortosina, una misa solemne del final de este año, el cual ha servido para que nuestras parroquias y arciprestazgos potenciaran esta fe que vivimos fraternamente.

Dentro de las palabras del Sr. Obispo en la homilía de la misa, nos hablaba, aparte de hacer resonar la palabra de Dios,  de que teníamos que ser agradecidos y dar gracias a Dios para lo que ha supuesto para cada uno de nosotros el fruto de la gracia del jubileo de este año de la Misericordia. Se preguntaba y nos preguntaba como había sido para nosotros, si realmente hemos cambiado y que debíamos dar gracias al Señor, también por descubrir en nuestra vida, la vida de la iglesia diocesana.

Proseguía el Sr, Obispo comunicándonos que si bien se acababa el “Año de la Misericordia”, el mensaje seguía igual y actual y nos animaba a tener más perseverancia en la fe. “Que no se queden aquí las obras de misericordia en este año que cerramos simbólicamente con la puerta de la catedral de nuestra Diócesis de Tortosa, debemos seguir haciendo resonar la palabra de Dios”. Y finalizaba con estas palabras; “Se habría la puerta principal de la catedral donde pedíamos misericordia y perdón, se habrá que cerrar la puerta, pero la de Dios siempre estará abierta, a ella le confiamos los frutos de este Año de la Misericordia, que así sea”.

Pues esto es lo que deseamos los fieles que nos desplazamos en este importante acontecimiento para nuestra iglesia católica y para nuestra Diócesis de Tortosa.

Por cierto, el viaje fue muy agradable, y muchos de nosotros descubrimos las grandes cualidades como cantor de nuestro párroco, el cual prácticamente no paró de cantar y de animarnos a todos en todo el viaje de vuelta. Supongo que deben ser estos, entre otros, los frutos de este año que termina.

Les parròquies de la Diòcesi de Tortosa han tancat amb dèficit l'exercici econòmic de 2015. En concret, les despeses, de 2,547 milions d'euros, han superat els ingressos, de 2,336 milions d'euros, amb un total de 210.979 euros.

Tot i això, les aportacions dels fidels han augmentat en més de 174.000 euros, el que representa el 65% dels ingressos. Per tant, les parròquies són menys dependents d'aquests donatius que al 2015 quan representaven el 92% dels ingressos. El 31% de les despeses de 2015, 800.000 euros, s'ha destinat a amortitzar préstecs d'obres i reparacions d'altres anys i el 24%, 611.228 euros, correspon a l'aportació que fan les parròquies al fons comú de la Diòcesi. L’Ecònom Diocesà del Bisbat de Tortosa, mossèn Víctor Cardona, explica que les esglésies segueixen passant dificultats mentre que la Diòcesi manté números positius, amb un superàvit de 86.123 euros.

Els ingressos van superar els 2,7 milions d’euros i les despeses els 2,63 milions d’euros. Cardona ha volgut remarcar que moltes de les reformes on no hi ha ajudes de l’administració cal amortitzar-les a llarg termini, de vegades, sense tanta ajuda dels fidels com quan es fan les obres. D’altra banda, l’Ecònom Diocesà del Bisbat de Tortosa ha explicat que hi ha hagut una lleugera recuperació en les aportacions dels fidels tot i la davallada d’habitants de la Diòcesi.  LLEGIU-HO A LA MARFANTA.COM.


Repunta en Alcossebre el mercado del alquiler y compraventa de viviendas
BARTOMEU ROIG i NOTES DE PREMSA 

El mercado del alquiler y compraventa de viviendas en Alcossebre experimenta un repunte en los últimos meses, especialmente por parte de británicos.

La puesta en marcha, el pasado año, de las líneas regulares del aeropuerto de Castellón ha tenido una influencia notable en este fenómeno. Según explica Rafael Albert, de la inmobiliaria Albert Villas, están «teniendo más consultas de gente interesada, tanto en la oficina como a través de internet desde el Reino Unido», detalla. Albert señala que el número de transacciones del último ejercicio «ha sido un 70% superior a las de los peores años de la crisis», y con la expectativa de que la tendencia vaya a más en el futuro. Desde la inmobiliaria Vanessa Van Camp, Mayte Macho afirma que a los ingleses «les ha venido muy bien tener el aeropuerto; no es lo mismo tener que aterrizar en Barcelona, Valencia o Reus que hacerlo a 15 minutos de su destino», por lo que ha habido más movimiento de gente que se plantea comprar una vivienda en Alcossebre o bien reservar en periodos como el verano. Desde otra agencia de la zona, Cecor, señalan que en verano «hubo un incremento de ingleses que alquilaron para sus vacaciones, y la mayoría venía aquí por primera vez». Muestra de que era un destino nuevo para ellos fue «que algunos no pidieron gestionar los taxis de vuelta para el aeropuerto, ya que apenas sabían moverse por esta zona».

Alcossebre cuenta con una importante comunidad de británicos establecidos de forma casi permanente. Rafael Albert fue uno de los pioneros, y señala que en sus 35 años en el sector habrá «vendido unas 4.000 casas a británicos en toda la zona». El número de empadronados en Alcalà --municipio en el que está integrado Alcossebre-- es de unos 500, «pero habrá unas 300 familias que viven todo el año, aunque no estén registradas aquí». Este agente indica que la comunidad inglesa «experimentaba un cierto estancamiento en los últimos años», algo que está cambiando con los vuelos regulares a Londres y Brístol. «Estos meses ha habido muchas visitas de familiares de residentes aquí que no conocían Alcossebre, mientras que ahora hay propietarios que acuden para fines de semana o días libres». Además de la colonia inglesa, estas agencias trabajan, especialmente, con clientes franceses o belgas.

Els Serveis Tècnics de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre estudien ja la possible presentació d'al·legacions al Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) de la Generalitat Valenciana, publicat en el DOCV.

La normativa del PATIVEL converteix en no urbanitzables els sòls considerats com a urbanitzables en el Pla General d'Ordenació Urbana local, a la zona de Capicorb, des del límit amb Torreblanca fins al campament Jaume I, aplicant la classificació més restrictiva: sòl no urbanitzable de protecció litoral 1, que prohibeix expressament la construcció de qualsevol tipus d'edificació, així com càmpings o fins i tot cultius en hivernacles.

Només permet la rehabilitació d'edificis existents sempre que s'utilitzen com a habitatge o allotjament turístic, condicionats a un estudi d'integració paisatgística i que es minimitze el seu impacte ambiental amb execució, per exemple del clavegueram. Dins de la zona afectada, el PATIVEL delimita un espai com a sòl no urbanitzable 2 -entre els 500 i 1.000 metres del litoral- en el qual sí es permeten dotacions públiques, usos esportius i recreatius a l'aire lliure, usos hotelers amb un màxim de dos altures i càmpings, sempre que es complisquen els condicionants que imposa el propi pla, tot i que es tracta d'una zona que, a primera vista, comprendria tan sols una cinquena part del total de 1.248.803 metres quadrats que queden com a no urbanitzables a la zona de Capicorb.

El PATIVEL també considera sòl no urbanitzable de protecció litoral 1 la zona confrontant a la Serra d'Irta, ja considerada com a no urbanitzable i protegida per la normativa urbanística local. El regidor d'Urbanisme, José Colom -que va estar present a la presentació del pla, a càrrec de la Conselleria de Territori i Habitatge, el passat dimecres- ha indicat que "tal com s'ha vingut defensant des del consistori, això suposa que, en una amplíssima extensió del nostre terme municipal, no es podran desenvolupar plans urbanístics, ni construir nous hotels ni urbanitzacions ni tan sols de baixa densitat i de poques altures, com sol·licitem des de l'Ajuntament, el que pot suposar un perjudici per al desenvolupament econòmic i turístic del nostre municipi ".

La postura de l'Ajuntament es basa en el fet que "no ens oposem a la protecció del litoral que planteja el pla ja que sempre hem apostat pel respecte al medi ambient, com ho demostra que no tenim edificacions amb alçades en tota la nostra franja litoral. Per això, pensem que no ens poden ficar en el mateix sac que a municipis que no han tingut una acció tan respectuosa amb el medi ambient", explicava el regidor d'Urbanisme. Aquesta situació i les conseqüències que puga tenir per al sector empresarial ja s'ha exposat en una reunió mantinguda aquest matí amb empresaris locals. L'edil ha assenyalat que "estan preocupats davant la possible influència negativa que pot suposar un excés de zel de la Generalitat Valenciana a l'hora de protegir la zona, per això els tindrem informats en tot moment i els farem partícips de tots els passos que donem des de l'Ajuntament".

La Regidoria de la Dona d'Alcalà-Alcossebre s'ha plantejat noves iniciatives encaminades a seguir amb la lluita contra la violència de gènere de cara al proper 2017, que se sumen a les que ja s'estan realitzant d'atenció a les víctimes i de diferents programes de prevenció. Les noves accions es centren en l'adhesió del municipi a la xarxa Isonomia de l'UJI, que permetrà participar en iniciatives com cursos i congressos enfocats a la formació d'una societat més igualitària; la implantació d'un agent d'igualtat en l'Ajuntament i seguir amb les diferents actuacions que es realitzen des del SEAFI. Dins d'aquestes accions, es compta amb l'atenció individualitzada a les víctimes -que inclou la intervenció terapèutica, coordinació amb Serveis Socials, enviament d'informes al jutjat o acompanyament a la víctima a l'hora de posar la denúncia-. Pel que fa a intervencions grupals, es treballa amb grups d'adolescents, amb periodicitat quinzenal, a fi d'afavorir les relacions igualitàries i que prenguen una consciència crítica davant qualsevol forma de discriminació i violència.

En aquest sentit, la regidora de la Dona, Alejandra Roca, ha assenyalat que "ens interessa molt seguir treballant amb els més joves ja que, per part del SEAFI, s'ha detectat un increment de les relacions desiguals a edats molt primerenques i que dones adolescents i joves estan immerses en relacions de parella asimètriques, per la qual cosa conscienciar sobre això és fonamental per evitar que siguen víctimes de futures agressions". A més, està previst que el personal del SEAFI es seguisca formant en programes específics. Aquest any ja han participat en iniciatives formatives de temàtiques com la "Intervenció psicològica especialitzada en serveis d'urgència" o "Materials i recursos per a la creació de tallers d'adolescents".

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre es marca com a objectiu donar llum verda en breu al nou Pla Local de Prevenció d'Incendis, que té com a objectiu establir les mesures de prevenció per evitar incendis, en defensa de la massa forestal, els béns i les persones. El text del Pla ja s'ha facilitat a tots els grups municipals, per al seu estudi i, després de la seua aprovació en ple, s'ha de presentar davant la Conselleria de Medi Ambient, perquè la Generalitat Valenciana puga donar el seu vistiplau. L'Alcalde Francisco Juan ha assenyalat que "ja que el mateix Pla proposa una vigència de 10 anys cal que haja un consens clar per part de tots els grups municipals per aprovar-lo". El pla aborda, com a línies fonamentals, conèixer i quantificar la dimensió del problema que suposaria que es declarés un incendi forestal al terme municipal, conèixer les causes i factors de risc, dissenyar accions encaminades a la prevenció, afavorir conductes de menor risc i valorar la vigilància forestal.

El Pla qualifica d’"extrem" el risc estadístic d'incendis al municipi, analitzant dades estadístiques sobre incendis declarats en anteriors anualitats. Com a riscos potencials es tenen en compte la concentració de població urbana en àrees forestals, les urbanitzacions i zones d'esbarjo -sobretot a la zona de Marcolina, propera al Parc Natural de la Serra d'Irta- i les característiques topogràfiques del terme municipal. Com a propostes a adoptar a mig termini, el Pla proposa redactar plans d'autoprotecció a les urbanitzacions amb més risc així com contemplar la redacció d'una ordenança municipal i implantar convenis de custòdia per a la instal·lació d'horts cultivats en zones abandonades de massa forestal.

El nou Pla Estratègic de Turisme d'Alcalà-Alcossebre contempla com fonamental l'oferta de productes fora de temporada, per tal de desestacionalitzar i afavorir l'arribada de visitants durant tot l'any. Dins de les conclusions extretes en la primera fase d'anàlisi, el pla proposa diferents possibilitats de desenvolupament turístic, com sumar el turisme esportiu o el turisme d'esdeveniments a l'oferta ja existent en turisme de sol i platja i potenciar aspectes que compten amb un clar potencial a la localitat com la gastronomia, la natura o la pràctica nàutica.

Els primers passos del pla, que redacta un equip multidisciplinar de la Universitat Jaume I sota la direcció dels professors Diego López Olivares i Lluís Callarisa, han consistit en la recollida de dades mitjançant qüestionaris a empresaris, turistes i agents rellevants i prosseguirà amb la convocatòria de taules de treball. En una segona fase s'abordarà el traçat d'estratègies i accions concretes, mitjançant el diagnòstic emès. La regidora de Turisme, Alejandra Roca, ha explicat que "l'objectiu que es persegueix amb la redacció d'aquest nou Pla Estratègic de Turisme és analitzar les potencialitats i qüestions a millorar d'Alcalà-Alcossebre per augmentar la competitivitat de la localitat com a destinació turística". La realitat socioeconòmica del municipi, les seues característiques demogràfiques i dades específiques relatives a l'activitat turística componen el corpus principal del Pla. Per part dels empresaris presents a la primera jornada de sensibilització es va insistir en "la necessitat d'augmentar de manera sostenible la massa hotelera del municipi, per tal d'aconseguir una reactivació econòmica" i es va traslladar a l'equip redactor la seua preocupació sobre "les repercussions negatives que pot tenir per al municipi la paralització de tota l'activitat urbanística a causa de l'aplicació del PATIVEL".

Alcalà-Alcossebre segueix donant-se a conèixer com a destinació turística, a l'estand de la província de Castelló, dins de l'espai de Turespaña a la World Travel Market de Londres.

La regidora de Turisme, Alejandra Roca, i responsables d'empreses locals han començat ja a reunir-se amb touroperadors, amb la finalitat que incloguen el municipi com a possible destinació en circuits. Amb objectiu, s'han presentat els fullets especials per a fires i d'activitats editats per la Regidoria de Turisme, així com el material promocional d'establiments hotelers. A més, les trobades i preses de contacte s'estenen també a mitjans de comunicació britànics per tal d'incloure Alcalà-Alcossebre en reportatges i notícies sobre la capacitat turística provincial, aprofitant les connexions aèries entre Anglaterra (Londres i Bristol) amb l'aeroport de Castelló. Alejandra Roca ha assenyalat que "aquesta fira és molt profitosa a l'hora de poder tenir accés directe i poder contactar amb les empreses més importants del sector a nivell internacional".

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre contractarà a 5 persones, a través de la seua participació en els programes d'ajudes Salari Jove i EMCORP convocats pel SERVEF i que es gestionen des de l'Agència de Desenvolupament i Ocupació Local (ADL) del consistori. En el cas del Salari Jove, s'oferta una plaça d'administratiu i dues d'auxiliar administratiu, en horari de jornada completa amb una duració de sis mesos, que exerciran funcions en diferents departaments municipals. Com a requisits, els candidats han de ser menors de 30 anys i comptar amb una titulació relacionada amb el treball que van a desenvolupar. El SERVEF aporta una subvenció de 15.000 euros mentre que l'Ajuntament es fa càrrec de la resta de la quantia, per a poder oferir aquestes dues places. D'altra banda, s'ofereixen una plaça de peó i una altra d'oficial dins el programa EMCORP, també en horari de jornada completa i per a tres mesos. Per a aquests dos llocs, l'Ajuntament rep una subvenció de 6.983 euros. Els interessats han d'estar inscrits en el SERVEF per a poder optar i poden dirigir-se a l'ADL, a l'Ajuntament d'Alcalà, on rebran informació sobre el procediment per inscriure-s'hi.

La Guardia Civil ha detenido a un varón, como supuesto autor de un delito de robo con fuerza. La actuación se inició con motivo de los servicios que la Guardia Civil tiene establecidos para combatir los robos en viviendas en la provincia, cuando los agentes tuvieron conocimiento que un varón se encontraba en actitud sospechosa en el balcón de una vivienda situada en el término municipal de Alcalá de Xivert, el cual al verse descubierto se marchó rápidamente del lugar. Inmediatamente los guardias civiles se desplazaron al lugar, observando como la cerradura del garaje estaba forzada y tras acceder al interior del domicilio, todos los cajones y armarios se encontraban revueltos, con dos bolsas llenas de objetos preparados para su sustracción. Por dicho motivo se inició una investigación para esclarecer el hecho, dando como resultado la identificación, localización y detención de un varón de 25 años de edad, como supuesto autor de un delito de robo con fuerza, el cual ya poseía numerosos antecedentes por delitos similares.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha visitat l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre responent així a una invitació realitzada des del consistori, per tal de tractar les principals problemàtiques i temes pendents amb què compta el municipi, en matèria turística.

L'Alcalde Francisco Juan i la regidora de Turisme, Alejandra Roca, li han traslladat qüestions fonamentals per al desenvolupament turístic del municipi com la seua especificitat de municipi de costa i interior, l'escassa connectivitat de transport -línies d'autobusos regulars- amb la resta de municipis de la comarca per aprofitar sinergies en matèria turística o les dificultats amb què es troba el municipi per a realitzar actuacions a la franja litoral, a causa de les prohibicions en la zona d’afecció marítima.

En aquest sentit, s'ha exposat l'interès de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre per aprofitar el potencial de costa del municipi per ser punters en turisme de natura, apostant per condicionament de senders o creació de rutes de cicloturisme, així com millorar els recursos que ofereix el Parc Natural de la Serra d'Irta. La regidora de Turisme ha sol·licitat també que "s'incloga Alcalà-Alcossebre en la redacció del Pla Estratègic sobre la zona d'influència de l'aeroport de Castelló que està redactant la Universitat Jaume I, a instàncies de la Generalitat". Colomer s'ha compromès a "sumar a Alcalà-Alcossebre a aquest pla i a tenir en compte totes aquestes qüestions expressades per traslladar-les a altres organismes de la Generalitat Valenciana, en el cas que siga necessària". A la reunió han estat presents també Joan Ronchera i Adrià Barceló, per part del Grup Municipal Socialista, i Manel Salvador, portaveu del Grup Municipal de Compromís. Després de la trobada a l'Ajuntament, Francesc Colomer ha mantingut una reunió amb l'Associació d'Empresaris d'Alcalà-Alcossebre.

Les empreses interessades en l'adquisició de sòl industrial públic en el Parc Empresarial "El Campaner" d'Alcalà de Xivert poden presentar les seves sol·licituds, per entrar en el procés de selecció. La forma d'adjudicació de les parcel·les serà mitjançant concurs i els preus establerts per a les parcel·les és de 50,18 euros per metre quadrat. Tota la informació i el plec de condicions poden descarregar-se en un apartat especial creat al menú principal de la pàgina web municipal, a l'enllaç http://www.alcaladexivert.es/es/portada/page/parque-empresarial-campaner

Entre els criteris per avaluar les sol·licituds presentades es tindrà en compte la creació de llocs de treball i el manteniment de l'ocupació, la integració de treballadors discapacitats així com la creació d'ocupació per part d'empreses solidàries, cooperatives i associacions de caràcter social. Des de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert, s'espera que la nova convocatòria puga servir per atraure noves empreses a la població, amb la consegüent creació de llocs de treball. El regidor d'Urbanisme, José Colom, recorda que "el parc empresarial el Campaner es troba situat en l'accés nord del municipi, amb una ubicació ideal per la seva proximitat a la Nacional 340 i la vostra drecera a altres vies com l'AP-7 i la CV-13 i CV-10". Els plecs incorporen diversos terminis per a la presentació de sol·licituds, els dos últims són l'1 de novembre a 31 de desembre de 2016 i l'1 de gener al 28 de febrer de 2017. Les sol·licituds es poden presentar al registre de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert o a l’IVACE.

Tota l´actualitat d´Alcalà, Torreblanca i pobles pròxims a www.el7set.com/   www.alcaladexivert.es  www.torreblanca.es/


Sant Mateu tindrà la residència per a la tercera edat

Primer Trail de Càlig

Visita a les obres de la carretera CV-137 Càlig-Sant Jordi

VINARÒS.NEWSAJUNTAMENT DE SANT MATEU

L’ alcaldessa de Càlig Ernestina Borràs, i el regidor d'urbanisme, Carlos Arasa, han acompanyat el diputat provincial Juan Bautista Juan, a la visita a les obres de la carretera CV-137 Càlig-Sant Jordi.

Aquesta actuació venia sent sol·licitada des de fa molts anys des del municipi calijó.L'Ajuntament de Càlig finança l'adquisició dels terrenys als propietaris afectats i les obres les ha realitzat i finançat la Diputació de Castelló.

La visita junt als tècnics ha servit per a revisar les últimes actuacions de senyalització del nou traçat que s'espera que estiga totalment operatiu en breu.


Primer Trail de Càlig. 85 corredores i corredors han participat en aquesta primera edició. Daniel Ramia, del Club Triatló Basiliscus, i la claijona Eva Sorlí Chueca, del CA Playas de Castellón, han sigut els guanyadors absoluts.

Els pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’any 2017 han engegat l’objectiu de la residència de la tercera edat de Sant Mateu.

Tal com ha explicat la vicepresidenta del Consell, en els pressupostos de l’any que ve hi haurà diners per redactar el projecte de la residència comarcal de Sant Mateu, l’únic projecte de nova construcció al que ha fet referència la Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives en la seua compareixença.

Tota la comarca estem d’enhorabona. Després de promeses durant molts anys, ha segut el govern de Ximo Puig el que ha apostat d’una manera clara i sense esperar a una campanya electoral per posar en marxa aquesta infraestructura, que necessitem des de fa més de 15 anys. “A aquestes quanties, s'hi sumen 3,1 milions d'euros per al manteniment de 41 centres residencials, entre els quals es troben les obres de les residències de Benidorm, Torrent, Elda, Lledó a Castelló, Manises, Borriana, Velluters i Pintor Sala a València, així com el projecte per a la construcció d'un nou centre a la localitat de Sant Mateu”.

La Dirección General de Registros y Notariado (DGRN), perteneciente al Ministerio de Justicia, ha avalado en una resolución la suspensión de una escritura de préstamo hipotecario practicada por el registrador de la propiedad de Sant Mateu, por incluir una cláusula "abusiva" relativa a los intereses de demora, informa la entidad a través de un comunicado. El pasado 20 de junio, el registrador decidió calificar negativamente la escritura de préstamo hipotecario para adquisición de vivienda habitual concedido por una entidad de crédito. El registrador entendió que el interés moratorio pactado resultaba abusivo, al exceder en más de dos puntos porcentuales al interés remuneratorio pactado entre prestamista y prestatario.  LÉALO EN ELMUNDO.ES, EUROPA PRESS.


Traiguera culmina un año de impulso turístico

Incendio Forestal en Sant Jordi, Traiguera y Cervera del Maestre

NOTAS DE PRENSA 

A las 23.45h se recibe aviso de un incendio forestal entre las localidades de Sant Jordi, Cervera del Maestre y Traiguera. Hace algo de viento y coge fuerza.


Vídeo SIAB, Incendio Sant Jordi, Traiguera y Cervera del Maestre, 11-11-16

Afecta a cultivo abandonado, matorral y algo de pinar aislado. El incendio se localiza en la zona de La Font de la Salut. El Consorcio de Bomberos de Castellón moviliza un dispositivo total de 4 dotaciones de bomberos de los parques de Baix Maestrat y Plana Alta, 3 unidades de bomberos forestales , 1 sargento de bomberos y 1 coordinador forestal. Alrededor de las 04.00h se consigue estabilizar el incendio dándose por controlado poco después. A primera hora de la mañana se han retirado las dotaciones de bomberos y continúan trabajando en el repaso de perímetro y extinción definitiva 5 unidades de bomberos forestales y 1 coordinador forestal. Han colaborado en el dispositivo unidad de agentes medioambientales de GVA y varias patrullas de Guardia Civil.

En el año del 300 aniversario de la iglesia barroca del Reial Santuari Mare de Déu de la Font de la Salut, una de las joya artísticas de nuestro patrimonio, el Ayuntamiento de Traiguera, con el socialista Javier Ferrer al frente, está culminando un año de impulso definitivo de su estrategia turística con el desarrollo de diversas acciones que en muy poco tiempo están dando resultados notables.

Aprovechando la efeméride del 300 aniversario de la iglesia barroca del Reial Santuari Mare de Déu de la Font de la Salut se decidió realizar un video promocional del Santuario, principal atractivo turístico de la población, que a los pocos días de su publicación en redes sociales acumulaba ya más de 50.000 visualizaciones. Como consecuencia de ello, la población ha registrado cifras de record en lo relativo a las visitas recibidas durante la temporada de verano 2016 (julio y agosto), incrementándose estas en un 21,6%.

En buena medida estás visitas se han podido atender gracias a la ampliación del horario de atención a visitantes que se ha ampliado contratando al informador y guía del ayuntamiento a jornada completa, actuación que se ha podido llevar a cabo gracias a la colaboración entre el Ayuntamiento y el Patronato Provincial de Turismo, gracias a cuyas ayudas se ha podido mejorar esta contratación. Por otro lado, los pasados 1 y 2 de octubre, la localidad acogió la celebración de la la XIa edición de la Fira Romana Thiar Julia, un evento consolidado ya y al que la actual corporación ha querido dar un impulso definitivo incrementando los esfuerzos de promoción que se vienen realizando ya en las últimas 2 ediciones. Esfuerzos que han dado sus frutos encadenando las que han sido las 2 mejores ediciones de la feria y alcanzando un incremento de visitantes en la pasada que (según estimaciones del propio ayuntamiento en base a datos facilitados por los establecimientos de hostelería de la población) se sitúa entre el 30 y el 40% más que en la edición de 2015.

Asimismo, cabe destacar que el consistorio aprovechó la realización de la feria y a la asistencia del Secretario Autonómico de Turismo, Francesc Colomer, a la inauguración de la misma para presentar su nueva marca turística y el eslogan que la acompaña: Traiguera, Essència del Maestrat. Finalmente, de cara a la recta final de este año, la Concejalía de Promoción Económica de Traiguera, responsable de turismo, está trabajando en diversas actuaciones orientadas a dar un impulso turístico definitivo a la población.

Para ello, el Ayuntamiento cuenta con la inestimable colaboración de la Agencia Valenciana de Turismo a cargo de Francesc Colomer, sin cuya colaboración sería imposible culminar proyectos como el traslado de la oficina de turismo de la población a una ubicación más atractiva y apropiada para la atención y recepción de visitantes, la realización de 3 nuevos videos promocionales de la población, la mejora de la señalización turística de la población, la señalización y homologación de una nueva ruta de senderismo y cicloturismo que unirá población, santuario y un área de olivos milenarios señalizada en colaboración con la Mancomunitat Taula del Sénia, así como la edición de nuevos materiales promocionales de la población.

Todas estás actuaciones tienen un coste de 104.857,99€, para los que el ayuntamiento contará con subvenciones de la Agencia Valenciana de Turismo por valor de 59.960,05€ que representan más del 57% de la inversión a realizar por el Ayuntamiento de Traiguera. Así pues, 2016 será un año trascendental para el impulso del turismo en Traiguera, una actividad en la que el consistorio confía para aportar una bocanada de aire fresco a la economía local y en la que, junto a otros ayuntamientos del Maestrat, están trabajando para desarrollar estrategias y actuaciones que impriman a la comarca del interior de la provincia una mayor dinamización social y económica.

Tres jóvenes resultaron heridos este sábado 5 al precipitarse su coche por un terraplén al atropellar a dos jabalíes, según el Consorcio Provincial de Bomberos de Castellón, en la carretera que une San Rafael y Traiguera. El coche choco con los dos animales que se cruzaron en la carretera y que murieron al instante. Vea más en MEDITERRÁNEO.

Informacions de Traiguera a http://traiguera.blogspot.com/ 


Adhesió al Pacte Territorial per l'Ocupació del Maestrat Litoral
NOTES DE PREMSA

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre s'adhereix al Pacte Territorial per l'Ocupació del Maestrat Litoral. L'edil Maria Agut signava el conveni en un acte que se celebrava a Castelló, presidit per responsables de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, com el secretari autonòmic del SERVEF, Enric Nomdedéu i amb presència de representants de la resta dels municipis de la comarca que participen: Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Càlig, Sant Jordi, Sant Rafel i la Mancomunitat de la Taula del Sénia. La regidora Maria Agut destacava que "a través d'aquest Pla, que pretén analitzar i detectar les principals necessitats en matèria de creació d'ocupació a la nostra comarca i com enfocar-les, comptarem amb majors instruments per continuar aplicant plans d'ocupació i altres accions, destinades a la millora de l'ocupabilitat dels nostres veïns. Una de les prioritats que, des de l'equip de govern d'Alcalà-Alcossebre, ens vam marcar en l'anterior legislatura i que seguim en aquesta". La participació en plans comarcals i en subvencions i ajuts convocats des del SERVEF serà una de les principals línies d'actuació d'aquest pla.

.L'alcalde de Sta. Magdalena, Sergio Bou, ha signat a Castelló, l'adhesió del municipi al Pacte Territorial per l'Ocupació del Maestrat Litoral, impulsat per la Consellería d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i coordinat pels tècnics dels Ajuntaments de Benicarló i Peníscola. El secretari autonòmic del SERVEF, Enric Nomdedéu, la directora general del SERVEF, Rocío Briones i el director territorial del SERVEF, José Vicente Andrés, han presidit la signatura del conveni en el qual participen Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà-Alcossebre, Càlig, Sant Jordi i Sant Rafael, a més de Sta. Magdalena i la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Sergio Bou, alcalde de Sta. Magdalena, assenyala que: “amb la signatura d'aquest Pacte Territorial Maestrat Litoral pretenem acollir-nos a una sèrie de subvencions del SERVEF, que ens permetran formar als aturats del nostre municipi, en funció de les necessitats, que ja hem detectat en les empreses no només de Sta. Magdalena sinó de tota la comarca”.

El alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez, se ha desplazado esta mañana a Castellón para asistir y participar en la firma de acuerdos territoriales de ocupación. En el acto, presidido por el secretario autonómico de Empleo, Enric Nomdedéu, junto con la directora general de Empleo, Rocío Briones, se ha formalizado la constitución de los acuerdos por el Empleo de Castelló Nord, Els Ports, Maestrat Litoral, Alto Palancia y Plana Nord que, con los otros tres ya existentes -Castelló Ciutat, La Plana Baixa y Municipis ceràmics-, abarcan todos los municipios de Castellón. Los acuerdos por el empleo son, como ha explicado Nomdedéu, un pilar fundamental en el que se apoyará el Consell para diseñar las políticas de empleo "con y sobre el territorio".

Así, tienen por objeto promover la cooperación de los agentes sociales (administración local, agentes sociales y económicos más representativos) en el diseño y coordinación de acciones a favor del empleo. Fruto del compromiso del Consell con los acuerdos por el Empleo, el Servef ha puesto en marcha una línea de subvención de 3,5 millones de euros por la que tendrán apoyo económico para destinarlo a estudios de diagnóstico del territorio.


S. Magdalena torna a organitzar un curs de pintura

NOTA DE PRENSA 

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sta. Magdalena torna a organitzar un curs d'iniciació i perfeccionament a la pintura, que té lloc de forma setmanal en la Capella.

Les classes es realitzen els dilluns i dijous de 16 a 17.30 i Maite Baldrich és la professora d'aquest curs de pintura, que ja és tot un clàssic dins de la programació d'oferta formativa del consistori. Uns 15 alumnes reben al llarg del curs ensenyaments sobre diferents tècniques plàstiques. En finalitzar el curs s'exposaran tots els treballs en la mostra, que es realitza dins de les Festes Patronals.

La regidoria d'Agricultura de l'Ajuntament de Sta. Magdalena, en col·laboració amb la Diputació de Castelló, està duent a terme,  treballs de millora i adequació d'una sèrie de camins rurals, que es troben molt deteriorats. Segons ha detallat l'alcalde de Sta. Magdalena, Sergio Bou, “la direcció de la Cooperativa Agrícola ha posat en el nostre coneixement, que hi havia una sèrie de camins rurals, que estaven en mal estat i per açò, com cada any hem procedit a arreglar-los”. Bou explica que “en la mesura del possible es tracta de facilitar als nostres agricultors i ramaders l'accés a les seues respectives finques”.

L'Ajuntament de Santa Magdalena oferirà a través del SERVEF, la contractació d'un operari de serveis múltiples i un administratiu, entre aquells veïns que es troben, en l'actualitat, en situació de desocupació i que reunisquen els requisits. Segons ha explicat l'alcalde de Sta. Magdalena, Sergio Bou, “es tracta de la contractació de 2 empleats, 30 hores setmanals durant 4 mesos. L'operari de serveis múltiples realitzarà neteja i manteniment del municipi i l'oficial administratiu realitzarà les tasques pròpies d'oficina. Tot açò per mitjà de la subvenció de 7.500€ concedida per la Conselleria d'Economia Sostenible dins del programa EMCORP”.

El primer edil magdalenero, també ha anunciat que d'altra banda, dins del programa SALARI JOVE, l'ajuntament oferirà la contractació de 2 joves graduats en educació infantil, 30 hores setmanals durant 6 mesos. Es realitzaran treballs específics de la Ludoteca Infantil així com activitats extraescolars. Tot açò amb la subvenció de 15.000€ concedida per la Conselleria d'Economia Sostenible dins del programa ECORJV. “Per als pobles xicotets com a Santa Magdalena aquest tipus d'ajudes són molt importants, perquè ens permeten mantenir serveis bàsics essencials gràcies al personal contractat”, matisa l'alcalde de Sta. Magdalena.

Centenars de magdaleneros van visitar durant la festivitat de Tots Sants, el cementeri municipal de Sta. Magdalena per a participar d'aquesta tradició. Amb flors van homenatjar als seus sers estimats en les instal·lacions del campsant, lloc en el qual es realitzava una missa, que va comptar amb una gran participació. Com tots els anys, els operaris de la Brigada Municipal de l'Ajuntament s'han encarregat els dies previs a la celebració, de la posada a punt del cementeri. D'aquesta manera, s'ha pintat tota la instal·lació, adequat els vials i reposat els elements de jardineria, que estaven deteriorats pel pas del temps.


Millora dels marges del camí rural Tírig-Catí
NOTAS DE PRENSA 

El pleno del Consell ha aprobado el decreto por el que se declara Bien de Interés Cultural (BIC) el Parque Cultural de la Valltorta-Gassulla, situado en los términos municipales de Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes y Benassal.

Con esta declaración como BIC del Parque Cultural de la Valltorta-Gassulla, el Consell "reafirma su compromiso con la conservación del patrimonio cultural del pueblo valenciano", ha informado la vicepresidenta, Mónica Oltra. Los enclaves del barranco de la Valltorta y la Gassulla, situados en el centro de la comarca del Maestrat son considerados uno de los núcleos de pinturas rupestres al aire libre más importantes del mundo.Se trata de pinturas fechadas al final del mesolítico y durante el neolítico y están incluidas en el llamado arte rupestre levantino. Incluyen representaciones de animales y son numerosas también las humanas, en escenas que registran la vida cotidiana del momento como las cacerías o las danzas. LÉALO EN EL MUNDO, EUROPA PRESS.

L'Ajuntament de Tírig amb la col·laboració de la maquinària del parc mòbil de la Diputació de Castelló ha treballat en la millora dels marges del camí rural Tírig - Catí. Un altre dels treballs s'ha centrat en la neteja de la sèquia de "Les Serraes" per previndre i canalitzar l'entrada d'aigua al poble en cas de fortes precipitacions.

L'Ajuntament de Benassal ha contractat una informadora turística per incrementar l'horari d'obertura de l'oficina de turisme. Amb un ajut de la Diputació de Castelló es reforça el període d'obertura del servei d'informació, sobretot els caps de setmana. D'aquesta manera, segons ha apuntat l'alcaldessa, Mari Luz Monterde, també es possibilita l'ampliació de l'horari del Centre d'Interpretació sobre la vida i obra de Carles Salvador i el museu arqueològic de l'Alt Maestrat, tots dos situats en el conjunt històric de la Mola. Amb la contractació d'un informadora turística també es millora la gestió d'estadístiques a l'oficina de turisme i la planificació en aquesta matèria. D'altra banda s'ha potenciat la realització de visites guiades pel nucli urbà i les visites a edificis històrics com la Torre de la Presó i l'edifici gòtic del Forn de Dalt. L'oficina ha ampliat els seus horaris especialment en cap de setmana. La millora en el servei ja s'ha percebut durant el mes d'octubre, amb la celebració del Mes de l'Avellana, l'octubre passat. Monterde ha valorat l'ajuda de la Diputació, que ha permès contractar personal específic per a l'oficina en nombroses localitats de la província amb menys de 2.000 habitants. A més durant octubre a l'oficina de turisme s'ha pogut visitar l'exposició "Avellana, fruit de tardor", un recorregut històric sobre l'arribada d'aquest cultiu a la localitat.

Després d'un llarg procés burocràtic creat per la Conselleria d'Educació, l'Ajuntament de Tírig ha finalitzat el pagament de XarxaLlibres a falta de les corresponents aportacions econòmiques de la Conselleria d'Educació i de la Diputació de Castelló. La campanya de Xarxa Llibres es va iniciar a finals de 2015 informant els pares i mares dels alumnes de Primària i Secundària, amb la complimentació de les sol·licituds, fins a arribar a l'aprovació del pagament de les dos fases i la comprovació del procés. S'han beneficiat un total de 30 alumnes que van presentar la documentació i van cobrar la primera fase, fins a 100 euros. Amb el material presentat ha estat possible crear el banc de llibres a i, a més, les famílies han de cobrar també la segona fase. Cal dir que el procés ha estat possible gràcies als treballs dels tècnics de l'Ajuntament, a l'ajuda de la junta de l'AMPA i, sobretot, als pares i mares que en tot moment han ajudat i han comprès el nou procés iniciat en 2015. L'alcalde de Tírig, Juanjo Carreres, ha apuntat que l'Ajuntament de Tírig ja es feia càrrec del pagament dels llibres de text al municipi d'una manera molt més simple que el sistema Xarxa Llibres. L'alcalde ha lamentat que la Generalitat no s'haja fet càrrec íntegrament del pagament dels llibres, carregant les despeses a ajuntaments amb pocs recursos.

Equipo sanitario de la décima SAMU de la provincia de Castellón con base en Torreblanca que refuerza, desde el pasado 1 de noviembre, la atención médica urgente en la conexión viaria de las comarcas de la Plana Alta i Baix Maestrat y los enlaces con la N-340, AP-7, CV-13 y CV-10, catalogadas por la Dirección General de Tráfico como punto negro y zona de elevada incidencia de graves accidentes de tráfico, por lo que acortará los tiempos de respuesta. Además, por su ubicación, tiene conexión inmediata con los municipios de Alcalà de Xivert, Alcossebre, Orpesa, Cabanes, Vilanova d'Alcolea y las zonas residenciales de playa.

Més informacions de l´Alt Maestrat a www.albocasser.es/  http://es.youtube.com/user/tvalbocasser  www.catimenu.com   www.benassal.es/

Més informacions de la Plana Alta a  www.torreblanca.es/  www.lescovesdevinroma.es  i http://vinromatv.blogspot.com/


Es convocarà un nou encontre de l’Acord de Morella per la N232
NOTES DE PREMSA

L’alcalde de Morella destacava que ‘la millora de la N232 és fonamental per al futur socioeconòmic de tot el nord de la província de Castelló i les comarques veïnes de Terol’, amés afegia ‘ara ens trobem en un moment decisiu on els avanços que s’estan produint han de materialitzar-se en la finalització del tram de Montroig i l’inici de les obres del Port de Querol en Morella’.

‘Proposem esta nova reunió per tenir informació de primera mà, potenciar la coordinació i sumar esforços per a que sigue una realitat quan abans la millora de la via de comunicació més important que tenim al territori’. En esta nova reunió es vol destacar i treballar per a que les obres en la part de Terol continuen al bon ritme que ho estan fent, que l'adjudicació i després l'execució del tram Pont de la Bota – Masia la Torreta salvant el Port de Querol siga el més àgil possible i que el Tram Masia La Torreta – Morella sud de tant sols 5,3 Km avance decididament no quedant com un xicotet coll de botella.

Des de l'Ajuntament de Morella es convocarà novament a tots els signants del “Acord de Morella per la N-232 i A-68” per a reafirmar la voluntat de cooperació i treball perquè el nou traçat de la N-232 en la comarca dels Ports, el Baix Aragó i el Matarranya siga una realitat com més prompte millor i que es vagen realitzant passos ferms perquè aquesta nacional, en un futur, siga desdoblada i es convertisca en l'A-68. Es reitera novament que ‘aquest pacte està obert a noves adhesions de càrrecs institucionals, representants polítics, empreses o associacions sensibilitzats en el fet que el futur de les nostres comarques passa per la millora de la N-232’. La setmana passada, en la visita a la finalització de les obres de reparació del pont del barranc de la Bota, l’alcalde de Morella li va traslladar al delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, totes estes reivindicacions, necessitats i mostres de col·laboració.

A través del projecte “Elles trien: les dones com a motor de canvi” comptem en la comarca dels Ports amb la visita de dues dones tunicines, Zohra Bouguerra i Aicha Fahallah, integrants d'organitzacions en defensa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en la zona rural de la seua regió a Tunísia, que van formar part de les entitats integrants del Premi Nobel de la Pau de l’any passat.

El projecte promogut per l'ONG Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) compta amb el suport de l'Ajuntament de Morella a través de la línia d'ajudes del 0,7% per a projectes de col·laboració en els països empobrits de l'any passat. Ahir va tenir lloc l'acte de recepció en l'Ajuntament per part de l’alcalde i la regidora de cooperació, Malú Blasco. A més, a continuació va hi haver un taller d’intercanvi d’experiències on van participar el Grup de Dons dels Ports i alumnes de la Universitat per a Majors. Malú Blasco, regidora de Benestar Social, “va agrair a l'ONG ACPP la iniciativa d'aquest projecte que ha permès la visita de les dones tunicines a la comarca i va destacar lo interessants que són aquest tipus de projectes en els quals l'ajuntament està encantat en participar. Els ciutadans de la comarca tenen l'oportunitat de conèixer de primera mà un dels projectes de cooperació que reben el nostre suport”. Durant aquests dies Zohra i Aicha visitaran i coneixeran diverses iniciatives empresarials d'emprenedors/es de la zona, com l'explotació apícola Apivillores, la fàbrica “Formatges de Catí”, el taller i tenda de Aromes de Morella, explotació fotovoltaica i granja de conills de Forcall o l'experiència educativa Libori, entre altres.

L'Ajuntament de Morella en el Ple Ordinari del mes de novembre va aprovar les ordenances municipals del 2017, modificant tan sols dos d'elles, la del servei d'aigua i la que fa referència a l'ús del pàrquing de l'Albereda. Quant a la primera, els canvis vénen donats per la modernització dels comptadors d'habitatges i empreses per a fer més eficient el servei. S'instal·laran comptadors intel·ligents que permetran la introducció de serveis complementaris com una lectura immediata del consum d'aigua en la xarxa, amb açò es podran detectar al moment possibles fuites tant en habitatges com en explotacions agràries, canvi molt important per exemple per a habitatges habitats per gent gran, on de seguida es podrà detectar la fuita d'aigua i actuar sobre ella, així com en les explotacions agràries que les canonades tenen un llarg recorregut i són més sensibles a fuites que tan sols es podien detectar al cap de dos mesos quan s'emetia la factura.

Així doncs, progressivament s'anirà realitzant el canvi total dels comptadors actuals pels comptadors intel·ligents, perquè tant habitatges particulars com empreses puguen aprofitar els serveis complementaris del servei. L'increment produït és del 3 %, possibilitant que en els últims anys s'hagen anat realitzant diverses inversions en la millora de l’abastiment i alcantarillat per a evitar pèrdues d'aigua i fer més sostenible, d'aquesta manera, l'ús d'un recurs tan important com és el consum d'aigua. Aquesta gestió tan acurada ha evitat els talls d’aigua en una època de sequera tant important com la que estem tenint. Amadeu Bordàs, regidor d'obres, destaca “la importància de seguir treballant en la millora dels serveis als ciutadans i, més si cap, en un recurs cabdal com és l'aigua, fonamental per a la sostenibilitat de l'entorn. Amb la modernització del servei i la instal·lació dels nous comptadors serem un municipi capdavanter en la gestió d’aquest recurs”.

L'Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés i la regidora de Joventut, Judit Garcia, assisteixen a l'acte de lliurament del Segell de Reconeixement de les Ciutats Amigues de la Infància celebrat en l'Auditori Paranimf del Palau de la Magdalena a Santander. Els representants institucionals han mantingut contacte amb altres municipis i especialment amb la delegació Comunitat Valenciana, amb el responsable d'UNICEF i els altres municipis de les províncies de València i Alacant que també han participat a través del VIII Certamen de Bones Pràctiques, com Picassent, Mislata o Quart de Poblet. Morella és la primera ciutat de la província de Castelló a obtenir aquest prestigiós segell, que estarà vigent durant el període 2016-2020. El Programa Ciutats Amigues de la Infància (CAI) impulsat per UNICEF Comitè Español, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA), pretén impulsar i promoure l'aplicació de la Convenció sobre els Drets de la Infància en l'àmbit local, promocionar la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents en tots el temes que els afecten, i fomentar el treball en xarxa entre els diferents municipis que formen part d'aquesta iniciativa.

L'objectiu és que es dissenyen i implementen polítiques públiques eficaces per a millorar el benestar dels xiquets, defensant els seus drets, fomentant la seua participació i fent de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves. L'Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “que es tracta d'un important reconeixement del treball realitzat fins al moment, però sobretot és una clara aposta de futur amb els nostres joves i xiquets, sent fonamental la seua participació”. De la mateixa manera “ha agraït a UNICEF i a tota la gent que ha participat en aquest projecte. És un premi de i per als xiquets i xiquetes de Morella, especialment, l'obtenció del Segell suposa entrar en una xarxa de treball molt potent en tota Espanya amb la infància com a punt central”.

L'Ajuntament de Morella contínua amb la implementació del Pla d'Ocupació Local publicant dues ofertes de treball per a joves menors de 30 anys segons la subvenció concedida pel Servef per a la contractació de joves aturats.

Els joves han d'estar inscrits com a demandants d'ocupació en l'Oficina del Servef de Vinaròs. Els dos llocs de treball són per a reforçar l'àrea de comunicació i l'àrea d'administració de l'entitat local amb una durada de 6 mesos. Els estudis prioritaris són per a l'àrea de comunicació: periodisme i comunicació audiovisual, no obstant açò joves amb altres estudis relacionats amb el projecte a desenvolupar, encara que no siguen els prioritaris, també podrien presentar-se. D'altra banda, els estudis prioritaris sol·licitats per a cobrir la plaça en l'àrea d'administració són: administració d'empreses, economia i finances i comptabilitat. Així mateix, igual que la plaça anterior joves amb estudis relacionats amb aquesta àrea també es poden presentar. Les titulacions han de ser de formació superior (FP de grau superior o estudis universitaris). L'oferta romandrà oberta fins al 15 de novembre.

Per a inscriure's poden dirigir-se a l'oficina de l'Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Morella. És necessari aportar el títol original dels estudis realitzats. La regidora d'educació, Judit García, destaca “la importància de recolzar a la gent jove després de finalitzar els seus estudis perquè puguen adquirir l'experiència professional que demanden les empreses i altres entitats”.

La regidoria d'igualtat juntament amb l'agent d'igualtat amb el suport de les tècniques d'igualtat de la Fundació Isonomia de la UJI han elaborat el Pla Municipal d'Igualtat tant a nivell intern de l'entitat com a nivell extern del municipi. Desprès de tot un procés de participació ciutadana s’ha elaborat un document que inclou un total de 85 accions, distribuïdes en 16 àrees de intervenció. Cadascuna de les mesures te una temporalització, així com una descripció de les àrees i recursos implicats i quina es la regidoria responsable d’impulsar l’execució de la mesura.

El Pla està previst que tinga una vigència de 4 anys i es ficarà en marxa a partir de l’1 de gener de 2017. La regidora d'igualtat, Lola Viñals, “ agraeix la participació de la ciutadania en el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat, que ha comptat amb nombroses aportacions per part de les entitats representants dels veïns i veïnes de la localitat”. Així mateix, incidia “ en la importància del treball continuo que hem de fer des de tots els àmbits per la lluita per la igualtat entre homes i dones”. El Pla compta amb una part interna, anomenada Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Morella, que inclou els objectius i les 26 accions proposades pel grup de treball distribuïdes en 6 àrees d’intervenció. La part externa, anomenada Pla Municipal d’Igualtat de Morella, contempla 10 àrees d'intervenció que engloben un total de 59 accions.

L'Ajuntament de Morella contínua amb la implementació del Pla d'Ocupació Local publicant tres ofertes de treball per a persones desocupades per a reforç de la brigada segons la subvenció concedida pel Servef per a la contractació d’aturats. Per altra banda continuen a bon ritme les obres del Pla Municipal de Renovació Urbana en el carrer Verge del Roser de Morella i a Ortells. Les persones que vulguen optar a aquests llocs de treball han d'estar inscrits com a demandants d'ocupació en l'Oficina del Servef de Vinaròs. Els tres llocs de treball són per a reforç de la brigada municipal. La duració dels contractes és de tres mesos aproximadament. Una volta inscrit,s el Servef enviarà a l’Ajuntament el nombre de candidats que considere per a cobrir les places i el barem per a realitzar la selecció. L'oferta romandrà oberta fins al 17 de novembre. Per a inscriure's poden dirigir-se a l'oficina de l'Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Morella. Les persones han d’estar inscrites en el Servef com a demandants de l’ocupació de peó d’obres públiques amb el codi:96011029.

Les obres del carrer Verge del Roser de Morella s’estan executant dintre dels terminis previstos, de fet, en aquests moments ja s’ha entrat en l’última fase amb la col·locació de les voreres i adoquinat. Per tant, s’espera que abans de final d’any les obres de reurbanització d’este tram del carrer queden totalment finalitzades. Per altra banda, també s’estan acabant les obres en Ortells dins del Pla Municipal de Renovació Urbana, que han consistit en la reparació del camí de la Hijuela, on s’ha aprofitat per condicionar la zona dels contenidors de reciclatge i un portell de grans dimensions del carrer dels llavadors. Les obres les està duent a terme l’empresa municipal CISE i estan complint els terminis assenyalats.


Vilafranca i Mosqueruela presenten al Govern d'Aragó 3.000 firmes demanant millora de la carretera

NOTES DE PREMSA 

Els alcaldes de Vilafranca (Castelló) i Mosqueruela (Terol) han lliurat al delegat del Govern d'Aragó a Terol, Antonio Arrufat, més de 3.000 signatures que exigeixen la millora definitiva de la carretera Mosqueruela-Vilafranca.

Es tracta d'un vial de 23 quilòmetres que discorre en 17 per territori de Terol i 6 en terreny castellonenc. Al costat de les firmes s'ha fet entrega, per registre d'entrada, de les dues mocions que han aprovat els dos municipis exigint la millora integral de la carretera, sobretot en el tram aragonès, que és el que presenta un pitjor estat. A la reunió tots dos alcaldes també han realitzat una invitació formal al conseller aragonès d'Obres Públiques perquè visite la carretera i "comprovar de primera mà el lamentable estat en què es troba". El delegat del govern d'Aragó s'ha compromès a incloure en el pressupost de 2017 la partida necessària per finalitzar la millora d'un tram de 8 quilòmetres que no es va acabar. Aquest tram s'hauria d'haver acabat aquest any. El delegat territorial ha justificat la inacció del govern aragonès en la Llei d'Estabilitat Pressupostària. Els alcaldes de Vilafranca i Mosqueruela han manifestat que creuran la paraula del govern aragonès quan s'executen les obres. El delegat també s'ha compromès a millorar l'altre tram de la part de Terol en 2018.

A la part castellonenca tots dos alcaldes han explicat que la Conselleria d'Infraestructures ha executat la millora de 1,5 quilòmetres ampliant l'amplada de la via i també asfaltant aquest tram. Els alcaldes han incidit que aquesta millora arriba després de 20 anys sense cap actuació. No obstant això han apuntat que seguirà insistint davant de la Generalitat Valenciana perquè es millori l'asfaltat i l'amplada de tot el tram que discorre pel terme de Vilafranca.

L'Ajuntament de Vilafranca crearà un servei de transport municipal adaptat per a gent gran, persones amb discapacitat o amb dificultats de mobilitat. L'alcalde de la localitat, Óscar Tena, ha apuntat que es tracta d'una necessitat que des de fa temps s'havia detectat al municipi. Els carrers en pendent, el fred, el gel i la neu a l'hivern i la distància entre els habitatges de nombrosos veïns amb els serveis bàsics, principalment el centre sanitari, han aconsellat la posada en marxa d'aquest servei. A més la iniciativa també permetrà realitzar el transport de les persones que necessiten desplaçar-se fins a la residència de la tercera edat o el centre de dia, entre d'altres funcionalitats.

L'Ajuntament, després d'estudiar les millors opcions per a la posada en funcionament del servei ha decidit adquirir un vehicle semi nou d'aquestes característiques que no s'utilitzava al municipi de Todolella. La furgoneta compta amb plataforma per a persones amb discapacitat i està completament adaptada per a aquest tipus de funcionalitat. El vehicle pràcticament no s'ha utilitzat i està en un excel·lent estat de conservació. La inversió serà de 26.000 euros. L'estalvi serà de més de 20.000 euros respecte a un vehicle nou, els pressupostos s'aproximen als 50.000 euros. Óscar Tena ha apuntat que es tracta d'un servei que tenen nombroses localitats i que a Vilafranca també tindrà una notable utilitat per a les persones que ho requereixin.

L’aeroport de Castelló i la pedra en sec de Vilafranca units en un conte L’escriptora i il·lustradora Laura Martínez Pantaleón ha presentat a Vilafranca el conte “Vilafranca, la Pedra Màgica”.

 Es tracta d’un relat dirigit a xiquets i xiquetes de Primària per divulgar l’arquitectura de la pedra en sec. Enguany es compleixen el desè aniversari des de la creació del Museu de la Pedra en Sec de Vilafranca. Amb motiu d’esta efemèride l’Ajuntament ha editat este llibre de contes del qual s’ha editat la versió en castellà i en 2017 arribarà la versió en valencià. La publicació ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’aeroport de Castelló, el Museu de la Pedra en Sec i l’empresa Renomar. En la història Roc, el protagonista, arriba amb avió a l’aeroport de Castelló. Des d’allà es dirigeix ​​a Vilafranca on descobreix un paisatge amb més de 1.000 quilòmetres de parets construïdes amb la tècnica de la pedra en sec. A la presentació del llibre, a més de l’autora, ha estat present l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, la regidora de Cultura, Betlem Pons i el president d’Aerocas, Joan Serafí Bernat. En l’acte el president d’Aerocas ha anunciat que amb aquest llibre s’inicia una sèrie temàtica en la qual els protagonistes arribaran a la província a través de l’aeroport de Castelló. LLEGIU-HO COMPELT A LA WEB DE L'AJUNTAMENT DE VILAFRANCA.

Fins al proper 27 de novembre es pot visitar a les sales gòtiques de l'Ajuntament de Vilafranca l'exposició de l'Associació Cultural Grup Ramell "X Anys de Trobades". Es tracta del record de deu edicions de trobades de música, dansa i cultura popular i entorn del folklore tradicional. Gràcies a la implicació d'Atzeneta, Albocàsser, Culla, Vilafranca, les Useres, Benassal, el Grau de Castelló, La Iglesuela, Forcall i Catí ha estat possible dur a terme trobades en què es reuneixen rondalles, músics, balladors i cantadors de pobles de Castelló i Terol al voltant de la música de rondalla. D'aquesta manera la música tradicional ha passat dels espais tancats que eren els locals de jubilats a formar part d'activitats que reuneixen a centenars de persones. A més, amb aquestes trobades, els majors poden transmetre els seus coneixements als més joves. La trobada de Rondes Tradicionals s'ha convertit en una reunió de músics i balladors de tota la Comunitat Valenciana. Es tracta de reunions on la festa i la tradició conviuen a la perfecció. L'exposició es podrà visitar els divendres i els dissabtes de 10h a 13h i de 16h a 19h i els diumenges de 10h a 13.30h.

La Guardia Civil ha auxiliado a una persona, la cual se había desorientado en un bosque forestal abierto de Villafranca. La actuación se inició a las 14: 00 horas a raíz de un aviso donde se informaba que una persona salió a recoger setas por un bosque forestal abierto del término municipal de Villafranca, la cual cayó desplomado al suelo quedando desvanecido, y que al incorporarse se encontraba con síntomas de desorientación. Por dicho motivo los agentes iniciaron un operativo de búsqueda, localizando en una zona entre pinares al vehículo de la persona desorientada. Tras realizar varias batidas por distintos puntos, los guardias civiles lograron encontrar a las 16:00 horas a un varón, el cual presentaba síntomas de desorientación, tras darle agua y comida, fue trasladado a la localidad de Villafranca, donde acudió al Centro de Salud. La actuación ha sido realizada por efectivos de la Guardia Civil de Villafranca del Cid.

Vilafranca ha celebrat la primera edició de les jornades de comerç i empresa, organitzades per l'Ajuntament de la localitat i Vilafranca Espai de Comerç. L'activitat s'ha desenvolupat en la Casa Social i ha comptat amb dos ponències. David Forés Marzá, del consell de Cambres de Comerç ha presentat les tendències que marquen l'evolució del sector comercial i ha revelat noves oportunitats de negoci. Els assistents han escoltat com l'experiència del client i la diferenciació de l'establiment comercial i els eixos urbans són claus. Així mateix ha apostat perquè els empresaris es formen per conèixer als seus potencials clients, anticipant-se als seus desitjos i necessitats. La jornada l'ha tancat Domingo García Marzà, catedràtic d'ètica de la Universitat Jaume I, que ha explicat el valor que aporta el comerç a cada municipi.


Forcall saca a licitación la gestión del bar-restaurante Mesón de la Vila
M.AGOST

El Ayuntamiento de Forcall ha sacado a licitación la gestión del bar-restaurante Mesón de la Vila y la casa rural ubicada en la antigua escuela de las niñas de la localidad.

Los interesados en participar en este proceso tienen hasta el 21 de noviembre para presentar sus ofertas. El Boletín Oficial de la Provincia informó sobre esta oferta el pasado 1 de noviembre. Los locales son de propiedad municipal y buscan arrendatarios para que estén abiertos cara al público y puedan dar servicio durante el año a los visitantes y a los vecinos.

L'alcalde de Portell, Álvaro Ferrer i el paleontòleg Andrés Santos han presentat les restes de dinosaures més antics de la província de Castelló. Es tracta de fòssils trobats en dos jaciments situats en el terme municipal d'aquesta localitat de la comarca dels Ports. La seva antiguitat es remunta a fa 130 milions d'anys. L'Ajuntament de Portell, amb una inversió de 60.000 euros, ha fet possible l'excavació, restauració i habilitació d'una col·lecció museogràfica. La Generalitat Valenciana va denegar un ajut que va sol·licitar el consistori per donar a conèixer aquestes restes.

La inversió de l'Ajuntament de Portell ha fet possible que investigadors del Grup Guix de Vila-real, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València hagin recuperat diversos fòssils en els jaciments MQ-I i MQ-II. Tots dos jaciments van ser localitzats el 2002 i s'han excavat aquest any amb el suport de l'Ajuntament de Portell i l'Àrea de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I Castelló.

El director de l'excavació, Andrés Santos, ha apuntat que "des de l'inici pensàvem que podia ser un jaciment important des del punt de vista patrimonial i científic i els resultats així ho confirmen". Santos ha indicat que "es tracta d'un jaciment més antic que els excavats a Cinctorres i Morella, de manera que els dinosaures apareguts són de gran importància, ja que permetran conèixer millor la fauna de dinosaures de la província". El paleontòleg ha incidit que "són les primeres excavacions de dinosaures datades entre fa 128 i 130 milions d'anys". "En el primer dels jaciments hem excavat 4 ossos de les extremitats d'un dinosaure ornitòpode així com algunes vèrtebres. En el segon emplaçament hem aconseguit extreure vèrtebres i chevrones de la cua d'un altre ornitòpode, vèrtebres dorsals i ossos del maluc d'aquest animal ". Encara no s'ha pogut determinar a quina espècie pertenencen les peces trobades tenint en compte l'antiguitat dels dinosaures.

Totes les notícies d´Els Ports a http://diadia.cat/wordpress/   http://3x4.info/ http://comarquesnord.cat/  www.morella.net  www.ajuntamentdevilafranca.es/  www.forcall.es/  www.vallibona.net 


Presentació de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Alcanar
NOTA DE PREMSA

Alfons Montserrat, Alcalde d'Alcanar; Francisco Javier Martí, Tècnic Municipal de Protecció Civil; Miquel Alonso, Responsable de Protecció Civil de les Terres de l'Ebre; Obed Madrid, President de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Alcanar; i Jordi Bort, Regidor de l'Ajuntament d'Alcanar, van presentar davant els mitjans de comunicació, l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) d'Alcanar.

Alfons Montserrat va donar la benvinguda als assistents, va agrair la implicació de tots els ponents per fer possible l'AVPC d'Alcanar i es va mostrar molt satisfet perquè “ja podem dir que a Alcanar comptem amb l'Associació de Voluntariat de Protecció Civil, un compromís d'aquest mandat.” Jordi Bort va explicar que les AVPC són les encarregades de canalitzar la col·laboració del voluntariat com a recurs del municipi en el desenvolupament de les funcions corresponents de protecció, i va recalcar que són “la màxima expressió de voluntariat en un poble.” Per la seva banda, Francisco Javier va detallar les funcions d'aquestes associacions sense ànim de lucre: la coordinació de l’aportació desinteressada del voluntariat en tasques de protecció civil dins del municipi; l’impuls de la participació ciutadana en temes de prevenció o actuacions de protecció civil; la sensibilització de la població respecte dels riscos que els puguin afectar; la realització d’activitats formatives i divulgatives; i el suport en l’elaboració, la implementació o el manteniment dels Plans d’Emergència Municipals. Així mateix, va aclarir que “en cap cas les funcions de l'AVPC han de substituir la feina de la Policia Local.”

Miquel Alonso, com a coordinador territorial, va aportar una mirada territorial, “des de 2009 les Terres de l'Ebre ha passat de 6 a 11 AVPC” i va aclarir que l'AVPC d'Alcanar “neix baix el paraigua d'unes funcions ben establertes, seguint el preàmbul de la nova llei de 2014”, amb la qual cosa “és un recurs més per als serveis que l'Ajuntament dóna als ciutadans.” Finalment, Omed Madrid, des de la seva experiència personal, va puntualitzar que el voluntariat de Protecció Civil precisa d’una formació tècnica, per aquest motiu, els aspirants a voluntari “abans de la incorporació a l’associació realitzem una sèrie de cursos de formació en temes molt variats relacionats amb la protecció civil”.

L’AVPC d'Alcanar “està formada per 4 membres, 3 més seran nomenats en breu i unes altres 3 persones iniciaran els cursos de formació en la propera convocatòria”, va afegir, "esperem tecnificar més gent amb ganes de col·laborar amb el municipi". El regidor canareu va tancar l'acte animant a totes les persones que tinguin “vocació de servei públic”a informar-se, “l'Ajuntament està preparant una campanya de comunicació per a donar a conèixer les funcions i els passos a seguir per a ser voluntari”, va concloure.

La XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre va tenir lloc dissabte 5 de novembre a la Cisterna del Vall d’Alcanar. Aquest any estava dedicada a les festes populars, amb un doble objectiu: repassar algunes de les festes populars més arrelades de les Terres de l’Ebre, i ficar a l’abast dels especialistes i la gent interessada les diferents recerques sobre el model festiu propi de les Terres de l’Ebre. Al llarg del dia prop d’un centenar de persones es van acostar a les instal·lacions de la Cisterna per assistir a les diferents activitats, l’organització considera que “hi ha hagut molta assistència de públic”.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre actualment està organitzada per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Cultural, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner; i enguany ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar, la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat, la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar i Lo Rafal. Durant la presentació, Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar, va destacar que "en el món festiu ebrenc tenim un patrimoni cultural i etnològic molt ric i singular i que, a més, es conserva molt bé”. Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner, es va mostrar satisfet per “reconèixer entre el públic persones i entitats d’arreu del territori”, però també per la participació “d’especialistes reconeguts que es volen acostar al nostre patrimoni popular per oferir-nos una mirada molt interessant".


XIV Jornada etnologia de les Terres de l'Ebre a Alcanar. Signatura conveni Ajuntament d'Alcanar i el Museu de les Terres de l'Ebre sobre la festa de Sant Antoni (fotos Sistema Binari, Ajuntament d'Alcanar)

Un programa divers

En la conferència marc, Jordi Bertran, filòleg i gestor cultural, va explicar que el model festiu ebrenc és molt divers, així com “absolutament participat, molt singular al Principat però ben aparentat amb altres regions de la Mediterrània”, tot i que “no compta amb cap element que el govern de la Generalitat hagi agafat com a símbol nacional”. En aquest sentit, va recalcar que el patrimoni etnològic ebrenc té moltes oportunitats de rebre aquest reconeixement a través del món de la música i de les festes de bous. Les canareves Cristina Reverter i Núria Balada van donar a conèixer les singularitats i orígens de la festivitat de Sant Antoni al municipi d’Alcanar i el seu desenvolupament al llarg dels últims segles. Així mateix, van presentar un document de l’any 1.873 que ja citava la festa, per la qual cosa volen inscriure aquesta celebració al catàleg de l’inventari festiu de Catalunya i, posteriorment, declarar la festivitat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, acreditació que atorga la Generalitat de Catalunya, per ressaltar l’antiguitat de les festes catalanes.

Durant el matí es van presentar dues comunicacions més, “Les festes majors tradicionals a Bot”, a càrrec d’Antoni Cortés, de l’Associació El Pedrís de la Plaça de Bot i “La festa de Sant Roc a Paüls. Un fet social complert”, a càrrec de Marc Ballester, antropòleg de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). A la tarda es van exposar les últimes comunicacions, “Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva”, a càrrec Joan Launes, de l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre; i “Les festes populars ebrenques a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre”, a càrrec d’Ingrid Bertomeu i Maite Hernández, antropòlogues de l’IPCITE.

Taula rodona del Volt 3 sobre els impactes del projecte Castor, Canal 56  https://vimeo.com/189948068


CEMEX Alcanar recibe el reconocimiento de las autoridades medioambientales de la Generalitat

NOTES DE PREMSA I D'EBREDIGITAL.CAT I DIRECTE.CAT

La fábrica de CEMEX en Alcanar ha recibido el reconocimiento público de las máximas autoridades medioambientales de la Generalitat por haber mantenido y validado su adhesión al EMAS durante más de una década. Ángel Galán, director de Relaciones Institucionales de la cementera, recibió de manos del Conseller de Territorio y Sostenibilidad el diploma que así lo acredita.

El acto tuvo lugar en una ceremonia en la que la Administración rendía homenaje a las empresas que han conseguido mantener durante diez años este exigente sistema de gestión ambiental. El EMAS, creado en 1993, lo obtienen solo aquellas empresas y organizaciones que acreditan ser respetuosas con el medioambiente en su actividad.

En él se reconoce el compromiso con el cuidado del medioambiente, así como el esfuerzo continuo por minimizar los impactos derivados de la actividad productiva. Este sistema se caracteriza por abarcar la totalidad del proceso de producción que, en el caso del cemento, va desde la recogida de las materias primas hasta que el producto terminado sale de la instalación. Los procedimientos desarrollados por CEMEX en Alcanar tienen como prioridad la protección de la atmósfera, las aguas y el suelo, el uso racional de los recursos, la reducción y correcto tratamiento de los residuos y el ahorro de energía y materias primas.

La excelencia en el comportamiento medioambiental, más allá de lo que exigen las leyes y la normativa en materia de sostenibilidad, así como la responsabilidad social y la transparencia en el ejercicio de la actividad son algunos de los requisitos que reconoce este certificado europeo. La planta de Alcanar ha validado y renovado periódicamente este certificado de forma consecutiva y totalmente voluntaria desde la fecha de su concesión en 2005, lo que pone de manifiesto que en estos 10 años se ha compatibilizado la actividad industrial de CEMEX en Alcanar con otras prácticas -agrícolas, sociales y de servicios- de la zona, contribuyendo así a la creación de riqueza y a la diversificación de la economía del Bajo Ebro. La fábrica de Alcanar fue la primera cementera de España que consiguió en este reconocimiento internacional. Dentro del grupo CEMEX. También goza de este certificado la planta de Lloseta (Mallorca), que consiguió su EMAS en 2007 y que actualmente lo sigue manteniendo tras validaciones consecutivas.

Es va donar el tret de sortida a les XXIII Jornades Citrícoles d’Alcanar, organitzades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'IRTA i l'Ajuntament d'Alcanar.

En aquesta cita anual de les Jornades Citrícoles d'Alcanar, com en les darreres edicions, s'ha plantejat una programació basada en dos eixos, la protecció i higiene vegetal, i la innovació; sempre amb el mateix objectiu, fer més viables les explotacions i augmentar la competitivitat. La inauguració va anar a càrrec de la Cap de l'Oficina Comarcal, Rosabel Arbó, i del regidor d'Agricultura, Jordi Monfort. Tots dos van apuntar que les Jornades Citrícoles s'han convertit en una cita ineludible i que donen l'oportunitat de comptar amb ponents de primer ordre per parlar de temes d'interès per al sector, "són ja unes jornades de referència en el món citrícola, que són possibles gràcies a la participació dels pagesos", afirmava Rosabel Arbó. Per la seva banda, Jordi Monfort va explicar que les jornades són quelcom més que una simple transmissió de coneixement. "Volem aconseguir que serveixin per obrir espais de debat i de reflexió, que ens ajuden a plantejar com afrontar tots els reptes que tenim al davant en els pròxims anys", va puntualitzar.

Tot seguit, Lluís Matamoros i Pau Jornet, de l'empresa Ebredrone, van impartir la primera de les conferències que va tractar sobre la teledetecció agrícola mitjançant tecnologia dron. Els ponents van explicar que aquestes eines "ofereixen moltes possibilitats per treballar amb més precisió en el món citrícola". De fet, aquesta tecnologia el 2015, només en el sector citrícola, va tenir un impacte internacional de més de 2 bilions, molt per damunt de la resta d'activitats productives. Avui es presentarà la "Guia de bones pràctiques d'higiene a la producció primària agrícola", una eina pràctica a l'hora de complir amb els compromisos que marca la Reglamentació Europea. Dimecres s’abordarà la problemàtica de les plagues que afecten els cultius de cítrics, com l'aranya roja, i els plans de vigilància que s'apliquen des de l'Administració per combatre-les. I per tancar les jornades, es parlarà del passaport fitosanitari, qüestió que afecta les empreses viveristes.

El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alcanar, Joan Roig (responsable de les àrees de Participació Ciutadana, Joventut i de la Gent Gran), i el regidor Jordi Montfort Callarisa (responsable de les àrees d’Hisenda, Turisme, Empresa, Comerç, Indústria i Ocupació i d’Agricultura, Ramaderia i Pesca), van encapçalar el grup de 40 veïns d’Alcanar que van visitar la planta potabilitzadora que el CAT té a l’Ampolla.

 L’acció s’emmarca en la política de transparència informativa i responsabilitat social que du a terme el CAT envers els consorciats, i per part d’Alcanar, amb les polítiques de sensibilització en l’àmbit de la sostenibilitat i l’educació ambiental; van participar representants de l’Associació de Jubilats. La sortida es va efectuar des de l’Avinguda Catalunya amb l’autobús posat a disposició dels visitants. Un cop arribats a la planta de l’Ampolla, van ser rebuts pel director – gerent del Consorci, Josep-Xavier Pujol, i la resta de membres del CAT que col·laboraven en la Jornada. MIREU-HO A EBREDIGITAL.CAT.

L'Ajuntament d'Alcanar ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els permeti aturar la licitació de l'enderroc de 32 habitatges de la urbanització Alcanar Platja, declarats il·legals en el cas Turov i amb una sentència en ferm que obliga a demolir-los. De fet, la licitació d'aquest enderroc es va iniciar al gener d'aquest any, amb l'aprovació del projecte. També han estat publicades les bases i l'adjudicació s'hauria de fer en els propers dos o tres mesos. Tanmateix, el consistori canareu ha argumentat al TSJC que encara hi ha recursos dels propietaris pendents de resoldre en altres instàncies judicials que podrien donar un tomb a la situació. LLEGIU-HO A DIRECTE.CAT, ACN.

Més informacions a http://www.alcanar.cat/


L'Ajuntament de la Sénia sondeja l'opinió dels ciutadans sobre els pressupostos
NOTA DE PREMSA

L'Ajuntament de la Sénia acaba d'engegar un procès de participació ciutadana, per sondejar l'opinió de la ciutadania en relació a les opcions d'inversió per als pressupostos 2017 i també sobre la recuperació de la "Font Nova".

La Comissió Informativa Especial de Participació Ciutadana, integrada per tots els regidors/es de l'Ajuntament i l'Assemblea participativa, va fixar les opcions i criteris del qüestionari, que estarà actiu fins al 24 de novembre. Podran participar-hi totes les persones empadronades a la Sénia majors de 16 anys, i s'ofereixen 2 vies: -Butlleta en paper (que podeu retallar de LO FULL de novembre, descarregar-la del pdf adjunt, o demanar-la a l'Ajuntament) -Per internet, a l'enllaç www.goo.gl/5Ri1Sl

El Ple extraordinari urgent  de divendres 4 de novembre a la Sénia va aprovar en l´únic punt de l’ordre del dia  la dissolució definitiva del Patronat del Camp d’Aviació.

Més informacions a www.lasenia.cat 


L'Ajuntament d'Amposta contractarà durant sis mesos 12 joves titulats
NOTA DE PREMSA


Expoclick celebra a Amposta la seua cinquena edició. Entre els 15 expositors que venen productes Playmobil, n'hi hau 3 d'Alemanya, 2 de França i 2 de l'Estat Espanyol. La resta són de Catalunya.

L'Ajuntament d'Amposta contractarà durant sis mesos 12 joves titulats (llicenciats, graduats i amb cicles formatius superiors) de menys de 30 anys.

Serà dins el programa Joves en Pràctiques, de la Generalitat de Catalunya, al qual s'ha acollit el consistori ampostí i s'hi destinaran 132.000 euros. Les ofertes, que ja han estat publicades a la web del consistori i al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), busquen diferents perfils professionals com un tècnic en Educació Física, un dissenyador gràfic, administratius, enginyers, entre d'altres.

D'altra banda, la Fundació de Serveis Socials Montsià (Fussmont), també contractarà a 10 joves en el marc d'aquest mateix programa. En aquest cas es destinaran 110.000 euros. "Volem potenciar la vessant formativa de la Fussmont i per això hem optat al programa del SOC", assenyala l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, tot afegint que d'aquesta manera també s'aconsegueixen més llocs de treball, en aquest cas, per a joves titulats.

La remera olímpica Aina Cid Centelles, del Club Nàutic Amposta, va ser reconeguda amb el Premi Esports 2016, dins la XXXII Gala de l'Esport Ampostí, que es va celebrar a l'auditori municipal. Cid, que també va ser reconeguda amb el premi de Millor esportista absolut femení d'esports individuals, va ser escollida pels 9 esportistes que optaven al Premi Esports. Entre els mèrits de Cid destaca el diploma olímpic que va aconseguir als Jocs Olímpics de Río de Janeiro aquest estiu passat. La Gala de l'Esport Ampostí, que comptava amb una vuitantena de nominats en una trentena de categories diferents, va reconèixer la trajectòria d'esportistes i entitats esportives del municipi en la temporada 2015-2016. Àngel Fabregat Pujol, de la Sala Esgrima Amposta, va endur-se el premi de Millor esportista absolut masculí d'esports individuals. L'equip júnior 4X del Club Nàutic Amposta va ser reconegut amb el premi de Millor equip de competició masculí d'esports col·lectius i l'equip Senior del Club Handbol Amposta va endur-se el mateix premi en la categoria femenina. Quant al reconeixement de Millor entrenador o entrenadora, l'escollit va ser Severiano Alfaro Fernandez, del Club Taekwondo Alfaro, que també es va endur el del Club Taekwondo Alfar

Menjar-se el Delta a Lo Pati- Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta. Es tracta d’una de les últimes accions del Festival d’Acció Poètica Bouesia que enguany celebra la seua dotzena i última edició. Concretament, ha consistit en menjar-se una maqueta de 2 metres per 2 metres del delta de l’Ebre feta amb coca de recapte. Cada participant havia de marcar el territori deltaïc que s’havia de menjar amb una banderola amb una frase escrita. Es tracta de l’acció IP25 Antagonisme Agònic de Rafael Tormo Cuenca. La resta d’artistes que han intervingut han estat: L’artista escocès-valencià Graham Bell Tornado que ha realitzat un ritual antropofàgic vestit de vedette on els assistents han pogut menjar-se unes galetes amb forma de ninot. Mireia Andreu, Roman Aixendri i Jaume Martínez han presentat la performance Deltofaga fent servir algunes de les deixalles que habitualment trobem pel Delta. I Miquel Àngel Marin amb el seu clarinet i una màscara de mosquit ha encapçalat una processó pels voltants de Lo Pati i el Pere Mata seguit pel Delta comestible dalt d’una peanya de Setmana Santa.


Obres de millora a l’Avinguda Generalitat d'Ulldecona
D´ULLDECONA.CAT

L’Ajuntament d’Ulldecona està duent a terme durant aquestes setmanes diverses obres de manteniment i millora de l’espai públic.

Entre aquestes actuacions, destaca l’arranjament de voreres i supressió de barreres arquitectòniques de l’Avinguda Generalitat, la que va des de la Plaça Catalunya fins a les Escoles.

Es tracta d’uns treballs, amb un pressupost de quasi 9.000 euros, que s’inlcouen dins les obres que els veïns i veïnes del municipi van triar en el procés de participació dels pressupostos 2016. Des d’ara i fins a finals d’anys es duran a terme diverses actuacions en altres carrers del municipi. A més, seguint amb el camí iniciat l’any passat, la setmana vinent, dimarts 8 de novembre, al vespre i a la Sala de Sessions de l’Ajuntament, es durà a terme una reunió informativa per començar el procés participatiu dels pressupostos municipals per a l’exercici vinent.


El teatre Orfeó Montsià d´Ulldecona s´omple de dansa amb gent del territori de l´Ebre i Maestrat amb la companyia L´Animé i l´espectacle visual " Bhrava!

Més informacions a www.scoop.it/t/ulldecona-noticies www.ulldecona.cat/   www.sta-barbara.org/niv2.php?id=11    www.infoaldaia.info/


NOTICIES BREUS I/O RECIENTS
De nuestros corresponsales y resumido de  3X4.info, Diari del Maestrat, La Marfanta, Comarques nord, Teveon, Levante de Castellón, Mediterráneo, Ebredigital, El Mundo-Castellón, Las Provincias, Diari de Tarragona, El Punt y Tinet digital.

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders ha celebrat l’acte commemoratiu del 40 aniversari del seu naixement en la localitat de Bonrepòs i Mirambell (l'Horta Nord), precisament el mateix lloc on es va constituir un 12 de novembre de 1976. L'acte ha comptat amb l'assistència de més de 300 llauradors i ramaders procedents de totes les comarques del nostre territori i una gran presència institucional. Han intervingut al llarg de la jornada commemorativa el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president dels Corts, Enric Morera; el delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues; la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián... S'ha glossat  la figura dels ja morts Lucio Monteagudo (1998-2001) i el benicarlando Joan Brusca (2001-2008). El traiguerí Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, ha dit en el discurs de cloenda que “la història de LA UNIÓ, la d'abans i la d'ara, queda escrita per tota la seua gent pels quals estem en els càrrecs i els anònims, per la seua dedicació i el seu treball, per la presentació de propostes serioses i professionals a les diferents Administracions per a millorar la renda del nostre camp. La història està plena de conquestes i d'encerts, també de frustracions i decepcions, però pense que després de més de 40 anys d'història, LA UNIÓ continua sent un instrument bàsic de progrés social, de dignificació i de consolidació d'un sector com l'agrari”.


Cent vint-i-setè tall de carretera. Amposta 19/11/2016 (vídeo Lluís Comí)

Per tercer any consecutiu el campus Terres de l’Ebre de la URV s’ha sumat a les activitats del Dia de la Ciència i ha organitzat diversos tallers que tenen l’objectiu de divulgar i acostar la recerca que es realitza a la URV als estudiants de segon de batxillerat de les Terres de l’Ebre, d’una manera lúdica i entenedora. Prop d’un centenar d’estudiants de segon de Batxillerat de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa i de l’Institut de Roquetes han participat aquest divendres en els sis tallers que s’han impartit al campus: tres de ciència i tecnologia i tres d’humanitats i ciències socials a més d’una xerrada sobre ciència i cinema.

Renfe ha programado un servicio Intercity entre Madrid y Vinaròs, con paradas intermedias en Cuenca, Sagunto, Castellón, Benicàssim, Orpesa, y Benicarló-Peñíscola, durante los fines de semana, a partir del viernes 18 de noviembre. La compañía recupera este servicio de Larga Distancia una vez finalizadas las obras de implantación del tercer carril entre Valencia y Castellón, según ha informado la compañía ferroviaria en un comunicado. Esta nueva frecuencia de Intercity entre Madrid y el norte de la provincia de Castellón, con un tiempo de viaje de cuatro horas, está orientada para clientes con motivo de ocio. El tren saldrá los viernes desde Madrid a las 17.10 horas, con llegada a Vinaròs a las 21.18 horas. En sentido contrario el tren unirá ambas ciudades los domingos, con salida desde Vinaròs a las 15.43 horas. Dentro de la campaña de lanzamiento del nuevo servicio se ofrecerán plazas promocionales que permitirán viajar entre ambas ciudades desde 17,40 euros por trayecto en clase turista. LÉALO EN ELMUNDO.ES, EUROPA PRESS.

La Guardia Civil, la Policía Local de Tortosa y Agents Rurals de la Generalitat, en una operación conjunta denominada “ELECTROFISHING”, han detenido a cinco integrantes de una organización criminal formada por dos grupos organizados que se dedicaban a la pesca con artes prohibidas mediante el uso de utensilios eléctricos y redes de gran tamaño, siendo autores de un delito de pertenencia a organización criminal, contra la flora y la fauna y contra la salud pública. Con motivo de los diferentes operativos que se establecen para la protección de la biodiversidad en el Delta de l’Ebro, y a través de la colaboración ciudadana se tuvo conocimiento de que un grupo de individuos de nacionalidad Rumana se podría estar dedicando en toda la cuenca del Ebro, a la pesca ilegal con artes no selectivas, causando un grave perjuicio a la biodiversidad existente en el cauce del río. Para esta práctica ilegal utilizaban medios de pesca eléctricos de fabricación casera, así como redes de gran tamaño, mediante los cuales conseguían una gran cantidad de capturas en un corto espacio de tiempo, obteniendo por ende un gran beneficio económico. A raíz de estas informaciones, se creo un equipo conjunto de trabajo, formado por Guardia Civil, Policía Local de Tortosa y Agents Rurals de la Generalitat, encaminado a detectar las practicas de dicha organización.

A l’església de Coratxà es va fer l’acte de cessió de la Creu Processional Major, una obra d’orfebreria medieval amb valor artístic i històric. Tècnics de la Diputació de Castelló seran els encarregats de portar a terme l’estudi i els treballs de restauració i catalogació que segons tenen previst, finalitzaran abans de Pasqua Granada de 2017. A partir d’aquesta data, la peça s’exposarà al públic. Aquesta creu, que segons expliquen, va ser donada pel Papa Luna té un gran valor sentimental per als coratxanecs i coratxanenques. MIREU MÉS.

Agentes de la Guardia Civil de Sant Carles de la Ràpita, en un operativo establecido, para la erradicación de la captura furtiva de la angula (anguila anguila), en la desembocadura del rio Ebro, decomisaron 69 artes de pesca prohibidos de los denominados “gànguils” usados para la captura de dicha especie. Durante la mañana del día 10 de los corrientes dentro de los operativos que establece la Guardia Civil para la protección del medio ambiente en la desembocadura del Ebro, en la zona denominada Bahía dels Alfacs del término municipal de Amposta, fue sorprendida una persona que se encontraba realizando el arte de pesca profesional sin la licencia preceptiva, utilizando para tal fin una embarcación recreativa, el cual tenía instalados 69 “gànguils” para la captura de la angula y del cangrejo. Una vez inspeccionada su embarcación, se localizó en el interior de la misma alrededor de 4 kilos de cangrejos y 2.5 kilos de angula, que había capturado recientemente. Por dicho motivo se procedió a denunciar a la persona responsable por dos infracciones a la Ley 2/2012 de Pesca y Acción Marítima de la Generalitat de Catalunya, por pescar sin la preceptiva licencia y por utilizar artes de pesca prohibidos.

Agentes de la Policía Nacional, de la Guardia Civil y de los Mossos d’Esquadra han detenido en una operación conjunta a los integrantes de un grupo criminal que se dedicaba a atracar sucursales bancarias por toda la geografía española. A los arrestados, cuatro hombres de nacionalidad española con edades comprendidas entre los 43 y 62 años, se les atribuye la comisión de nueve asaltos en año y medio. De forma simultánea, se ha detenido a los otros dos integrantes de este grupo criminal en la ciudad de Zaragoza. Además de estas detenciones, se han practicado tres registros domiciliarios en la capital zaragozana y se han intervenido dos vehículos que estaban siendo utilizados para la comisión de los atracos, dos armas de fuego reales, así como numerosas prendas de ropa y accesorios que eran utilizados para la caracterización de los autores cuyo objeto era dificultar su posterior identificación. A raiz de las investigaciones realizadas, a este grupo criminal se les atribuyen nueve atracos cometidos entre febrero de 2015 y octubre de 2016 en entidades bancarias de las localidades de Pobla de Tornesa y San Mateo (Castellón), Tortosa y Montblanc (Tarragona), Nágera (La Rioja), Miajadas (Cáceres), Motilla del Palancar (Cuenca), Mieres (Asturias) y Torralba (Albacete).

El Gobierno Provincial llevará al próximo Pleno de la Diputación de Castellón una moción que recoge las prioridades que el ejecutivo de Javier Moliner planteará al nuevo Gobierno para esta legislatura, como que ejecute las obras licitadas en la N-232 al paso por el Barranco de la Bota, y que éste sea el eje de la futura A-68 hasta Vinaròs; que concluya la redacción de los proyectos de la CV-10 (futura A-7) hasta la provincia de Tarragona; que rescate la autopista AP-7 cuando en esta legislatura concluya la concesión y establecer la conexión entre la CV-10 con el Acceso Sur al Puerto.

La Confederación Hidrográfica del Ebro, organismo autónomo, adscrito al Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA), ha concluido la campaña de prospecciones de caracol manzana (Pomacea sp.) entre Xerta y Amposta, una medida preventiva para reducir el riesgo de introducción en el Dominio Público Hidráulico, que hasta el momento sigue sin presencia. Se han retirado 6.863 ejemplares adultos y 8.509 puestas y además, en esta ocasión, se ha instalado nueva cartelería divulgativa sobre especies invasoras con la instalación de dos paneles informativos en la esclusa del azud de Xerta, y un cartel informativo en el nuevo embarcadero de Tortosa. Los trabajos de prospección se han realizado entre los municipios de Xerta y Amposta, con lo que se ha comprobado y asegurado que el tramo de río comprendido entre Xerta y Tortosa continúa sin presencia de caracol manzana, centrándose por tanto los trabajos de retirada de puestas y adultos entre Tortosa y Amposta. Se ha realizado un gran esfuerzo en el control de este caracol invasor trabajando semanalmente en jornadas diurnas y en su mayoría, nocturnas (17 semanas ininterrumpidas en total) para que el descaste de la especie fuera más efectivo. Las labores se han realizado tanto desde piragua como desde orilla, y analizando los datos, se evidencia la efectividad de los mismos al reducirse en gran medida el número de hembras reproductoras presentes.

El servicio técnico de arqueología de la Diputación de Castellón ha emprendido en los últimos meses decenas de trabajos en diferentes yacimientos de la provincia a la hora de recuperarlos, ponerlos en valor y obtener así el mayor rédito posible del “excelente patrimonio arqueológico que atesora Castellón”. Así lo ha argumentado el vicepresidente y diputado de Cultura, Vicent Sales, al asegurar que estos trabajos están permitiendo convertir este patrimonio de la humanidad en un “reclamo turístico de primer nivel, sobre todo, para el interior de la provincia”. Excavaciones realizadas a lo largo de este 2016 han permitido trabajar y recuperar una parte del patrimonio en el Tossal de la Vila de la Serra d'en Garcerán, en El Calvario de Montán, el Puig de la Misericordia de Vinaròs y los Morrones de Cortes de Arenoso. De igual modo, además, a través del servicio técnico provincial se ha acometido seguimiento arqueológico en el Palau de Betxí y el Castell de Xivert en Alcalà con motivo de sendas obras de restauración y consolidación. Además, se han impulsado exposiciones tanto en el museo de Castellón como en diferentes poblaciones tales como Alcalá de Xivert o la Serra d'en Garcerán.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha distingit l’estudiant d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE) del campus Terres de l’Ebre de la URV, Blinera Sahitolli Haxhijaj, amb el Premi de Reconeixement al Millor Currículum Universitari de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV. L’estudiant que va finalitzar els seus estudis el curs passat va obtenir una nota mitjana de 9,05 en base a 10, la millor de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV que té seus a Reus i a Tortosa. El premi al millor currículum universitari és un guardó amb el qual el Col·legi d’Economistes de Catalunya distingeix anualment els millors estudiants de totes i cadascuna de les facultats de l’àmbit de l’economia i l’empresa de Catalunya i se n’atorga un per universitat. Els premiats obtenen tres anys de col·legiació gratuïta.

El XXXIX Aplec dels Ports, que el próximo año se celebrará en la Mata, localidad que tiene como alcalde a Pere Calvo, ya tiene lema oficial: Arrapem pels Ports, defensem lo nostre. Según los organizadores, es un mensaje que «sale del corazón». «Luchamos por nuestra comarca, amamos nuestra tierra y la defendemos allí donde vamos». El anuncio del lema, votado de forma popular, se realizó en la última fiesta pro-Aplec. El evento comarcal será en 2017 del 28 al 30 de julio.


Opine sobre aquestes notícies:

Vea Sant Mateu, Morella, Alcossebre, Forcall y Torreblanca-Torrenostra con una cámara en directo 

Més informació a: 3x4.info, Diari del Maestrat, infomaestrat.com, Devina.es, La Calamanda, ComarquesnordLa MarfantaTeveon, Aguatia,cat, SER Maestrat,  RTV Ulldecona, Mediterráneo, Levante de Castellón, Vilaweb, El Mundo-Castellón al día, Las Provincias, Diari de Tarragona, El PuntAgència Catalana de Notícies, Europa Press, futbolterresdelebre.com/,  Més Ebre, Diario Crítico,  www.lescoves.com , ABC, El País, La Vanguàrdia, Televisió Valenciana Internacional, La Veu de Benicarló, El Dissabte, L'Ebre digital, TV Vilafranca, Tossal Gros, Amposta info, Revista Amposta, www.tinetdigital.org , Ràdio Benicarló, Ràdio Ebre,  Alcanar Ràdio, Amposta Ràdio, Canal 56, Ràdio Jove Càlig.

©1996-2016 VinaròsNews
http://news.vinaros.net   http://www.vinaros.com   news@vinaros.net