ALTRES POBLES
E
dició 488-Del 9 al 22 de maig de 2016
 

Els taurins avalen l'espai per gravar els bous i els animalistes el rebutgen
5a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts
La Conselleria de Obras Públicas aborda la situación del transporte público en Els Ports
Los empresarios temen que las restricciones en el pont de la Bota se mantengan en verano
Alcalà de Xivert-Alcossebre     
Las fiestas patronales volverán a contar con representación de festeras
Traiguera
L’Ajuntament s’obri als alumnes de l’escola
Càlig
El TSJCV confirma la condena al empresario que contrató a un sicario para matar a su examante
Canet lo Roig
El Olivo de las cuatro patas, elegido Mejor Olivo Monumental de España 2016
Santa Magdalena-La Jana
El PP lamenta el estado de "abandono" de la parada de autobús. Plan financiero para superar los números rojos
La Festa per la Llengua ja té guanyados dels concursos de dibuix i logo. Benassal ha viscut una ambientada fira d'Abril
Morella-Ares
L'Estació Meteorològica celebra els seus cent anys
Europa premia un projecte de sistemes d'indicadors turístics on ha participat Morella. Fira del Llibre
Vilafranca-Vallibona

Es retira una placa franquista que commemorava l ' "alliberament". Vilafranca comptarà el pròxim curs amb un cicle de grau mitjà d'atenció a la dependència. Renovació de carrers

Alcanar
L'Ajuntament reforça la campanya per controlar el mosquit tigre

Preocupació per la imatge del territori pels incidents a les festes amb bous. Alcanar ha iniciat els cursos de Suport Vital Bàsic i ús de desfibril·lador

La Sénia
Fira Gastronòmica amb curs de cavalls i burros i Diada del Recapte. Ple de l'Ajuntament
Amposta
Conveni de col·laboració de La Caixa amb el Club Esportiu l’Àngel
Ulldecona
L'Ajuntament declara 52 oliveres mil.lenàries com a arbres d’interès local
Marató ornitològica
Lo Más News.- Conozca cada día los titulares y fotografías más recientes y destacados de estas comarcas, en actualización constante, en nuestra portada

Els taurins avalen l'espai per gravar els bous i els animalistes el rebutgen
DE DIARI DE TARRAGONA, REDACCIÓ/ACN

Els taurins reunits en una trobada d’urgència convocada per l’Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre van avalar la presència dels animalistes en espais habilitats.

A la mateixa hora, però, les dues principals associacions animalistes en un comunicat rebutjaven l’acord i afirmaven que no l’acataran. El president de l’agrupació, Ximo Martí, reitera que l’espai que es facilitarà és un espai ja existent reservat a autoritats i públic general i que no està creat expressament per als animalistes. I és que segons els taurins, això agreujaria la tensió. Si els activistes no accepten quedar-se en aquest espai i ocupen un carro, Martí ha explicat que pot ser que els facin marxar. Les associacions AnimaNaturalis i l’Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (Actyma) afirmen que no acataran el que consideren «una submissió presumptament dictatorial del Govern d’obligar a gravar els correbous des d’on s’indiqui». Defensen que els espectacles són públics i per això «qualsevol ciutadà, sigui animalista o no, té dret a triar el lloc que vulgui per treure imatges, sense ser identificat ni fiscalitzat per ningú».

Actyma apunta que «no es pot arribar a un acord sense que estigui consensuat amb la part interessada a gravar i prendre imatges per comprovar si es compleix la llei» i que per aquest motiu, els activistes han de tenir la llibertat de moure’s segons creguin convenient. Llegiu-ho complet a DIARI DE TARRAGONA, REDACCIÓ/ACN i mireu  a EL PARTENÓN, PARTITS POLÍTICS un manifest del Consell d’Alcaldes del Montsià,

No només l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines defensen la festa, també ho fan els alcaldes de la zona. Tot i que han condemnat l’agressió de Mas de Barberans, també han demanat respecte cap a una tradició que consideren seva. “Aquestes agressions han fet molt de mal a la feina que durant molts anys hem fet les institucions i forces polítiques del territori per defensar la singularitat de la festa dels bous”, va manifestar Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, un dels municipis amb més tradició taurina. “S’ha de deixar que les entitats animalistes vinguin a la festa i filmin el que vulguin. No tenim res a amagar. Aquí no maltractem els animals i estem molt orgullosos de la nostra festa”, va assenyalar l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu. Curiosament, el focus s’ha posat a Mas de Barberans, un dels municipis on potser la festa es viu més desapassionadament. El seu alcalde, Josep Maria Lleixà, va lamentar la mala imatge que tot l’enrenou ha generat al poble. Llegiu-ho a ARA.CAT, ROSER ROYO.


5a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts
VINARÒS NEWS 

Es va celebrar la “5a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts”, dins del Projecte “Les Curses per Muntanya als Instituts de les Terres de l’Ebre”. Aquest és un projecte cooperatiu entre centres de secundària del sud de Catalunya que utilitzen les curses per muntanya per a fer activitats a les classes de diverses matèries, com Educació Física, Tecnologia, Física, Química, Biologia, Llengües, Socials i Taller de Premsa.

En total hi participen 30 professors/es d’un total de 12 instituts de les TTEE. Web del projecte Sortida de la cursa La cursa és l’activitat principal del projecte, ja que permet que els alumnes es trobin i participin en una cursa per muntanya “com les de veritat”. La cinquena edició de la cursa va transcórrer pel mateix recorregut que les anteriors, és a dir, 6,3 km i 450 metres de desnivell positiu, amb sortida i arribada al Cocó de Jordi (244 m, El Montsià, Sant Carles de la Ràpita) i pujada i baixada a l’emblemàtic cim de La Foradada (675 m).

És per tant un circuit curt, adequat per a alumnes d’edats entre 12-17 anys, però exigent a la vegada, ja que tot el desnivell positiu es troba en la pujada de 2,3 km. Web de la cursa Imatge durant la pujada a la Foradada amb el Delta de l'Ebre al fons Més instituts participants que en les anteriors edicions A la línia de sortida es van trobar 179 alumnes, 77 noies i 102 noies, de diferents cursos dels instituts ”Sòl de Riu” d’Alcanar, “Berenguer IV” i “Tecnificació” d’Amposta, “Camarles”, “Deltebre”, “Daniel Mangrané” de Jesús, “La Sénia”, “Els Alfacs” de Sant Carles de La Ràpita, “Joaquim Bau” de Tortosa i “Manuel Sales i Ferré” d’Ulldecona.

El guanyador de la cursa va ser Jaume Adell de 1r BAT de La Sénia amb un temps de 40:42. La primera noia va ser Anna Forné que estudia 2n ESO a l'INS Els Alfacs de Sant Carles de La Ràpita amb un temps de 1:06:54. En total van pujar al podi els tres primers classificats de cadascuna de les 3 categories en que es van dividir als participants (1r-2n ESO, 3r-4t ESO, 1r-2n BAT) tant masculins com femenins. A més, al tractar-se d'un projecte educatiu també es va premiar als/les millors alumnes en les activitats realitzades a classe de cadascuna de les matèries involucrades al projecte.

Diversos cicles formatius de les TTEE es van involucrar dins les tasques de preparació de la cursa, en un exemple de treball cooperatiu. Els alumnes de cicles van poder fer una pràctica real del que aprenen a classe i, a la vegada, van ajudar a què els participants pugessin gaudir de l’activitat. Per un costat, un grup de 40 alumnes de CAFEMN (Coordinació d’Activitats Físiques i Esportives al Medi Natural) de l'Institut de Tecnificació d'Amposta van ser els encarregats d’organitzar la cursa.  MIREU MÉS.

 


La Conselleria de Obras Públicas aborda la situación del transporte público en Els Ports
NOTA DE PRENSA   

El director general de Obras Públicas, Transporte y Movilidad, Carlos Domingo, ha mantenido una reunión con los alcaldes de la comarca de Els Ports para conocer de primera mano las necesidades de transporte público de los municipios de la Comunitat Valenciana.

Estas reuniones servirán para que en la elaboración del nuevo mapa concesional de la Comunitat Valenciana que prepara la Conselleria de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración del Territorio se incorporen las peticiones de los municipios y las necesidades de los ciudadanos para adaptar a la nueva realidad del transporte de carretera en cada territorio. La necesidad de elaborar un nuevo mapa concesional deriva de que la inmensa mayoría de concesiones de servicios de transporte regular de viajeros en autobús se encuentran caducadas.

El anterior gobierno de la Generalitat dejó el 80% de las concesiones caducadas. Ante esta situación, la conselleria, en primer lugar, debe realizar un estudio, para toda la geografía de la Comunitat Valenciana que determine qué oferta de transporte es necesaria en cada comarca y conjugar a largo plazo alternativas con el transporte escolar y los diversos modelos de transporte a la demanda puestos en práctica con éxito en otros lugares. Con esta reuniones comarcales, los técnicos de la conselleria, a partir de las principales dependencias funcionales de cada comarca, es decir, localización de equipamientos educativos, sanitarios, juzgados, etc. y de la actual oferta de transporte, pretenden recoger de las propuestas de cada municipio para mejorar los servicios, ya sea en forma de itinerarios, frecuencias u otros aspectos.

Transporte de débil tráfico

Es el caso de la comarca de Els Ports, esa recogida de información se ha visto combinada con el estudio concreto de posibles soluciones a los problemas derivados de la falta de subvención de la lineas de débil tráfico heredadas de la gestión del anterior Consell. Como el caso de la linea Castellfort-Hostalet (también en las lineas de Cantavieja-Morella, Zorita-Morella o Vilafranca-Morella), donde el operador ha amagado con dejar de prestar el servicio. Hay que recordar que esta línea no recibe subvenciones de la conselleria desde el año 2012 y, por tanto, acumula un amplio déficit en una línea de pocos pasajeros (66 en total en el año 2015), pero que presta un servicio necesario para un territorio que necesita una mejor vertebración territorial en materia de transporte.

En el marco de las conversaciones llevadas a cabo por la conselleria, se ha trasladado a los alcaldes una primera propuesta realizada por el operador, para adaptar el servicio de las líneas de forma coyuntural y provisional. La propuesta consiste en la unificación de alguna de las líneas, hasta que la conselleria disponga de un nuevo mapa concesional en toda la Comunitat. Por parte de la conselleria ya se ha manifestado el compromiso del gobierno valenciano con la concesionaria para impedir que se rescinda el servicio, y por ello, se están explorando todas las posibilidades antes de tomar cualquier decisión.

Por su parte, los alcaldes han realizado diversos planteamientos, que coinciden con los criterios de la conselleria, en los que se pone en relieve la importancia de la conexión de la ciudadanía de la comarca con los centros administrativos de Castelló y Vinaròs, donde el elemento de los centros hospitalarios y sanitarios, acceso a las estaciones ferroviarias o a los centros administrativos deben ser ejes centrales de la acción de la administración para facilitar el transporte. El director general, Carlos Domingo, ha asumido y recibido de primera mano las aportaciones de los alcaldes y ha destacado que el modelo del taxi rural y a la demanda conjugado con el regular y concesionario debe ser estudiado y aplicado en zonas de nuestro territorio. En este sentido, ha citado el caso de algunos municipios de Els Ports donde hay incluso pueblos que no tienen ningún tipo de transporte a su alcance. Por eso, ha asegurado que la voluntad de la conselleria es tratar de resolver adecuadamente y con la suficiente planificación las demandas y necesidades de un territorio demasiado abandonado en los últimos años.


Los empresarios temen que las restricciones en el pont de la Bota se mantengan en verano

MIQUEL AGOST (Foto:Fonollosa)

La proximidad del verano y la falta de previsiones de actuaciones en este punto, sin reparar desde hace medio año, amenazan que, a medio-largo plazo, sigan los semáforos y el tráfico restringido en plena N-232, a los pies del transitado puerto de Querol.

Desde la Asociación de Empresarios Turísticos de Morella y Comarca (Asetmico), su presidente, Joaquín Deusdad, califica lo que está pasando como “vergonzoso”. Clientes que ha tenido en su establecimiento de Cinctorres han mostrado su sorpresa ante los cortes en la circulación. “Medio año después del accidente del camión en el puente es increíble que siga así. Además, también está sin publicarse la esperada licitación para las obras del tramo entre el puerto de Querol y la Torreta”, lamenta. Deusdad cree que “el turismo se puede resentir” y tienen “miedo de que no se arregle antes de la campaña turística de los meses de estío”.

Entre los afectados, la empresa Envases Teodoro Segura, ubicada en el Hostal Nou de Morella. Su gerente también es chófer de camión y apunta que están “muy quemados y afectados” por la situación que les sufrir”. Según explica, pueden “realizar hasta seis trayectos al día entre la localidad y Benicarló y lo del puente de la Bota supone una gran pérdida de tiempo, es un desastre”, argumenta Teodoro Segura.

El empresario cree que este problema es “puntual” y que todo pasa por arreglar el tramo entre el puerto de Querol y la Torreta. “Actualmente, es un tapón. No puede ser que se encuentre así una nacional. Tengo transportistas que traen mercancía que no paran de quejarse, que no quieren venir por aquí por el estado de la carretera, pero es la única vía que pueden coger. Resulta un trastorno y lo raro es que no ocurran más accidentes porque los camiones pasan muy justos, principalmente, en el tramo de las curvas de Querol”, alerta. Precisamente, este fin de semana se celebra la rogativa entre Morella y Vallivana. Una de las paradas tradicionales de esta ancestral peregrinación es en el puente de la Bota, donde los caminantes se detienen para merendar el sábado y almorzar el domingo en el retorno a casa.

El estado de la infraestructura obligará a extremar las medidas de seguridad. “Además de las habituales, durante el recorrido, desde la Guardia Civil nos han avisado que hay que tener más cuidado que otros años en ese punto y seguir las indicaciones de los agentes porque no está la valla lateral que sirve de protección. Por ello, pedimos a los asistentes que se respete la señalización y la alternancia del paso de vehículos y personas según marque la propia Benemérita para evitar riesgos y algún peligro que se pueda ocasionar” explicaba el administrador del santuario de Vallivana, Jesús Sangüesa. MÁS EN MEDITERRÁNEO.

El Ministerio de Fomento se ha comprometido a mover ficha y arreglar antes de este verano el puente de la Bota. “Actualmente se está tramitando una ampliación de las obras de emergencia necesarias. Los trabajos de reparación comenzarán lo antes posible, a fin de evitar la afección al tráfico en los meses de verano”, han señalado desde el Ministerio de Fomento.LÉALO EN MEDITERRÁNEO, SARA RÍOS.


Las fiestas patronales de Alcalà volverán a contar con representación de festeras
BARTOMEU ROIG y NOTAS DE PRENSA 

Las fiestas patronales de Alcalà de Xivert volverán a contar con representación de festeras, tras un año de ausencia. Desde el Ayuntamiento se ha hecho el llamamiento para que se animen todas aquellas interesadas, si bien el edil de Fiestas, Pascual Herrera, señala que, por el momento, “ya hay cuatro aseguradas, dos mayores y dos niñas, que han comunicado su intención de presentarse.

Mientras, quedan unas 15 jornadas para ver si alguien más muestra su predisposición inicial”. Las celebraciones del 2015 fueron un tanto atípicas en este sentido, ya que, a pesar de tener el habitual plazo de inscripciones, no se consiguió contar con corte de honor, algo que hacía años que no ocurría.

En cambio, en el 2014 hubo cinco festeras mayores y cinco infantiles. Una de las particularidades de Alcalà es que no existe una reina. “Todas las chicas y niñas se encuentran en el mismo nivel”, comenta el edil, quien añade que el principal requisito que se exige “es tener ganas de disfrutar de las fiestas de Alcalà y Alcossebre, vivir una experiencia única y representar al pueblo en actos festivos de otras localidades”.

En cuanto a las edades, las infantiles suelen serlo cuando hacen la primera comunión, mientras que los 18 años es la edad habitual para las mayores. A diferencia de otros municipios, las representantes festivas xivertenses no proceden de las entidades, sino que se presentan a modo particular. Desde la Concejalía de Fiestas ya se han programado las fechas de este 2016. En Alcalà tendrán lugar desde el viernes 26 de agosto, con la celebración de la Nit de la Xulla en el Pla de Dalt, mientras que al día siguiente se desarrollará el acto de proclamación de las festeras, en la plaza de la Iglesia. Durante algo más de una semana se sucederán actos taurinos, verbenas y eventos preparados desde las entidades locales. El domingo 4 de septiembre llegará el final de la programación, con el espectacular castillo de fuegos artificiales. En cuanto a Alcossebre, tomará el relevo del 7 al 11 de septiembre. Además, del 1 al 4 de septiembre se celebrará una nueva edición del encuentro Custom Maestrat, que atraerá a aficionados a las motos de toda España.

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre ha obert dos nous Plans d'Ocupació Local, dins de l'estratègia municipal per al foment de l'ocupació. Seran el desè i l'onzè d'aquestes característiques i, en aquesta ocasió, es donarà feina a 19 persones. En el cas del 10è Pla d'Ocupació Local, es convoquen dos contractes per a auxiliars de Biblioteca que prestaran els seus serveis a la Biblioteca a la Fresca. El 11è Pla d'Ocupació Local preveu tres peons per a la neteja i manteniment de la piscina; 10 peons, tres oficials paletes i un oficial pintor.

El 10è Pla d'Ocupació compta amb una dotació de 8.692 euros i el 11è ascendeix a 72.277 euros, fet que suposa una inversió total de 80.969 euros. Es preveu que la durada dels contractes siga de tres mesos, podent-se prorrogar tres mesos més, depenent de les necessitats del servei. Els interessats a formar part del procés selectiu es poden informar a l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert i oficines municipals d'Alcossebre o descarregar-se les bases a la seu electrònica del web municipal https://alcaladexivert.sedelectronica.es, on s'especifiquen els requisits de els aspirants, la baremació i la presentació de documents. La regidora de Personal, Maria Agut, ha assenyalat que "amb aquestes dues noves convocatòries de Plans d'Ocupació, seguim creant llocs de treball a nivell local, alhora que millorem l'entorn del municipi i oferim serveis necessaris com, en aquest cas, el dels auxiliars per a la Biblioteca a la Fresca".

L'últim Pla d'Ocupació Local ha suposat la construcció de 56 nous nínxols al cementiri municipal, la renovació dels vestidors del pavelló poliesportiu, la millora de l'accessibilitat a l'entorn del Pavelló Poliesportiu, la pintura exterior de l'edifici del CESAL i eliminació de barreres arquitectòniques a tot el municipi. L'Alcalde Francisco Juan ha recordat que "més de 50 persones han participat en els plans d'ocupació posats en marxa en els últims anys per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcosssebre, el que ha suposat una inversió total de 1.500.000 euros i la demostració de que apostem clarament per facilitar la inserció laboral dels nostres veïns".

La plaça Vista Alegre d’Alcossebre, guardonada com a millor Projecte Realitzat en els premis Porcelanosa 2016

La remodelació de la plaça Vista Alegre d’Alcossebre ha aconseguit el guardó a millor Projecte Realitzat en els IX Premis de l'Arquitectura i l'Interiorisme convocats per Porcelanosa Grup. El guardó es lliurava ahir, en el transcurs d'una gala celebrada a l'Hotel Ritz de Madrid, a Jaume Sanahuja, Joan Trilles, Erik Herrera, Javier Poyatos i Miguel Bartolomé, de l'estudi d'arquitectura Sanahuja & Partners. En la justificació del guardó es qualifica d ' "encomiable" la feina de remodelació del Passeig de Vista Alegre, que inclou tant la renovació de la Tourist Info com la peatonalització del Passeig, amb un material de gran qualitat i resistència com és el gres porcelànic tècnic de Urbatek.

L'Alcalde d'Alcalà-Alcossebre, Francisco Juan, ha assenyalat que "felicitem al despatx d'arquitectura i ens congratulem perquè es reconega un projecte que va suposar, des del primer moment, una aposta del consistori per posar en valor un dels espais urbans més transitats d'Alcossebre. Sempre hem tingut clar que haviem de crear espais públics combinant bellesa i funcionalitat i contribuir, així, a l'atractiu turístic d'Alcossebre". El projecte de renovació de la Tourist Info, que es va realitzar en el passat any 2015, formava part del Pla Estratègic de Disseny Turístic plantejat per la Universitat Politècnica de València com a mitjà per potenciar el turisme al municipi. Amb la recreació de l'edifici de la Tourist Info, sorprenent per alhora funcional, amb les seves gelosies i obertura com a elements primordials, es van impulsar treballs de peatonalització del vial i eliminació del trànsit rodat "el que ha contribuït a millorar molt la imatge de la plaça i a potenciar l'espai ocupat pels establiments de la zona millorant l'oferta del municipi ", ha completat el primer edil.

Cientos de personas salieron a las calles de Alcalà de Xivert para celebrar el día de su patrona, la Virgen de los Desamparados. Las flores, los trajes típicos y el fervor de los participantes en la comitiva se sintieron de nuevo por las calles del centro. Precediendo al paso de la patrona estaban los ángeles alados, una tradición emblemática del municipio, mientras que los mayorales se situaron justo detrás de la peana. Este año, los cuatro mayorales son Vicente Esteve, Diego García Huguet, Esteban Bellés y Alejandro Salvador. Para Vicente Esteve, el día de ayer fue muy especial, ya que a sus 80 años ha tenido la oportunidad de ostentar este emotivo cargo. “Lo han sido casi todos los miembros de mi familia, y por circunstancias no había podido serlo todavía; estoy feliz de cumplir una de las ilusiones de mi vida”, asegura este vecino de Alcalà, que siente gran devoción por la virgen. Como manda la costumbre, la jornada comenzó, a las 11.00 horas, con la salida de la imagen de la patrona desde su capilla. Tras un breve recorrido, la Virgen de los Desamparados hacía entrada por la puerta central del templo parroquial de San Juan Bautista.

La Concejalía de Turismo de Alcalà-Alcossebre ha editado nuevos folletos en los que se aporta toda la información sobre las visitas guiadas a Alcalà de Xivert. En los trípticos aparecen detallados los tres circuitos que se ofertan desde la Tourist Info: circuito histórico, en el que se incluyen visitas a la calle San Juan, Casa de la Cultura, capilla de la Virgen de los Desamparados, plaza del Mercado, ayuntamiento, iglesia de San Juan Bautista y torre-campanario; circuito emblemático, que incorpora la Casa Abadía, capilla de la Virgen de los Desamparados, la capilla del Santísimo Sepulcro, la colección museográfica Traver Calzada, el tambor Lo Gaspatxer y la capilla conocida como “la pequeña capilla sixtina”, además de la iglesia y la torre-campanario; y, por último, el circuito informativo, con visita únicamente a la iglesia de San Juan Bautista y la torre-campanario. En la explicación de cada itinerario, aparece el precio de cada visita, cuál es el punto de salida y su duración total. Además, un plano del casco urbano sitúa cada uno de los puntos que se visitan y marca la ruta a seguir en cada visita. Las visitas pueden concertarse en la Tourist Info de la plaza de la Iglesia. En los folletos, también se aporta un número de teléfono y un correo electrónico de contacto, en caso de necesitar más información. Los folletos están disponibles en la Tourist Info, dependencias municipales y se han repartido también en diversos establecimientos tanto de Alcalà como de Alcossebre.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre, José Ángel Traver, s'ha reunit amb responsables del col·lectiu APNAL-Ecologistes en Acció per tal de traçar diverses actuacions per cuidar i preservar la població d'aus insectívores radicades a la població i contribuir així a potenciar la seua acció depredadora contra els insectes i, especialment, els mosquits tigre. Traver qualificava de "molt positiva" la reunió en què es va plantejar, com a primera actuació, la realització d'un catàleg en el qual reflectir tots els nius d'aquest tipus d'aus –oronetes, avions- existents en el nucli urbà.

Un cop catalogada la població, podrien implementar mesures de protecció com la construcció i instal·lació de caixes-niu de fusta construïts expressament i organitzar xerrades adreçades als veïns per explicar la repercussió positiva d'aquest tipus d'aus. Traver destacava que "potenciar la presència d'aus insectívores és una eina eficaç contra el mosquit tigre i mosquit comú ja que són grans consumidors d'aquest tipus d'insecte i és una manera natural de contribuir a la disminució de la plaga". Per part del col·lectiu ecologista, es valorava com a molt destacat que "haja estat el propi Ajuntament qui ha iniciat el contacte amb l'entitat per iniciar aquestes accions ja que, en altres casos, les accions dels consistoris han començat a instàncies de denúncies per no respectar els nius ja existents ". Des de la Regidoria de Medi Ambient es valora també la possibilitat d'iniciar la redacció d'una ordenança específica que assegure la protecció de les aus insectívores en el terme municipal.

Alcossebre se ha sumado a la iniciativa europea Let’s clean Europe, dedicada a la concienciación ciudadana sobre el tratamiento de residuos. Un grupo de vecinos realizó una limpieza en un punto de la zona de Las Fuentes.

El projecte de les connexions de la depuradora d’Alcalà de Xivert ja està a punt

L'Alcalde d'Alcalà-Alcossebre, Francisco Juan, i el regidor d'Urbanisme, José Colom, han mantingut avui una reunió amb el gerent i tècnics de EPSAR- Entitat de Sanejament d'Aigües de la Generalitat Valenciana per tractar els avanços en la redacció del projecte per a l'execució de les connexions de la nova estació depuradora d'aigües residuals amb el nucli urbà d'Alcalà de Xivert. Segons han confirmat des de l'EPSAR, el projecte està pràcticament finalitzat pel que s'espera que es puga portar a aprovació plenària en breu, per tal d'iniciar com més prompte possible els tràmits per a l'exposició pública. "Ha estat una reunió molt positiva en què ha tornat a quedar clara la línia de col·laboració que sempre hem mantingut entre l'Ajuntament i l'EPSAR", ha assenyalat l'alcalde. El següent pas després de l'exposició pública i període d'al·legacions serà formalitzar la compra dels terrenys per poder licitar i adjudicar el projecte, al llarg de l'any 2017 i, així, poder començar les obres. Juan recordava que "des de l'Ajuntament hem apostat per una correcta gestió i sanejament d'aigües. Es va fer un pas molt important amb l'EDAR d'Alcossebre i ara, amb aquesta nova EDAR ens assegurem el correcte tractament de les aigües en el nucli d'Alcalà, segons totes les normatives mediambientals en vigor".

TRAÇAT DE LA CONNEXIÓ AMB EL CASC URBÀ

A la reunió, s'ha tractat la conveniència del recorregut contemplat en el projecte i s'ha reiterat el suggeriment presentat pel grup municipal de Compromís d'utilitzar el traçat de l'antiga depuradora. Els tècnics presents han confirmat que el traçat proposat és el més adient a les condicions tècniques imposades per la normativa i que s'ha intentat ajustar al màxim als terrenys que ja són de propietat pública, per tal d'evitar afeccions a terrenys privats. En aquest sentit, l'alcalde ha destacat que "hem tornat a traslladar la proposta presentada per Compromís, que ja vam presentar per escrit, i avui ens han confirmat que ens enviaran una justificació tècnica explicant per què el traçat proposat és el més adequat".

Alcalà-Alcossebre s’adhereix al protocol de coordinació contra la violència de gènere

L'Alcalde d'Alcalà-Alcossebre, Francisco Juan Mars, ha signat el protocol VIOGEN contra la violència de gènere que estableix mecanismes per coordinar de forma efectiva a les forces de seguretat en la lluita contra la violència de gènere. La signatura s'ha produït en el transcurs de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat a l'Ajuntament i que ha comptat amb la presència del Subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles, i comandaments de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local.

En el transcurs de la Junta Local de Seguretat, el Coronel Cap de la Comandància de la Guàrdia Civil, Miguel Fresneda, i l'Inspector Cap de la Policia Local, Óscar Vico, han reiterat la bona disposició de tots dos cossos per a "continuar amb la magnífica relació i coordinació ja existent". D'altra banda, a la Junta Local de Seguretat s'han donat a conèixer els índexs de delinqüència registrats al municipi. Destaca un descens del 6% en els delictes el 2015, respecte al 2014, fet que demostra que "seguim en la línia descendent de delictes, de manera que cal felicitar les forces i cossos de seguretat", ha destacat el subdelegat del Govern. El nombre de delictes registrats en el primer trimestre de 2016 s'ha reduït un 20,2% respecte al mateix període de l'any anterior. A la reunió s'han tractat també les mesures a prendre en previsió de la temporada estival, incidint en la necessària col·laboració entre forces de seguretat per assumir amb garanties la correcta atenció al municipi, en diferents temes com el control del top manta o del botelló.

Alcossebre torna a sumar sis reconeixements atorgats per l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) depenent de la Federació Europea d'Educació Ambiental (FEE). En el cas de les banderes blaves, acrediten la qualitat de les aigües i l’arena de les platges -absència d'abocaments, neteja- així com dels serveis que es presten i les instal·lacions, tenint en compte aspectes com l'accessibilitat, seguretat o l'educació ambiental. Renoven bandera blava les platges de Les Fonts, Carregador, Romana, El Moro i Manyetes, és a dir, totes les platges del municipi que compten amb servei de socorrisme. Alcossebre renova també reconeixement per al sender blau que uneix les platges de Carregador i Romana, en un recorregut que conjuga natura i litoral i que va suposar una aposta innovadora pel turisme sostenible per part del municipi, en ser el primer concedit a la província. La regidora de Turisme, Alejandra Roca, ha explicat "aquestes sis banderes blaves tornen a valorar la qualitat de les nostres platges i la nostra franja litoral, confirmant que som el municipi del nord de la província amb major nombre de distincions".

El Ayuntamiento de Alcalà-Alcossebre ha realizado una nueva señalización de la calle Santa Lucía de Alcossebre, con el fin de destinarla únicamente a uso peatonal y aparcamiento exclusivo para plazas destinadas a personas con movilidad reducida, zonas de carga y descarga y servicios de emergencias. Esto supondrá que quede prohibido estacionar en toda la calle aunque sí se autoriza el paso de vehículos para acceder a los garajes con vado. La medida viene a cubrir una demanda ciudadana, la de asegurar suficientes plazas, en total cuatro, destinadas a personas con movilidad reducida en la zona más transitada de Alcossebre, junto a la plaza Vistalegre y Paseo Marítimo.

La Federación Española de Fútbol Americano (FEFA) ha elegido Alcalà-Alcossebre para realizar la concentración de la selección nacional, en diferentes categorías. El concejal de Deportes, Ricardo Aguilar, ha realizado diversos encuentros con integrantes de la junta directa de la FEFA con el fin de concretar las fechas y necesidades para esta preparación, previa a distintas competiciones internacionales. Además, se está estudiando la posibilidad de ampliar la colaboración del Ayuntamiento de Alcalà-Alcossebre y la FEFA, con el fin de que la localidad sea destino de otras actividades que realizan, tanto la federación nacional como la autonómica. Aguilar destacaba que “con iniciativas como esta, contribuimos a dar a conocer nuestro municipio como destino turístico y, al mismo tiempo, aumentar la ocupación en fechas fuera de la temporada veraniega, lo que desestacionaliza nuestra oferta, siempre con la colaboración de las empresas locales”.

Tota l´actualitat d´Alcalà, Torreblanca i pobles pròxims a www.el7set.com/   www.alcaladexivert.es  www.torreblanca.es/


L’Ajuntament de Traiguera s’obri als alumnes de l’escola
NOTA DE PREMSA 

L’Ajuntament de Traiguera rep als alumnes de 4t. 5è i 6é del Col·legi Públic Verge Font de la Salut de Traiguera. L’Ajuntament, conjuntament amb l’escola, ha organitzat una jornada per apropar i donar a conéixer la institució municipal per excel·lència, com és l’Ajuntament, així com el patrimoni que hi ha en aquest edifici.

Els alumnes, i els mestres que els han acompanyat, han gaudit de la visita a l’edifici històric que alberga tant les dependències administratives, com la presó, el jutjat, el despatx de l'alcalde i el saló de plens. Els xiquets i xiquetes han estat molt atents a les explicacions que els feia el guia turístic local, Vicent Ortí, sobre la història del seu Ajuntament, així com els objectes patrimonials que en ell es troben: pergamins medievals, llibres del segle XVII, ceràmica, el mesurador dels quintos...

L’Alcalde de Traiguera, Javier Ferrer, els ha rebut al saló de plens, on els alumnes han assegut per rebre una explicació del funcionament del propi ajuntament i per fer les seues preguntes, així com exposar les seues inquietuds i necessitats, que han sigut moltes. En paraules de l’alcalde, Javier Ferrer, "ha estat una jornada molt bonica i productiva que de segur ha estat de molt profit tant per ells com per a nosaltres per saber les necessitats d'un col·lectiu que és el futur del nostre poble” L’Ajuntament de Traiguera continua apostant pel diàleg, la transparència i la participació ciutadana com a via per escoltar les necessitats de tots els veïns i veïnes.

La Asociación Grupo de Mujeres Alzavara de Traiguera celebró el Día del libro con la presencia del alcalde Javier Ferrer y parte de su corporación municipal. En  El Pes Fariner se podía ver la exposición de manualidades hechas por el Grup de Respir, constituido por gente mayor y personas dependientes. El acto ha contado como invitada a la escritora Pilar Bellés que impartió una conferencia: "¿Qué buscamos en la relación de pareja?" y presentó su nueva novela "La sombra: la fe y el amor mueven montañas pero la envidia y la ambición mueven el mundo ". Introdujo el acto la presidenta de la Asociación Marisol Mompel, en el que algunas representantes del Grupo de Mujeres, como Joana, Anna y Dolo, participaron activamente leyendo poemas de Pilar Bellés relacionados con la conferencia de esta última en la que resaltaba la importancia de la convivencia en igualdad, el respeto mutuo y la educación de los hijos así como evitar el acoso y las mentiras en la pareja. Debemos destacar la implicación del Ayuntamiento en los actos culturales de la Asociación así como en la cultura en general.

Informacions de Traiguera a http://traiguera.blogspot.com/ 


El TSJCV confirma la condena al empresario que contrató a un sicario para matar a su examante en Càlig

NOTA DE PRENSA 

La Sala de lo Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana ha confirmado la pena de 28 años de prisión como inductor de dos delitos de homicidio impuesta por la Audiencia Provincial de Castellón al empresario gallego que contrató a un sicario para matar a su expareja.

El sicario ejecutó también al joven que acompañaba a la chica en la vivienda de ésta, en la localidad de Càlig en 2005. La Sala eleva de 30 a 40 años de prisión como cooperador necesario de dos delitos de asesinato la condena impuesta al intermediario con el que contactó el empresario para contratar al sicario. El TSJ aprecia la agravante de alevosía, por lo que aumenta la pena de 15 a 20 años de prisión por cada uno de los asesinatos por los que fue declarado culpable. El alto tribunal valenciano ha estimado parcialmente los recursos presentados por las acusaciones particulares del doble crimen de Càlig respecto a la sentencia dictada en noviembre de 2015 por la Audiencia Provincial de Castellón. El Tribunal ha desestimado los recursos de las defensas de los dos condenados, que pedían la revocación de la sentencia, y del Ministerio Fiscal, que pedía que el empresario gallego fuera condenado como inductor de dos delitos de asesinato y no de homicidio.

El doble crimen de Càlig sucedió en junio de 2005, cuando un sicario ejecutó a una joven y al chico que la acompañaba en el domicilio de ella en Càlig. La sentencia considera probado que la expareja de la joven, un empresario gallego condenado como inductor del crimen, 'despechado y enfurecido' por el fin de la relación, encargó la muerte de la mujer a otro hombre, que resultó condenado como cooperador necesario del doble crimen. Éste, a su vez, contactó con un sicario al que había conocido durante una estancia anterior en prisión para que ejecutara el encargo. El sicario ya fue condenado en otro procedimiento como autor material de los hechos.

La joven y el empresario iniciaron una relación sentimental en Cuba en 1998, que siguió en Benicarló, donde vivía la mujer. Según la sentencia, el autor intelectual del crimen ejerció un fuerte control sobre la víctima y la amenazó cuando rompió la relación. Como explica la sentencia, la noche del crimen, la joven asesinada y su hermana volvían a casa cuando sufrieron un accidente de tráfico. Dos amigos acudieron a ayudarlas y uno de ellos, fue con la mujer hasta su casa para buscar los papeles del seguro del coche. En el interior de la vivienda les estaba esperando un sicario, quien les ató de pies y manos y les disparó en la cabeza. El 17 de noviembre de 2015 la Audiencia Provincial de Castellón condenó al empresario gallego a 28 años de prisión como autor por inducción de dos delitos de homicidio. Al mismo tiempo, condenó a al intermediario a 30 años de prisión como cooperador necesario de dos delitos de asesinato.

DIPLOMA PER A SANT JORDI

El municipi ha rebut el reconeixement de l'organització WWF Espanya per la seua participació en L'Hora del Planeta La implicació compromesa de l'Ajuntament de Sant Jordi contra el canvi climàtic i pel respecte del medi ambient ha rebut el reconeixement de l'organització no governamental WWF Espanya, que ha remès al consistori un document certificant i agraint la seua participació en la campanya de l'Hora del Planeta 2016, celebrada el passat 19 de març. De fet, Sant Jordi va ser l'únic municipi de la comarca del Baix Maestrat que es va sumar a la iniciativa, al costat d'altres 300 localitats espanyoles i un total de 7.000 ciutats a tot el món. En tota la província solament set ciutats es van involucrar en el projecte, sent Sant Jordi el municipi amb menys habitants, al costat de Castelló, Almassora, Borriana, Morella, Onda i Vila-real. L'Hora del Planeta és una campanya de WWF i recolzada per la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) que va començar en 2007 en Sidney, Austràlia, com un gest simbòlic de la lluita contra el canvi climàtic.

Quasi una dècada després, s'ha convertit en la major campanya de mobilització ambiental de la història. Cada any, ciutats de tot el món mostren el seu suport a la campanya apagant les llums dels seus monuments i edificis més emblemàtics simbolitzant l'esforç constant per construir un futur més sostenible L'adhesió de Sant Jordi es va fer visible el passat 19 de març quan llocs com l'Arc de Triomf o el Fossar Vell, entre uns altres, van romandre a les fosques durant una hora: l'Hora del Planeta. L'alcalde, Iván Sánchez, ha destacat que amb aqueix xicotet gest "pretenem conscienciar a tothom sobre la importància de preservar el medi ambient i sobre les greus conseqüències que implica el canvi climàtic per al planeta", alhora que va avançar el compromís de la corporació municipal de seguir participant en pròximes edicions de la mobilització ambiental, a més de continuar implantant accions en el municipi a favor del desenvolupament sostenible, "l'aplicació del pla d'eficiència energètica que estem duent a terme des de fa mesos, és una d'elles", va recordar Sánchez.

L'alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez, ha mantingut una reunió amb totes les associacions locals amb la finalitat d'ultimar la constitució d'una plataforma que s'encarregue de l'organització i coordinació d'esdeveniments de diversa índole durant tot l'any. L'organigrama de la nova entitat, que estarà estructurada en diversos departaments que exerciran funcions específiques, estarà presidit pel primer edil, "es tracta de crear una comissió global, integrada per àrees de Cultura, Festes Deportes o Benestar Social, i en cadascuna d'elles estaran presents representants de les associacions vinculades amb cada departament, que seran els que proposen les activitats i esdeveniments a dur a terme i, en les reunions de la comissió, es consensuaran les dates i l'organització dels mateixos". Els regidors de les diferents àrees seran els encarregats de coordinar les reunions i traslladaran a la corporació municipal els acords i el calendari d'actes que es programen. D'aquesta forma, va avançar Sánchez, "s'agilitaran i coordinaran totes les gestions i actuacions, i no serà necessari mantenir trobades per separat amb cada associació per a arribar a un consens".


El olivo de las cuatro patas de Canet lo Roig, elegido Mejor Olivo Monumental de España 2016

EMILI FONOLLOSA

El “olivo de las cuatro patas” de Canet lo Roig, ha sido elegido por AEMO Mejor Olivo Monumental de España 2016. La décima edición de este premio ha escogido este ejemplar situado en el paraje de “Rajos” cuyo tronco parece retorcerse sobre sí mismo, tiene 5,70 metros de perímetro de tronco y sus mentores le estiman una edad aproximada de 1.100 años. El premio ha sido acordado en la reunión del jurado llevada a cabo en Córdoba.

La candidatura fue presentada conjuntamente por Xavi Capafons, propietario, Mª Teresa Adell, Gerente de la Mancomunidad Taula del Senia y Mª Ángeles Pallarés, Alcaldesa de Canet lo Roig Se ha valorado tanto la probada longevidad del ejemplar, certificada por su perímetro de tronco, como su majestuosidad y dinámica estampa, la de un árbol que alzándose sobre sus cuatro patas parece emerger de la tierra girando sobre sí mismo en una expresión que evoca magia y movimiento. El olivo, de la variedad Farga, se asienta en un paisaje único, una llanura surcada por el paso de numerosos ríos por donde discurría la Via Augusta romana.

Escoltado por más de 200 olivos también monumentales, todos ellos configuran la partida de Rajos, un vergel de árboles centenarios testigos de la historia. Además, el olivo parece tener un hecho histórico asociado. Según el testimonio del abuelo del actual propietario, tras la guerra civil uno de los guerrilleros que había bajado de “les moles de Xert” huyendo de la Guardia Civil se escondió en el interior del tronco hueco de este olivo y de esta forma no fue localizado, logrando así volver al monte junto al resto de sus compañeros. El olivo tiene el número 2.296 en el inventario de Olivos Milenarios del Territorio del Sénia. Desde la Mancomunidad Taula del Sénia se informa que este Premio AEMO 2016 es el cuarto que reciben los Olivos milenarios del Territorio Sénia y que los tres anteriores fueron concedidos a: 2006 olivo “La Farga del Arión” situado en el Museo del Arión, en Ulldecona, 2011 olivo “Mater” también sito en Ulldecona, 2014 “Olivo de las parejas” que está en el Museo Pou del Mas, en La Jana.

AEMO, entregó sus Premios Nacionales 2016. tras la Asamblea Nacional de socios que la Asociación celebró. Fueron entregados los premios convocados anualmente en sus diferentes categorías que son a la Difusión de la Cultura del Olivo, a la Mejor Almazara Nacional y al Mejor Olivo Monumental de España, que ha correspondido al olivo de las cuatro patas.

Los galardones fueron entregados por los responsables políticos de AEMO, encabezados por su Presidenta Ana María Romero, Alcaldesa de Montoro, y su Vicepresidente Francisco Reyes, Presidente de la Diputación de Jaén, entre otros. También acudieron los patrocinadores de los premios que en esta edición han sido la Caja Rural de Jaén, la Fundación Patrimonio Comunal Olivarero y la multinacional alemana Gea-Westfalia.


El PP de Santa Magdalena lamenta el estado de "abandono" de la parada de autobús

La Jana debe cumplir hasta 2019 un plan financiero para superar sus números rojos

NOTAS DE PRENSA Y DE EL MUNDO-CASTELLON AL DIA, JAVIER ARNAU

El portavoz municipal del PP de Santa Magdalena de Pulpis, Victor Cervera, ha lamentado el estado de abandono que presenta la marquesina de la parada de autobús de la localidad desde hace más de un año y ha reclamado al gobierno municipal socialista “que se ponga las pilas y empiece a trabajar de una vez por todas para cuidar al máximo nuestra ciudad”.

Cervera ha señalado que “la marquesina de la parada de autobús presenta un estado vergonzoso, lleno de suciedad, pintadas, etc, una imagen que es la que ven los usuarios del autobús y que no es la que queremos para Santa Magdalena”. En este sentido el portavoz popular ha informado que “desde el Partido Popular hemos dicho ya en varias ocasiones que debe adecentarse la marquesina pero por ahora el gobierno socialista no hace caso, pasan los días y seguimos ofreciendo una imagen tercermundista de nuestro pueblo”.

Finalizaba Cervera señalando que “los vecinos de Santa Magdalena necesitan un gobierno que esté pendiente del día a día de los vecinos, que se preocupe por aquellos pequeños detalles que hacen la vida más agradable y por desgracia el actual alcalde no tiene en cuenta nada de todo esto”.

Els alumnes del col·legi públic de Sta. Magdalena, Albert Selma, han sigut seleccionats per a participar en la Vuelta Ciclista Junior Cofidis, que s'organitza arran de l'etapa de la Vuelta Ciclista a Espanya, que el dia 5 de setembre tindrà el seu final a Peníscola. En aquest sentit, diversos col·legis de la comarca han sigut seleccionats pel grup Cofidis i l'Associació de Ciclistes Professionals d'Espanya per a participar en la Volta Junior, en la qual es duen a terme una sèrie d'aules ciclistes. Així, el ciclista benicarlando, José Julián Balaguer, ha impartit aquest matí un aula ciclista en el col·legi de Sta. Magdalena, en la qual s'ha explicat als xiquets algunes nocions de seguretat vial i conceptes relacionats amb el ciclisme. També s'ha portat a terme una classe pràctica amb bicicletes, en un circuit que s'ha instal·lat en el pati del col·legi.

250 senderistes gaudeixen de la Marxa pel terme de Sta. Magdalena

La pluja no ha sigut un impediment, aquest matí a Sta. Magdalena, perquè prop de 250 senderistes prengueren l'eixida de la setena edició de la Marxa pel terme municipal. “Hi ha hagut alguna baixa d'última hora a causa de les males condicions meteorològiques, però afortunadament malgrat la boira, que hi havia en alguns punts, els senderistes han pogut gaudir d'una magnífica jornada”, ha explicat Sergio Bou, alcalde de Sta. Magdalena. A primera hora del matí, tres autobusos han desplaçat als participants fins a la Baseta del Paredà, lloc en el qual donava inici la marxa senderista.

Una vegada coronada la Atalaia, els participants s'han dirigit cap al Mas de Xaudí, on al seu pas, han pogut contemplar oliveres centenàries. Ja en la carretera de la Salzadella, finalitzava la marxa curta, d'uns 8 quilòmetres, mentre que els que realitzaven la marxa llarga han continuat el seu camí fins a coronar la Mola, vèrtex geodèsic nacional, que divideix el terme de Sta. Magdalena del de Cervera del Masestre. L'àmplia vall del Corral del Single ha sigut un altre dels punts, que s'han visitat fins a arribar a la Masia del Marquès de Benicarlo. Des de la pineda del Marquès els senderistes s'han dirigit de nou al poliesportiu municipal, lloc en el qual finalitzaven els 20 quilòmetres de recorregut. Ja en el poliesportiu, l'Ajuntament ha obsequiat als participants amb un bon plat de olleta, amb el qual han reposat forces després d'una intensa jornada.

LA JANA

El Ayuntamiento de La Jana lleva unos meses trabajando en el cumplimiento de un durísimo plan económico-financiero encaminado a devolver el oxígeno a un consistorio que alcanzó tal nivel de endeudamiento (casi 800.000 euros en 2015 sobre unos ingresos de 450.000) que hizo temer por lo peor. La tormenta no ha pasado, ni mucho menos; pero eso sí, el equipo de gobierno ya tiene y está aplicando una hoja de ruta detallada de qué es lo que tiene que hacer para revertir la situación. Ahora bien, muy poco a poco: cuando en 2019 haya expirado la vigencia de este plan, el endeudamiento aún será elevado, del 107% –si bien, al menos, ya estará por debajo del límite máximo permitido por la Ley–.

La Jana pasa por ser uno de los municipios con peor salud económica de la provincia y el camino que va a seguir para tratar de ‘salvarse’ es un ejemplo para otras localidades en una situación financiera complicada. Este camino, no obstante, no está exento de decisiones difíciles y comprometidas a nivel social. Sobre todo, en lo que se refiere a la recaudación de impuestos. Así, una de las medidas ‘estrella’ del plan económico-financiero, elaborado por una empresa externa, es el incremento de la recaudación del Impuesto sobre Bienes Inmuebles y otros impuestos directos en un 30% hasta 2019 –tomando como referencia 2014–. Actualmente, el tipo impositivo del IBI de competencia municipal es del 0,781 y el plan propone elevarlo al máximo permitido, el 1,1. Lo cual reportará a las arcas municipales en torno a 25.000 euros anuales más.

Todo apunta, pues, a que los vecinos verán incrementado este recibo de cara ya a este 2016. Lo mismo vale para la tasa de suministro de agua potable. El plan advierte de que «el servicio de agua genera un déficit anual de 20.000 euros debido a que la tasa no se ha adecuado al incremento de costes del servicio». Lógicamente, se insta al Ayuntamiento a incrementar también esta tasa. El Ayuntamiento está pendiente de recibir el visto bueno del Consell para pedir un préstamo de 400.000 euros que “evite que nuestros proveedores, la mayoría del municipio o del entorno más cercano, tarden varios años en cobrar las facturas pendientes”, según se puede leer en la cónica de X.Prera, de Mediterráneo.


La Festa per la Llengua ja té guanyados dels concursos de dibuix i logo
NOTES DE PREMSA 

La Comissió Organitzadora de la Festa per la llengua, que se celebrarà a Benassal el proper 5 de juny, ha donat a conèixer els guanyadors del concurs de dibuix, destinat a alumnes de primària i infantil, i el de logos, dirigit a estudiants de secundària.

Tenen com objectiu il•lustrar el programa i el material divulgatiu de la Festa per la Llengua- Trobada d’escoles en valencià. Salva Roca Tomàs, de Vilar de Canes i alumne de 1r de Primària a la localitat, ha estat el guanyador del concurs de dibuix.

El segon premi ha sigut per a Arantxa Tena Molés, estudiant de 6é de Primària a Benassal, i el tercer per a Nerea Segarra Gual, alumna de 6é de Primària a Culla. Quant al concurs de logos, el primer premi ha estat per a Elena Andrea Burcea, de 4t d'ESO; el segon ha sigut per a Laura Colom, de 3r d'ESO; i el tercer, per a Ignacio Puig, de 4t d'ESO. El treballs participants als certamens de dibuix i logotips s'exposaran el cap de setmana de la Festa per la llengua, 4 i 5 de juny, a la Costureta de Benassal.

Benassal viu la festa de Sant Cristòfol. Ha eixit la processó des de l'església parroquial. Cap a les 10.45h la comitiva, on no faltava la "recua" ha arribat a l'ermita de Sant Libori de la Font d'En Segures on s'ha cantat l'O Vere Deus i s'ha repartit cassalla i dolços entre els presents. Després de l'arribada de la "recua" ha sortit la processó. La "Recua" acostumava a portar "les primes" que es reparteixen després de la missa. Al migdia a l'ermita de Sant Cristòfol s'ha celebrat una missa. A continuació s'han beneït els termes i "la prima" que s'ha repartit entre tots els presents. Han estat molts els que s'han quedat a dinar a l'entorn de l'ermita.

Les festes van arrencar amb l'actuació a la plaça Espanya del grup Orquestrilla Rumbera. No va faltar tampoc l'embolada ni l'actuació del grup local The Mojo Brothers. Els animals de la ramaderia Germans Bellés de la Torre d'En Besora van ser protagonistes també dissabte al migdia ia la tarda. A la nit, el sopar de pa i porta al pavelló cobert va donar pas a la discomòbil The End i l'orquestra Eufòria. També van tenir el seu moment durant la jornada la música de la xaranga "Vi, festa i bureo", a la vesprada, i els jocs infantils, al matí. A

Diumenge s'ha celebrat la missa major a l'església, que comptà amb la música de la Rondalla i el Cor de Benassal. Després  la benedicció de vehicles i el lliurament de banderins. I dilluns es viurà el romiatge fins a l'ermita de Sant Cristòfol, amb el pas per l'ermita de Sant Libori a la Font d'En Segures. Paper destacat tindrà la Recua que anirà aparellada per a l'ocasió. Un cop a l'ermita de Sant Cristòfol es celebrarà la missa. Després, es repartiran les tradicionals "primes". I ja de tornada a la localitat la Banda Font d'En Segures posarà la música al tradicional Ball Pla.

Benassal ha viscut una ambientada fira d'Abril, organitzada per l'associació La Dula.

Ha estat un complet dia impregnat de tradicions de la fira sevillana. Després del dinar a la Plaça d'Espanya s'ha celebrat la recepció a cavallistes, carruatges i tots els que han acudit a peu. A continuació s'ha celebrat la sortida cap a la Masia Hilari. Hi ha hagut Rengue amb Efrain Cantador, pescaito i sevillanes. A mig dia la comitiva ha tornat a la Plaça de l'Ajuntament on s'ha celebrat una actuació de sevillanes a càrrec d'Art Flamenc. Després de dinar s'ha celebrat la concentració de cavallistes i la desfilada fins al jardí. Allà ha actuat Art Flamenc i ha hagut discoteca mòbil fins a la matinada.

L'Ajuntament de Tirig està treballant per aconseguir atreure a centenars de visitants fins a la localitat aprofitant que La Valltorta ha estat inclosa en la ruta "Caminos de arte rupestre prehistórico", una de les més importants rutes culturals europees. La ruta agrupa als principals enclavaments amb expressions artístiques d'un alt valor cultural. Juanjo Carreres, alcalde de Tírig, ha destacat que estan "treballant intensament per donar a conèixer aquest fet que sens dubte representa tot un atractiu per a la nostra localitat i que amb el temps estem segurs que donarà els seus fruits". Ara com ara la inclusió de la Valltorta dins d'aquestes rutes ha estat ja promocionada en Fitur 2016, la fira de turisme més important d'Espanya.

En paraules de l'alcalde, allí van obtenir "no només el suport de Turespaña, amb la inclusió en aquestes rutes, sinó que també realitzàrem reunions de treball que ens serveixen per enfocar d'una forma més efectiva la promoció de Tírig i La Valltorta com a una destinació turística cultural de primer ordre". Carreres ha recordat que "la ruta de Camins de l'art rupestre prehistòric ha rebut recentment el distintiu d'Itinerari Cultural del Consell d'Europa, una distinció que servirà per consolidar aquesta aposta pel turisme cultural en tota la Unió Europea". Amb tot, des del consistori s'assenyala que "en aquestos moments la major part dels visitants es deriven cap a la cornisa cantàbrica on existeixen altres jaciments importants però la inclusió de La Valltorta és una oportunitat per aconseguir que visiten la nostra zona molts d'aquestos turistes europeus que busquen allò que ofereix Tírig: paisatge, cultura, història i naturalesa".

La Diputación de Castellón invertirá 100.000 euros en la construcción de un nuevo depósito de agua potable en Tírig con lo que se alcanzará una capacidad total de 1,4 millones de litros, cifra suficiente para garantizar el consumo durante más de tres días. El Alcalde de Tírig, Juanjo Carreres, ha afirmado que “el nuevo depósito tendrá una capacidad de 1 millón de litros de agua y estará conectado con los actuales depósitos que albergan un total de 400.000 litros”. La inversión, que corre a cargo íntegramente de la Diputación, garantizará el suministro de agua durante al menos tres días, debido a que el consumo actual de la población en los meses de verano cuando mayor demanda existe es de 400.000 litros, exactamente la misma capacidad que reúnen los depósitos actuales.

Carreres también ha informado que “el nuevo depósito se construirá en la zona de las Cisternas y estará conectado al depósito allí existente con lo que permitirá suministrar agua al camping, campo de fútbol y todas las explotaciones ganaderas”. Finalizaba el Alcalde de Tírig agradeciendo a la Diputación de Castellón esta inversión “que era necesaria para nuestra localidad, que el Ayuntamiento difícilmente podía asumirla con recursos propios y que una vez más se demuestra la utilidad de una Diputación que, presidida por Javier Moliner, está siempre al lado de todas las localidad de la provincia sin importarle su número de habitantes”.

Més informacions de l´Alt Maestrat a www.albocasser.es/  http://es.youtube.com/user/tvalbocasser  www.catimenu.com   www.benassal.es/

Informacions de la Plana Alta a  www.torreblanca.es/  www.lescovesdevinroma.es  i http://vinromatv.blogspot.com/


L'Estació Meteorològica de Morella celebra els seus cent anys
NOTAS DE PREMSA 

L'Estació Meteorològica de Morella ha complert cent anys i la localitat ha celebrat aquest aniversari com es mereix. L'Ajuntament i l'AEMET han organitzat un ampli programa d'activitats. L'alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha agraït als observadors morellans, els germans Amela, tota la feina que han desenvolupat en les últimes quatre dècades, així com l'organització dels actes d'aquest cap de setmana.

Així, s'ha inaugurat una exposició que fa un recorregut a un segle d'observacions meteorològiques i que apropa una estació d'aquest tipus als visitants. El cap de meteorologia de AEMET, José Àngel Núñez, ha realitzat una explicació dels diferents aparells i eines que hi ha en una estació, així com del treball de l'observador. En aquesta exposició també ha participat l'IES Els Ports, amb una activitat gamificada en la qual es pot fer una previsió meteorológica a la comarca dels Ports. Tot seguit, s'ha inaugurat l'estació automàtica, que està ubicada al Passeig de l'Albereda, al costat del antic dipòsit. En aquest punt, s'ha aprofitat per realitzar un homenatge a l'observador José Agustín Amela, que va morir a principis d'aquest any. El director dels Museus de Morella, Carlos Sangüesa, ha recordat com era José Agustín i ha llegit diversos poemes i també textos que va realitzar el propi professor.

A més, en la nova Estació Meteorològica hi ha una placa que recorda la seva figura. A la vesprada, va ser torn de la taula rodona "Respostes en el cel", amb la presència de la cap de Meteorologia de RTVE, Mónica López, el delegat territorial d'AEMET, Jorge Tamayo i la portaveu coordinadora de l'àrea d'informació del temps i climatològica d'AEMET, Ana Casals. També es va fer la presentació del llibre "No dispareu al meteoròleg", amb els seus autors Victoria Rosselló, Joan Carles Fortea i Vicent Maria Gómez. Cal recordar que durant aquesta setmana també s'han realitzat diverses activitats d'observació astronòmica, amb la col·laboració de Astromorella. Per tot això, Rhamsés Ripollés assenyalava que "el centenari de l'Estació Meteorològica de Morella és una efemèride molt important, en la qual cal donar la importància que mereix a aquest treball i reconèixer-lo i, per això, hem organitzat totes aquestes activitats amb un gran protagonisme per als astres, el cel i els fenòmens meteorològics".

L'Ajuntament de Morella està realitzant diverses millores puntuals en carrers de la localitat. Així, la setmana passada van concloure els treballs de l'empresa Aigües de Morella al carrer Sant Nicolau, on s'han reparat les canalitzacions subterrànies. I aquesta setmana, la Brigada Municipal està millorant l'accessibilitat a les rampes de la plaça de l'ajuntament, pavimentant-les per evitar relliscades. També es milloraran alguns brandons del carrer Segura Barreda. El regidor d'obres, Amadeu Bordàs, assenyala que "aquestes són xicotetes actuacions però que tenen molta importància, ja que es milloren canalitzacions i pavimentació en dos punts de la localitat que presentaven problemes". Al carrer Sant Nicolau van concloure els treballs la setmana passada. Aquests s'han realitzat en diverses fases, millorant les canalitzacions de tot el vial. Fa uns mesos es va millorar el subministrament a les vivendes, en una primera actuació a la zona de la Casa Ciurana, que era el tram més problemàtic, i una segona des de la zona de la costa del Jueria fins a la Jovaní. En aquesta última fase, es va finalitzar la millora de la canalització d'aigües en el tram que faltava. Al carrer Segura Barreda es repararà un brandó que es troba entre el bar Que de Que i la sabateria la Mata. A més, es va a modificar el paviment de les dues rampes de la plaça de l'ajuntament, ja que és perillós, especialment si estan banyades.

Centenars de "rogativeros" van partir per recórrer els més de vint quilòmetres que els separen del santuari on es troba la Mare de Déu.

La bandera blanca marca el ritme del viatge i el segueixen la creu i tots els "rogativeros". Mentre s'avança, els càntics de veneració a la patrona es succeeixen. Les tres parades que es realitzen durant el recorregut, es produeixen a l'Hostal Nou, la Torreta i el Pont de la Bota, abans d'arribar sobre les sis de la vesprada a Vallivana. Els més de 20 quilòmetres de distància finalitzen al Santuari de Vallivana.

A primera hora del matí, els morellans realitzen el mateix recorregut i mateixes parades, però en sentit contrari. Com és habitual, la Rogativa només se celebra el primer dissabte de maig de cada any. Excepte en els anys sexennals, en què la data canvia i es realitza una a l'agost perquè la Mare de Déu presideixi les festes en el seu honor i una altra a l'octubre per tornar-la a "casa seva". Amb la Rogativa se li agraeix a la Mare de Déu l'alliberament d'una pesta al segle XVII, motiu pel qual també se celebra el Sexenni.

El Ple de l'Ajuntament de Morella va manifestar la voluntat d'adherir-se als Pactes Territorials per l'Ocupació que impulsarà la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Després de diverses reunions on s'han posat en comú les necessitats de cada territori, l'administració autonòmica llançarà tres plans, per al Baix Maestrat costa, Baix Maestrat interior i la comarca dels Ports. Aquests acords territorials en matèria d'ocupació i desenvolupament local sostenible permetran tenir un coneixement de la realitat socioeconòmica d'una determinada zona, per a impulsar projectes que afavoreixin la innovació en l'àmbit de l'emprenedoria, el desenvolupament local i l'ocupabilitat. L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, destacava que "l'ocupació ha de ser una prioritat per a les administracions i aquests Pactes Territorials per l'Ocupació són un primer pas per unir a tots els sectors amb l'objectiu de crear ocupació".

En aquest sentit, explicava que "un cop en marxa el Pacte per l'Ocupació, el primer pas serà la contractació de tècnics que s'encarregaran d'estudiar les necessitats en matèria d'ocupació de cada territori, per després llançar els plans d'ocupació ajustats a les necessitats de cada lloc ". Rhamsés Ripollés afegia que "aquestes iniciatives són positives i des de Morella s'ha participat i se seguirà fent en les reunions. Les comarques d'aquests tres plans tenim moltes coses en comú i molta relació històrica, econòmica o de serveis i és molt important que treballem conjuntament en la creació d'oportunitats i la generació d'ocupació". Els Pactes per l'Ocupació suposen una oportunitat per al territori en el qual tots els agents econòmics i socials (sindicats, ajuntaments, empresaris, associacions...) i, en general, el conjunt de la societat civil participa, s'implica i canalitza les iniciatives que sorgeixen amb l'únic objectiu de crear ocupació.

El Patronat Municipal de Turisme ha celebrat una nova reunió per tractar les principals novetats del sector. El més important, l'organització de la vuitena edició de les jornades "Anem de Tapes", que tindran lloc entre el 9 de juny i el 31 de juliol. En elles, els bars i restaurants de la localitat oferiran els millors productes en xicotets mossos. El regidor de turisme, Jorge Garcia, assenyala que "Anem de Tapes són unes jornades consolidades, que compten amb una important participació i, que permeten als nostres veïns i veïnes i als visitants degustar els productes i la cuina morellana en xicotets mossos".

A més, afegia que "els bars i restaurants innoven per oferir la millor qualitat, a través de plats i tapes originals. A més, aquest any s'han tornat a introduir canvis en les jornades per fer-les més atractives per als veïns, veïnes i visitants". Una de les novetats d'aquest any serà que els bars aniran canviant les tapes que ofereixen durant el més de mes i mig que duren les jornades. Així, no hi haurà un Tapaport per encunyar les caselles de les tapes consumides, sinó que es donarà un tiquet per a un sorteig per cada tapa consumida. Els dies 29 de juny, 20 de juliol i 3 d'agost es sortejaran tres Regala Morella de 50 euros cadascun. El preu de la tapa més beguda serà de 3 euros i amb aquests canvis es pretén augmentar la qualitat i participació en les jornades de "Anem de Tapes". Per la seva banda, els restaurants tornaran a oferir suculents menús degustació elaborats a base de tapes. La iniciativa del "Anem de Tapes" va néixer l'any 2009 a Morella. La localitat dels Ports va ser una de les primeres de la província de Castelló en organitzar unes jornades d'aquest tipus.

Més temes turístics

A més d'aquest punt, en el Patronat Municipal de Turisme es van abordar altres temes importants per al sector. Per exemple, el viatge empresarial que s'ha organitzat la primera setmana de juny a Ainsa. Dins dels viatges que s'organitzen cada any pels pobles més bonics d'Espanya, en aquesta ocasió, els empresaris de la localitat es desplaçaran per reunir-se amb els empresaris de la localitat aragonesa i veure com funcionen alguns projectes turístics, com el de MTB Zona Zero. El Patronat Municipal de Turisme va valorar de forma molt positiva algunes de les activitats que s'han celebrat en els últims mesos, com la Mediterranean Xtrem, i es van felicitar per la participació de Morella en el projecte de l'Agència Valenciana de Turisme que ha rebut el premi europeu "ETIS Social and Cultural Impact Achiever". També es va repassar el calendari amb les properes activitats importants. Aquest cap de setmana es participarà a la Fira Natura de Castelló i tindrà lloc la commemoració del centenari de l'Estació Meteorològica, el 28 i 29 d'aquest mes, la III Fira de la Caça i el Corpus Christi, al juny, el 25 i 26 se celebrarà la III Morella Enduro Race i al juliol hi haurà activitats tan importants com Morella Màgica (15-17) i l'Early Music Morella (23-28).

Els veïns i veïnes de Morella han tornat a mostrar el seu costat més solidari en les activitats de les Jornades de la Solidaritat. Va tenir lloc la conferència "L'Índia rural i el projecte Vicent Ferrer", a càrrec de Sergio Moratón, en la qual es va explicar l'important projecte que porta a terme aquesta fundació en aquest país. A més, avui conclou la recollida de roba, en la qual s'ha superat la tona de producte, que anirà destinada als més necessitats. La regidora de solidaritat, Malú Blasco, ha agraït "la solidaritat dels veïns i veïnes de Morella, que sempre la demostren quan es fa una crida i, per això, les recollides de roba o d’altres coses en diferents moments de l’any solen ser un èxit". A més, la regidora també assenyala que "les activitats de conscienciació són fonamentals i ajuden a conèixer de primera mà els importants projectes que les ONG duen a terme en diferents països". Finalment, ha agraït a les organitzacions les activitats que estan realitzant i la implicació dins el Consell de la Solidaritat".

La recollida de roba és ja una de les activitats solidàries fixes en el calendari morellà. Al mes de maig, es realitza aquesta recollida, que compta amb la participació de centenars de veïns i veïnes. Tots els anys s'aconsegueixen entre mil i dos mil quilos, xifres que donen una idea de la implicació dels morellans i morellanes en les activitats solidàries. La roba de la recollida s’entrega a les ONGs Tots Units, a Vila-Real i a Càritas de Tortosa. Allà, són les pròpies organitzacions les que separen el gènere, el diferencien per talles i el distribueixen. D'aquesta manera, la roba procedent de Morella arribarà a les persones que més ho necessiten. Aquest any, les activitats de les Jornades de la Solidaritat s'han organitzat en diferents setmanes, pel que continuaran durant el mes de juny. Cal recordar que moltes d'aquestes activitats estan organitzades per ONGs que reben aportació municipal per a projectes en diferents països a través del 0,7%.


Europa premia un projecte de sistemes d'indicadors turístics on ha participat Morella
NOTES DE PREMSA-M.AGOST 

La Comissió Europera atorga el premi "ETIS Social and Cultural Impact Achiever" a l'Agència Valenciana de Turisme pel projecte Sistema Europeu d'Indicadors Turístics, en el què van participar sis destinacions de la Comunitat Valenciana, entre elles, Morella.

La Comunitat Valenciana ha estat una de les vuit destinacions europees guardonades amb el premi "ETIS Social and Cultural Impact Achiever", que lliura la Comissió Europea. Per a la realització d'aquest projecte, l'Agència Valenciana de Turisme va treballar amb sis destinacions turístiques, entre elles Morella. El regidor de turisme, Jorge Garcia, assenyala que "ja era una bona notícia que l'Agència Valenciana de Turisme triara Morella per formar part d'aquest projecte, però que es reconegue a nivell europeu reforça més l'aposta basada en la qualitat en la destinació turística que s'està realitzant des de fa anys, tant des del sector públic com del privat".

En aquest sentit, afegia que "a Morella s'està fent un gran esforç per millorar cada dia i oferir la millor qualitat turística als visitants i ser una destinació sostenible, tant des de l'Ajuntament com des del sector empresarial". Així, recordava que l'any 2010 ja es va optar per formar part del sistema de qualitat en destinacions turístiques SICTED, moment en el què va ser el primer municipi de la Comunitat Valenciana reconegut per aquesta xarxa impulsada per Turespanya i la FEMP. Aquesta xarxa pretén crear un nivell de qualitat turística homogènia en els serveis de la destinació turística. A més, cal recordar que des de fa anys, l'Oficina de Turisme de Morella té la Q de qualitat. La candidatura autonòmica a aquest premi internacional es basava en l'aplicació del Sistema Europeu d'Indicadors Turístics en diferents destinacions amb un model turístic diferenciat, així com pels seus èxits en la millora d'accés amb diversitat funcional. Les localitats que han participat en aquest projecte són Morella, Peníscola, Utiel, Gandia, Alcoi i Benidorm. El projecte de l'Agència Valenciana de Turisme s'ha imposat a més de cent candidatures que optaven a aquest reconeixement.

Tres de los cuatro históricos lavadores que quedan en Morella se han reconvertido en jardineras que contienen distinto tipos de plantas. El taller de ocupación de la Mancomunitat dels Ports dedicado a la plantación de árboles y tareas forestales ha sido el encargado de llevar a cabo esta curiosa actuación, que ha levantado gran expectación en el municipio. Tras la siembra, han sido muchos los vecinos que se han acercado a estos espacios para admirar el resultado. Entre ellos, los usuarios del centro de día, que realizarán actividades allí. El objetivo es dar otra utilidad a estos lugares, pues el edil de Medio Ambiente, Rafael Pallarés, afirmó que si han optado por esta solución es “porque estaban en desuso y costaba tenerlos limpios”. Entre otras especies, se ha plantado tomateras o fresas.

Veïns i veïnes de Lucainena de las Torres van visitar Morella‬ dins del viatge que estan realitzant per algunes localitats de l'associació dels Pobles Més Bonics d'Espanya. Ací, unes imatges de la recepció a l'ajuntament i la signatura del llibre d'honor per part del seu alcalde.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha participat en el Màster Oficial de Conservació del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Politècnica de València. Així, en les jornades sobre "La gestió del patrimoni: un repte per al segle XXI" que s'han celebrat a la ciutat del Túria, el primer edil ha mostrat tot el treball dut a terme pel consistori morellà en les últimes dècades. El primer edil morellà assenyalava que "és molt important que les universitats es fixen en el patrimoni de la nostra localitat i en la gestió que realitza del mateix l'Ajuntament de Morella i que el posen com un exemple als seus alumnes". Així, Rhamsés Ripollés ha reivindicat una gestió de proximitat del patrimoni, ja que "s'ha demostrat que les institucions que més cura tenen pel patrimoni local i que millor coneixen la situació del mateix són els ajuntaments, que han de rebre recolzament econòmic d'altres administracions i encarregar-se de la recuperació del mateix". L'alcalde ha mostrat la feina d'ordenació urbana de la localitat, l'aprofitament del patrimoni i posada al servei dels veïns i visitants o el treball de rehabilitació i recuperació del patrimoni de la localitat. Des d’actuacions realitzades en els anys 90, com el Centre de Salut i el Museu de Dinosaures a les últimes obres de recuperació de patrimoni, com la rehabilitació de la torre de la Font Vella. Així, s'ha realitzat un recorregut per l'evolució en matèria de rehabilitació i posada en valor del patrimoni de la localitat en les dues últimes dècades.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha entregat el primer premi del concurs fotogràfic "Morella 2016" a Eduardo Manero. La seua fotografia "De Morella vinc, a Morella vaig" es va imposar a les quasi 200 fotografies rebudes. En aquesta imatge es veu una vista diferent de Morella il·luminada, traent tota la curva de l'Era de Pere Basilio i les esteles dels vehicles que venen i se'n van de Morella. Una fotografia de llarga exposició que ha compensat de forma excel·lent les llums i que va estar molt ben valorada per tots els membres del jurat. Des de l’Ajuntament de Morella també s'ha agrait la nombrosa participació, que a més ha estat marcada per la gran qualitat de les imatges. El segon premi va ser per a Tim Bartlett, amb la imatge “Morella at sunrise” i tercer va quedar Humberto Misa, amb la fotografía “Cantó”. El jurat va estar format pels fotògrafs morellans Julio Carbó i Miguel Àngel Troncho, a més de la regidora de cultura i l’edil de turisme i els guanyadors es van donar a conèixer el cap de setmana del Llibre.

ARES

Ares del Maestrat ha viscut la tercera edició de la Fira del Llibre. La mostra literària ha comptat amb parades de llibres a la Plaça Major. A més l'Editorial Denes ha proposat un interessant taller d'impremta. Entre els llocs i parades no ha faltat el Feslloch i l'Aplec dels Ports.

A més, la programació també ha comptat amb la presentació d'una producció documental. Amics del Cant, de Benassal, han donat a conèixer "Una escola amb vistes", que narra com va ser la vida en una escola rural. Laura López ha coordinat un taller de poesia creativa per a tots els interessats i interessades sota el títol "Com s'escriu un poema". A la jornada vespertina ha tingut lloc la presentació de dos llibres. "La ciutat dels dies" de Lluís Meseguer i "La memòria del gust" de Joan Garí. Tots dos autors s'han presentat mútuament.

Alguns dels plats de la memòria del gust s'han pogut degustar en els restaurants del municipi. I a continuació s'ha fet el lliurament dels premis literaris "Castell d'Ares" de narrativa i "Pere Enric Barreda" de poesia. Després, la jornada ha comptat amb la presentació del llibre "La Saga", de Martí Domínguez. La cloenda la l'ha protagonitzat Meritzell Gené amb el seu concert "Branques". Guardons literaris - Premios Literarios: Premi de Narrativa Castell d'Ares, adults: Víctor Palmer per "Júlia i la glòria" Premi de Poesia Pere Enric Barreda, adults: Soledad Benages per "Dies d'Infància" Narrativa juvenil: Maria Roda per "Exiliada a la força"


Vilafranca comptarà el pròxim curs amb un cicle de grau mitjà d'atenció a la dependència

Vallibona renova carrers

NOTA DE PRENSA 

Vilafranca comptarà el pròxim curs amb un cicle de grau mitjà d'atenció a la dependència. Així ho ha donat a conèixer la direcció de l'IES de Vilafranca després d'haver rebut una comunicació de la Conselleria d'Educació. La regidora d'Educació, Sílvia Colom ha valorat la notícia com un avanç en la millora educativa i formativa del municipi.

L'edil han apuntat que d'aquesta manera es satisfà una demanda que s'havia realitzat des del Consell Escolar, el propi IES i mocions presentades en l'Ajuntament de Vilafranca. "El PP ens negava successivament els cicles formatius i els va eliminar. Afortunadament ha canviat la sensibilitat del govern valencià" ha emfatitzat. Silvia Colom remarcat que en els últims mesos s'han mantingut contactes amb el secretari autonòmic d'Educació, Vicent Soler, el mateix conseller Vicent Marzà i responsables tècnics, amb l'objectiu de possibilitar l'arribada del batxillerat el proper curs i plantejar, així mateix, la arribada de noves possibilitats formatives. Des del municipi s'havia sol·licitat el cicle formatiu tenint en compte la recent obertura de la residència de la Tercera Edat. Es tracta d'un cicle formatiu de dos anys de durada que faculta, a qui l'obté, per treballar en centres de dia, centres de tercera edat, escoles infantils, centres d'atenció psiquiàtrica, amb persones amb discapacitat, en ajuda a domicili.

Vilafranca ha celebrat la festivitat de la Pasqua del Llosar. Els veïns de la Vila han sortit en processó a les 10h del matí des de l'església parroquial acompanyant a la imatge de la patrona de la localitat. A la processó han desfilat els xiquets i xiquetes que ahir van prendre la primera comunió, autoritats i rectors que han estat a la parròquia de la localitat. La Unió Musical de Vilafranca ha tancat la comitiva. A l'ermita del Llosar s'ha celebrat la missa. Passat el migdia la processó ha tornat al municipi.

L'Ajuntament de Vilafranca, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, ha procedit a retirar una petita placa commemorativa de la dictadura franquista en la qual es feia referència a l'aniversari de l' "alliberament".

La placa estava situada en un peiró en el camí entre Vilafranca i l'ermita del Llosar. En l'últim ple ordinari es va tractar la qüestió. Compromís va fer esment a l'existència d'aquesta placa, situada a la part inferior del peiró i l'equip de Govern es va comprometre a llevar-la. La placa s'ha retirat. En el seu dia l'Ajuntament de Vilafranca també va procedir a la retirada d'un escut de la Falange al cementiri municipal. En el camp sant el consistori i el poble de Vilafranca ha reconegut, mitjançant una escultura, la memòria de les víctimes de la repressió franquista.

Vilafranca demanarà la correcció el mapa editat per la Generalitat Valenciana i les Corts Valencianes en el qual s'inclou a la localitat a l'Alt Maestrat i no als Ports com correspon. L'alcalde, Óscar Tena, ha assenyalat que en el pròxim ple ordinari de maig inclourà un punt en el qual es demanarà que s'esmene l'error al mapa i es corregeixi la comarcalització. Tena ha assenyalat que "nombrosos estudis certifiquen que Vilafranca històricament pertany a la comarca dels Ports. Així mateix a la localitat es troba la seu de la Mancomunitat dels Ports. Vilafranca pertany al partit judicial de Morella i manté vincles històrics amb els pobles dels Ports. A més és un dels municipis que des d'un primer moment celebra l'Aplec dels Ports". El mapa també inclou a Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà al Baix Maestrat.

Vilafranca ha acollit un mercat solidari en benefici dels refugiats i refugiades. Al mercat s'han pogut adquirir i oferir tot tipus de productes aportats pels veïns de la vila. Així mateix la jornada ha comptat amb una xerrada a càrrec de Mercè Vilalkta i Tere Breva, cooperants en els camps de refugiats. Els més menuts han comptat amb activitats d'entreteniment i al voltant de 150 persones han assistit a un sopar solidari. La jornada l'ha organitzat l'assemblea d'ajuda als refugiats i refugiades de Vilafranca.

Vilafranca ha celebrat una nova jornada que ha unit als xiquets i xiquetes de la localitat amb Nicaragua. A la biblioteca municipal s'ha celebrat el contacontes "La Bola del Món" i s'han desenvolupat tallers per als més menuts. En l'Alberg La Parreta la pedagoga i tècnica en cooperació, Laura de la Morena, ha ofert la conferència "Visions de Nicaragua: societat, educació i família". Laura de la Morena ha cooperat durant dos anys com a coordinadora del projecte educatiu "Divierteme i aprendo" que està agermanat amb la biblioteca de Vilafranca.


La biblioteca de Vilafranca ha acollit una jornada formativa sobre el treball amb els joves en el món rural. L'ha organitzat l'IVAJ amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilafranca. El formador José Luis Palacios Vadijllo ha explicat les metodologies d'intervenció i l'experiència de la Federació de Cases de Joventut d'Aragó. Entorn de 35 persones entre alcaldes, regidors, tècnics o educadors, han participat en la sessió.


Vallibona renova el clavegueram i l'aigua potable dels carrers Pla i Sant Roc

Unanimitat a la Diputació de Castelló amb el conveni singular per al transport entre Vallibona i Morella. La moció conjunta de Ciutadans, Compromís, Castelló en Moviment i PSPV-PSOE era recolzada pel Partit Popular. L'equip de govern presentava una esmena que instava a la Generalitat per fer un pla de transports en aquesta qüestió. Finalment es va retirar, ja que tots els grups consideraven que no era aquest el motiu de la moció presentada. Ara, s'espera que prompte es signe el conveni amb l'Ajuntament de Vallibona per a que aquest servei puga continuar comptant amb el conveni singular de la Diputació (del setmanari NOTÍCIES).

 

Totes les notícies d´Els Ports a http://diadia.cat/wordpress/   http://3x4.info/ http://comarquesnord.cat/  www.morella.net  www.ajuntamentdevilafranca.es/  www.forcall.es/  www.vallibona.net 


Alcanar reforça la campanya per controlar el mosquit tigre
NOTA DE PREMSA  

L’Ajuntament d’Alcanar, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha impulsat una campanya per controlar el mosquit tigre. Per un costat es realitzaran campanyes informatives i paral·lelament s’actuarà en espais públics.

La campanya informativa dóna consells per a prevenir l'aparició i proliferació del mosquit tigre, aquesta consisteix en l’enviament de fullets explicatius a tots els domicilis d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja, així com als comerços i els edificis públics. L’objectiu és informar la ciutadania sobre la prevenció com a millor mètode per al control d’aquests insectes. També està previst realitzar xerrades informatives per remarcar la importància de la prevenció. Aquesta acció informativa és una més de les que ja s’han iniciat a través d’Alcanar Ràdio. El díptic que rebran els veïns recull una sèrie de consells pràctics per a evitar les acumulacions d'aigua a casa que afavoreixen l'aparició i proliferació dels insectes, així com per evitar les picades i la manera de procedir a la seua cura.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Bort, ha explicat “s’estima que el 80 per cent del mosquit tigre es troba en l’àmbit privat (plats de cossiets, cendrers, gerros i petites acumulacions d’aigua, etc), mentre que el 20 per cent restant ho fa en espais públics (embornals, fonts, col·lectors d’aigua, bassiols, etc), d’aquí l’abast d’aquesta campanya informativa”. Pel que fa als tractaments preventius en espais públics, el regidor ha avançat que aquest mes de maig s’iniciarà la campanya de control del mosquit tigre amb l’aplicació del primer tractament de larvicida en els embornals, col·lectors i altres llocs de la via pública per eliminar les larves de mosquit tigre i així evitar l'aparició dels mosquits adults. Aquest tractament es tornarà a repetir en dos ocasions més durant les èpoques estivals, que són quan aquest té presència.

Presentació a Alcanar d'APLACA, associació d'afectats per la Plafaforma Castor (J.Buj)  www.afectadoscastor.com  

El moviment veïnal per una AP-7 gratuïta va realitzar un nou tall a l’N-340 a l’alçada de l’Ametlla de Mar i Les Cases d’Alcanar, i ja són 36 setmanes. Un dels portaveus del moviment, Àngel Porres, creuen que les noves eleccions espanyoles poden ser una oportunitat per aconseguir la gratuïtat de l’autopista ja que s’obre una nova etapa de negociacions en què els partits s’hauran de posicionar i deixar clar per quines infraestructures volen per al territori. En aquest sentit, Porres ha avançat que molt probablement en breu es podran reunir amb el candidat de Podemos, Pablo Iglesias, i que també demanaran reunir-se amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy. No tenen tantes esperances amb els partits catalans ja que asseguren que hi ha “molts interessos lligats amb La Caixa i Abertis”. Mireu Canal 21 Ebre


Alcanar ha iniciat els cursos gratuïts de Suport Vital Bàsic i ús de desfibril·lador

NOTA DE PREMSA i de LA MARFANTA, G.MORENO I CANAL 21 EBRE   

L’Ajuntament d’Alcanar ha iniciat els primers cursos gratuïts de Suport Vital Bàsic (SVB) i ús de desfibril·lador automàtic (DEA) adreçats a personal municipal i entitats del municipi.

Aquesta formació, homologada pel Consell Català de Ressuscitació (CCR), s’allargarà fins a les primeres setmanes de juny i està adreçada a diferents àrees i serveis de l’Ajuntament i a totes aquelles entitats esportives i d’altres àmbits que ho sol·liciten i compleixin els requisits. Dins d’aquest pla de formació es planificaran també diferents cursos a les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. La finalitat d'aquests cursos és formar i sensibilitzar la població de la importància d'actuar ràpidament en situacions d'aturada cardiorespiratòria (ACR). “Es tracta de transmetre els coneixements bàsics que poden ser decisius davant una situació crítica d’aturada cardíaca, i en cas necessari, mantenir les constants vitals fins a l’arribada del Servei d’Emergències Mèdiques”, ha explicat el regidor de Sanitat, Jordi Bort. Cal recordar que el consistori ha dotat d’aquests aparells a la Policia Local, les instal·lacions esportives de la Fanecada, el pavelló poliesportiu i la Llar de Jubilats de les Cases.

El regidor de Turisme d’Alcanar ha expressat la seua preocupació per la imatge del territori que estan provocant els incidents a les festes amb bous de les Terres de l’Ebre.

Jordi Monfort ha lamentat les agressions a animalistes en els correbous d’Aldover i Mas de Barberans. A més, ha afegit que a Alcanar estan preocupats pel que puga passar a les Festes de Maig, que enguany seran del 14 al 22 de maig, o a les festes d’agost de les Cases d’Alcanar. Per tant, ha fet una crida a evitar aquest tipus d’incidents.  Mireu La Marfanta

Alcanar va realitzar un sentit homenatge a Juan Batista Nos Fibla, el deportat canareu als camps de concentració i d’extermini nazis, que va morir el passat 10 d’abril amb 92 anys. Amb ell van ser cinc els canareus que van passar per diferents camps de concentració de l’Alemanya de Hitler. Nos va marxar a l’exili amb la seva família quan van entrar les tropes franquistes a Alcanar i, un cop a França, va ser deportat junt amb el seu pare des d’un camp de refugiats al camp de concentració de Mauthausen. Durant l’acte d’homenatge es va presentar el llibre “Los últimos espanyoles de Mathausen”. Mireu Canal 21 Ebre.

Més informacions a www.alcanar.org  www.alcanar.net


Fira Gastronòmica amb curs de cavalls i burros i Diada del Recapte a la Sénia

Ple extraordinari de l’Ajuntament de la Sénia de data 29 d’abril 2016

VINARÒS.NEWS

PAGAMENT DELS CONTRACTES –PROGRAMA DELS SERVEIS SOCIALS I EL SUPORT ALS EQUIPS PROFESSIONALS DELS SERVEIS SOCIALS S’aprova per unanimitat sol·licitar al govern de la Generalitat que prioritzi el pagament als ajuntaments dels actuals contractes programa de serveis socials, la calendarització del pagament dels 70.842.878,42€ que la Generalitat reconeix com a deute pendent a 22 de gener de 2016, la redacció i signatura urgent dels nous contractes programa 2016-2019, la renovació de la Cartera de serveis socials per donar resposta a noves necessitats socials, garantitzant la suficiència econòmica dels contractes programa per donar resposta a les necessitats dels serveis d’acord amb els criteris de població, vulnerabilitat i serveis especialitzats, així com també la dotació econòmica suficient per a complir immediatament les ràtios de professionals d’acord amb la llei de serveis socials, especialment en el cas dels Equips Bàsics d’Atenció.

EL MÓN LOCAL EN CONTRA DE L’ACORD ENTRE LA UNIÓ EUROPEA I L’ESTAT DE TURQUIA Aprovada per unanimitat la moció proposada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per demanar al Congrés que exigeixi al Govern en funcions que bloquegi l'acord entre la Unió Europea i Turquia que permetrà tornar a territori turc als refugiats que han arribat a Grècia i que tota negociació en el Consell Europeu ha d'estar subjecta al respecte dels drets humans i el Dret Internacional, reclamant que es garanteixin vies d'accés a la protecció internacional legals i segures en països d'origen i trànsit i que el govern espanyol assumeixi la seva responsabilitat acceptant íntegrament les quotes de persones reubicades i reassentades que li corresponen.

MODIFICACIÓ ORDENANÇA FISCAL DE PREUS PÚBLICS (ESPAVIL) S’aprova amb l’única abstenció d’ERC la modificació del preu públic de les activitats infantils d’estiu ESPAVIL especificant la duració fixant-se en 70 € IVA INCLÒS per 4 setmanes i 87.50 € per 5 setmanes.

CONVENI AMB JOSÉ RAMON BELLAUBÍ CABALLER PER LES VISITES GUIADES A LA RÈPLICA DE L’AVIÓ POLIKARPOV I-16 DURANT L’EXERCICI 2016 S’aprova per unanimitat la ratificació del conveni que suposa una despesa mensual de 150 € (1.800 € al cap de l'any) a favor del Sr. Bellaubí, amb l'objecte de realitzar el manteniment necessari de la rèplica de l'avió i poder-lo ensenyar durant les visites guiades que es realitzen al Camp d'Aviació.

BEQUES DESTINADES A ESPORTISTES LOCALS DE LA SÉNIA PER A L’ANY 2016 S’aproven per unanimitat les bases reguladores per a la concessió de beques a esportistes locals per tal de facilitar suport econòmic a tots aquells esportistes empadronats a la Sénia que participen en competicions de caràcter autonòmic o superior, amb una dotació econòmica total de 1.000 € (fins 300€ per esportista). Termini per sol·licitar-les fins 30 de setembre 2016. AJUTS MUNICIPALS A PETITS COMERÇOS, REFORMES I NOVA CREACIÓ 2016 S’aproven amb l’única abstenció del PSC, les bases específiques reguladores de les subvencions municipals per als petits comerços, reformes i nova creació, amb una dotació econòmica de 5.200€. Termini fins 15 de novembre de 2016.

SUBVENCIONS A EMPRESES LOCALS PER L'ASSISTÈNCIA I LA PARTICIPACIÓ EN FIRES 2016 S’aproven amb 9 vots a favor (Futur i PP) i 3 abstencions (CiU, ERC i PSC) les bases on es regulen les subvencions municipals per ajudar a les empreses locals que assisteixen o participen a fires, amb l’objectiu de promoure el comerç local i promocionar la marca “la Sénia”. Dotació pressupostària de fins 6.000€ i termini fins 15 de novembre de 2016

ACORD TERRITORIAL PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I L’OCUPACIÓ AL MONTSIÀ 2016 S’aprova per unanimitat l’adhesió de l’ajuntament de la Sénia a l’Acord territorial per a la reactivació econòmica i l’ocupació, com a estratègia territorial innovadora en l’àmbit de l’ocupació i el desenvolupament econòmic, basada en la cooperació del actors públics, privats i comunitat educativa. L’acord està impulsat pels 12 ajuntaments del Montsià, juntament amb organitzacions empresarials i empreses (representades en Càmera Arrossera del Montsià, Col·lectiu d’Empresaris del Moble de la Sénia i Estellé Parquet, SL) i la comunitat educativa (representada per l’Institut Montsià)

DECLARACIÓ ESPECIAL D’INTERÈS PER A BONIFICACIÓN PARCIAL DE L’IBI URBÀ A IMMOBLES ON ES DESENVOLUPI UNA ACTIVITAT ECONÒMICA 2016 S’aprova amb l’única abstenció d’ERC la possibilitat de bonificar l’IBI dels immobles dedicats a activitats econòmiques, com a mesura de foment l’ocupació. Es tindrà en compte el nombre de treballadors de les empreses, la dotació total màxima serà de 35.000 € i el termini per a sol·licitar-ho fins al 20 de juliol de 2016.

PRÒRROGA ACORD SUBMINISTRAMENT D’ENERGIA ELÈCTRICA Aprovada per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de la Sénia a la tercera pròrroga de l’Acord marc de subministrament d’energia elèctrica destinat a les entitats locals de Catalunya membres del Consorci Català pel Desenvolupament Local adjudicat a Endesa Energia SAU, per un termini de nou mesos, que va des de l’1 d’abril de 2016 al 31 de desembre de 2016, autoritzant a l’ACM l’accés a les dades de subministrament elèctric d’aquest ens local per al seguiment i control del contracte.

COMPENSACIÓ I INDEMNITZACIONS PER CESSIÓ DE TERRENYS PER OBERTURA DEL CARRER ALCOVER MOLL S’aprova per unanimitat reconèixer el dret de compensació per excés de superfície de cessió de vials, corresponent a l’actual carrer Alcovell Moll, de la Sénia, per a les persones propietàries afectades d’aquest carrer, així com el pagament de les indemnitzacions corresponents.

SUBVENCIONS PER REHABILITACIÓ D'HABITATGES S’aprova, amb l’única abstenció del PSC, l’Ordenança municipal i les bases per a la concessió de subvencions municipals per les rehabilitacions d’habitatges realitzades al municipi de la Sénia durant l'exercici 2016, destinades principalment a façanes, cobertes, problemes estructurals, accés/mobilitat i aïllament tèrmic i/o acústic. La dotació total és de 6.000 € i el termini per demanar-ho fins al 30 novembre 2016.

PLA DE SEGURETAT VIAL DEL MUNICIPI Aprovat per unanimitat el Pla Local de Seguretat Viària de la Sénia, que té per objectiu reduir al mínim possible els accidents de trànsit. El redactat s’ha fet d’acord amb la proposta elaborada pel Servei Català de Trànsit amb el suport de l’equip tècnic d’INTRA i verificació del Sistema de Gestió de Qualitat.

SUPORT A LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L’EBRE i PODERS PER CONTENCIÓS S’aprova amb els vots en contra del PP, ratificar el suport de l’Ajuntament de la Sénia a la Pataforma en Defensa de l’Ebre en rebuig a l’aprovació definitiva del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, sumant-se al recurs contenciós que la PDE presentarà davant el Tribunals Constitucional i ratificant l’acord de Junta de Govern Local de 14 de març de 2016 pel qual s’atorgaven poders notarials per a pleits als serveis jurídics de la PDE.

DELEGACIÓ AL CONSELL COMARCAL S/ ARRANJAMENT CAMINS AGRÍCOLES DEL BATANET I DELS TRES CASTELLS S’aprova per unanimitat delegar en el Consell Comarcal del Montsià, la competència i les facultats per a la contractació i l'execució de les obres d'arranjament dels camins agrícoles del Batanet i dels Tres Castells fins a la cessió i recepció de l'obra per part de l'Ajuntament, qui aporta a l’obra la quantitat de 8.099,14 €

ABSORCIÓ DEL COMPLEMENT DE PRODUCTIVITAT DELS MEMBRES DE LA POLICIA LOCAL, AMB INCREMENT DEL COMPLEMENT ESPECÍFIC S’acorda per unanimitat l’absorció de les retribucions corresponents a Complement de Productivitat del Caporal i Agents de la Policia Local (que hagin superat el curs bàsic de l’EPC) per un import màxim de 19.000 € anuals (82,2% de la productivitat actual dels llocs de treball afectats per aquest canvi retributiu) amb increment del Complement Específic amb el mateix import. Aquesta redistribució de conceptes no suposa increment de retribucions.

RATIFICACIÓ DE L’APROVACIÓ DEL CONVENI FORMACIÓ DUAL AMB INSTITUT LA SÉNIA S’aprova per unanimitat la ratificació de l’acord de Junta de Govern Local de data 1 de febrer 2016 sobre l’aprovació i signatura del conveni Formació Dual amb l’Institut de la Sénia per tal de poder acollir alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Gestió Administrativa de l’Institut de la Sénia en règim becat d’alternança i formació Dual.

CONVENI AMB EL CONSELL COMARCAL DEL MONTSIÀ PER CONSULTES AL PADRÓ DE SOL·LICITANTS AJUTS ENSENYAMENT S’aprova per unanimitat el conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Monstià i l’Ajuntament de la Sénia per a l’accés a les dades de convivència de l’alumnat de la Sénia sol·licitant d’ajuts educatius del Consell Comarcal del Montsià

MOCIÓ PER DEMANAR LA MILLORA I ARRANJAMENT DE L’APARCAMENT PÚBLIC I ELS SEU ACCESSOS A L’HOSPITAL VERGE DE LA CINTA S’acorda per unanimitat demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya el compliment el seu compromís de presentar el pla de mobilitat de l’Hospital Verge de la Cinta de manera immediata i que aquest vagi acompanayat de la corresponent dotació pressupostària, que es procedeixi a la realització de les mesures necessàries per solucionar el problema d’aparcament i accés a l’Hospital Verge de la Cinta.

MOCIÓ EN DEFENSA DE L’ESCOLA PÚBLICA S’aprova per unanimitat Instar al Govern de la Generalitat i Dept. d’Ensenyament a: -Posar en valor i respectar la co-responsabilitat dels ajuntaments i els governs locals en la planificació educativa. La llei atorga competències a aquests en matèria de zonificació, reserva de places per a alumnes amb necessitats educatives especials o l’establiment de ràtios, a més d’altres polítiques educatives que es porten a terme a cada poble o ciutat. -Mantenir totes les línies a la preinscripció. -Reduir les ràtios per a garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa. -Elaborar un pla calendaritzat urgent de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics de la comarca. -Elaborar un pla calendaritzat, d’acord amb els ajuntaments, de construcció de centres públics que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat amb especial atenció a la formació professional i contínua. -Suprimir els concerts a les escoles d’èlit que segreguen per sexe. -Obrir un procés obert a tota la comunitat educativa per revisar l’actual model educatiu i consensuar un nou marc legal fruit d’un gran pacte per l’educació que organitzi el sistema educatiu a Catalunya, adaptat a la nova realitat política i a l’actual context econòmic, social i demogràfic

El temps ha fet traslladar la tradicional Diada del Recapte de la Sénia al pavelló poliesportiu, i enguany no s'ha pogut gaudir de l'entorn incomparable del Parc Municipal.

Com tots els anys, als 800 veïns locals, s'hi han afegit molts invitats i invitades de renom, com per exemple les diputades al Parlament, Marta Ribas (coordinadora nacional ICV) i Hortènsia Grau (ICV), els diputats al Parlament Fernando Sánchez (PP), Ferran Civit (Junts x Si) i Francisco Dominguez (C's), així com també els diputats al Congrès Mònica Lafuente (PSC) i Jordi Roca (PP). En representació dels pobles veïns, destaquem els alcaldes d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d'Enveja, Rossell, molts més regidors de diferents poblacions i altres autoritats del territori.

L’alcalde de la Sénia, Joan Moisés, ha afirmat que es vol potenciar la part gastronòmica del municipi i també oferir nous atractius a la fira, com han estat les curses de burros i cavalls. Moisés també ha dit que el poble és conscient que cal treballar tots plegats per dinamitzar la Sénia. En aquesta línia, Moisés ha destacat que un any més la Diada del Recapte hagi comptat amb tanta participació. Mireu Canal 21 Ebre.

Més informacions a www.lasenia.cat 


Conveni de col·laboració de La Caixa amb el Club Esportiu l’Àngel d'Amposta
VINARÒS NEWS

Una vuitantena de parades d’artesania, queviures i mestres artesans; dotze tavernes, espectacles de carrer i d’interior que estrenen guions i milers de persones abillades amb les vestimentes típiques de principis de segle XX. Són les credencials de la Festa del Mercat a la Plaça, d’Amposta,  que enguany arriba a la vuitena edició. Una edició que, segons ha destacat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, "creix en nombre de participants pel que fa al mercat i a les tavernes i aposta per millorar la qualitat de l'oferta i els espectacles". Així, del 13 al 15 de maig, la capital del Montsià es torna a submergir en la vida de principis de segle passat, quan la vila va ser declarada ciutat.


(fotos J.Ferré Verge)


En protesta contra el tancament d'una línia de P-3 del Col·legi Públic Soriano-Montagut d'Amposta, l'AMPA està pintant de groc (el color de la reinvindicació dels mestres) la tanca exterior (J.Ferré Verge)

Es va signar el conveni de col·laboració de l’Obra Social La Caixa, a càrrec d'Ingrid Borràs , directora de l’Àrea de Negoci d’Amposta i Margarita Also , presidenta del Club Esportiu l’Àngel –APASA al saló de plens de l’Ajuntament d’Amposta amb l’assistència de l’Alcalde i regidors del consistori.

 En aquest conveni el Club Esportiu rep una subvenció de 2.000€ per enguany per tal de promocionar l’esport i fomentar la integració de les persones amb discapacitat Intel·lectual i les seves famílies mitjançant l’esport. En la signatura del conveni és un reconeixement per part de l’Obra Social La Caixa a la tasca duta pel Club Esportiu des del l’any 2000 promovent l’esport, essent l’únic club esportiu a les Terres de l’Ebre per a esportistes amb discapacitat Intel·lectual . L’Obra Social a part de la col·laboració econòmica també participa amb el club mitjançant el voluntariat de l’Associació de Voluntaris de La Caixa a les Terres de l’Ebre en l’organització d’esdeveniments esportius.

El TEDxAmposta, que enguany estrenava llicència de nivell superior amb més públic, més voluntaris, més ponents i més pressupost, va superar dissabte les expectatives marcades i va aplegar a l’auditori de la Lira Ampostina 350 persones d’arreu de les Terres de l’Ebre. De fet, des de l’organització es vol destacar precisament aquest element territorial. “S’han mesclat assistents, voluntaris, organitzadors i partners de totes les comarques de l’Ebre perquè el que volem demostrar és que units som més forts que si pensem en clau local. La xarxa de talent territorial és un dels valors més importants del TEDxAmposta”, va manifestar el llicenciatari del TEDxAmposta i mestre de cerimònies de l’acte, Joan Estellé des de l’escenari. L’increment d’inscripcions els dos últims dies va fer que s’haguessin de reforçar els voluntaris i dedicar recursos extra per compensar-ho. Però des de l’organització s’ha valorat molt positivament el creixement de l’esdeveniment i la manera com es va desenvolupar l’acte. Per conèixer l’opinió dels assistents, l’organització ha enviat una enquesta interna perquè puguin opinar, aportar noves idees de cara a properes edicions i puntuar els ponents. De moment, els 12 que van intervenir dissabte han obtingut una nota mitjana de 4,4 sobre 5. “Ara que ja tenim una certa marca podem atraure ponents de més nivell de cara properes edicions”, afirmen els organitzadors.


Ulldecona declara 52 oliveres mil.lenàries com a arbres d’interès local
D´ULLDECONA.CAT

L’Ajuntament d’Ulldecona va aprovar en la sessió ordinària del ple municipal corresponent al mes de maig, la declaració de 52 oliveres com a arbres d’interès local i la sol.licitud de declaració d’arbres monumentals al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’una iniciativa pionera arreu del país, impulsada amb l’objectiu de «protegir el nostre patrimoni natural i històric més preuat» segons paraules de l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, que s’ha mostrat especialment satisfeta de l’acord assolit.

Segons Ventura, «és un pas més per valoritzar el nostre paisatge i els productes de la nostra terra, a la vegada que és un reconeixement a tantes i tantes generacions de famílies pageses que han fet possible que puguem disfrutar d’aquests monuments segles després d’haver-los plantat» Ulldecona gaudeix d’un terme municipal de 126 km² amb grans extensions forestals, agrícoles, i nombrosos indrets amb presència arbòria d’interès natural i paisatgístic. Entre aquests arbres, n’hi ha molts que destaquen per la seva grandària o la seva edat, com és el cas d’aquestes 52 oliveres monumentals, que formen part del patrimoni natural, cultural i històric del territori.

En els darrers 15 anys des de l’Ajuntament i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, junt amb el sector privat (propietaris agrícoles, pagesos, cooperatives, molins d’oli i historiadors) i altres administracions públiques, s’han dut a terme nombrosos projectes de protecció i valorització de les oliveres mil.lenàries i el seu oli. Tot i això, la protecció legal no ha arribat encara a Catalunya i, per això, el govern municipal ha fet un pas endavant amb la proposta. El que va aprovar el ple per unanimitat és l’inici de la tramitació oficial per la catalogació d’aquestes oliveres. En concret es tracta de 52 exemplars que fan 6 metres o més de perímetre de tronc, mesurat a una alçària de 1’30 metres des de la base del terra, tal com marquen els criteris tècnics exposats en la llei de protecció d’arbres monumentals de la Generalitat Valenciana. MIREU MÉS A ULLDECONA.CAT.

Més informacions a www.scoop.it/t/ulldecona-noticies www.ulldecona.cat/   www.sta-barbara.org/niv2.php?id=11    www.infoaldaia.info/


NOTICIES BREUS I/O RECIENTS
De nuestros corresponsales y resumido de  3X4.info, Diari del Maestrat, La Marfanta, Comarques nord, Teveon, Levante de Castellón, Mediterráneo, Ebredigital, El Mundo-Castellón, Las Provincias, Diari de Tarragona, El Punt y Tinet digital.

Bomberos del Consorcio Provincial de Castellón lograron rescatar en buenas condiciones con ayuda de una grúa a un burro que había caído a una fosa de 4 metros de profundidad en Forcall. Los bomberos han trabajado desde las 21 del viernes día 13 en el rescate del animal, que ha sido liberado de la fosa durante la madrugada del sábado, según ha informado el Consorcio a través de Twitter. Los trabajos de rescate han sido realizados por efectivos de bomberos del Parque de Els Ports.

El Consell Rector de l’empresa Soldebre S.C.C.L. ha emès el veredicte i entre els nou anuncis televisius presentats pels estudiants de tercer del Grau d’Administració i Direcció d’Empreses de la Facultat d’Economia i Empresa al campus Terres de l’Ebre de la URV ha escollit el realitzat pels estudiants Jordi Bautista, Alfons Martínez i Dídac Marzà. Segons els membres del jurat el nivell dels anuncis presentats ha estat alt, i a l’hora d’escollir el guanyador s’ha tingut en compte que és el que presenta d’una manera més atractiva el producte, en aquest cas les diferents varietats monovarietals d’oli d’oliva que produeix i comercialitza Soldebre, relacionant-lo amb la terra d’on s’extreu. La realització i disseny d’aquest anunci televisiu que s’ha dut a terme dins l’assignatura Tècniques de Comunicació i Vendes amb l’objectiu d’estimular la creativitat dels estudiants amb un cas pràctic real i al mateix temps potenciar el treball en equip entre els estudiants, segons explica Clàudia Caubet, la professora de l’assignatura. “Estem molts satisfets amb l’experiència”, ha afegit. L’anunci guanyador s’emetrà per una televisió territorial de les Terres de l’Ebre i al grup guanyador també se li ha lliurat un lot d’oli d’oliva extra verge i un val de descompte per a la compra de productes a l’agrobotiga de Soldebre.

Prop d'una trentena de cuiners professionals participen en 'Un mar de mossets', el primer seminari de creativitat culinària d'aquest any dedicat als productes del nostre mar. Aquesta acció forma part del projecte Baix Ebre Avant, que impulsa el Consell Comarcal del Baix Ebre amb l'objectiu de dinamitzar el sector de la restauració des de l'aspecte creatiu. Aquest primer seminari dedicat als productes del mar s'impartirà fins el 6 de juny en cinc sessions de tres hores cadascuna, les quatre primeres a càrrec de la cuinera i divulgadora culinària Margaret Nofre i l'última a càrrec de Jeroni Castell, cuiner del restaurant Les Moles d'Ulldecona, premiat amb una estrella Michelin des de l'any 2013. El segon seminari titulat 'El paisatge a taula’ tindrà lloc entre el 19 d'octubre i el 16 de novembre i es dedicarà als productes de la terra, és a dir de l'horta, el secà, la ribera i la muntanya. Margaret Nofre impartirà les quatre primeres sessions i, en aquesta ocasió, l'última la dirigirà Fran López, xef del restaurant Villa Retiro premiat amb una estrella Michelin des de 2009.

 
Spot sobre Soldebre premiat, fet pels estudiants Jordi, Alfons i Didac

El campus Terres de l’Ebre de la URV s’ha afegit als actes de celebració del Dia Mundial de la Infermeria i ho ha fet amb dos taules rodones, una sobre les opcions formatives i acadèmiques que tenen les infermeres i infermers titulats una vegada han acabat el grau, i l’altra sobre els programes de mobilitat amb què treballa la facultat d’Infermeria del campus Terres de l’Ebre i en la qual hi ha intervingut diversos estudiants, tant els d’aquí que han marxat fora amb un programa Erasmus o un European Nursing Module (ENM), com els d’altres països que han triat el campus ebrenc per complementar els seus estudis, i que actualment encara estan aquí. De fet, els últims anys la mobilitat entre estudiants d’infermeria ha anat creixent progressivament i aquest curs per primera vegada hi hagut més alumnes estrangers que han vingut aquí, que no pas estudiants d’aquí que hagin marxat fora. Així d’Erasmus al llarg del curs han marxat 11 estudiants matriculats al campus ebrenc a diverses universitats europees, mentre que n’han vingut 14. I pel que fa a l’European Nursing Module, que és de quatre setmanes, durant les quals l’estudiant es dedica a observar el funcionament del sistema sanitari d’aquell país, en van marxar 8 i n’han vingut 9.

Membres del MUCE (Marc unitari de la Comunitat Educativa) de les Terres de l’Ebre van explicar l’objecció de consciencia a les proves de 6è de primària que han realitzat 140 famílies d’escoles de les terres de l’Ebre. La protesta s’ha realitzat a 7 escoles del territori: Soriano Montagut i Agustí Barberà d’Amposta, Escoles Riumar, Sant Miquel i l’Assumpció de Deltebre i les escoles de Sant Jaume d’Enveja i Els Muntells. En la majoria d’estos centres el seguiment de la protesta ha arribat al 100% de l’alumnat. L’acció ha consistit en no portar els alumnes a l’escola per fer les proves. Les representants de les AMPAs de l’escola Riumar de Deltebre i l’escola de Sant Jaume han explicat que l’objectiu principal de l’acció era mostrar el rebuig a unes proves d’avaluació externes, la principal finalitat de les quals, és la de classificar els centres amb una qualificació numèrica i afavorir la competència entre centres.

El subdelegado del Gobierno en Castellón, David Barelles ha presidido en Salzadella, junto al alcalde del municipio, Cristóbal Segarra, una reunión comarcal de seguridad en la que también han participado los alcaldes de los municipios de Castell de Cabres, Pobla de Benifasá, Rosell, Sant Rafael del Riu, Canet lo Roig, Cervera, La Jana, Sant Mateu, Traiguera, Sant Jordi y Xert. LÉALO EN ELPERIODICO.COM.


Ares del Maestrat ha celebrat la romeria de Santa Elena. Ha estat una jornada plujosa, fet que ha impedit que molts marxessin a peu fins a l'ermita com pretenien. A l'ermita s'ha celebrat una missa. A continuació s'ha beneït "la prima" i també els termes, demanant per unes bones collites per al camp. Acte seguit els majorals han repartit la prima entre tots els assistents.

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient Marí, mitjançant el Servei Provincial de Costes a Tarragona, té previst executar properament diversos treballs de millora al Delta de l’Ebre, concretament al Trabucador, l’Alfacada i la Tancada. Es tracta del desmuntatge de la línia elèctrica aèria de 25 KV situada a la barra del Trabucador, al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, així com l’eliminació de la línia elèctrica a les antigues salines de Sant Antoni, terme d’Amposta, on s’ubicarà un observatori paisatgístic més la delimitació física de la zona de vegetació entre la platja i la carretera de Baladres. El Ministeri va licitar aquests treballs per una quantitat que supera els 600 mil euros. En el cas de la línia de la barra del Trabucador, la durada prevista de les obres és d’un mes i començaran un cop la Generalitat i l’empresa responsable del subministrament elèctric finalitzin la instal·lació de la línia subaquàtica que la substituirà pel subsòl marí dels Alfacs. La línia elèctrica que es desmuntarà té una longitud total de 7.800 metres, amb un total de 94 vans amb 3 cables cadascun. Hi ha un total de 95 de pals i torres, 46 pals de formigó, 45 pals de fusta i 4 torres metàl·liques. Els treballs que es portaran a terme són els següents: començaran amb el tall i desmuntatge dels cables elèctrics. Després es trauran els suports de fusta, de formigó i metàl·lics, i posteriorment s'eliminaran les cimentacions dels diferents suports. Totes les restes es transportaran a un abocador autoritzat.

El Grup Au d'Ornitologia i l'Ajuntament de Castell de Cabres van organitzar la cinquena edició de la Marató Ornitològica del Ports. Un total de quatre equips van recórrer la comarca a més del municipis inclosos en la zona d'observació com ara Castell de Cabres, Vilafranca i Ares. El nombre d'aus observades van ser al voltant de 80 espècies diferents, un poc menys que altres maratons degut al dia ventós amb cers que bufar tota la jornada i que va impedir la seua observació. Encara així el registres demostren la biodiversitat d'espècies. Les fotografies corresponen a l'equip de Joan Castany i Manuel Navarrete que van recórrer des de Castell de Cabres, Vallibona, Morella mas de Noto, la Llacova, Vega dels Llivis, Torre Segura, Castellfort Ermita de Mare de Dèu de la Font, Forcall, Cinctorres. Torre Miró....

El compromiso del Gobierno Provincial es de continuar el trabajo por seguir ampliando los 120.000 nuevos turistas extranjeros que tendrá la provincia de Castellón durante este año a través de las cuatro líneas de vuelos regulares ya confirmadas para este periodo en el aeropuerto. En ese sentido, la Diputación llevará a cabo en próximas fechas una campaña integral de medios con 300.000 euros de inversión en Londres y Brístol. Así mismo, la Diputación está perfilando las acciones a llevar a cabo en Bucarest para procurar el mejor funcionamiento de la línea aérea con Rumanía operada por Blue Air a partir de junio. En cuanto al mercado búlgaro, los técnicos de la Diputación están elaborando un análisis para concretar las acciones más interesantes tanto con Bulgaria como emisor de turistas en el nivel poblacional de más alto nivel adquisitivo como de conexión internacional con otros destinos con conexión con el aeropuerto de Sofía.

Un total de 53 entidades locales no han presentado la cuenta general de 2014 a la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana al cierre del Informe de Fiscalización de la Cuenta General de las Entidades Locales. De esta cifra, 18 entidades corresponden a municipios. Se trata de... Cortes de Arenoso, Forcall, La Jana, Lucena del Cid, Ludiente y Navajas, en Castellón. También figuran 18 mancomunidades y 17 consorcios, entre ellos, Feria Valencia. Asimismo, un total de 28 entidades locales siguen pendientes de presentar sus cuentas, relativas a algún ejercicio del periodo 2010 a 2013. La Sindicatura de Comptes destaca que la falta de presentación de las cuentes es "un incumplimiento muy grave de una obligación esencial de quien gestiona fondos públicos". Ver más en 20MINUTOS.ES, EUROPA PRESS. 


Opine sobre aquestes notícies:

Vea Sant Mateu, Morella, Alcossebre, Forcall y Torreblanca-Torrenostra con una cámara en directo 

Més informació a: 3x4.info, Diari del Maestrat, infomaestrat.com, Devina.es, La Calamanda, ComarquesnordLa MarfantaTeveon, Aguatia,cat, SER Maestrat,  RTV Ulldecona, Mediterráneo, Levante de Castellón, Vilaweb, El Mundo-Castellón al día, Las Provincias, Diari de Tarragona, El PuntAgència Catalana de Notícies, Europa Press, futbolterresdelebre.com/,  Més Ebre, Diario Crítico,  www.lescoves.com , ABC, El País, La Vanguàrdia, Televisió Valenciana Internacional, La Veu de Benicarló, El Dissabte, L'Ebre digital, TV Vilafranca, Tossal Gros, Amposta info, Revista Amposta, www.tinetdigital.org , Ràdio Benicarló, Ràdio Ebre,  Alcanar Ràdio, Amposta Ràdio, Canal 56, Ràdio Jove Càlig.

©1996-2016 VinaròsNews
http://news.vinaros.net   http://www.vinaros.com   news@vinaros.net