EL PARTENÓN
E
dició 500 i última-Del 7 al 20 de novembre de 2016
 

Columna crítica, Joan Ferré Vora l´Ebre, J.Ferré Verge
 El vapor "Benicarló" Tot viatjant 
 
Ilercavònia,,Vicent Sanz En un lugar del Maestrat, José R. Ferreres
Manel Garcia Grau  25 por ciento 
   
Cròniques des del Canà, Joaquim Buj La quadra, Xavier Poblet
L’altra cara de la Festa A la fira i fins aviat
 
Deconstrucció social, Ramon Puig Columna saludable, Adolfo Cabadés
Final dels idealismes Decálogo para vivir más, mejor y ser más feliz
   
Partits polítics Ágora de los lectores
  Perros sueltos, J.C. Mesa
El tío Dorico, por Juan Gost Asociación Plataforma a favor de la jornada continua por la libre elección
Una imatge val més que... (per J.Febrer i M.Prades) Entitats
Una visión del mundo. Christian Chaler Des de l´aire

LAS FOTOS DE LOS LECTORES

Además de opiniones, también publicamos fotos de nuestros lectores. Envíenos las imágenes a news@vinaros.net  


CEIP Manuel Foguet. Vinaròs.- Els i les alumnes de 6è han assistit a la xerrada "Riscos associats a Internet, xarxes socials i noves tecnologies". Val a dir que ha estat una activitat molt interessant que ha agradat molt a tots i a totes, no han parat de preguntar i intervenir-hi.


Fent ioga en Educació Física al CEIP Assumpció
.- Amb les classes de ioga aprenen a respirar, a concentrar-se per després aplicar-ho durant el dia a dia i en qualsevol moment de la seua vida. Mireu més a www.assumpcio.es


Els alumnes de 1r de Batxilerrat d'Alcanar a Barcelona han visitat el Parlament de Catalunya I una exposició de Ramon Llull; La màquina de pensar, CCCB

 
La Lluna,des de Canet lo Roig (JOSÉ  VICENTE PRADES)


La Lluna sortint pel Grau de l'Encordada Vallibona, 13-11-16 (J.MANUEL SERRET)


La Lluna, des del Trabucador, a tocar de la carretera de les Salines del Delta de l'Ebre (J.FERRÉ)

Penya Setrill.- Quina sort tindre uns mestres de pirotècnia a casa! Miguel Angel Tomàs i Jaime Verge Carrasco (de Pirotècnia Tomàs) ens van fer saber coses del món de la pirotècnia desconegudes per complet i que són molt curioses. Va ser una gran lliçó de pólvora que estem segurs ens farà veure amb més coneixement de causa la pròxima "mascletà" o el pròxim castell de focs. Una sessió molt enriquidora i distreta explicada per uns grans professionals que ens demostra que, de vegades, no cal anar lluny per a buscar grans artistes. En aquest cas, uns grans artistes i professionals els tenim a Benicarló. Gràcies, per la xerrada i per les sensacions que ens transmeteu amb les vostres disparades.


APNAL-Ecologistes en Acció ha instalado cajas nido en la finca de agricultura ecológica “Sense Sentit” en la zona Barbiguera de Vinaròs


Els xuklis arriben a l'Assumpcio. Es preparem per a la fira solidària. Fet pels alumnes de primer i segon, amb tecniques com el puntillisme i l'estampació

Cisco Cornelles, de la Asociación Olea, ofreció a Criant en Tribu una interesante charla sobre "Comunicación entre padres e hijos". Petits i grans van disfrutar de la Casta-Haloween organitzada per l'Associació Criant en Tribu, on van poder escoltar el conte de La Castanyera, representat per alumnes de l'Aula de Teatre, i divertir-se fabricant-se les seues terrorífiques màscares.

El CEIP Misericòrdia, des de fa tres cursos porta a terme un Projecte Esportiu de Centre, Les escoles hem de ser el pilars en el foment dels esports, hem d'aprendre d’una manera educativa i saludable, això al nostre centre ens permet completar el procés educatiu del nostre alumnat, desenvolupant les virtuts educatives que aporta la pràctica de l’esport per al creixement personal (esforç, coeducació, disciplina, dedicació, sacrifici, solidaritat) i al mateix temps introduir hàbits de vida saludable. Aquest dijous 3 jugadors del Peñiscola de Futbol Sala, han vingut al nostre centre a fer un entrenament als nostres alumnes que participen en l'activitat de futbol sala en la qual participa el Club de Futbol Sala Vinaròs.

Excursió de l’IES Ramón Cid a Morella. Del mar a la montnaya, saltant i buscant dinosaures. El divendres 21 d’octubre un total de 84 alumnes de l’IES Ramón Cid, acompanyats de 5 professors, van realitzar una sortida extraescolar fins a la capital d’Els Ports, Morella. El trajecte, més llarg de l’habitual per les obres que s’estan realitzant a la N-232 al Pont de la Bota, va propiciar el descobriment, per a alguns, de les corbes d’Ares i de l’entrador cap a Castellfort. Ens desplaçarem amb dos autobusos, l’un va anar a Morella cap al Museu dels Dinosaures i l’altre cap a Saltapins. A mitat matí van canviar els torns i a l’hora de dinar ens vam reunir tots a l’àrea d’esbarjo de saltapins per donar compte ràpidament dels entrepans preparats perquè tot l’alumnat havia realitzat una intensa activitat, tots això sí, amb importants somriures. L’activitat va estar organitzada pes Departaments de Geografia i Història i d’Educació Física. Per la participació de l’alumnat i el seu entusiasme en el desenvolupament de tot la jornada queda clar que el treball col·laboratiu entre docents també aporta importants beneficis per a l’alumnat. En definitiva, una gran jornada amb contacte amb la natura i descobrint interessants aspectes de la paleontologia.

Va tindre lloc al saló d'actes de l'IES Ramon Cid la presentació dels 144 alumnes inclosos a l'Aula d'Excel·lència del curs 2016-2017, amb l'assistència dels seus familiars. L'acte va incloure uns breus parlaments de la directora, Mayte Forés, i del coordinador d'excel·lència, Jordi Garcia, mostrant el reconeixement públic al seu esforç i sacrifici. Els propis alumnes, sota la direcció de Marcos Celma, van interpretar l'adaptació d'una versió molt emotiva d'una cançó de Pau Alabajos, el qual va visitar el nostre centre en cursos anteriors. Per a concloure es va fer entrega als alumnes dels seus carnets personalitzats, els quals acrediten que són alumnes excel·lents. Finalment s'ha de destacar que aquest projecte d'excel·lència arriba a la seua 5a edició.


L'alumnat de quart d'ESO i batxillerat de l'IES Joan Coromines va realitzar una visita cultural a Barcelona

El Marqués de Benicarló va celebrar la tradicional castanyada. ​El dia anterior pel matí els pares i mares d'Infantil van ajudar a tallar les castanyes que donà de forma generosa l'Ajuntament de Benicarló. Mentrestant tots els xiquets i xiquetes d'Infantil passaren a veure com les tallaven. Entre tots els voluntaris la feina va estar enllestida ben ràpid. Volem agraïr el seu ajut desinteressat. Divendres, desprès de repartir-los les castanyes, els alumnes d'Infantil 3, 4 i 5 anys, que havien vingut disfressats de castanyers i castanyeres, van sortir al pati per cantar i ballar la cançó de "La Castanyera" i altres cançons de la tardor. A la darrera sessió de classe, es van repartir castanyes torrades a la resta dels alumnes de Primària, que van posar dins d'una paperina de paper com es feia abans. Com a novetat d'enguany, els alumnes de 3r D i el seu tutor Sergio, ens van preparar a la seva classe una sorpresa: un passatge del terror , que van ambientar per a l'ocasió, i que convidaren a visitar a tothom. Castanyes torrades, una miqueta de por i moltes rialles, la millor recepta per a una celebració!

 

El tío Dorico, por Juan Gost


Des de l´aire


Pantà d'Ulldecona, gentilesa de REPORTAJES AÉREOS CAMPS

  Una imatge val més que... (per Jordi Febrer i Marc Prades)

Columna crítica, Joan Ferré

El vapor "Benicarló"

   Rebuscant en la xarxa, he trobat algunes dades curioses sobre vaixells de gran tonatge que, en algun moment durant els darrers cent trenta anys, han portat el nom de Benicarló.

Avui escriuré sobre el més antic dels tres. Per ordre cronològic, el primer va ser el City of Baltimore, rebatejat més tard com a Fivaller i finalment “Benicarló”, un motoveler  de tres pals i motor a vapor de cinc-cents cavalls de potència, destinat al transport de passatgers entre Europa i América. Va ser construït a Glasgow per a la naviliera britànica INMAN,  i posat a navegar  el 20 de gener de 1855, sent el més gran de la companyia en aquell moment:  100 metres d’eslora per 11 de mànega i 2300 tones de desplaçament, amb una capacitat per a dos-cents cinquanta passatgers i uns setanta tripulants, entre mariners i oficials. Tot i que anava destinat , bàsicament, al transport d’emigrants europeus cap als Estats Units, el primer any de servei el van llogar al govern francès que el va destinar al transport de tropes a la Guerra de Crimea.  El  seu primer viatge comercial el va iniciar el 23 d’abril de 1856, des de Liverpool  a Filadèlfia- Nova York, ruta ordinària que  es feia cada quinze dies alternant els diferents vapors de la companyia, tots ells batejats amb el nom de ciutats:  City of Glasgow, City of Rome, City of New York, etc, fins a trenta vaixells construïts entre 1850 i 1889.

Diferents situacions econòmiques de la companyia, va fer que haguessen de vendre algunes de les naus més antigues, i així va ser com el City of Baltimore el va comprar  la naviliera catalana “Compañia de  Transportes Marítimos”, de Barcelona, batejat com a FIVALLER,  i que a partir de 1882 el va dedicar a transport de passatgers i mercaderies entre Barcelona i Buenos Aires, fent escala a Montevideo, Rosario de  Santa Fé i San Nicolás

El vaixell el  van renovar i instal·lar un nou motor de mil cavalls, adequant-lo als nous temps de la navegació transatlàntica.  Solament tres anys més tard, el 20 de desembre de 1885, el Fivaller el va adquirir la companyia valenciana  Ripollès y Compañía,  amb la finalitat de destinar-lo al mateix trajecte  amb Sud-Amèrica, i rebatejat com a “BENICARLÓ”. 

En aquesta nova etapa el vaixell va passar per tota mena de penalitats, un quasi-naufragi inclòs davant les costes americanes,  en que van haver de tirar per la borda més de quaranta “pipes” de vi (uns 22.000 litres, probablement de vi carlón) per evitar el naufragi , entrant remolcat al port de Buenos Aires, amb tota l’arboradura trencada i sense motor ni govern,  però havent salvat la vida les més de 250 persones a bord, entre passatgers i tripulació. Mesos abans, havia sofert un episodi de còlera morbo eixint d’Argentina, que va obligar al  “Benicarló” a passar la corresponent quarantena al “llatzeret” de Maó,  sense poder abandonar-lo tots els qui van arribar amb ell.

Finalment, la primavera de 1892 el BENICARLÓ va entrar al port de Barcelona per a no eixir més, ja que va ser desballestat aquell mateix any.

Solament ens queda esbrinar el perquè del nom “BENICARLÓ”  a un vapor d’aquestes característiques. La hipòtesi que plantejo és que en les bodegues  d’aquest vaixell devien viatjar  sovint, cap a Argentina i Uruguai, molts bocois i ·pipes” del  vi carlón,  en època de màxima producció històrica del nostre vi, (en 1890 se’n van embarcar més de 17 milions de litres, principalment cap a Buenos Aires) i que per als argentins resultaria familiar associar el nom i l’origen de la nau amb la mercaderia que transportava.

Pocs anys després, amb la fil·loxera, el panorama econòmic de Benicarló va canviar radicalment.

Cròniques des del Canà, Joaquim Buj

http://blocs.xtec.cat/jjoaquimbuj/

L’altra cara de la Festa

  La Cisterna del Vall d’Alcanar ha acollit la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre dedicada a les festes populars ebrenques. Ha estat el marc ideal per a signar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament canareu i el Museu de les Terres de l’Ebre per tirar endavant la recerca que s’està realitzant sobre la Festa de Sant Antoni al municipi. Ara, la comissió de la festa i el seu grup de recerca disposa d’un any per elaborar el treball d’investigació, que ja està força avançat.

El Museu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) organitzaven la jornada, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Biblioteca pública Trinitari Fabregat, la Comissió de Sant Antoni i Lo Rafal d’Alcanar.

Cristina Reverter i Núria Balada, de la Comissió, explicaren que es vol inscriure la festa al Catàleg de l’Inventari Festiu de Catalunya i, després, declarar-la element festiu patrimonial d’interès nacional. Entre els actes singulars de la festa a Alcanar, està la Despertada, que realitza la Rondalla Verge del Remei, interpretant cançons dedicades al sant, a partir de les quatre de la matinada del dissabte al diumenge en què se celebra Sant Antoni al poble. La Rondalla i els veïns del carrer oferiren una mostra d’aquesta tradició, amb xocolatada inclosa, a la setantena de participants a les xerrades, això sí, canviant les quatre de la nit, per la mateixa hora, però a la tarda.

Una figura, en molts casos ja perduda, és la dels majorals, cabdal en el manteniment de la festa antigament. Estan documentats també a la festa de Sant Antoni, a Alcanar, i altres festes, tant a l’Ebre com al Maestrat.

El filòleg i gestor cultural, Jordi Bertran, a la conferència marc parlava de dos vèrtex a les festes de les Terres de l’Ebre que Sant Antoni d’Alcanar comparteix amb les festivitats d’altres llocs del territori: la jota i les bandes de música. Bertran també parla d’un tercer vèrtex de les festes ebrenques com són les diverses modalitats de celebracions amb bous, centrades, sobretot, al Baix Ebre i el Montsià.

La jornada es complementava amb l’exposició fotogràfica ‘La festa a les Terres de l’Ebre. Una mirada creativa i contemporània’, a càrrec de Rosa Arques, amb instantànies de festivitats a la Cava, Jesús, Gandesa i Godall.

També es projectà un documental inèdit del NODO realitzat el 1949, on apareixen imatges de les festes de Sant Antoni i de les Quinquennals d’Alcanar, presentat per Joan B.Beltran.

La propera edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre se celebrarà a la Ribera d’Ebre.

Ilercavònia, Vicent Sanz

http://ilercavonia.wordpress.com

Manel Garcia Grau 

  Aquest divendres 5 de novembre va tenir lloc al teatre del Raval, a Castelló de la Plana, un homenatge en record de la figura de Manel Garcia Grau. L'acte ha estat organitzat per El Pont Cooperativa de Lletres, associació d'escriptors en llengua catalana de les comarques de Castelló. Manel Garcia no va arribar a formar-ne part perquè l'associació va constituir-se al 2010 i ell va faltar el 2006, així que l'homenatge pren la fita dels deu anys de la seua mort per recordar-lo. Segurament, aquest fet és un senyal evident de l'ascendent que la seua persona i la seua obra literària van tindre i tenen en el panorama de les lletres catalanes de la Plana. Al capdavall, la seua carrera docent i literària va desenvolupar-la, sobretot, a la ciutat de Castelló i a la Universitat Jaume I, on exercia de professor de Filologia Catalana. Això no obstant, Manel Garcia era de Benicarló i això el converteix en un dels poetes i literats més  significatius que ha tingut la nostra comarca en els darrers temps. Uns temps que van allunyant-se lentament. La iniciativa d'El Pont vol ser una remembrança de Garcia Grau destinada a revifar la vigència de la seua obra i de la seua empremta literària.

Vaig conèixer-lo el 1995 en el lliurament dels premis Alambor d'aquell any. Vaig acudir-hi com a guanyador del premi de narrativa, de fet la porta per on vaig entrar a la dedicació a la lletra creativa. Aquella vetllada al parador de Benicarló va reunir la presència d'algunes patums nostrades, com ara Vicent Vicent Ventura, que era homenatjat en aquella ocasió, i altres escriptors que vaig començar a conèixer llavors, com Oriol Vergés, que hi acudia com a escriptor del mes, una figura que la Institució de les Lletres Catalanes d'aleshores promovia per estendre la penetració social de la literatura en llengua catalana. Vam conversar i vam descobrir-nos conveïns de Vilassar de Mar. També hi havia Xulio Ricardo Trigo, en aquella ocasió exercint de periodista conductor de l'acte. A més d'escriptors coetanis com el benicarlando Josep Gregori, amb qui vam coincidir al Col·legi Universitati de Castelló, en els estudis de Filologia. A l'hora de fer-nos José Palanques la fotografia dels guardonats, al vestíbul del parador, vam reunir-nos amb Miquel Àngel Pradilla, ja posat en sociolingüística, a qui coneixia de Tarragona; i Adolf Piquer exercint de poeta. Doncs d'entre tots ells, segurament el record més viu és el de Manel Garcia Grau. Durant el sopar, va prendre diverses vegades la paraula, vull dir el micròfon, per llegir alguns dels seus poemes, amb una vehemència i una determinació que per a un escriptor novell, acabat d'arribar a la colla, va resultar molt cridanera. Ja en aquell moment era un poeta fet i dret, amb un domini de la tècnica compositiva, del llenguatge i de la declamació que et deixava amb un pam de nas.

Més tard, vaig retrobar-lo fugaçment als Tallers de Llengua i Literatura Catalanes, al 2000, que van tenir lloc ja a Barcelona. Jo ja treballava al Servei d'Ensenyament del Català, que organitzava les jornades, i ell hi feia un taller de literatura infantil i juvenil al País Valencià, en exercici de la seua condició de professor de Filologia i estudiós de la literatura valenciana. El recordo com una persona entusiasta, optimista, molt desperta, encantada de participar en un esdeveniment de primer ordre educatiu, com eren els Tallers, sobretot tenint en compte que en aquell moment, al País Valencià, les coses relacionades amb la llengua i l'educació havien començat a encallar-se de mala manera.

Tal com apunta Xulio Ricardo Trigo a la pàgina que li dedica l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual Manel Garcia va formar part, ja en aquell moment la seua poesia havia fet una evolució de l'existencialisme escèptic i culte dels primers noranta cap a una poesia més compromesa, que s'expressava en un to combatiu. El professor cultíssim que va ser el primer Manel Garcia Grau va deixar pas a la denúncia i la reivindicació. La mordassa (2003) deu ser en aquest sentit l'obra més representativa d'aquest període, que va arribar a ser portada al teatre no sense polèmica, exactament la polèmica característica del panorama cultural mesell dels anys de la distorsió i la degradació intencionades de la cultura i la llengua dels valencians des de les institucions. Vaig tindre ocasió d'assistir a una de les dues úniques representacions que se'n van fer, aquesta al teatre Auditori de Vila-real, en ocasió de la II Trobada d'escriptors de les comarques de Castelló, que va organitzar El Pont. Va semblar-me una representació avantguardista per uns textos combatius, sense pèls a la llengua.

Encara hi va haver temps per a parir Constants vitals, un títol que ja apunta cap a la circumstància personal que se'l va endur el 2006 i que resumeix el seu sentit en els versos de la portada de l'edició que va fer-ne Bromera aquell mateix any: 

Vaig creure que el món seria meu

si era capaç de posseir el do de la nafra i la paraula

i m'he adonat que, al capdavall, sols sóc           apassionat i humil,

un home que neda, tot nu, enmig de les marees 

No hauria de costar tant que la memòria i la significació de les persones de cultura que tenim ocupe el lloc que li correspon en una societat desenvolupada. Deu ser perquè els valors públics estan definits per uns altres interessos. Avui, un col·legi de Castelló de la Plana porta el seu nom. Benicarló hauria de fer alguna cosa al respecte. Ho té pendent.

La quadra, Xavier Poblet

www.alvolant.blogspot.com.es/

A la fira i fins aviat

Aprofitant el pont de Tots Sants, vaig tenir la sort de gaudir d'un llarg cap de setmana al poble. Feia més de trenta-cinc anys que per aquestes dates no solcava les terres del Maestrat, i tractant-se dels darrers dies de Novembre, era obligat compliment fer cap a la fira de la Jana. Aquesta darrera vegada a la que faig esment, -al segle passat-, la comarca ens va rebre amb un fred accentuat, tant exagerat per la tardor, com ara ha estat la calor en aquests dies. Aquells dies alguns amics em van ensenyar què era un "acevador", un "cepet" i una "gramerola", i per suposat un tort. Conceptes dels que mai més vaig tenir-ne coneixement a no ser per alguna conversa de taverna. Els records viscuts aleshores venien boirosos a la meva ment, però tot i així no deixava de trobar paral·lelismes entre ara i aquells temps.

Doncs diumenge a la Jana, falta gent. Els carrers atapeït de gent sense pressa, gaudint del sol dominical com si no hi hagués demà. Voltant les parades, sovint iteratives en quan a l'oferta dels productes, però on cadascuna semblava diferent a l'anterior. Vaig caure en la temptació de comprar préssecs de Calanda (res especial) i una "cecina" gallega (aquesta espectacular). Però potser el més sorprenent de tota la fira, (atès que actualment queda poc de ramadera i agrícola, per acabar esdevenint un mercat ambulant convencional) fou una exposició als baixos de la Càmera Agrària, d'objectes antics, bàsicament roba de llit, íntima i de casament, amb peces que anaven de 1888 a mitjans del segle passat. Just de 1888 havia una vànova feta amb ganxet de cadeneta i amb les peces cosides, i al serrell dels peus el nom de l'autora i l'any de l'obra. Aquestes veritables obres d'art, em reporten als temps en els quals foren creades, i hom no pot deixar d'imaginar com devia ser la vida aleshores. Les velles àvies expliquen que els casaments es celebraven (en el millor dels casos) amb una immensa paella d'arròs al bell mig de la taula, i cadascú brandava una cullera per dur-se els grans a la boca i campi qui pugui.

Temps era temps... Un matí meravellós de retrobada amb gent, dies de descans i convivència amb aquells que estimes. I és clar en el contrast de l'imaginari, temps de canvis. També a Vinaròs News arriben temps de noves. Després de cinc-cents exemplars digitals ha arribar el temps de renovar-se. Sempre per suposat amb la sana intenció de millorar, d'aportar més servei als lectors, de esdevenir resposta als temps tant convulsos i complexes que corren. I amb la mateixa il·lusió que el primer dia. Disposat a compartir les reflexions i les (humils) experiències quotidianes que servidor viu jorn a jorn. I com a fet simptomàtic i simbòlic, llegeixo que s'ha tornat a obrir el Pont de La Bota al port de Querol. Territori novament unit, gent que camina plegada.

Entitats

Miembros de APNAL-Ecologistas en Acción colocaron cuatro cajas para especies insectívoras y beneficiosas (mochuelo, agateador, carbonero y murciélago) en la finca de agricultura ecológica “Sense Sentit” situada en la zona Barbiguera de Vinaròs. La actuación se enmarca dentro de las actividades de la “campaña de protección de especies beneficiosas” que se viene desarrollando durante todo el año y que ha realizado numerosas actuaciones (charlas, construcción y talleres de cajas nido, colocación de nidales, etc.) en diferentes punto de la comarca del Baix Maestrat. La actividad realizada en la finca agrícola Sense Sentit, contó con el beneplácito de sus propietarios, Alejandro y Alicia, y potenciará la lucha integrada en un ambiente de cultivos agrícolas ecológicos y de cítricos.

Las cajas nido construidas e instaladas pretenden: A) Potenciar la cría de rapaces nocturnas, como el mochuelo común (Athene noctua), cuya base alimenticia son los roedores. La caja nido fue colocada en un algarrobo maduro (Ceratonia siliqua) existente en la finca, hábitat ideal para la especie. B) Facilitar la cría de especies forestales, como los carboneros (Parus sp.), cuya base alimenticia está basada en multitud de especies de insectos.

La caja nido fue colocada en uno de los pinos (Pinus halepensis) presentes en la delimitación de la finca. C) Crear lugares de refugio, descando e hibernación para murciélagos, mamíferos voladores esenciales en el control de insectos voladores con gran capacidad de depredación (una media de 600 insectos por individuo y noche). Para ello, se instala una caja nido, modelo inglés de 2cm de abertura, en el tronco de una conífera de porte alto. D) Evaluar las posibilidades de ocupación de otras especies de aves insectívoras, los agateadores (género Certhia), como depredadores naturales de insectos presentes en los troncos de los árboles y arbustos. Para ello se instala, a más de 4 metros de altura, una caja nido en el tronco de una arboleda madura existente en la finca y que nos permitirá estudiar la presencia de la especie y la facilidad de ocupación del nidal experimental. Damos las gracias a Alejandro y Alicia por permitirnos desarrollar la campaña en sus instalaciones. Vinaròs 9 de noviembre de 2016 Colocación de cajas nido para mochuelo, agateador

MOVIMENT VEÏNAL TRANSVERSAL PER UNA AP-7 GRATUÏTA, JA!

Un xoc entre un camió i un cotxe. Fa un parell de dies un altre accident a la N-340 a l’alçada de Sant Carles de la Ràpita va ser el protagonista forçant cues quilomètriques. El conductor del cotxe va ser excarcerat pels bombers. Un més, un nou accident a comptabilitzar... El primer que penses és si ha sigut algun familiar, amic, company... quin neguit!. Tots tenim algun ser estimat que va a sovint a la carretera. No podem quedar-nos en casa. Hem de fer sentir la nostra veu!. Com que al País Valencià no ens deixen fer el tall en aquesta carretera allí on nosaltres volem, ens situem dalt d’un pont mostrant la pancarta reivindicativa: PROU! AP-7, GRATUÏTA, JA!. Cal dir que la majoria dels camioners evidencien la seua conformitat fent sonant la botzina. El responsable de la negativa és el Subdelegat del Govern (PP) que vol que molestem i ens enfrontem als veïns, cosa que nosaltres rebutgem. Per fi tenim Govern nou i per consegüent nou ministre de Foment. Caldrà escoltar les seues declaracions a vore si se’n recorda d’aquestes comarques. Seguirem anant a la carretera.

ACRA

 Consumir en el bar de la ermita ¿será gratis o los ciudadanos pagaremos dos veces por ello? El tripartito de izquierda echó a Alfredo Barberá del bar de la ermita de malas maneras por el capricho del concejal de agricultura y medio ambiente, Sr. Jordi Moliner, cuya principal misión en su primer año de gobierno fue hacer la vida imposible a los anteriores ermitaños. No descubrimos nada que no sepan ya todos los ciudadanos de Vinaròs y que puede comprobarse en los medios de comunicación. En redes sociales el ínclito concejal de agricultura y medio ambiente, en su nueva condición de jefe supremo de la ermita y director de las obras del bar de la ermita nos muestra los avances de las mismas.

Echaron a Alfredo Barberá porque según ellos el ayuntamiento no podía ni debía pagar la luz mensual pero ahora se están gastando miles y miles de euros en obras que el nuevo ermitaño se encontrará “por la gracia de Dios”, ahora “por la gracia de Alsina y Moliner”.

ACRA va a solicitar transparencia y conocer al detalle los gastos de las obras de la ermita. Si al anterior ermitaño lo echaron porque según el tripartito de izquierdas no se debe pagar la luz del bar, no entendemos como ahora al nuevo ermitaño se le hacen todas las obras sin explicar a los ciudadanos cuanto nos cuesta. Por lo visto lo que nos subieron a todos del impuesto de contribución se lo gastan en reformar la ermita para el nuevo adjudicatario. Porque si el ayuntamiento está pagando obras de nuevos aseos en el bar, está pintando el bar, cambia las baldosas, instala extracciones de humo, etcétera etcétera, dinero que se ahorra el nuevo ermitaño, imaginamos que tomar una cerveza en la ermita o comer un bocadillo será gratis para los vinarocenses, ¿o pagaremos las obras y pagaremos la comida? Menudo negocio para el nuevo ermitaño. Si nos lo llegan a decir antes quizás hasta nosotros nos hubiésemos presentado.

L'alumnat de quart d'ESO i batxillerat de l'IES Joan Coromines va realitzar una visita cultural a Barcelona. Un grup d'alumnes va visitar les instal·lacions de TV3 a Sant Joan d'Espí. Van poder vore els estudis, alguns platós o comprovar com es realitzen els informatius. Un altre grup va anar als estudis de Catalunya Ràdio. La veritat és que s'ho van passar molt bé. No només van estar als diferents locutoris i estudis de gravació de l'emissora sinó que van fer de públic al programa del matí de Mònica Terribas i fins i tot van intervindre en directe en la secció de lèxic que presenta el conegut escriptor Ramon Solsona. A més, van tenir ocasió de gravar una simulació d'un informatiu i algunes preguntes que s'emetran en el programa «La nit dels ignorants».

Els alumnes d'Història de l'Art i de Plàstica, acompanyats de les seues professores, van anar al Museu Nacional d'Art de Catalunya i van contemplar amb detall la magnífica col·lecció de peces d'art del romànic -una de les millors del món- i també algunes conegudes obres del Modernisme. Per últim, els de segon de batxillerat van realitzar una visita guiada a l'Institut d'Estudis Catalans. En aquests dies de debats d'accents diacrítics van tindre l'oportunitat de comprovar com es treballa en aquesta institució normativa i també, per últim, van passejar-se pels jardins de Mercè Rodoreda. De vesprada, tots junts, van prendre literalment la basílica de la Sagrada Família. L'obra va impressionar tothom. Si l'edifici per fora ja resulta espectacular -i més encara amb les explicacions dels guies-, per dins és realment sorprenent amb les combinacions de llums i de columnes. Una maratoniana jornada que ens va deixar a tots ben cansats però ben contents d'haver pogut gaudir d'unes activitats tan interessants. Com sempre, orgullosos del nostre alumnat.

Compromís

La manca de personal que està saturant les oficines del DNI de Castelló, Vila-real i Vinaròs será abordada pels senadors de Compromís Carles Mulet i Jordi Navarrete. El segón ha explicat este matí a Benicarló que el bloqueig de la reposició de funcionaris que està portant a aquesta situació “no fa més que perjudicar els ciutadans en la renovació d’uns documents que són obligatoris”. Navarrete ha anunciat la presentació de diverses preguntes i que, si és el cas, sol·licitaran una petició de compareixença d’alts càrrecs per aclarir els motius que fan que la comarca no tinga amb personal de forma permanent per desbloquejar les demores, que a Benicarló arriben a les 600 persones en llista d’espera i unes 500 a Vinaròs. “Xifres incomprensibles per a una societat moderna, que compta amb mitjans tecnològics adequats i instal·lacions, però que veu com des del Govern central no es destina l’esforç que requereixen els nostres problemes, com si fórem ciutadans de segona“, ha indicat Jordi Navarrete. Segons Compromís hi ha localitats de la mida poblacional de Benicarló o Vinaròs amb oficines del DNI que treballen de dilluns a divendres.

“Tenim múltiples exemples de com a Alcanyís, Lugones, Roquetas de Mar, Zafra, Tuineje i altres funcionen correctament, amb reforços o desplaçaments d’equips de DNI mòbil des d’altres oficines grans, encara que tan sols la de Vinaròs, on l’equip ja està creat, funciona amb anormalitat, sense presència continuada de treballadors fixos del cos de funcionaris. Un fet insòlit i més quan sabem que es pot resoldre amb un cost de 6.000 euros al mes“, ha denunciat Navarrete. Vinaròs va expedir en 2015 un total de 2.111 DNI i 414 passaports, la qual cosa és una quantitat ridícula anual, i el desaprofitament clar d’un punt fix que té dos llocs d’expedició, en el qual poden treballar lògicament dos funcionaris. Reversió de la carretera N-340 Després de l’execució i inauguració de la variant de la N-340 al seu pas per la comarca del Maestrat, per a salvar els nuclis urbans de Vinaròs i Benicarló, els Ajuntaments segueixen sense notícies de la reversió de la N-340 al pas per les seues localitats i si s’atendran les demandes de millores com a pas previ per a la seua recepció. Navarrete ha denunciat “com en l’actualitat el vial segueix deteriorant-se fins al punt de ser un perill per a la circulació, amb zones sense banda de rodadura, bonys i problemes de senyalització”, pel que ha explicat que “mentre es resol la injusta situació que ha suposat que els nostres ajuntaments es queden sense diners per adaptar estos 28 quilòmetres de vial després que Rajoy eliminara la dotació pressupostaria de 204.600€ per quilòmetre, hem preguntat des del Senat al Govern si pensa dotar amb 8 milions d’euros a Benicarló i uns 20 milions per a Vinaròs, per tal de deixar en unes condicions mínimes la infraestructura amb voreres, les rotondes necessàries als encreuaments i ben senyalitzades i asfaltades en estos punts com a mínim i si tenen programat fer aquestes obres o incloure-ho als pressupostos de l’Estat de 2017”.

Vora l´Ebre, J.Ferré Verge

www.laviaaugusta.blogspot.com

Tot viatjant 

Diuen que viatjant sé curen els nacionalismes... Diuen... Potser és així o potser no... Per a poder sortir de dubtes cal viatjar, veure nous territoris, conèixer més gent...

No fa gaires dies hem tornat de viatge. Arribàrem fins Cadis, l’Escudelleta d’Argent... Però sabeu que la distància que separa el Sud de Catalunya amb Cadis es gran, per això férem una parada tècnica més o menys a mig camí. A l’anada triàrem Villarobledo (Albacete) i a la tornada Tomelloso (Ciudad Real), totes dues de la regió de Castella la Manxa. Els contrastos amb Catalunya són força significatius. No només paisatgístics i culturals, sinó també en la forma de ser i de pensar de la gent.

De vegades hi ha gent que no comprèn els motius pels quals una part important dels ciutadans de Catalunya es vol independitzar de la resta d’Espanya. No ho entenen, però tampoc ho volen entendre. Esforçar-se per a explicar-los-hi és una feina inútil que no porta en lloc. Explicar-ne els motius, si n’estàs convençut, no costa tant. Voler-ho entendre ja és una altra cosa. La majoria dels interlocutors es tanquen en banda amb uns arguments totalment desfasats i partidistes.    

Me va sorprendre molt recórrer carrers i places, tant de Castella la Manxa com d’Andalusia i no veure pràcticament banderes de la seva comunitat, tret les dels edificis oficials. Fixeu-vos bé: estic dient comunitat, en canvi quan parlem de Catalunya tendim a dir nació o nacionalitat o fins i tot el terme històric de principat, què formava part de la Corona d’Aragó.  Només recordo un petit monòlit dedicat a Blas Infante (el pare de la pàtria Andalusa a un carrer poc destacat del Puerto de Santa Maria) I a sobre ple de pintades!  

En canvi, a Catalunya, és difícil no veure quatribarrades (la majoria amb l’estel) penjant d’alguns balcons (jo com que no tinc balcó, la tinc penjada de la persiana de la finestra)  Qui no ha vist grans banderes a les rotondes d’entrada d’algunes poblacions o a les places públiques del centre de les ciutats o ocupant llocs estratègics?

Des del meu punt de vista, aquest gest és molt significatiu. La simbologia de la bandera (de vegades qüestionada) és un tret distintiu i inequívoc de la voluntat de sobirania d’un poble. La bandera espanyola, predominant a una gran part de comunitats i regions d’Espanya no indica una altra cosa que el sotmetiment a la nació única dels espanyols.

Però el més curiós de tot és que a l’hora de la veritat tothom vol tenir el mateix status que Catalunya i el País Basc. De la resta (Andalusia, Galícia, València, Aragó i les Illes Balears) tot i estar reconegudes com a nacionalitats històriques, permeteu-me que mostri la meva incredulitat. És el que, col·loquialment es denomina cafè per a tothom... O el que és el mateix: Jo no vull ser menys que tu... Però a l’hora de la veritat poc ho demostren!

Un clar exemple està en els respectius estatuts d’autonomia aprovats fa una dècada. El de Catalunya, el promogut pel President Maragall (l’Enyorat), el de València, el d’Andalusia. 

Alguns paràgrafs estaven pràcticament calcats, en altres es deia que si Catalunya aconseguia més, ells també ho volien... Una estranya manera de redactar un compendi normatiu...

Però a l’hora de la veritat que va passar? L’únic que es va portar davant el Tribunal Constitucional va ser el de Catalunya que, recordeu-ho, va ser retallat en aquells apartats més sobiranistes. Un Estatut que després d’haver-li passat el ribot (tal com va dir Alfonso Guerra), si es compara amb el de 1979, resulta que els catalans hi hem sortit perdent.

I des d’aquella resolució del TC el buit... Qualsevol iniciativa que prengui el Parlament queda invalidada automàticament pel TC que, de facto, actua com la mà executora del PP.

Davant d’aquesta situació, no és comprensible que cada vegada hi hagi més sentiment catalanista? És el que es coneix com l’efecte acció-reacció (o rebot)

Però cal acumular molts anys d’història de greuges per a dir: Prou, per aquí no hi torno a passar! I tot viatjant aquesta mena de coses no es veuen. No més te’n adones quan té toca de ben prop i hi ha regions que durant tot aquest temps han estat molt ben tractades...  

Deconstrucció social, Ramon Puig

 Final dels idealismes

Per fi ha parit la burra! Ara bé, la representació teatral ha estat esperpèntica fins al final: no a la primera volta i abstenció a la segona. Per què no ens van estalviar la segona si tot estava pactat? Ara, els politòlegs hauran de posar sostre a la teulada del rocambolesc edifici parlamentari per donar una explicació raonable i tranquil·litzadora a la societat, sense aturar-se a pensar que la gran majoria ja fa temps que s’ha girat d’esquena al fer i desfer dels polítics.

És cert que Espanya és un Estat de dret com qualsevol altre, així ho afirma la Constitució amb un cos jurídic que articula els límits legals de les decisions polítiques que regeixen la vida social, econòmica i política a què tenim dret. Tanmateix, que l’actuació de les institucions estatals siga legal no vol dir que siga legítima. L’ànima de la llei és la dels qui la controlen, les persones que l’executen s’hi atenen i es renten les mans com Pilat dels errors judicials o les injustes conseqüències de l’aplicació.

Gran part de la societat s’indigna amb la condescendència que l’aparell de justícia tracta la corrupció, il·legal però legitimada. El problema, com sempre, ve de la resignació popular. Les generacions anteriors consideraven legítim defensar-se dels atacs a conceptes com dignitat, honradesa, llibertat, justícia o equitat social. En canvi les actuals, més que exigir, pidolen el retorn de la mamella estatal del benestar, fins al punt de vendre’s el solatge de valors humans que els resten, a canvi de la possibilitat remota d’obtenir tota mena de valors materials, gaudir de la “protecció” de l’Estat i deixar qualsevol responsabilitat social a mans dels polítics.

A una societat tan degradada només li queda lamentar-se i culpar els polítics d’una situació de la qual n’és responsable. Els polítics, més que representants del poble, són inoculadors dels interessos estatals en el pensament popular. Però la societat civil no és menys hipòcrita que la política, si més no, on pararia la indignació, demanda de transparència, més democràcia, desig de participació o crítica a la corrupció, si tornessen els temps de la “bombolla econòmica” amb bones nòmines, diners al compte corrent i especulació a dojo?

Què permet la democràcia parlamentària? Votar i oblidar-se de la política o pujar al carro dels partits per aspirar a la possibilitat d’algun “enchufe”. En canvi, els que se consideren afectat injustament poden recórrer als tribunals de l’enemic, fer pública protesta als mitjans de l’enemic o acotar el cap, doblegat per la impotència dels fets consumats. Abans es feien manifestacions i vagues, però això ja s’ho han carregat els sindicats verticals de la UGT i CC.OO.

La participació social i política de la població no l’atorguen els partits ni les institucions estatals, s’ha de guanyar en contra. En conseqüència, podràs queixar-te, proposar, opinar sobre qüestions casolanes menors, però mai permetran participar en decisions importants sobre el present i futur de les persones i les comunitats. Res no és perfecte i molt menys el parlamentarisme, per la qual cosa són legítimes actuacions considerades il·legals com interrompre una sessió municipal o parlamentària per denunciar una decisió que afecte les condicions de vida de les persones o les comunitats; interrompre un programa de ràdio o televisió per denunciar actuacions injustes; ocupar terres i locals abandonats per fer-ne un ús positiu o impedir l’execució de plans d’urbanisme destructors del nostre entorn tradicional i natural. Tals accions no les reconeixeran les lleis, però seran totalment legítimes per a la justícia popular.

El poder actua il·legítimament perquè, des de l’origen, ha tingut una cosmovisió de la realitat social feta a mida i constitueix el nucli de les entranyes de l’Estat, construït durant segles amb tenacitat inqüestionable. Una batalla intemporal que li ha permès imposar els valors materialistes que li donen vida i el domini absolut sobre el pluralisme nacional d’uns pobles incapacitats de mantenir l’austeritat material i els valors espirituals que els feien humans, igualitaris, independents i autogestionats.

Les generacions més grans encara conserven el patrimoni familiar heretat dels antecessors i consideren natural ocupar-se dels fills caiguts en el combat de la crisi sense oposar-hi resistència. En canvi, les més joves ja no han estat educades en els principis de generositat, responsabilitat i compromís familiar, sinó en l’egoisme, desinterès pels valors espirituals i afectius, menyspreu per la dignitat i manca de respecte pels progenitors i familiars més pròxims.

Som a les acaballes d’un model de relacions familiars de centenars d’anys d’història que no té marxa enrere ja que, prèviament, ha desaparegut el model de vida i comunicació que les feia possibles. El sistema que les ha destruït no ho ha tingut fàcil, ha hagut d’esmerçar segles a convèncer la societat que són més importants els diners que l’afecte, la honorabilitat, els sentiments i la vida en comú.

  En un lugar del Maestrat, José R. Ferreres

25 por ciento 

  No se trata de una comisión (¡qué más quisiera!), ni una participación de algún tipo en “cualquier” negocio; voy por otros derroteros.

Hacia cierto tiempo que me llamaba mucho la atención algunas rampas que veía en algún establecimiento de nueva creación. Hable con algún obrero y me confirmo que era así (la rampa) porque así venia en el proyecto. Resulta que los arquitectos lo hacían bien. Así eran “esas” rampas.

Siguiendo la investigación y después de hablar con técnicos municipales consigo descubrir el porqué de “esas” rampas.

Cuando vean las rampas “imposibles” de 25% en alguna tienda recién abierta de su barrio, no crean que sean ilegales. Otra cosa es lo ético o no de las mismas.

A los propietarios del negocio: Por supuesto que cumplen con la legalidad, ¡faltaría más! Pero cuando un cliente (al salir) un día de lluvia, resbale y tenga un percance ¿a quién culparemos?

A los obreros que la están llevando a cabo y ven la “locura” de la inclinación: Por supuesto que cumplen con el proyecto y la legalidad, ¡faltaría más! Pero, incluso, con el carro del hormigón o de los ladrillos (al bajarla o subirla) la ven demasiado empinada. ¡Díganlo y no se callen!

A los arquitectos que hacen el proyecto: Por supuesto que cumplen con la legalidad, ¡faltaría más! Pero ¿no pueden ofrecer otra alternativa? Seguro que es posible. ¡Un poco de imaginación o de información!

A los técnicos municipales: Por supuesto que ese proyecto que le han presentado cumple con toda la legalidad, ¡faltaría más! Pero ven ese rampa “imposible”, ¿por qué no “sugieren” alguna alternativa más eficaz?

Al legislador: ¿Han probado de subir (y mejor bajar) esa inclinación que permiten en la Ley? Y no hace falta una silla de ruedas, simplemente bájenla, así con su “normalidad”. Y nos cuentan cuan dura es la piedra sobre la que han depositado sus posaderas.

Unos por otros, y la Ley se aprueba con un 25 % de rampa.

¡Es que no se puede …!

¡Poca imaginación!

¡Siempre se puede!

Por cierto: algunas soluciones posibles son mucho más baratas que esa rampa, y evitan la problemática de las caídas, juicios e indemnizaciones; que puede ser el final de la “historia”.

Deberíamos poner de nuestra parte un poco de imaginación al ver que “esa” rampa va a ser “un problema” para nuestro negocio. (En cualquiera de las fases que anteriormente hemos comentado).

Y por ultimo: en toda la cadena de personas que van desde el primer redactor del texto, al supervisor, a los técnicos de la Conselleria, a los que la aprobaron, a todos los que la están aplicando, a los usuarios … nadie ha probado que no es posible subir y bajar “semejante” locura de rampa.

Por cierto: Lo habitual esta en menos de 10%. Y este ya es difícil ascender.

¿Qué donde lo pone todo lo que digo? Pues en la “ORDEN de 25 de mayo de 2004, de la Consellería de Infraestructuras y Transporte, por la que se desarrolla el Decreto 39/2004 de 5 de marzo, del Gobierno Valenciano en materia de accesibilidad en la edificación de público concurrencia (2004/X5644). 

Columna saludable, Adolfo Cabadés

 Decálogo para vivir más, mejor y ser más feliz

  En la publicación “on line” Médicos y Pacientes, los especialistas en Medicina Familiar y Comunitaria apuestan por un decálogo para vivir más, mejor y ser más feliz. Estos especialistas consideran que cada vez resulta más urgente la incorporación del autocuidado como una estrategia esencial en los actuales modelos de atención en salud, que deben asumir el envejecimiento de la población y el aumento de la prevalencia de las enfermedades crónicas.

Este es el decálogo con las principales recomendaciones que, a tal efecto, propone la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria. 1) La alimentación debe ser suficiente, variada, equilibrada, segura, apetecible y mediterránea. 2) El consumo de alcohol, cuanto menos, mejor. 3) Practicar ejercicio adecuado a las condiciones individuales, al menos una hora diaria, cinco días a la semana. 4) Evitar el consumo de tabaco y otras drogas. 5) Uso racional de los medicamentos. 6) Cuidar la salud sexual. 7) No abusar del sol. 8) Conducir de forma responsable. 9) Tener una actitud positiva ante la vida. 10) Participar en la comunidad.

Ágora de los lectores

Ball de Dimonis de Vinaròs.

Toni Fabregat ens ha deixat.

La relació de Toni Fabregat amb la nostra entitat ha estat llarga i intensa. Quan vam decidir de fundar els Dimonis de Vinaròs ell va estar allà i ens va ajudar amb moltíssimes coses. Ens va transmetre la seua passió pel foc i les tradicions lligades al foc i la seua experiència amb la pirotècnia i el teatre. Nosaltres no sabíem res i ell ens va ensenyar la majoria de coses que ens calien per començar amb bon peu. Ens va ensenyar què i com era la pirotècnia, els noms de cada petard, com s'havia de tractar i manipular, com estopinar, combinar diferents efectes de foc, com dissenyar i construir figures, com construir pluges de carretilles, de cracker, de francesos, a fer els nusos de les metxes amb el fil d'empalomar, a utilitzar metxa retardant, a utilitzar els elèctrics, a recuperar el bou de foc...i tantes coses!

Quan de la nostra entitat va sorgir el grup de teatre 40 de Febra, allà va estar ell junt a Tian Gombau per ajudar en lo que fes falta, opinant i posant sobre la taula la seua experiència.

Quan la nostra entitat va dur els nanos i gegants ell va estar també allà posant la seua energia.

Era com una mena d'activista cultural vocacional, no ho podia evitar, ho duia dins la sang.

El cor, però, no anava al seu ritme des de fa uns anys i, finalment, ha deixat de proporcionar-li les guspires que ell necessitava.

Allà on hi haja guspires, foc, música de festa i "auloreta" de pólvora hi seràs sempre.

Des del Ball de Dimonis de Vinaròs volem donar el condol a la seua família. Força i ànims!

Jordi Beltrán

SIT TIBI TERRA LEVIS! Una altre cop dur per a la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs. L’amic Toni Fabregat ens ha deixat de sobte, amb un cabàs de coses per fer, un calaix de sastre d’idees que tenia al cap per anar sempre innovant en aquest camp on nosaltres en movem: la Cultura Popular, els Nanos i Gegants. Toni Fabregat va ser un dels membres fundadors de la nostra colla, i també, juntament amb Agustí Rosso, un dels creadors dels nostres estimats Tio Gori i Tia Caballera. Membre destacat i veterà de la companyia Xarxa Teatre, la seva experiència ens ajudà a coordinar i planificar les cercaviles de les trobades o l’arribada de l’Home dels Nassos.

Seua, també va ser la idea de començar a fer les calçotades a la colla, que ara ja s’han convertit en una cita imprescindible dins el calendari de la gent de la colla. Per tot això, per totes les idees i aportacions, i sobretot, pel seu caràcter obert, afable, sempre de la broma, amb un gran somriure i amb el lema de venir a xalar, et trobarem a faltar moltíssim Toni, i pot ser ara, a cop calent, no en som conscients de quant. Per últim, la Colla de Nanos i Gegants volem donar tot el nostre suport i afecte a la família de Toni i a la resta de companys i amics que vam tindre la gran sort de conèixer-lo. Sempre romandràs als nostres cors. Bon viatge company!

 Isidro Gutiérrez, Sant Carles de la Ràpita

Leo en El Español entre la sorpresa y la indignación que dos de las ciudades que más visito (Benicarló y Peñíscola) están en la lista de las "Ciudades más guarras de España" No estoy en contra de las fiestas patronales, de Moros y Cristianos, de conciertos y eventos culturales, pero ¿no crees que esos ayuntamientos deberían ahorrar en poco en ese folklore y hacer que sus ciudades sean limpias? Porque como consecuencia, denominar a una población guarra es denominar a sus habitantes guarros. Creo que desde tu influencia (Partenón, artículos, etc.) sería un acto de amor hacia eses ciudades para que sus gentes hagan una plataforma reivindicativa exigiendo a sus respectivos ayuntamientos que menos postales bonitas y más higiene. Un cordial saludo.

Perros sueltos

J.C. Mesa

VOLUNTARIOS PARA LLAMAR A LA POLICÍA CADA VEZ QUE VEAMOS QUE UN DUEÑO TIENE SU PERRO SUELTO??

Estoy hasta los.....pies de escuchar o leer protestas de este tipo de dueños de perros que van bien con sus perros y sufren las consecuencias. Harto de escuchar: "que mi perro siempre obedecia y hoy lo han atropellado". Harto de escuchar: "Mi perro no hace nada,tranquilo". El Ayuntamiento no necesita dinero?? Pues ahí tiene una "pasta". Así que intentar publicar, copiando enlace y pegando o copiando texto. PERO SOBRETODO LLAMAR A LA POLICIA. Cuanto más la paliza se pegue más conseguiremos para que no ocurran catástrofes luego. No hay porque dar nombre, posiblemente no nos hagan caso muchas veces pero al final de tanta llamada, acabará siendo una actividad policial normal. Gracias!!

Associació Cultural Jaume I

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ LES MUIXERANGUES VALENCIANES”

La setmana passada vam tenir la sort de gaudir de la presentació del llibre “ Les muixerangues valencianes” a càrrec del seu autor Joan Bofarull. No se sap, com a cosa certa, si al nostre poble hi havien o no muixerangues o castells en un passat, però del que si hi ha constància, tan documental com viscuda o parlada de que es feien muixerangues o castells a la vora de la mar, sobretot a la platja del Fortí, com a mínim fins a les darreries del segle 20. Però saber si es feien o no muixerangues , castells o alguna cosa semblant, es un tema per a estudiosos . En una magistral presentació de l’autor que ens va fer Nuria Gil, Joan Bofarull ens va fer una petita descripció del seu llibre que ja es el tercer que edita sobre el tema.

L’autor ens va fer una acurada descripció de les prop de les 20 muixerangues que existeixen avui al nostre país i de les 2 o 3 colles castelleres, insistint molt que es només el treball d’equip el que les fa possibles. També va insistir molt en la seguretat , i va afirmar que en el cas de la muixeranga de Vinaròs l’índex de seguretat està per sobre del 90%, i que la construcció de Muixerangues en cap cas es pot catalogar com a esport de risc. El renaixement que per tot arreu s’aprecia del nostre folklore i de l’estima per tot lo nostre ha trobat en les muixerangues i en els castells la mes genuïna expressió de tot allò que podem anomenar nostre.

Asociación Plataforma a favor de la jornada continua por la libre elección

 LA ASOCIACIÓN PLATAFORMA A FAVOR DE LA JORNADA CONTINUA, QUIERE DENUNCIAR EL TRATO DISCRIMINATORIO DE LA CONSELLERÍA DE EDUCACIÓN HACIA LA JORNADA CONTINUA ESCOLAR.

La Consellería de Educación discrimina a los centros con jornada continua frente a los que tienen jornada partida en lo relativo a las extraescolares de pago organizadas por las AMPAs. Desde la Plataforma exigimos la posibilidad de ofrecer extraescolares de pago a todos los centros, o a ninguno, independientemente del tipo de jornada escolar. Es decir, o se les permite a todas las AMPAs y colegios hacer extraescolares de pago dentro de la jornada escolar de 9 a 17hs, o a ninguna AMPA ni cole. Se debería aplicar el mismo criterio de “inclusividad”, con el que la Conselleria se llena la boca, a todos los colegios, tanto a los que tienen jornada partida como a los que tienen jornada continua. La Conselleria nos ha notificado que un niño que no pueda pagar las actividades extraescolares de pago dentro de la jornada escolar, de 9 a 17hs, está discriminado; por lo tanto, las extraescolares de pago deben realizarse a partir de las 17hs. Si es así, si la Consellería prima la “inclusividad” en jornada continua, también debería hacer lo mismo en jornada partida.

La respuesta textual de la Consellería al escrito de la Plataforma, firmada por D. Jaume Fullana, director general de Política Educativa, ha sido: “todos los alumnos y alumnas de la Comunidad Valenciana tienen asegurada de 9 a 17h una educación gratuita en horario lectivo y no lectivo, que comporta entornos de igualdad sin ningún tipo de exclusión” Desde hace años, las AMPAS han ofrecido dentro de la jornada escolar (de 9 a 17hs) actividades extraescolares de pago, con un coste más bajo que el precio de mercado, lo que permite a muchas familias completar la formación que quieren para sus hijos. La Consellería no permite a los centros con jornada continua ofertar estas actividades antes de las 17hs, pero a los centros con jornada partida sí. Esta situación supone un suma y sigue contra la jornada continua por parte de la Consellería. Los centros con jornada continua están obligados a ofrecer actividades extraescolares gratuitas de 15.30 a 17.00hs, pero la Plataforma a favor de la jornada continua no entiende que sea excluyente. Pedimos que puedan convivir las extraescolares gratuitas con las extraescolares de pago organizadas por las AMPAs.

 

©1996-2016 Vinaròs News
http://news.vinaros.net    news@vinaros.net