EL PARTENÓN

Edició 406- Del 28 de gener al 10 de febrer de 2013

 

Columna crítica, Joan Ferré Columna saludable, Adolfo Cabadés
 Disuélvanse (Breve cabreo de media tarde) Ley antitabaco e infarto de miocardio
Ilercavònia,,Vicent Sanz "Lo galliner", Toni Manel.-
Veure-les venir Fins aviat Pere!
Cròniques des del Canà, Joaquim Buj Columna histórica, Alfred Gómez
Canvi de cromos La festividad de San Antonio Abad y su tradición
 
Vora l´Ebre, J.Ferré Verge Ágora de los lectores
Equipaments insolvents Entitats
Partits polítics
En un lugar del Maestrat, José R. Ferreres  
Gran avenida Una imatge val més que... (per Jordi Febrer)
Acrópolis humorística ;-))
Deconstrucció social, Ramon Puig El tío Dorico, por Juan Gost
Els espectecs de Catalunya  
Des de l´aire Una visión del mundo. Christian Chaler

LAS FOTOS DE LOS LECTORES

Además de opiniones, también publicamos fotos de nuestros lectores. Envíenos las imágenes a news@vinaros.net  


Viatge a València de l'aula de la Universitat per a Majors de la Seu del Nord de la UJI. Els objectius de la visita eren conèixer el patrimoni de la ciutat, participar en l'aventura del pensament i les idees al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM) i visitar al Museu de Belles Arts de València l'exposició permanent de Joaquín Sorolla i la de Clotilde García del Castillo, esposa i musa predilecta del pintor valencià.


COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD se desplazó a Amposta para realizar una jornada de Deporte Adaptado con el alumnado del Institut de Tecnificació de les Terres del Ebre.


Juancho Adell.- Un vinarosenc a la FINAL: ESPAÑA:35-DINAMARCA:19 ¡OEOEOEOE…..!

El presidente de la Mancomunidad Baix Maestrat agradece a sus vecinos la colaboración prestada de forma desinteresada durante la campaña de Navidad, de recogida de alimentos para las personas más necesitadas. En esta campaña se han recogido un total de 1.184,55 kg de alimentos y con ello se han atendido a 52 familias de los seis municipios que forman la Mancomunidad (Canet lo Roig, La Jana, Rossell, Traiguera, San Rafael del Rio y Càlig).

Roderic Querol, Càlig.- Novament us envio unes imatges dels residus que s'estan dipositant al polèmic abocador del Pou de la Figuera, a Cervera, corresponent a les instal.lacions del Pla Zonal de Residus que han valgut quasi 40 milions d'euros..És evident que els 79'5 euros que els ajuntaments i el consorci ens cobren a cada domicili per a "tractar i reciclar" els residus urbans (als comerços i oficines els cobren més) no són realment aprofitats a la vista de la gran quantitat de plàstics, gomes i papers que predominen en les bales de basura que veiem en les fotos i que queden colgats de terra definitivament per a sempre. Ens preguntem què caramb fan a la planta de residus de La Bassa amb la línia de triatge.

El col.legi  Ródenas de Benicarló també celebrà Sant Antoni: Els mestres del cole volem donar l’enhorabona a l’alumne Blai Marzà Senar, pel seu primer premi en el concurs de lloes de primària. Com cada any, damunt d’un carro i un cavall, representants de cada classe lloes van recitar i el dimoni vam cremar.

Sebastián Aulet, Vinaròs.- Un amic de la Sénia i jo vam decidir aquest any fer una cosa diferent per anar a la macroconcentració motera de pingüinos.ja que tant jo com ell ja haviem estat unes quantes vegades amb la moto gran.i vam decidir anar amb les xatarres mes menudes que tenim. el objectiu era anar "al recte" per comarcals i secundaries,sense agafar autovia a una marxa de 80-90 com a molt. El temps ens van acompanyar i les avaries mecàniques ens van deixar estar ja que cadascú havia restaurat feia poc temps la seua moto.jo la vespa del 81 i el meu amic Santi la montesa del 60.

 

El tío Dorico, por Juan Gost


Des de l´aire


Vilafamés, gentilesa de REPORTAJES AÉREOS CAMPS

  Una imatge val més que... (per Jordi Febrer)

FIN DE SEMANA RURAL

Dicocar te regala un fin de semana gratis en un hotel rural ¿Te apetece disfrutar de una estancia rural de fin de semana totalmente gratis? Desde la empresa Dicocar, colaboradora de Vinaròs.News, se quiere premiar la fidelidad de sus clientes y seguidores a través de las redes sociales, sorteando una estancia de fin de semana en el Hostal-Restaurant La Carbonera de Vallibona. El sorteo se realizará de forma mensual. Participar es muy fácil y las condiciones para hacerlo se irán dando a conocer, de forma puntual a través de Vinaròs.News y de la web www.dicocar.com. Ya puedes participar en el primer sorteo que se realizará en el mes de febrero, tan sólo es necesario hacerte fan de Dicocar en Facebook. ¡Mucha suerte!

Columna crítica, Joan Ferré

Disuélvanse (Breve cabreo de media tarde)

DISOLVER: Separar, desunir lo que estaba unido de cualquier modo. Disolver el matrimonio, las Cortes. U. t. c. prnl. Disolverse una sociedad. (2ª acepción del Diccionario de la RAE, en su vigésima edición) Añado yo, como sociedad a disolver, los partidos políticos por ejemplo, puesto que de ello quiero tratar hoy. Seguro que han adivinado ya el sentido de mi reflexión. No podemos más, señores POLÍTICOS. Estamos hasta el cogollito de contemplar el lamentable espectáculo que cada día nos ofrecen con su comedia de pacotilla. El presidente Rajoy no sabe nada de malversación ni de desvío de fondos. Cómo antes tampoco lo supieron ni Felipe González, ni José Maria Aznar, ni el presidente Zapatero. Ni siquiera se enteraron nuestros más cercanos Zaplana, Olivas y Camps. A los sufridos contribuyentes, al final, nos da igual si sabían o no sabían lo que pasaba en su casa. Si lo sabían y lo permitieron son tan ladrones como el que mete la mano, y si no se daban cuenta, con la que les caía, son más lelos que “el tonto los palotes”.

En cualquier caso, es un peligro permitirles manejar la cantidad ingente de recursos económicos que la legalidad fiscal pone en sus manos. Los partidos políticos, asociaciones de representación social que generaciones de ciudadanos del mundo occidental suspiraban por formar, han acabado por representar una máquina de poder que tritura las más nobles voluntades de participación social. En España sobre todo, dónde los chanchullos que han sabido armar para dotarse de recursos económicos, les han desprestigiado de tal manera delante de la ciudadanía que ya no representan ninguno de los valores con los que nacieron. Disuelvan los partidos políticos y disuélvanse ustedes, hágannos el favor, y dedíquense sus miembros a cualquier oficio honrado que les permita mirar a los ojos a sus conciudadanos sin haber de justificarse. ¿Tanta satisfacción les aportan sus cargos que les compensa todo el desprecio que les mostramos aquellos a quienes dicen servir?

No nos sirvan más, creánme. Sírvanse ustedes mismos, si no les basta aún, y déjennos en paz. Los políticos honrados, aquellos que realmente se creyeron que esto iba de trabajar por la comunidad, que sin duda los hay, váyanse a sus casas en paz y regresen con otro proyecto transparente, que no les haga parecer lo que no son. Necesitamos de buenos gobernantes que aúnen las aspiraciones de la comunidad. Los otros políticos, los que se han dedicado a lo que gente suponemos pero no nos dejan saber ni nos quieren explicar, los chorizos, ladrones, aprovechados, mafiosos, pandilleros, todos esos que se conocen como “políticos al servicio del aparato del partido” para su perpetuación en el poder, que no son nadie sin el grupo que les encumbró y que medraron a la sombra de personajillos más listos que inteligentes, tengan vergüenza torera y devuelvan lo que se llevaron. Sus paisanos necesitan todo lo que sustrajeron. Sus paisanos somos todos, gente hipotecada, en el paro, sin seguro de enfermedad, comerciantes sin clientes, ciudadanos con menos escuelas y hospitales, sin ayuda a la dependencia ni becas de comedor, sin posibilidad de trabajar ni futuro por imaginar. ¿Se imaginan lo bien que viviríamos en este país si nunca les hubiéramos conocido a ustedes?

Cròniques des del Canà, Joaquim Buj

Canvi de cromos

Set ajuntaments de les Terres de l’Ebre canviaran d’alcalde enguany. Els pactes de govern i la dimissió de l’alcalde de Rasquera forcen el relleu a meitat de 2013. De moment, el Montsià és l’única comarca que s’escapa dels canvis a l’alcaldia, sempre i quan no es produisquen unes poc probables mocions de censura a Alcanar i la Ràpita on ERC i CiU, respectivament, governen en minoria. Convé recordar que la substitució més recent es va produir a l’Ajuntament d’Ulldecona el desembre passat, on, d’acord amb el pacte de govern, l’independent Celestí Hervàs cedia l’alcaldia a la convergent Núria Balagué. L’alternança de poder al Baix Ebre beneficiarà el PSC que recuperarà les alcaldies de Deltebre i el Perelló, gràcies als pactes amb ERC. Emilio Bertoneu serà el futur alcalde de Deltebre i Genoveva Margalef l’alcaldessa del Perelló, que rellevaran els republicans Gervasi Aspa i Ferran Cid. En canvi, Francesc Xavier Arbó (ERC) serà el nou alcalde de Benissanet, a la Ribera d’Ebre, a mitjans d’aquest any, gràcies al pacte amb la llista de Progrés per Benissanet, encapçalada per l’actual batlle, Ignasi Ballber. Abans de l’estiu, Sebastià Fisach (ERC) donarà el relleu a Antonio Àlvarez de la llista de Progrés municipal a Corbera d’Ebre.

A la mateixa comarca de la Terra Alta, el pacte CiU-PSC farà que Fermí Ruana lliure la vara de l’alcaldia de la Fatarella, a Jesús Ruana, també enguany. Ben diferent és l’acord entre CiU i PP a la capital terraltina, Gandesa, on CiU- que va obtenir cinc regidors- i el PP, que en va aconseguir només un, es reparteixen l’alcaldia durant el present mandat. Un pacte que recorda el que hi ha a Ulldecona. Els dos primers anys Carles Luz (CiU) és l’alcalde gandesà i els dos següents Anna Sicart serà la titular de l’executiu local. Amb aquest acord, l’exalcalde independent Miquel Aubà va passar a l’oposició després de dotze anys al govern de Gandesa. Aquest compromís permet CiU ostentar la presidència dels consells comarcals de la Terra Alta i el Baix Ebre. Tal i com recordava fa uns dies el Diari Més, l’excepció fora dels pactes la protagonitza l’alcalde de Rasquera, a la Ribera d’Ebre, Bernat Pellisa, qui va anunciar que deixaria l’alcaldia el 14 de juny de 2013.

Així complirà la seua paraula d’abandonar la política si no assolia un 75 per cent de suport en la consulta ciutadana per ratificar la plantació de marihuana i la resta del pla anticrisi. Un projecte que va aconseguir el 56 per cent de vots favorables al poble de Rasquera. La decisió de Pellisa és ben diferent de la d’un altre polític “d’alt standing” que, en el seu dia, va dir que dimitiria si es detectaven irregularitats a la gestió del seu partit. Aquest soci del bipartit (o tri, segons com es mire) que governa Catalunya ni tan sols ha posat el càrrec a disposició de la militància. Segurament, hagués sortit reelegit, però el gest no hagués estat gens malament, tenint en compte que els ciutadans opinen que la classe política, junt amb l’atur, són dos dels principals problemes del país. I és que si mirem cap a Espanya, el partit més que majoritari presumeix de “mans netes” quan té expresidents autonòmics i de Diputació, exregidors i exalcaldes que visiten sovint els jutjats i no per fer turisme, precisament. Si volen fer algun viatget, la seua destinació preferida sol ser Suïssa. Damunt encara amenacen els periodistes amb querellar-se si en diem alguna cosa, quina barra!.

Ilercavònia, Vicent Sanz

http://ilercavonia.wordpress.com

Veure-les venir

Aquesta darrera setmana hem assistit a la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, que ha tingut un cert protagonisme en la persona de Núria Ventura, exalcaldessa d’Ulldecona i diputada pel PSC, a causa de l’escissió de vot que va experimentar el seu grup parlamentari, ja que ella mateixa va ser una de les dissidents a l’hora d’incomplir el mandat del seu partit. En lloc de votar en contra de la declaració, ella i quatre parlamentaris socialistes més van abstenir-se de prémer el botó i va ser com si no hi fossen, si bé amb un efecte polític considerable. Van trencar la disciplina de partit i van obrir prou més l’esquerda que, pel que es va veient elecció rere elecció, porta el PSC a l’esvoranc polític, al clot. El model de democràcia en què estan involucrats els partits polítics de resultes d’uns plantejaments institucionals que configuren un règim partitocràtic, sorgit de la transició d’una dictadura, no interessa al ciutadà a no ser que decidisca participar-hi i pujar al carró del repartiment del pastís convertint-se ell mateix en polític, si pot. Aquest model de democràcia, després de més de 34 anys sense reforma, dóna mostres d’haver esgotat les seues reserves de representativitat.

I una bona mostra és la mateixa declaració de sobirania. Sense reformes profundes del sistema electoral i de l’estructura de l’estat, és normal que en temps de canvis ràpids i substancials de la societat, el sistema es mostre anquilosat com ho va ser el de la restauració borbònica a començaments del segle XX. És justament als partits del règim, entre els quals el PSC, que no interessa canviar les condicions actuals de la vida política. D’aquí aquestes tensions. El dia que els representants polítics responguen davant els electors i no davant de qui els ha posat a la llista tancada, serà un altre cantar i la ciutadania no haurà de votar tapant-se el nas. Segurament, en una situació així, els parlamentaris hauran de fer millor la seua faena i, en qualsevol cas, les dissensions respecte de les consignes de la matriu partidista seran una virtut de la democràcia i no un esguerro com ara. Passa en altres països que tenen un sistema de representació transparent i és d’admirar.

El que evidencia l’actuació de Núria Ventura en aquesta votació és la repercussió que el procés polític obert a Catalunya pot tenir en relació a la Ilercavònia. És prompte per aventurar res, però si el procés es consolida és molt possible que les relacions actuals entre les diferents comarques que la conformen experimenten canvis. És difícil discernir en quina direcció poden tenir lloc. En tot cas, la fragmentació administrativa actual podria incrementar-se. Cosa que pot repercutir a nivell social. Però en desconeixem les possibilitats. Bons som per pensar-hi, en coses d’aquestes. La prospecció no és precisament un punt fort del personal i, ben mirat, val la pena esperar a veure-les venir, com s’ha fet històricament sempre que s’han produït situacions de conflicte com la que podria obrir-se. Retinguem, això no obstant, quina és l’actuació dels representats del territori posats en la situació que ens ocupa. I bé. Això passa pocs dies després que el tribunal constitucional espanyol, que de fet funciona com a tercera cambra política, ha desestimat el recurs que hi va interposar el govern valencià el 2004 contra la derogació del Pla Hidrològic Nacional (PHN), més popularment conegut com transvasament de l’Ebre.

Després de la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, el vicepresident de la Generalitat valenciana, José Císcar, s’ha afanyat a oferir sòl industrial als empresaris catalans que vulguen fugir de Catalunya davant la perspectiva de la independència. No és descartable que la proposta servisca per tapar el fracàs del recurs al constitucional davant l’opinió pública valenciana. Vull dir l’opinió pública que li canta les excel·lències, li fa la propaganda i li amaga la brossa sota la catifa. La qüestió és mantenir una actitud pública d’hostilitat, com correspon al blaverisme consubstancial de l’establishment valencià. La rapidesa de reflexos correspon a la intenció manifesta dels empresaris catalans de convèncer Artur Mas que abandone la via independentista i faça cas d’Antoni Duran i Lleida, molt ben connectat amb els peixos grossos de l’empresariat català. La canya està tirada i veurem si van picant o bé la proposta de Císcar només és una maniobra entre la distracció i l’aprofitament de llenya arran de terra.

Deu ser per això que ofereix sòl. En l’oferiment d’aquest recurs s’hi pot resseguir la voracitat adquirida en la depredació del territori, en la qual la Generalitat valenciana i els polítics, corruptes i no, que van facilitar la bombolla immobiliària, hi tenen la mà trencada. Per això ara el vicepresident té aquest reflex adquirit. Aquesta manera de fer és la mateixa amb què actua en el cas de la fractura hidràulica. La qüestió és vendre’s el territori, explotar-lo sense parar compte si es malmet o no. A això es redueix l’altura de mires de la política industrial. D’aquesta política, a la Ilercavònia ja n’anem tenint experiència: les nuclears, el transvasament de l’Ebre, les plantes gasístiques, la fractura hidràulica, els PAI de la bombolla immobiliària, els aeroports per estrenar… Tota una cultura industrial que el marc polític ha facilitat, com a mínim. I bé: hi ha una relació directa entre aquest model econòmic en crisi i el marc polític que l’ha fet possible, que també ha entrat en crisi. Deu ser que per canviar de política econòmica, per orientar-la a l’economia del coneixement, de les energies renovables, de la recerca científica, de l’educació; primer cal canviar el marc polític. Als empresaris catalans i als polítics que viuen de la constitució espanyola es veu que el sistema actual ja els va bé. D’altres, potser com la mateixa Núria Ventura, es troben atrapats en les contradiccions del sistema.

"Lo galliner", Toni Manel

http://aulivera.blogspot.com

Fins aviat Pere!

Fa un parell d'estius vaig tindre una cita amb el que se'n podria dir que és “un personatge”. Un iaio de 80 i pico d'anys, fotut de la cadera (com el rei), que porta unes quantes operacions i les que li queden. Té unes quantes finques que se dedica a controlar amb un 4x4, i que, a l'estiu, quan més se'l veu pel carrer, te'l trobes mig descamisat amb la muleta “coixim-coixam”. Ell camina molt tranquil, no veu tres dalt d'un burro i no reconeix la gent del carrer, però no li cal, perquè no ha fet tres passes que ja l'ha parat algú per preguntar-li per la salut. I ell sempre contesta: “Anem tirant, què hem de fer?” i llavors explica en tot detall la darrera operació. La gent s'esgarrifa i ell pregunta: “No era això el que volies saber?”. Nascut a Ulldecona, conserva el català més castís, fins al punt que quan escriu les “a” àtones finals les escriu “e”.

La famosa “e” que la meua generació ja no fem perquè sona arcaic i natros som una colla de moderns. Possiblement no hi hague home a Ulldecona que s'hague tirat tota una vida perdent el temps per la cultura local. El que avui dia en diríem unfriki. Mireu si n'és de gran que un dia va tindre una reunió amb l'Excel·lentíssim Jordi Pujol, i este, després d'un bon rato de conversa amb ell, va sentir que tenia una coletilla, un carcasset en acabar les frases. Li donava carisma i paternalitat, i des d'aquell dia el President va començar a fer-ho. Tot un plagi. Són moltes les generacions que han sentit el famós renec: “Me cagon lo xiquet de Déu” després de fer alguna trastada, que després ell explica com una anècdota graciosa. Autodidacta de mena, possiblement ha estat una de les persones d'aquest país que més teatre ha llegit. No ha tingut estudis com a tal, però va nàixer amb un guió baix del braç. Ha fet altruístament d'actor, director i productor al llarg de gairebé tota la vida. Ha tractat tots els gèneres i ho ha fet amb gràcia i glamur. Només li faltava el porno que també l'hauria fet de puta mare, però ja el va arreplegar una mica gran quan ja no calia anar a Perpinyà. També ha fet de futbolista, músic, polític, president, agricultor...

Si és que ell ja ho va dir fa un parell d'anys que l'únic que li faltava abans de morir era ser pregoner de les Festes Majors d'Ulldecona. I també ho ha estat. Em va dir que a ell sempre li havia agradat fer riure a la gent. Per això, avui, després de reescoltar les gravacions d'aquell estiu, Pere, no vull fer cap drama. Crec que t'agrada més l'humor, i així ens ho emprendrem. Tot i que avui hauria de ser un dia trist perquè has dit: “Prou!”, Pere, els que hem après de tu no volem deixar-te marxar i hem demanat un títol d'immortalitat perquè ja en som massa els que has marcat directa i indirectament. Ja no podem parlar de tu en passat, perquè moltes persones vinculades a les entitats locals tenim una part de Pere Sans. Alguns perquè els vas ensenyar en primera persona, d'altres perquè n'hem sentit a parlar i ens ho has o han explicat. El més important no és que te'n vaigues, sinó tot el que has deixat enrere: Tota una vida dedicada a la cultura i a un poble. Avui et diem “arreveure”, i no t'acabarem mai de donar les gràcies.

Vora l´Ebre, J.Ferré Verge

www.laviaaugusta.blogspot.com

Equipaments insolvents

El passat 10 de gener, l’arxiver comarcal del Montsià s’acomiadava dels càrrecs polítics de l’Ajuntament d’Amposta anunciant-los que el dia 15 de gener li caducava el contracte i no sé li renovaria. Això vol dir que l’Arxiu Comarcal també tancava les seves portes ni que fos de forma provisional, ja que un arxiu sense arxiver no pot funcionar mai de la vida. Quan vaig saber la notícia, només feia uns dies que un polític de la veïna ciutat de Tortosa m’havia dit que l’Ajuntament d’Amposta anava a tancar de forma imminent el centre d’arts visuals, batejat com lo Pati per ocupar el pati de recreo de les modernistes escoles públiques. És dóna la circumstància que tant l’Arxiu Comarcal com el centre d’arts visuals van ser inaugurats el mateix dia pel qui era Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Joan Manuel Tresserres, en el darrer temps del govern d’Entesa.

Aquests dos equipaments, juntament amb l’edifici polivalent que hi al recinte firal, eren la joia de la corona de la primera legislatura de l’alcalde Manel Ferré. Tret de l’edifici polivalent, els altres dos són edificis molt sobris, amb línies rectes i molt de formigó. No obstant havien d’exercir funcions molt concretes, però no per això han estat exempts de polèmica. L’Arxiu Comarcal que es va ubicar prop de la plaça de la Castellania d’Amposta, és un equipament dotat de la tecnologia més moderna per a permetre tractar qualsevol tipus de documents per a que no es deteriori durant el pas del temps. Una altra cosa és si calia fer-lo tan gran per la documentació que, en un principi, havia d’emmagatzemar. Tret d’uns quants documents locals i el fons personal del gran escriptor del delta de l’Ebre Sebastià Juan i Arbó, poca cosa més hi contenia. Una de les poblacions de la comarca amb més documents és Ulldecona, a priori, candidata a albergar un equipament així, però el pes polític d’Amposta va acabar per fer decantar la balança cap a la capital del Montsià.

El centre d’arts visuals va néixer a partir del festival Strobe de videocreació. Però també podia albergar altre tipus d’exposicions, com per exemple la Biennal Amposta (BIAM), així com exposicions diverses que fins ara es feien a la biblioteca comarcal o al museu de les Terres de l’Ebre, dintre del mateix complex cultural. Ara bé, la pregunta és: Tenia Amposta por capacitat per tenir ocupat lo Pati la major part dels dies de l’any? La megalomania dels diferents equips governants de la nostra ciutat ens ha portat a aquesta situació insostenible. No s’ha d’esperar que la cultura sigui rendible, però si es dota la ciutat d’equipaments culturals, el que no pot ser, és que els acabis tancant abans de dos anys d’haver-los inaugurat. D’això se’n diu manca de previsió i possiblement també malversació de diner públic; perquè, com és lògic, els equipaments que es construeixen a les ciutats i pobles no els paguen els polítics de torns, sinó que els paguem tots els ciutadans gràcies als impostos que tributem pels diferents conceptes.

Donaria les gràcies si tots els mals de la nostra ciutat acabessin aquí. Desgraciadament, els diferents governs de CiU, han deixat pel camí molts de cadàvers: l’escorxador municipal, la zona lúdica de Tosses, el centre comercial Futuro Ciudad Amposta... Uns equipaments que s’han hagut de tancar o funcionen molt per sota de les seves previsions inicials. Com diu la dita: no és or tot el que rellueix, encara que ens ho vulguin vendre com a tal i, si és possible, adornats amb pedreria preciosa.

 Partits polítics

En este apartado reproducimos los textos sobre temas locales o comarcales que nos envían los partidos o representantes políticos.

 PSPV Benicarló

El Paseo Marítimo Sur de Benicarló no tiene fecha de inicio. Así se desprende de la respuesta recibida a una pregunta efectuada por el senador socialista por Castellón, Enrique Navarro, a instancias del PSPV de Benicarló. En dicha respuesta se habla de la división del proyecto en fases para añadir “La primera fase se ejecutará en función de las disponibilidades presupuestarias”, lo que indica que no sólo no hay presupuesto para este año, sino que no existe ninguna previsión para los siguientes. Así mismo, los socialistas de Benicarló han encargado al senador una batería de preguntas sobre el control de la regresión en la Costa Norte de la población. Las preguntas, registradas el pasado mes de diciembre y de las que todavía se espera respuesta, se refieren a la dotación presupuestaria para la defensa de la costa, la aprobación de un proyecto definitivo y la inclusión en este de los estudios de la Universidad Jaume I de Castellón.

De la renúncia a l’acta de regidor del Sr. Ernesto Molinos en el dia d’ahir, i que es farà efectiva al proper plenari, ESQUERRA- Vinaròs afirma: - Ens alegrem que l’empresa del Sr. Molinos funcione, fins el punt que haja de deixar la regidoria. - Lamentem que, una vegada més, el contingut de la seva renúncia s’haja traslladat abans als mitjans de comunicació que a la resta de Corporació. - Entenem que la inclusió del Sr. Molinos a la llista electoral de 2011 es va fer només amb la intenció d’oferir una imatge de consistència de l’equip de govern que ens havia de salvar del desastre econòmic. Esquerra també considera l’abandonament de la regidoria com un nou incompliment electoral i una nova manipulació respecte la imatge que donava amb el Sr. Molinos al front d’Hisenda,i que assegurava un bon nombre de vots. - ESQUERRA- Vinaròs afirma que estem davant d’un equip de govern venut com a eficaç però on ningú és capaç de portar l’àrea econòmica.

La designació del regidor Juan Amat Sesé, com a màxim responsable polític d’Hisenda, situa a l’equip del PP en la línia de la desvergonya i de l’escàndol, donada la seva vinculació familiar amb diferents litigis que manté contra l’Ajuntament. Aquesta vinculació fa que el Sr. Amat estigue relacionat amb la part denunciant de demandes contra l’Ajuntament de Vinaròs, i que gràcies a la lentitud de la Justícia, ara el situen, al ser regidor d’Hisenda ,com a representant dels interessos del poble. Quin serà el seu paper? A qui representarà ? Al poble? A la família? Està habilitat el Sr .Amat ,per creuament d’interessos, a ser regidor d’Hisenda, en qüestions que podrien reportar al patrimoni familiar centenars de milers d’euros? No es pot ser Jutge i Part, ni tampoc part denunciant i part denunciada. - A més, la pròxima consolidació de la plaça d’Interventor, referma la nostra convicció que ara mateix l’àrea econòmica no està en mans de regidors preparats i es delega en els Tècnics de l’Ajuntament.

El concejal de Empleo y NNTT del Ayuntamiento de Vinaròs, Juan Amat, ha salido al paso del comunicado emitido por Esquerra Republicana señalando que “Esquerra Republicana sigue instalada en la mentira y la descalificación gratuita generando polémicas artificiales, con la única intención de disimular su incapacidad de hacer una oposición constructiva en pro de los vinarocenses.” Amat señalaba que “en su comunicado Esquerra afirma que mi futura designación como máximo responsable político de hacienda es un escándalo dada mi vinculación familiar con diferentes litigios que mantengo contra el Ayuntamiento, cuando lo que realmente es un escándalo es la desvergüenza con la que el sr. Batalla se inventa las cosas. Con total rotundidad afirmo que nunca he presentado denuncia ni demanda alguna contra el Ayuntamiento, ni antes de ser concejal, ni después de serlo”.

El edil del equipo de gobierno manifestaba a su vez “que es de una ignorancia extrema el pensar que porque yo vaya a ser concejal de hacienda, mis familiares tengan que renunciar a ejercer sus derechos en los tribunales, circunstancia ésta que sería perfectamente legal y compatible con mis funciones, pero que además, y dejando todavía más en evidencia al sr. Batalla, tampoco se dará, puesto que en la actualidad no tengo ningún familiar que tenga ningún pleito contra el Ayuntamiento, ya que el único que mantenían algunos familiares míos, derivado de una expropiación, está ya concluido. Con ello se evidencia que el sr. Batalla, una vez más, hace el ridículo al no saber de lo que habla o, lo que es peor, si lo sabe no duda en mentir a los vinarocenses con el objetivo de conseguir su minuto de gloria”. Amat concluía su réplica “lamentando que el sr. Batalla sea un político instalado en la difamación continua y el juego sucio y que esté más preocupado en inventarse escándalos ficticios que en aportar propuestas para tratar de mejorar nuestro municipio y la vida de nuestros conciudadanos”.

Josep Maria Pañella i Alcàcer , diputat del grup parlamentari Compromís , a l'empara del que disposa l'article 152 en relació al 157 del RC, té l'honor de formular a l’Honorable Senyora Consellera d’Educació, Cultura i Esport , la pregunta següent, desitjant contestació escrita: L’IES Joan Coromines de Benicarló presenta un perill de la instal·lació elèctrica que ha estat fins i tot certificada pel tècnic de la Conselleria d’Educació. Així mateix, el centre presenta un dèficit general d’infraestructures ja que els espais destinats per al laboratori, l’aula d’audiovisual i de plàstica han sigut ocupats per poder acollir els diferents cursos que ja no caben en el centre i,de la mateixa, la biblioteca s’utilitza per atendre els alumnes amb NEE i com a aula de convivència. D’altra banda, les calderes de calefacció han quedat obsoletes i no tenen la potencia adequada per poder oferir un servei de climatització al centre. Quines mesures pensa adoptar la Conselleria per solucionar totes i cadascuna d’aquestes problemàtiques esmentades?. En quin termini de temps? Pensa adoptar metre qualsevol mesura cautelar? Quines d’aquestes deficiències són competència municipal i què ha fet la Conselleria per demanar a l’ajuntament les solucione?

Esquerra - Baix Maestrat declara: -Si bé és certa l’existència d’un informe on es certifica, per part d’un tècnic de la Conselleria d’Educació, deficiències en la instal.lació elèctrica, ens sorprenen les declaracions de Josep Maria Pañella, que si s’hagués apropat al centre de Secundària de Benicarló, hagués observat per ell mateix, que són encara més alarmants la quantitat de barreres arquitectòniques que té dit centre, que vulnera qualsevol llei estatal sobre accessibilitat. -Hi ha, en canvi, informacions que dit diputat hauria d’haver corroborat perquè no s’ajusten a la veritat. Esquerra- Baix Maestrat s’ha personat al mateix centre i ha comprovat que els alumnes de NEE tenen un espai propi per ser atesos i que, al contrari que ha expressat el Sr. Pañella, el problema de les aules és a un dels seus blocs (El “Joan Coromines” està format de 4 blocs) pel minúscul tamany d’alguna de les seues aules. Al mateix temps, hem pogut observar que les aules de Plàstica, Audiovisuals i Laboratori que denuncia, s’utilitzen per desenvolupar aquestes matèries. -Celebrem la preocupació del Sr.Pañella per les infraestructures educatives de la nostra comarca, com ho haguéssim celebrat al plenari ordinari de maig de 2012, on van haver de ser alumnes, pares, mares i professors, qui aixequessin la veu a la vista del silenci dels polítics allí presents, com els de BLOC- Compromís. -Estem davant d’un centre educatiu que necessita des de fa anys, una remodelació de dalt a baix, és a dir, un centre nou. Estem davant d’un centre que a l’època de vaques grasses va patir la indiferència dels diferents governs del País Valencià i de Benicarló. La història d l’IES Joan Coromines de Benicarló és la història de la desídia dels governants i del baix grau d’exigència de la comunitat ciutadana cap als polítics governants.

Compromís ve denunciant que des de la posada en funcionament de les instal·lacions de l’abocador i planta de tractament de Cervera (Pla Zonal I) aquesta és un cúmul d'irregularitats. Des d’aquell moment, es ve denunciant sistemàticament dins de les Corts Valencianes la situació, amb aportació de fotografies tots els incompliment que es produeixen a les instal·lacions, a pesar de fer pagar als pobles afectats unes taxes abusives. La respostes de la Conselleria per donar la seua versió, sempre s’havien basat en el que li responia des de la gerència de les instal·lacions, respostes falsejades que fins ara no s’havien atrevit a corroborar.

Amb criteris d'alló més al·lucionants, el Conseller de presidència Jose Ciscar, acaba de comunicar al Grup Parlamentari de Compromís, que el Consell de la Generalitat, en data 14 de desembre ( però comunicat encara avui) va decidir no manifestar el seu criteri desfavorable a tractar aquesta Proposició de Llei. Ara, Compromís haurà de trasllada la proposta a un Ple i ser presa en consideració, i si s'aprovar passaria a una tramitació com projecte de llei,però la negativa del Consell ja anuncia que la majoria absoluta del PP impedirà prende en consideració aquesta proposició no de llei EN PDF adjunt el criteri desfavorable, i ací baix, la proposició de llei. A LA MESA DE LES CORTS Mónica Oltra i Jarque i Juan Ponce Guardiola, Portaveus Adjunts del Grup Parlamentari Compromís, de conformitat amb el que establixen els articles 124 i següents del Reglament de les Corts de la Comunitat Valenciana, presenten la següent Proposició de Llei d'Ordenació per regular la prohibició en el territori de la Comunitat autònoma valenciana de la pràctica de fractura hidràulica com a tècnica d’investigació i extracció d’hidrocarburs sol·licitant la seua tramitació davant de les Corts Valencianes.

El regidor a l’ajuntament de Castelló i diputat provincial, Enric Nomdedéu, de Bloc Compromís, va estar pressent al sopar de gala de la XX edició de la festa de la Carxofa celebrat divendres 25 a Benicarló. Nomdedéu va remarcar “la importància de donar valor als productes tradicionals i de la terra, tal i com defensem en Compromís”. “Aquesta festa de la carxofa és una mostra d’enginy i un bon focus de capacitat de regeneració econòmica per a la ciutat” va afegir el regidor. A aquest sopar de gala es va retre homenatge al futbolista benicarlando Ángel “Pichi” Alonso així com a l’associació de la dona llauradora, associació que va nàixer ara fa 20 anys i des de sempre ha estat molt lligada a la festa de la carxofa. Al sopar, a més de Nomdedéu també van assistir els 2 regidors del Bloc-Compromís a l’ajuntament de Benicarló, Ricardo Mascarell i Joan Manuel Ferrer, així com la secretària local Marta Escudero. Escudero va assenyalar que “la importància de la dona llauradora a Benicarló es veu per fi recompensada amb aquest merescut homenatge”. “No es pot entendre la festa de la carxofa, ni la possició que té Benicarló ara mateix al mercat d’aquesta hortalissa sense la gran labor d’aquesta associació”. “La gent del Bloc-Compromís volem felicitar també a Angel Alonso, per ser tot un referent per a molts xiquets que estimen l’esport i el futbol. Esta nit eixa estima que sentim els benicarlandos per Pichi s’ha vist clarament desmostrada”. va concloure la secretària local.

La diputada Mònica Oltra denuncia les deficiències del CEIP Ángel Esteban de Benicarló

A LA MESA DE LES CORTS Mònica Oltra i Jarque , diputada del grup parlamentari Compromís , a l'empara del que disposa l'article 152 en relació al 157 del RC, té l'honor de formular a l’Honorable Senyora Consellera d’Educació, Cultura i Esport , la pregunta següent, desitjant contestació escrita: La comunitat educativa denuncia deficiències a causa de la manca d’espai al CEIP Ángel Esteban de Benicarló on tot l’alumnat està rebent classe en barracons i no es compta amb els espais mínims per poder portar a terme la tasca educativa amb normalitat. Quines mesures pensa adoptar la Conselleria per solucionar totes i cadascuna d’aquestes problemàtiques esmentades?. En quin termini de temps? Pensa adoptar metre qualsevol mesura cautelar? Quines d’aquestes deficiències són competència municipal i què ha fet la Conselleria per demanar a l’ajuntament les solucione?

Columna saludable, Adolfo Cabadés (*)

Ley antitabaco e infarto de miocardio

La implantación de la ley antitabaco de 2006 ha permitido reducir en un 11% el número de infartos agudos de miocardio, según un estudio realizado por el grupo Regicor en la provincia de Gerona, publicado en la revista Médicos y Pacientes y en la revista PLoS One. En el estudio han participado el IMIM, el hospital Josep Trueta y el hospital de Blanes. Se han tomado como referencia los datos de 3.700 infartos entre 2002 y 2008, analizando la reducción que se produjo después de la entrada en vigor de la ley antitabaco en 2006. El coordinador del grupo de trabajo, Dr. Elosúa, afirma que la reducción se observa fundamentalmente en los no fumadores (un 15% ) y en los mayores de 65 años (un 18%), lo que achaca a que la ley ha sido especialmente positiva en la reducción de la exposición pasiva al tabaco.

Estos resultados confirman los de otros estudios que con el mismo objetivo se han realizado en diversos países. Hay que recordar que la cardiopatía isquémica causó más 35.000 muertes en España en 2011 y que más de 52.000 pacientes ingresaron en los hospitales españoles por infarto de miocardio en 2011. El tabaco constituye uno de los principales factores de riesgo para sufrir un infarto. Se estima que el tabaquismo es responsable del 20% de la carga de enfermedad cardiovascular y que la exposición pasiva al humo del tabaco causa alrededor de 2.500 muertes anuales en España. El coste anual de la atención al infarto de miocardio en España representa unos 1.460 millones de Euros al año. Aunque falta por conocer los efectos de la aplicación de la Ley antitabaco de 2011, más restrictiva, los autores del trabajo apuntan que los resultados observados hasta la fecha, apoyan la eficacia de este tipo de legislación.

(*) Presidente de AVEYPA. Presidente de honor de INSVACOR

Columna històrica, Alfred Gómez

La festividad de San Antonio Abad y su tradición

A Carlos Catalán, in memoriam.

El pasado día 17 se celebró en Vinaròs, como de costumbre, la fiesta de San Antonio Abad, conocido popularmente como del “porquet” ya que en las representaciones iconográficas aparece con este animal a sus pies ya desde el siglo XV. San Antonio es el patrón de los agricultores y ganaderos de toda Valencia desde tiempos inmemoriales. Tras el Decreto de Nueva Planta se impuso a San Isidro como patrón de los labradores, posiblemente por influencia centralista, aunque aquí en Vinaròs han coexistido los dos hasta la fecha con igual importancia. Una de las costumbres ancestrales que han quedado en la ciudad, y en buena parte de los pueblos del Maestrat y Els Ports es la tradición de encender hogueras en las plazas, en las cuales se apiña leña y en la parte superior se coloca una figura que representa al “demonio” que arde con la pira, para ahuyentar así los malos presagios, las plagas y asegurarse una buena cosecha. Así como el desfile de carruajes engalanados y la bendición de los caballos, como protector de los animales domésticos y de las caballerías. En Vinaròs conservamos algunas representaciones de San Antonio Abad.

En la ermita de la Misericordia; en la ciudad se conserva un antiguo plafón cerámico en una casa particular y una escultura en una hornacina de la calle del Puente. La plaza de San Antonio hace hoy referencia a San Antonio de Padua, y no a él, aunque su atribución inicial genera ciertas dudas. Sobre todo porque el domingo 19 de enero de 1919, “los devotos de la plaza de San Antonio celebraron muy solemnemente la colocación del nuevo Santo en la capilla. Traca, campanas, misa, orfeón alcanariense, reparto de pan a los pobres, misa mayor, sermón, procesión, adorno de balcones y gallardetes en los árboles de la plaza”.

En la antigua Casa Abadía de la calle Mayor aparecía representado junto a la Misericordia y San Sebastián. El cronista Pascual Madoz apuntaba a mediados del siglo XIX que en Vinaròs “se celebran en este ermitorio las fiestas de San Sebastián el 20 de enero, y la de San Antonio Abad el 17 del mismo mes; en las dos sube el pueblo al amanecer una lucida procesión, que regresa a él por la tarde, y en la última se bendicen las caballerías después de la función religiosa: en los dos días se celebra en este sitio una feria o porrat concurridísima”. O el escritor Mundina que en 1863 apuntaba sobre Vinaròs que “suben al ermitorio centenares de caballerías, y después de la función de iglesia son aquellas bendecidas en medio de un tropel y algazara indescriptibles”. San Antonio Abad fue un monje de los primeros años de la cristiandad, nacido en Egipto. Retirado a la vida monástica como ermitaño, en la iconografía aparece representado junto a un cerdo con una campana al cuello para espantar los malos espíritus, el cual según la leyenda le curó de una herida y le acompañó en sus viajes; un libro abierto y un bastón como símbolo de autoridad. San Antonio se convirtió en un santo protector contra la peste, para salvaguardar las cosechas y las enfermedades en el ganado. En algunas estampas antiguas aparece junto a una montaña en llamas en alusión a su protección sobre la enfermedad epidémica denominada “fuego de San Antonio”. Su culto fue difundido gracias a las cofradías que se encargaban de organizar los actos propios en honor del santo unido a la costumbre de cocinar “les calderes”.

Deconstrucció social, Ramon Puig

Els espectecs de Catalunya

El problema més immediat de Catalunya no és Espanya, sinó la partitocràcia que omple els escons del consell de la Generalitat. El clam dels carrers de Barcelona, l’11 de setembre, era uníson: independència! En canvi en la cort de la Generalitat cada grup campa pel seu compte: Ciutadans i PP per “Una, Grande y Libre”; Unió, perquè Catalunya siga el mèlic econòmic d’Espanya; Esquerra per la independència de Catalunya; les CUP per la dels Països Catalans; Convergència per una Catalunya dins de la federació d’estats units d’Europa; el PSC, pel dret a decidir entre una Espanya centralista o federal; Iniciativa, com sempre, a l’expectativa i sense iniciativa. El debat sobre si primer va la reforma jurídica i després les accions polítiques consisteix a discutir si el cavall va davant o darrere del carro. Als setanta del passat segle, primer va ser el clam “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”, desprès la reforma del règim franquista, l’amnistia, i la Constitució que recollia les autonomies del “cafè per a tothom”.

El procediment actual serà el mateix: primer mobilitzacions populars pels carrers i places de Catalunya, després exercir el dret a decidir i, en conseqüència, la reforma constitucional per ratificar el dret a l’autodeterminació que l’Estat espanyol va signar amb el protocol de l’ONU respecte els drets internacionals. El discurs de David Hernández, portaveu de les CUP, al parlament de Catalunya, ha il•luminat l’obscuritat de l’esquerra parlamentària al llarg i ample dels Països Catalans. Més que pel contingut, el discurs captiva per la forma, és com una glopada d’aire fresc al ranci ambient de les tribunes polítiques. No obstant això, malgrat que les CUP mantenen un peu fora del parlamentarisme, la dinàmica integradora de la maquinària de l’Estat, no tardarà gaire a cruspir-se-les. Mentre això no passe, els residus testimonials de l’esquerra radical que pul•lulen pels bancs d’algunes corporacions municipals, hi han vist la possibilitat d’espolsar-se de sobre la incapacitat de renovar el seu ideari i se senten novament motivats a mobilitzar el cercle de gent decebuda, tantes vegades frustrada de votar opcions que no canvien absolutament res.

La conjuntura parlamentària reclama un revulsiu que perllongue l’agonia del sistema, alguna cosa semblant a les CUP de Catalunya. El 15-M, Democràcia Real, Vinaròs diu Prou, etc... són referents a tenir en compte en el futur immediat per crear nous organismes, més “creïbles” electoralment, com el que s’intenta crear a Vinaròs i altres poblacions del País Valencià. És el símptoma del descrèdit dels partits convencionals i la necessitat de renovar les formes per tal de mantenir la població encaterinada amb els cants de sirena electoral. Els partits testimonials que pul•lulen en les Corporacions, tenen una visió oportunista de la conjuntura i dedicaran els dos anys que els separen de les pròximes eleccions a aglutinar al seu voltant la renaixença generada per la realitat popular catalana. El resultat conduirà a una nova frustració, perquè no es tracta de construir plataformes per integrar, electoralment, sectors desenganyats i disposats a girar-se d’esquena al sistema, sinó per construir organismes cívics, vius i decidits a funcionar paral•lelament als ajuntaments, amb voluntat d’exercir la democràcia directa, sense delegar-la als funcionaris polítics de l’Estat. No es tracta de foragitar les corporacions de la Casa del Poble, sinó d’assumir la responsabilitat cívica de prendre decisions col•lectives sobre el nostre present i futur i, entendre i fer entendre, que els actuals ocupants de la Casa Capitular han d’estar al servei del poble i no al contrari.

Aquest seria el punt de partida vers un futur indefinible, sense partits, professionals de la política, ni estats. Mentre la llibertat de consciència, civil i política continue supeditada a lleis, reglaments i constitucions, al servei exclusiu de l’Estat; mentre ens creguem que la llibertat només és el dret a posar la nostra existència a mans d’intermediaris municipals i diputats provincials o estatals; mentre no siguem subjectes independents i sobirans a l’hora de prendre decisions en el si de la col•lectivitat social, continuarem degradant-nos com a éssers humans fins a convertir-nos en aquella ovella de la faula que, lligada a una estaca, no sentia l’opressió de la corda mentre hi hagués un bri d’herba al seu voltant.

  En un lugar del Maestrat, José R. Ferreres

Gran avenida

Aunque no haya fecha de inauguración, según dicen por la crisis; quizás ya sea momento de ir posicionándose en las grandes posibilidades que tiene la Gran Avenida que unirá (realmente: une) a nuestras tres poblaciones. La actual N-340 dejara de ser carretera y pasara a ser la Gran Avenida. De tráfico intenso (¡insoportable!), a la unión (junto a la carretera Benicarló – Peñíscola) de nuestra comarca. Y en eso entran en juego los ayuntamientos implicados para poder conseguir que se vertebre de forma eficaz. Reciclar la infraestructura en una de las mejores calles de las tres poblaciones podría hacer mucho de positivo. Dar prioridad a los cruces para evitar que se convierta en una pista de fórmula uno y que pase de ser un “corte” a una “unión” que sería muy beneficiosa para todos. No dejarla “decaer”, al contrario, asumirla para el uso ciudadano como otra avenida mas. Ir desde Peñíscola (o si se quiere desde Alcocebre, aunque esa parte esta más deteriorada) hasta la Costa Norte de Vinaròs, podría ser una opción muy turística.

Unir Benicarló con Vinaròs con la cantidad de servicios ciudadanos que hay entre las dos y añadir Peñíscola (con su “nombre”) convertiría a toda la zona en un solo “núcleo” con la mayoría de servicios ciudadanos: Una Ciudad. La fuerza que conllevaría esa “unión de hecho” permitiría disponer de lo que más nos falta: conexiones agiles. Carreteras con Aragón (tren ya lo había, y quizás vuelva) que siempre han sido desde donde llego el turismo nacional en cantidad. Aumentar la conexión ferroviaria con Madrid, que ya se ha demostrado (¡incluso!) rentable. Que el Aeropuerto de Castellón (tranquilos: ¡funcionara! Ya veréis) nos aporte la conexión internacional que permita una llegada masiva de turismo (¡de calidad, también; por supuesto!). Sin dejar (¡ni mucho menos!) a parte lo industrial: disponemos de dos polígonos industriales que no se deben dejar de lado, más bien al contrario: No solo de turismo debe vivir la comarca.

Y nunca olvidar nuestra importante Agricultura: que parece que pasamos por alto pero “da de comer” a grandes mercados como Barcelona, Bilbao y Madrid; en tierras muy propicias a ello (la actual iniciativa del Vi de Carlón, pudiera ser un comienzo de “algo grande”). Hay que mirar hacia el futuro y aprovechar algo que ya se dispone, que no hay que hacer de nuevo, solo mantenerlo. Convertirla en el Bulevar que une a Vinarós y Peñíscola (pasando por Benicarló) o viceversa: Ya solicito el Ayuntamiento de Benicarló su reversión a la ciudad, al fin y al cabo, sobre tierra benicarlanda (esa parte) se construyo; pues que vuelva a ser de sus “propietarios”. Que siga dando rendimiento; ahora local. A veces no hace ninguna falta hacer inversiones millonarias para conseguir grandes resultados: Solo algunas reformas. Y el manteamiento lógico. Una gran avenida “por la costa” no se perfila posible con la crisis económica actual: ¿Por qué no convertir a la N-340 en la Gran Avenida “Cercana a la Costa” y aprovecharla? Esperemos que los “intereses partidistas” sean “locales” y podamos ver los resultados.

Ágora de los lectores

Entitats

Benihort sigue modernizándose y apostando por las iniciativas que se enmarcan dentro del campo de la responsabilidad social y, por ello, en breve, pondrá en marcha un Plan de Igualdad que financia en 8.500 euros el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. El plan de igualdad de Benihort se implantará durante el año 2013 en cuatro fases, en las que está previsto se desarrollen diversas acciones, basadas en el principio de igualdad de oportunidades y de trato entre mujeres y hombres en el ámbito laboral. El proyecto, que ha sido redactado por la empresa de Benicarló, Creas Id Social, ha conseguido una excelente puntuación, lo que ha supuesto una subvención de 8.500 euros. El director de Benihort, Guillermo Edo, ha incidido en el compromiso que adquiere la empresa en esta nueva etapa, ya que “hoy en día, la sociedad nos exige a las empresas una mayor responsabilidad social” y también ha valorado “la importancia de que en estos difíciles tiempos hayamos conseguido que el plan suponga un coste “0” para la empresa, a través de la financiación conseguida”.

COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD se desplazó a Amposta para realizar una jornada de Deporte Adaptado con el alumnado del Institut de Tecnificació de les Terres del Ebre. Fue una mañana completa realizando un trabajo teórico-práctico con chicos y chicas de diversas edades y ciclos formativos. Es con este trabajo, donde se puede comprobar que la sociedad empieza a enfrentarse al reto que supone la integración, o mejor dicho, la no exclusión de la persona diferente. Unos y otros, alumnos y técnicos, disfrutaron este día de integración e inclusión social, con la propuesta de trabajo que COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD presentó y desarrolló en esta bonita ciudad de Amposta. Al alumnado se le distribuyó en cuatro grupos y a cada grupo se le dividió en tres. Una vez habían recibido la parte teórica, se incorporaban en los siguientes deportes: Baloncesto en silla de ruedas, Boccia y Goalball (deporte para invidentes).

Disfrutaron en las tres modalidades deportivas, fueron felices y la actividad se les hizo muy corta. Expresaron sus deseos de volver a repetir tan estimulante actividad, diferente y divertida para todos ellos. Con este tipo de trabajo los alumnos, no solo llegan a conocer las limitaciones de las personas diferentes, sino y que sobre todo, descubren en ellos las grandes cualidades que poseen. Fueron muchas las expresiones de admiración hacia el mundo de la Dis-CAPACIDAD. En COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD, pueden estar orgullosos por el trabajo bien hecho, gracias a vosotros la sociedad poco a poco va cambiando su actitud y pensamiento hacia el mundo de cualidades distintas. El día no hubiese sido lo mismo sin el trabajo que hicieron las personas que nos atendieron en el centro y que en todo momento estuvieron a nuestra disposición: Maite Arasá, Eva Roig, Silvia Cañado. Gracias y gracias a la Dirección del centro, por permitir esta clase de actividad. Para la parte teórica y la realización de los deportes, se desplazaron a la ciudad de Amposta: Manolo Celma, Juan Carlos Balbás, Josep Ginovart y Rafael Mingo. Para finalizar resaltar y destacar la actitud, participativa y respetuosa, de los alumnos en todo momento.

Assemblea de Professors Baix Maestrat contra les retallades.

STOP LLEI WERT: La massificació a les aules de primària Segons el Ministre d’Educació Wert l’augment de ràtio a les aules és positiu per a l’alumnat perquè es socialitzen millor i per als mestres perquè tenir més alumnes a l’aula implica estar més ocupats i evitar la monotonia i l’avorriment. Segons algun regidor del nostre ajuntament de Vinaròs, l’augment de ràtio afavoreix que els pares i mares puguen triar el centre educatiu dels seus fills i filles. Pensem que la realitat és ben diferent i que un augment de ràtio només en Infantil suposa, entre altres coses: Els centres i les aules en concret no estan adequades per atendre les necessitats de l’alumnat. No disposar de suficient espai per a organitzar les activitats metodològiques pròpies de l’etapa com ara el treball per racons, en petits grups, el joc lliure, treball en formats grans com din A3 molt adients per a les característiques dels alumnes d’Infantil, etc. la qual cosa repercuteix en l’estat d’ànim dels xiquets i xiquetes que es mostren més neguitosos i irascibles.

El treball d’hàbits d’autonomia i higiene personal tant bàsic i important en aquesta etapa es veu afectat entre altres motius perquè, s’augmenta el temps dedicat a aquestes activitats i, en conseqüència es resta d’altres aprenentatges, convertint a l’escola en un centre assistencial més que educatiu; un exemple és que tenim dos vàters a cada aula per a més de 25 alumnes. Les característiques dels nens d’aquesta etapa fan difícil que siguin capaços de mantenir el temps d’espera sense que es creen conflictes entre ells. Un altre exemple és quan un grup de xiquets i xiquetes està al bany i altres esperen fora, l’atenció de la mestra o mestre està dividida. Els mestres ens trobem amb la dificultat d’atendre i adaptar-nos a molts i diferents ritmes d’aprenentatge. Per tant, el ritme d’aprenentatge es veu ralentitzat degut a la diversitat que trobem dintre d’un aula i del poc temps que disposem amb tanta massificació. Si a més, ens trobem amb alumnat amb Necessitats Educatives Especials, les dificultats per atendre’ls correctament s’agreugen. Encara que no ho sembla, l’Etapa d’Educació Infantil és fonamental i implica la construcció dels pilars sobre els quals es sustentaran els futurs aprenentatges de les etapes posteriors. Us convidem a fer una reflexió sobre aquestes qüestions que plantegem i la seua relació amb la qualitat de l’educació que de tant es parla i tant ens preocupa a nosaltres, els professionals que treballem per millorar-la cada dia i que ens trobem cada vegada amb més detractors i detractores en els diferents estaments de la societat actual.

 Partits polítics

En este apartado reproducimos los textos sobre temas locales o comarcales que nos envían los partidos o representantes políticos.

L’assemblea comarcal de Compromís a les comarques dels Ports, l’Alt i Baix Maestrat ha aprovat per unanimitat la proposta d’Executiva Comarcal, en una reunió esta vesprada a La Jana , escollint a Marta Sorlí com a portaveu. L’assemblea s’emmarca dintre del procés que ha engegat Compromís per a construir les estructures comarcals que consolidaran la coalició com a un projecte transversal i que ha d’establir l’alternativa política al País Valencià. L’assemblea reunia a la militància del Bloc, la d’Iniciativa i els col·lectius adherits a Compromís i ha comptat amb el suport dels diputats Josep María Panyella i Enric Nomdedéu, així com diversos regidors i càrrecs comarcals. L’Executiva aprovada expressa la coralitat i la pluralitat amb la que neix el projecte de Compromís, integrant a tots tres col·lectius. A més, s’han bastit els documents necessaris per a incorporar a futurs col·lectius adherits, així com als Joves amb Compromís, que es troba en fase de creació. El diputat provincial Enric Nomdedéu s’ha mostrat agraït de que el procés en estes comarques haja conclòs amb tant bon resultat i ha qualificat Compromís com a un projecte que té la sostenibilitat com a eix de creixement. Per la seua banda, la portaveu Marta Sorlí declarava que “s’enceta una nova etapa amb la intenció de visibilitzar el nord i bastir una alternativa des de les nostres comarques”.

COMUNICAT DELS ALCALDES DEL PSPV, DESPRÉS DEL TANCAMENT DE 24H EN LA DELEGACIÓ DE LA GENERALITAT VALENCIANA

 PRIMER -Els 26 alcaldes que avui estem ací, no ens hem tancat en defensa d’interessos personals o corporatius, tot el contrari. En qualitat d’alcaldes, ens hem tancat en defensa dels interessos col·lectius, en defensa dels drets de tots aquells veïns que, com a conseqüència dels impagaments de la Generalitat Valenciana, veuen retallats aquells drets que tant ens ha costat d’aconseguir: educació, sanitat, serveis socials, tercera edat...

SEGON – L’Administració autonòmica valenciana, governada pel PP, deu al voltant de 200 milions d’euros als ajuntaments castellonencs. Aquesta situació resulta a hores d’ara insuportable i insostenible. Ens neguem, en qualitat d’Ajuntaments, a seguir finançant a la Generalitat Valenciana i per tant, exigim l’establiment immediat d’un calendari que fixe els terminis del pagament del deute.

TERCER - Al mateix temps volem expressar la nostra solidaritat amb tots aquells col·lectius, entitats, sindicats, empreses i particulars afectats pel deute de la Generalitat Valenciana. Què sàpiguen que la nostra reivindicació és també la seua. Així mateix, aprofitem l’ocasió per expressar el nostre sincer agraïment pel suport rebut.

QUART - Des del PP s’estan ‘rasgant les vestidures’, se’ns acusa d’anti-sistema, inclús de vulnerar la legislació per haver dut a terme aquest tancament pacífic i reivindicatiu... Quines paradoxes té la democràcia! Ací l’únic que està vulnerant la legislació és el PP amb els múltiples i variats casos de corrupció existents: cas Bárcenas, Gürtel, 10 diputats autonòmics imputats, EMARSA, Brugal, cas Fabra o les factures falses del PP de Vila-real, per posar alguns exemples... CINQUÉ – Us anunciem també, ara i aquí, que aquest tancament tant sols és l’inici de tota una sèrie d’accions pacífiques i reivindicatives que els alcaldes socialistes, amb l’ajuda del nostre partit, anem a emprendre fins que la Generalitat Valenciana ens pague la totalitat del deute que manté amb els Ajuntaments. SISÉ – Demanem, per últim, el recolzament de la societat civil, el recolzament de la resta d’alcades de la província independentment de la seua adscripció política i, en definitiva, la comprensió de tots per aconseguir unes demandes tremendament justes i necessàries. No ens volem acomiadar sense agrair el tracte respectuós rebut pels cossos i forces de seguretat, en compliment de la seua tasca. I, per suposat, a tots els companys i companyes que ens han fet costat durant estes 24h. Gràcies per tot i endavant.

La presencia del actual portavoz del PSOE en el Ayuntamiento de Vinaròs y exalcalde, Jordi Romeu, acompañado por algunos miembros del PSOE local en el encierro llevado a cabo por los socialistas en la Casa dels Caragols de Castelló, sede de la Delegación del gobierno valenciano ha sido tildado por el portavoz municipal, Lluís Gandía, “como un acto absolutamente hipócrita que solamente busca intentar que los vinarocenses olviden la desastrosa gestión económica de los socialistas durante sus ocho años de gobierno.” Gandía ha señalado que “Jordi Romeu quiere que olvidemos los 27 millones de euros de deuda que hemos de pagar los vinarocenses por sus despilfarros y proyectos fracasados, una factura que el pueblo de Vinaròs está pagando muy cara y que como mínimo debería avergonzar al portavoz socialista.”

Sobre la deuda que la Generalitat mantiene con Vinaròs el portavoz municipal ha indicado que “esta misma semana, el miércoles, en la comisión del área social se les informó que toda que la Generalitat mantenía con el Ayuntamiento del año 2010 está pagada y que de las subvenciones otorgadas en el año 2011 más del 90% también están ingresadas por lo que el encierro de hoy es solamente una triste forma de ganar notoriedad ante los ciudadanos.” El portavoz indicó que “este equipo de gobierno exige a la Generalitat que acelere los pagos a los municipios pero lo hacemos como se deben hacer las cosas y no con encierros que solamente acercan al PSOE valenciano a los partidos radicales de izquierda con los que pretende gobernar nuestra Comunidad en un futuro.”

El regidor i portaveu del Grup Municipal Bloc-Compromís a l'Ajuntament de Vinaròs, Domènec Fontanet, ha estat contundent en afirmar que “dins del llistat de la relació de llocs de treball del personal de l'ajuntament en dues ocasions s'ha valorat en la tabla del complement específic la plaça de vice interventor per damunt de la baremació màxima aprovada pels sindicats representats en l'última negociació col•lectiva. L'equip de govern del PP va imposar, unilateralment, donar-li un complement específic al vice interventor valorat en 39.723€ anuals per aconseguir més estabilitat en el lloc de treball, segons la regidora de personal. Aquest fet fa que siga denunciat per part dels sindicats en la Mesa de Negociació i davant del Defensor del Pueblo ja que sobre passa els barems que per a una plaça superior i més preparada com es la del interventor que està valorada en 28.908€“. Segons Fontanet, “saben que la plaça de interventor està valorada en la plantilla de llocs de treball de l'ajuntament en un complement especific de 28.908€ i la plaça de vice interventor se li ha valorat, unilateralment per part de l'equip de govern del PP en 39.723€. Perquè no es trau a concurs públic la plaça de interventor, millor qualificada, més preparada i més barata per l'ajuntament? Hi ha algun informe de reparo per part del departament de intervenció dient que hi ha una sobre valoració del lloc que ostenta el vice interventor?“ Per finalitzar “no volem ser còmplices i mostrem el nostre desacord en traure a concurs la plaça de vice interventor i responsabilitzem d'aquest fet a l'alcalde qui tindria que donar explicacions davant la ciutadania sobre lo que he exposat.“.

Bloc per Benicarló

El regidor i portaveu del Bloc-Compromís a l'Ajuntament, Ricardo Mascarell, ha manifestat la seua desaprovació davant la recent notificació per part de la Diputació de Castelló que es deixa de subvencionar el servei de teleassistència des del dia 1 de gener. “Estem davant d’una nova retallada que afectarà i molt a la qualitat de vida de la gent major i els malalts que utilitzen este servei. La teleassistència és un recurs que permet la permanència dels usuaris en el seu medi habitual de vida, així com el contacte amb el seu entorn sociofamiliar, que evita el desarrelament i assegura la intervenció immediata en cas de necessitat, proporcionant-los seguretat. A més, és un servei que disminuïx notablement els costos sanitaris i les visites a urgències, per la qual cosa no s’entén quin és el motiu pel qual el govern de Rajoy ha decidit deixar de subvencionar-lo” ha comentat Mascarell.

Lluny de considerar-la una despesa, des del Bloc-Compromís s’afirma que amb programes com aquests el que s’aconsegueix és una minva important en les despeses sanitàries, ja que està demostrat que la utilització de la teleassistència disminueix els costos, concretament el risc d’acudir a urgències es d’1,8 vegades major en aquelles persones que no disposen del servei. A més, amb aquest tema està donant-se un escenari clar de desigualtat entre els usuaris, en funció de la província on es visca. La Diputació d’Alacant ja ha manifestat el seu suport al programa i que assumirà íntegrament el cost de la teleassistència als municipis alacantins durant el 2013. La Diputació de València sembla que també mantindrà el servei i assumirà el cost dels 14.900 usuaris amb què compta el servei als municipis valencians. “Cas especial és el de la Diputació de Castelló, que s’ha negat a seguir mantenint el projecte de teleassistència que donava servei a 3.087 usuaris, dels quals 296 són usuaris benicarlandos, 233 que ja utilitzaven el servei l’any passat i 60 persones que es trobaven en la llista d’espera. Cap d’ells podrà seguir amb un servei tan important i prioritari com és la teleassistència”, s’ha lamentat el regidor benicarlando. En canvi, s’han gastat 190.000 euros en adquirir aparells de “teleajuda” que malgrat ser semblants a aquells que utilitzen els usuaris de teleassistència, manquen completament d’un equip humà al darrere que conega l’expedient mèdic de les persones usuàries així com d’una persona que contacte amb familiars i serveis d’urgència.

És a dir, el “Servei de Teleajuda” consisteix en la comunicació amb una centraleta automàtica, la qual cosa ens fa dubtar de l’efectivitat del servei ja que és molt més elemental i bàsic que la teleassistència. També ha declarat que “no s’entén per què la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Benestar Social no actuen en defensa de les persones afectades, més de 30.000 usuaris arreu del País Valencià, i no han previst en els recentment aprovats pressupostos, un fons per a poder ajudar les diputacions i municipis a seguir apostant per aquest servei”.

PSC Ulldecona

El ple de l’Ajuntament d’Ulldecona va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal Socialista de rebuig a la fractura hidràulica o fracking, tècnica que es fa servir per a l’explotació de determinats gasos no convencionals dipositats al subsòl en formacions geològiques de baixa permeabilitat, injectant aigua, sorres i productes químics a altres pressions per fracturar les roques on hi ha el gas o el petroli. Segons va detallar el regidor socialista Víctor Vidal, “el fracking consisteix en realitzar perforacions horitzontals en diversos subnivells de cada formació geològica i mitjançant voladures aconseguir la fracturació en profunditat per, a continuació, introduir un fluid a alta pressió que és d’aigua, sorra i additius químics”. Aquest fluid arrossega el material emmagatzemat a la roca, recuperantse a la superfície com a retorn. Una part d’aquest fluid injectat es perd en el propi procés, tractant-se d’una quantitat molt variable en funció de les condicions d’explotació en què es trobi la roca (entre un 15% i un 80%). Els additius que es fan servir són cianurs, benzens, i altres substàncies cancerígenes o mutàgenes. Segons explica Vidal “tot això genera una alta contaminació en els nivells freàtics més profunds amb la possibilitat de propagar-se amb el temps fins a nivells més superficials. A més, s’ha de contemplar des del punt de vista ambiental i de salut pública, altres impactes com són els possibles efectes de metalls pesats com el mercuri o l’urani”.

 

 

©1996-2013 Vinaròs News
http://news.vinaros.net    news@vinaros.net