Edició 320- Del 31 d´agost al 13 de setembre de  2.009  

Columna crítica, Joan Ferré-  Columna saludable, Adolfo Cabadés
 Festes d´agost Mortalidad infantil
Ilercavònia,,Vicent Sanz.- Columna literària, Alicia Coscollano
La saba de la unió Concert a Cambrils 
Vora l´Ebre, J.Ferré Verge.- Columna histórica, Alfred Gómez.-
Més sobre el Cristòfol Colom ´tortosí´ La llegada de la reliquia de San Sebastián a Vinaròs
 
La columna de Sussanna Anglés.- Ágora de los lectores.-
Memòria històrica calijona Falta de ´ética política´, Ramon Segura
    Partits polítics
Acrópolis humorística ;-))  
El tío Dorico, por Juan Gost   Imágenes para la historia
   
  Des de l´aire

LAS FOTOS DE LOS LECTORES

Además de opiniones, también publicamos fotos de nuestros lectores. Envíenos las imágenes a news@vinaros.net  


Enma Alonso y Juan Piñana recorriendo Cuba con Hanser y Jose MIguel unos amigos cubanos residentes en Vinaròs


Casament d´una simpàtica parella tortosina a la Masia Bach, de Cambrils. Iolanda Chavarria Salom s´uní amb Andreu Noé Lluís en una espléndida celebració on fins i tot participaren
Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferrereies,  mireu-ne més al Canal de Videos

La suerte.-

Envíenos la dirección de una persona a quien le pueda interesar recibir VINARÒS.NEWS por e-mail, indicando por favor su ciudad de residencia (solo por control estadístico) o participe en nuestra revista opinando sobre la misma o  sobre cualquier tema de actualidad. Basta con que nos escriba aportando nuevos subscriptores o comentando cualquier cosa a news@vinaros.net  PRÒXIM SORTEIG 31 D´OCTUBRE

Rafael Jiménez, de Vinaròs, ha estat el guanyador del sorteig bimensual del 31 d´agost, oferit per ARTS FOTOGRAFIA

 

El tío Dorico, por Juan Gost



Des de l´aire


Vinaròs,gentilesa de REPORTAJES AÉREOS CAMPS

 
De las colecciones de Sebastià Redó y Alfred Gómez


"Barco de recreo "Saisha" atracado en el contramuelle de Vinaròs. Años 1970. Al fondo la pl. del Santisimo aún como varadero.  Aunque la imagen es en color se pueden apreciar muchos edificios que en la actualidad ya no existen.


Antigua calle de San Roque de Morella, popularmente conocida como la calle de los "porches"

www.fototecapalanques.uji.es/ Fons fotogràfic de Josep Palanques http://picasaweb.google.com/agserrat Agustí Serrat

Columna crítica, Joan Ferré.-

Festes d´agost

Passat meitat mes d’agost, a Benicarló solen arribar les festes majors, circumstància que passa o ha passat recentment a la majoria de pobles de les nostres comarques. En una època en què la calor ens posa difícil mantindre la intensitat del treball, s’agraeix el kit-kat (parèntesi) que ens permet les festes patronals.

Pots dormir més, no hi ha horaris estrictes i s’aprofita per a fer vida social amb aquelles persones que només es deixen vore per vacances. Els temes es ralentitzen, els problemes queden aparcats i comencen a descomptar cap a  l’ inici d’un nou any laboral.

Aquest mes d’agost  s’ha vist  més gent pel carrer. No sé si realment hi ha hagut tanta com sembla o és perquè esperàvem que la crisi ens deixes en quadre i ha vingut més turisme de l’esperat.  En qualsevol cas, quanta més gent ens visita més ens en adonem de les carències de les nostres infraestructures:

.-  fa vergonya haver d’explicar als nostres invitats que hi ha pobles sense depuradora i tot va a parar a la mar, .- la penosa impressió que ofereixen molts carrers i passejos dels nostres pobles, en obres permanents sense saber cap on van ni si s’acabaran, -  les estacions de Renfe de Benicarló i Vinaròs no estan a l’alçada de la importància turística       (per tràfic ferroviari i per serveis) de les comarques a les que atenen, .-  etc, etc, per no seguir incordiant, que és estiu i fa calor.

 Com en tantes altres coses, penso que si no reivindiquem més és perquè ja ens va bé, així que no cal seguir insistint sobre el tema i si algú no està a gust, que canvie de poble, de comarca, de comunitat o de nació. Malgrat  tot, no voldria acabar sense expressar la meua opinió sobre un tema que ja he opinat en un altre article anterior :  les dates de les festes, que enguany ens porten a finals de mes.

Els pobles de la nostra comarca haurien de tindre unes dates fixes de festes, ja que facilita que s’organitzen les persones que pensen vindre per motius familiars o, simplement, turístics. Començant o acabant el dia del patró, caiga com caiga dintre la setmana, aprofites la data emblemàtica per organitzar tots els actes al voltant,  i facilitem la coordinació successiva de les festes dels pobles veïns, de manera que el mes d’agost podria ser una festa de punta a punta,    afavorint la institucionalització i previsió d’actes emblemàtics als diferents municipis.

 Fent  vacances la major part dels conveïns de cada poble, no comprenc quina importància puga tindre començar i/o acabar les festes en diumenge o en dilluns, quan durant aquest mes, sense horari laboral,  la majoria no sabem ni a quin dia vivim. Enguany a Benicarló, per exemple,  les festes acabaren el dia 30 d’agost.  Molts cadufers que resideixen fora no han pogut acabar les festes al poble i els estudiants que preparen exàmens de setembre han d’anar de bòlid. Consolidant les dates festeres consolidaríem la participació.

Ilercavònia, Vicent Sanz.-

La saba de la unió

A Traiguera, als Safarejos Rock d’enguany, que apleguen, a més del grup local Pobal, els ulldeconencs Pepet i Marieta i els janencs Aluminosis, compro el darrer enregistrament del grup del Montsià i hi trobo la cançó que diu que el Sénia no és frontera, que és la saba de la unió, que agermana los pobles que vien pel seu cantó. És una cançó que, com en altres enregistraments anteriors, inclou la partipació dels cantants de la formació Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferrereies, i també com en els casos anteriors, té un alt contingut reivindicatiu, combatiu. Si bé en aquest cas el to de la cançó està d’acord amb el cant a la gemanor i la continuïtat nacional a banda i banda del Sénia, no hi falten ni la nota contra el projecte de planta de gas de Vinaròs ni les guites directes contra el blaverisme que també hi ha a cada cantó.

Pepet i Marieta és una formació que ja fa un quant temps que, des de la seua ubicació ulldeconenca, promou aquest sentiment de pertinença a la terra del Sénia. Com és sabut, la materialització institucional d’aquesta identitat és la Mancomunitat de la Taula del Sénia, una entitat administrativa nascuda d’unes inquietuds molt concretes dels municipis riberencs, a la qual s’han sumat altres municipis i comarques més allunyats, que hi han vist una oportunitat històrica per gestionar, sobretot, els seus interessos econòmics més enllà de les estructures administratives autonòmiques. Perquè si alguna cosa posen en evidència la formació i l’existència de la mancomunitat és la incapacitat de les estructures autonòmiques per gestionar convenientment els interessos dels territoris que agrupa, a qualsevol dels cantons. És més, la deficiència autonòmica és, en molt bona mesura, una de les causes principals de l’aparició i la dinàmica de la Taula del Sénia. I ho és perquè aquesta estrucura situa el territori del Sénia com a perifèric. A la perifèria de la perifèria. I la dinàmica de la Taula és la de saltar aquesta barrera i actuar, dins de les possibilitats, de manera lliure i directa, amb veu pròpia.

Hi ha també una raó de fons, molt de fons, que tot sovint s’intenta obviar, minimitzar, silenciar. El territori del Sénia és una peça més del puzzle dels Països Catalans, una peça que desdiu la diferènciació política establida en les estructures polítiques vigents i afirma la unitat humana i social que ha sobreviscut al provincialisme centralista i a les autonomies. Una unitat de base lingüística i cultural, amb una parla clarament compartida i unes formes culturals i de vida igualment compartides. A aquest fenomen s’hi pot atorgar el tractament que es vulga, per exemple: en la documentació de la mateixa Taula sempre s’identifica la versió en llengua catalana com a “Català/Valencià”, però al capdavall l’evidència dels fets és la mateixa: que la fragmentació administrativa opera sobre la mateixa identitat.

Potser hi ha un altre element que ha contribuït històricament a la configuació de la supercomarca del Sénia per damunt de la fragmentació administrativa. Es tracta de la comarcalització. Al començament de l’etapa democràtica, les comarques apareixien com l’àmbit polític en què havien de gestionar-se una sèrie de continguts i necessitats que els municipis necesitaven enfront de l’encarcarament de la província com a demarcacio administrativa efectiva, que es desdibuixava a marxes forçades davant l’anomenat procés autonòmic. El cas és que avui Catalunya i Aragó són comunitats autònomes amb unes comarques establides per llei, amb uns mecanismes de representativitat i amb uns continguts per gestionar. Això de banda, al meu entendre, es tracta d’unes institucions que ja s’ha vist el que poden donar de si. Pel cantó valencià, aquest procés de comarcalització no es va portar a terme quan n’era el moment i el provincialisme pel qual sempre havia optat el conservadurisme valencià avui és una maquinària greixada que funciona com un rellotge, això sí, mediatitzant la iniciativa dels municipis. En relació a aquest panorama, resulta del tot evident que els municipis del Nord valencià ocupen el mateix lloc perifèric avui que han ocupat històricament en relació al provincialisme. Per això, malgra l’aparent displicència pel tema, ha emergit l’adscripció d’aquests municipis al Sénia.

La unió del Sénia, doncs, és difícil, perquè totes les altres estructures hi treballen en contra i en aquestes circumstàncies és complicat crear una consciència col·lectiva adient. Per això és important que les veus de la terra en facen cançons, perquè d’aquesta manera la fan córrer, la saba de la unió.

La columna de Sussanna Anglés.-

 Memòria històrica calijona

Els tres republicans calijons deportats al camp de concentració de Mathausen. Als camps de concentració de l´Alemania nazi van morir mols exiliats que escapaven del règim feixista del General Franco i de les seves conseqüències. Un Franco que estava molt prop de Mussolini com d´Agolf Hitler. Així i que es sàpiga amb seguretat van morir tres calijons en camps de concentració ; camps que tenien la negra tasca d´ésser d´extermini. Julián Gascón Borràs neix a Càlig un 10 de juliol de l´any 1880. Després del penós exili i de la benvinguda humillant de la França que presumia de valors republicans va ser ingresat al Stalags d´Angulema. Des d´allí és deportat el 24-8-1940 a Mathausen amb el nº de matrícula 4104 i des de Mathausen és traslladat a Gusen el 24-1-41 amb matrícula 9280. Mor a Hartheim el 23-9-41(molt probablement al seu “centre d´eutenasia”.

Un altre calijó vint-i-set anys més jove de nom Estanislao Anglés Vilanova, naix a Càlig el 4-12-1907. Aquest va estar ingresat al Stalags X-B Sandbostel amb un º de presoner, el 84036. El dia 3 de març del 41 és deportat a Mathausen amb la matrícula 3184 i després a Gusen el 29-3-41 amb una altra matrícula, la 11646. Aquí mor un 27-8-41. José Quixal Monroig, va nàixer un 5-3-1904 i va deixar dona i família a Càlig durant el transcurs de la Guerra Civil. Aquest xicot va ésser internat al Stalags V-D Estrasburgo amb el nº de presoner 3183. És deportat a Mathausen un 13-12-40 amb la matrícula 4964 i després traslladat a Gusen el 29-3-41 amb una segona matrícula , la 11293. Allí mor el 25 d´Agost del 41. Primer convindre a dir que Stalag era com es denominava a un camp de presoners durant la II Guerra Mundial i sota el III Reich. Eren el lloc on s´aglutinava a molts presoners abans d´enviar-los als camps d´extermini Molt possiblement Julián Gascón fos un dels integrants del gairebé mític Comboi dels 927 que sortí de l´estació de tren d´Angouleme per aplegar a Mathausen. En un primer moment els integrants d´aquest comboi pensaven que viatjaven cap a una zona no ocupada per les tropes nazis,però prompte van veure que viatjaven cap al nord. En aquest comboi van passar quatre dies llargs ,penosos i carents de qualsevol dignitat fins aplegar a Mathausen. Allí, ja al camp, els primers en baixar del comboi varen ésser els homes majors de 13 anys.

Un dels supervivent, Félix Quesada, explica al documental “El comboy de los 927” que :” Frank Ziereis, el director del camp, ens va dir a tots els que estavem allí que no sortiríem per la porta....que ho faríem pel fumeral del crematori”. Els deportats des d´Angulema varen ser els primers republicans espanyols en aplegar al camp de concentració. Quan ho van fer allí encara no havien ni russos ni jueus....Els republicants espanyols que aplegaven allí eren qualificats com a “apàtrides” i és que Ramón Serrano Suñer es va desentendre´s d´ells al no contestar quan els nazis els van preguntar què fer amb “•els dos mil rojos d´Angulema” En quant a Estanislao Anglés dir que es va trobar reclòs al Stalags X-B Sandbostel que , segons hem pogut comprobar, es trobava molt prop a Bremen. Pasa, gairebé momentàneament per Mathausen per a aplegar a Gusen d´on molts pocs presoners sortien amb vida .Solien anar a Gusen els més dèbils A Estanislao li van mancar dos dies per quantificar la seva vida en cinc mesos a l´infern de Gusen. Dos dies abans moria, també a Gusen, un altre calijó, en José Quixal que aplegava també des de Mathausen,però que ho feia des d´un Stalags diferents , el de V-D Estrasburgo. Gusen era en realitat tres camps: I,II i III. A la zona alta d´Austria i molt prop del nucli urbà de Linz. El primer va ésser fundat de 1938 a 1940;els altres dos va ser fundants al 44. Tots depenien , per suposat d´els SS del camp de concentració de Mathausen. Gusen era una mena de complexe de treballs forçats que utilitzaven la mà d´obra fins que aquesta moria, sense cap garantia, sense cap manteniment ni amb lo mínim per sobreviure i amb molts maltrats. Així s´entén que els porcentatges de morts foren altíssims . Gusen fou alliberat el 5 de maig per les tropes alliades---preferenment nord-americanes----també van fer el mateix amb Mathausen i es van trobar un escenari dantesc ....però, gairebé no van trobar cap SS.

Vora l´Ebre, J.Ferré Verge.-

www.laviaaugusta.blogspot.com

Més sobre el Cristòfol Colom ´tortosí´

Encara no s’havia publicat el meu article a Vinaròs News sobre la possibilitat de que Cristòfol Colom, el descobridor d’Amèrica, hagués nascut a Tortosa, que ja em van explicar un altra teoria. De fet, l’interlocutor me la donava com a certa.  
Sense revelar-ne la font, us diré que vaig conversar del tema amb un tortosí “de tota la vida”. Aquest m’assegurava que Colom no va néixer a Tortosa, però que sí que havia tingut forts lligams amb la ciutat de l’Ebre.
El meu informant m’assegurava que Colom havia estat el fruit d’una relació entre un canonge de la Seu de Barcelona i una dama de la cort. Per l’escàndol que podia comportar, aquell fill natural, va ser donar en adopció a un oncle seu que, efectivament, vivia a la illa de Gènova de Tortosa i que era mariner de professió. Aquest oncle a més de “donar-li” el seu cognom, li va ensenyar l’art de la navegació.
Em va seguir explicant que després del primer viatge que va fer Colom, els Reis Catòlics el van rebre a Barcelona (la qual cosa és un fet provat) i li van demanar al navegant que arribés allí per terra, per a que així, el poble, se’n adonés dels magnífics resultats de l’expedició. Indis nadius, productes agraris i el que era més important, or i plata formaven part del botí que Colom havia de “presentar” davant dels Reis. Però Colom va recelar d’una llarga marxa a través de tota la península, ja que per aquell temps els camins estaven plens de malfactors i en qualsevol moment s’hagués pogut produir un assalt a la comitiva. Va ser així com Colom va decidir desembarcar a Tortosa, port que coneixia a la perfecció y marxar des d’allí per terra fins Barcelona.

La calçada més important d’aquell temps i que unia Tortosa amb la Ciutat Comtal era la Via Augusta. Aquesta carretera pujava pel que avui es coneix pel nom de carretera Simpàtica fins el santuari de Mig Camí i, més tard, l’ermita del Coll de l’Alba, abans de dirigir-se cap al Perelló (on s’han trobat restes de la calçada d’origen romà)
El santuari de Mig Camí està consagrat a la Mare de Déu de la Providència, segons ell, patrona dels mariners de Tortosa. La devoció “mariana” de Colom ja és coneguda. Així que, al passar pel lloc, després de parar-se per a resar una estona a la Verge, va deixar com exvots unes miniatures en fusta de la nau Santa Maria i les caravel·les Pinta i “Niña”.
Aquesta ofrena va crear un precedent i, a partir de llavors, molts mariners de Tortosa van seguir portant com exvots representacions de les seves embarcacions per agrair-li a la Mare de Déu fets puntuals relacionats amb la marineria. Duran la guerra civil espanyola van desaparèixer totes les figures, retrats, etc. què, els ciutadans, majoritàriament de Tortosa, havien ofert a la M D de la Providència. Però, pel que es veu, els claus d’on estaven penjades, encara hi són. Aquesta informació li va donar un dels fills del darrer matrimoni que va estar a càrrec del santuari.
Un altra versió, tal vegada més estesa, és que Colom va ser fill bastard del príncep de Viana i una dama de les Illes Balears de nom Margalida, tal com defensa Gabriel Verd, secretari general de l’associació cultural Cristòfol Colom de les Illes. El príncep de Viana era fill de Joan II i de la seva primera dona, Blanca de Navarra. Però es va enfrontar al seu pare i aquest va nomenar hereu del Regne d’Aragó al seu altre fill, Ferran, nascut de la seva segona dona, Joana Enríquez, futur Rei Catòlic...
Així, segons aquesta altra teoria, Ferran II d’Aragó hauria estat oncle de Colom. I a partir d’aquí m’entren els dubtes. Ferran II va ajudar el seu nebot coneixent la seva condició? I si va ser així, tal vegada com a prova de bona voluntat i per a donar-li uns privilegis què li corresponent per naixement? O desconeixia el rei la condició de familiar seu i potser, Colom, sabent-ho, va voler amagar la seva procedència i d’aquí que siguin tant foscos els seus orígens?

Es clar que també hi ha que rebaten aquesta teoria de forma contundent relacionant l’arribada del Príncep de Viana a Mallorca (1459) i l’edat que devia tenir Colom quan va morir (1505), on segons les còniques “quasi no podia caminar”. Per vell o per malalt? Ves-ho a saber...

Al meu parer, si al morir Colom tenia uns 60 anys, era, per aquell temps ja era tot un ancià. Així l’any del descobriment en devia de tenir (segons aquesta teoria) més de 45. Em sembla que massa edat per ficar-se en aventures incertes més pròpies de persones joves, de caràcter molt més aventurer que no de persones d’edat més madura. 
Sigui com sigui, els orígens de Cristòfol Colom seguiran sent una incògnita que, tal vegada, es començaran a aclarir quan es faci públic l’estudi de l’ADN que es va encarregar a un laboratori especialitat després de prendre mostres a diverses persones que porten el cognom Colom de diversos llocs d’Espanya, majoritàriament de Catalunya i les Illes Balears.

Ágora de los lectores

Poble brut, poble brut...

Associació de Veïns Migjorn, Vinaròs

En el ple Municipal varem preguntar per la neteja. Més concretament dels contenidors. Tal se val el que ens va dir el Senyor Alcalde o el Regidor que està al front d'aquest servei, tan se val els informes que ens puguen presentar, NO ENS HO CREEM. NO ENS CREEM RES DE RES. Sols cal passejar un poc pel poble i fer una ullada als contenidors, tant els verds com els soterrats: FAN FÀSTIC!!!. Els contenidors verds els renten un poc la cara, gens a fons, a penes una vegada al mes i els soterrats no s’han netejat des del primer dia. Llavors la sensació de fàstic es veu incrementada per la pudor, que amb aquestes calors van sorgint del seu interior anunciant la proliferació de tot tipus de microorganismes que amb la descomposició del residus van demanant a crits un poquet de netedat. Hi ha un camió que l’Empresa o l’Ajuntament fa que es pare mig minut al davant de cada grup de contenidors soterrats, però sols ho fa vore, no els pot rentar perquè no es el vehicle adient. Per un altra part, al voltant dels contenidors apareixen deixats de qualsevol forma quantitat de bosses de deixalles, que molta gent, per no tocar la tapa del mateix contenidor, per decidia o per qualsevol altre motiu inexplicable quan aquests dipòsits són buits, van apilant-los al seu voltant, impedint amb això que altres ciutadans puguen accedir al pedal que els obre. INEXPLICABLE.

Altre problema són els contenidors que estan prop d'algun establiment de restauració, NO TOTS, ni de bon tros, no són tots iguals. Aquets establiments i més ara a l'estiu quan són a ple rendiment, omplin el que està més prop, propiciant que aquells veïns que van a deixar la seua bosseta no tinguen més opció que deixar-ho fora, no els hi cap!. No cal ser molt intel•ligents per descobrir quins són aquests establiments, ells tot solets es delaten: VAN DEIXAN RASTRES. Reguerills de la porqueria que, a més a més, arrosseguen sense cap contemplació pel terra i senyalen l’origen d'aquests, que deixa una imatge llastimosa d'aquest poble que tant diem que estimem, deixen pel veïnat el sofrir la pestilència de la fortor de la corrupció de les deixalles del seu negoci. No hi ha servei de cartró diari, el del vidre deixa molt a desitjar. Tot aquella bossa, caixa o paper que no es deixa dintre del contenidor corresponent el tiren juntament en el dels urbans. Reciclar per a què?, si des de l’Ajuntament no és fa el que es te que fer. VOLEM SOLUCIONS JA!!!. Senyor Agustí Guimerà, JA N'HI HA PROU!!!

Associació de Veïns Migjorn.-

Dies enrere varem escoltar per la ràdio que en la zona Deveses -Sol de Riu, es va produir un incendi. Per ser un lloc conflictiu i molt estimat per nosaltres, ens varem personar per vore el màxims detalls. Podem dir que els focs, no sol un, han estat intencionats, varem observar tres focus diferents i separats entre ells. No tenien cap connexió. Aquest fet ens porta a creure que no han estat per casualitat, doncs dintre de la zona hi ha molts interessos immobiliaris, Camps de golf, canalització del gas, etc. Aquesta zona te la protecció de la Llei de Costes en 100 metre, i nosaltres tornem a demanar a l'Ajuntament un control rigorós de la zona, doncs encara es terme de Vinaròs, que sol•licite a costes que aquesta protecció s'amplie uns altres 100 m., per fer un total de 200. Al terme de Vinaròs es l'únic espai encara verge, i per la seva naturalesa s'hauria de protegir seriosament.

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia  continua la seva lluita incansable contra el projecte Castor d’emmagatzematge de gas natural, denunciant davant les administracions publiques la falta de documentació en un projecte tan important per al futur d’aquestes terres. L’empresa ESCAL UGS promotora d’aquest lesiu projecte assenyalava en la documentació presentada que “actualmente la planta no se encuentra operativa pero se estima que las cantidades de residuos peligrosos excederán las 10 t. Por tanto, se realizarán los trámites para inscribirse en el registro de “grandes productores de residuos peligrosos”.

La Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, que té per objecte establir el règim jurídic de la producció i gestió dels residus, així com la regulació dels sòls contaminats, a fi de protegir la salut humana i el medi ambient, estableix en el seu article 45 que “Els productors de residus perillosos i d’aquells altres que figuren en la llista elaborada d’acord amb el que s’estableix en l’article 42 de la present llei, ha d’elaborar un pla de prevenció i reducció de residus.”, i han de tenir com a mínim previsions relatives als objectius de reducció i valorització de residus amb indicació de la seua quantificació, les mesures previstes per a assolir-los i el sistema d’avaluació i control de consecució dels objectius. Aquest Pla de prevenció i reducció de residus perillosos, que aquí no s’aporta, ha de contenir: · Descripció del procés productiu. · Anàlisi dels processos generadores de residus de l’activitat. · Llistat de residus per a cadascun dels processos generadores indicant: - Quantitat de residu produïda anualment (expressat en Kg.). - Quantitat de residu produïda per unitat de producció. - Codi nacional dels residus. - Codi del residu d'acord a la LER (Llista Europea de Residus). - Característiques fisico-químiques del residu. - Freqüència de generació del residu. - Descripció dels mètodes de gestió aplicats al residu  Valoració de la problemàtica generada per cadascun dels residus i selecció d'objectius en funció de factors com quantitat, perillositat, costos de gestió, freqüència de generació o uns altres que l'empresa consideri i justifiqui.  Selecció de mesures a aplicar mitjançant criteris de viabilitat tecnològica, mediambiental i econòmica (estalvi o substitució de matèries primeres, augment d'eficiències energètiques, tecnologies netes, canvis organizatius del procés, reutilització i reciclatge de RP, valorització abans d'eliminació, etc.).  Programa d'Aplicació que estableixi objectius quantificadors de reducció dels residus seleccionats i els terminis d'implantació de mesures.  Descripció del Sistema d'Avaluació i Control de consecució d'objectius i terminis establerts en el Document de síntesi per a cada procés generador de residus.

Tanmateix, en la Disposició Addicional 4ª de la Llei de residus de la Comunitat Valenciana (Termini per a la presentació dels plans de prevenció i reducció de residus), s’hi assenyala que “Els productors de residus perillosos han de presentar a la conselleria competent en medi ambient, en el termini d’un any a partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei, el pla de prevenció i reducció de residus”. A més a més, el Reial Decret 1254/1999 de 16 de juliol, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervinguin substàncies perilloses, estableix en el seu art. 9 que “Los industriales de establecimientos en los que estén presentes sustancias peligrosas ESTÁN OBLIGADOS A ELABORAR UN INFORME DE SEGURIDAD”, el qual té per objecte demostrar que s’ha establert una política adequada de prevenció d’accidents greus i un sistema de gestió de la seguretat per a la seva aplicació, tot el qual aquí no existeix. Diu aquesta normativa que “la política de prevenció d’accidents greus i el sistema de gestió de la seguretat han de formar part de l’informe de seguretat.”

La presentació de l’informe de seguretat a l’òrgan competent de la Comunitat Autònoma, s’ha de fer respectant el següents terminis: ”Para los nuevos establecimientos, antes del comienzo de su construcción o de su explotación (…/…)”, i aquí tota política de prevenció d’accidents greus i sistema de gestió de la seguretat “brillan por su ausencia”. A fi d’elaborar l’inventari de sòls contaminats de la Comunitat Valenciana, la conselleria competent en medi ambient ha de fer un inventari de sòls potencialment contaminats existents a la Comunitat Valenciana, així com tots els supòsits en què és presumible l’existència de substàncies o components de caràcter perillós, com és el cas. A més a més, els titulars d’activitats potencialment contaminants de sòls, han de remetre a la conselleria competent en medi ambient un informe de situació que han de tenir el contingut mínim i la periodicitat que es determine reglamentàriament.

Per tot això, davant la falta de dades essencials en aquest projecte, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha demanat a la Subdelegació del Govern a Castelló i a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana, que es requereixi a l’empresa ESCAL UGS la presentació de la documentació següent:  Pla de prevenció i reducció de residus  Informe de seguretat  Informe de situació  Política de prevenció d’accidents greus  Sistema de gestió de la seguretat Des d’aquí considerem que la notable i notòria falta d’aquesta documentació en un projecte que hipotecarà el futur de moltes famílies i el nostre paisatge actual, podria suposar un risc innecessari i del tot inassumible per a la seguretat i la salut de les persones que hi vivim i per al futur dels nostres fills. Perquè tenim dret a exigir que les coses es facin millor Perquè el projecte Castor serà un “gran productor de residus perillosos” Perquè volem que es garanteixin totes les mesures de seguretat NO AL PROJECTE CASTOR!.

Editorial del director del diario Mediterráneo, 6-9-9:

Problemas con el proyecto Castor

JOSÉ LUIS VALENCIA

Querido lector: La provincia de Castellón verá cómo se hace realidad dentro de unos meses/años la puesta en marcha de una de sus mayores instalaciones energéticas tras el complejo industrial petroquímico y energético del Serrallo y la dársena sur del puerto de Castellón. Se trata de la construcción de una plataforma extractiva marina de gas natural, unida mediante un gasoducto submarino a las instalaciones gasistas de tierra ubicadas en un polígono industrial de Vinaròs. Es el proyecto Castor adjudicado a la empresa Escal UGS, un proyecto nacional, que a pesar de la oposición ecologista y vecinal, indefectiblemente terminará construyéndose debido a su importancia estratégica energética, pero que según van pasando los plazos plantea cada vez más oposición por los numerosos defectos e incumplimientos, según denuncian la Plataforma del Sènia, la Unió de Llauradors, el grupo parlamentario de IU, etc. Las irregularidades y los constantes problemas que está ocasionando, dada la importancia y magnitud del proyecto, la afectación medioambiental y la sensibilidad social que provoca, deberían desaparecer ya y debería ser el Gobierno quien velara para que no ocurran más y el proyecto se lleve a cabo con todas las garantías exigibles.

Columna saludable, Adolfo Cabadés (*)

 Mortalidad infantil

La ONG “Save the Children” ha denunciado que unos 10 millones de niños menores de 5 años mueren anualmente en países subdesarrollados, lo que supone un promedio de unos 30.000 al día. Las principales causas de estas muertes son enfermedades fácilmente evitables como la diarrea, la neumonía, la malaria, el sarampión y el tétanos, la malnutrición y la falta de acceso a medicamentos de bajo coste. Las herramientas que pueden salvar estas vidas no son costosas. Los antibióticos para tratar la neumonía cuestan 12 céntimos de Euro. Un niño puede recibir vacunas para seis de las principales enfermedades de la niñez por 12 Euros. La diarrea se trata con terapia de rehidratación oral. La sociedad se conmueve ante los muertos en atentados y en guerras o ante la muerte de 105 personas en carretera durante unos días de vacaciones en un país aparentemente feliz, presumiblemente solidario y celoso de su bienestar. Pero quizás habría también que recordar, periódicamente, la muerte diaria de 30.000 niños, pobres e inocentes, en países lejanos y olvidados, por causas fácilmente evitables y preguntarse hasta donde llega la solidaridad de la que se presume.

(*) Vicepresidente de la Fundación Valenciana del Corazón. Presidente de Honor de INSVACOR

Columna literària, Alicia Coscollano

enabril73mil@hotmail.com

Concert a Cambrils 

Em truca R. per proposar-me un viatge a Cambrils. Accepto quasi sense pensar-m’ho la seua invitació per assistir a un concert d’un tal Cris Juanico al Parc Samà, un indret idíl·lic per un concert a l’aire lliure. El cert és que primer dec assabentar-me de qui és aquest Juanico, al qual no he sentit anomenar, cosa que abans moriria que admetria davant R.  

En la incursió al Google, en introduir Juanico, apareixen un munt de restaurants de Saragossa, noms com Casa Juanico, que em fan dubtar en un primer moment de la qualitat de l’artista. Sols en una línia apareix una web entre el munt de recomanacions gastronòmiques aragoneses,  i tota la informació que necessito sobre aquest cantant. Em deixo portar. Dissabte agafem carretera i iniciem la ‘road movie’ en direcció Cambrils, i en menys temps del que pensàvem arribem a la ciutat gràcies a una autovia de nova apertura a l’altura d’Hospitalet.  Cambrils és com Peníscola, però sense castell. Està plena de gom a  gom de classe turista, que no es com agafar un avió en la classe més econòmica, si no que consisteix en barrejar-te amb un munt de pells amb aroma a Aftersun que se desplacen en processó d’una punta a l’altra d’un passeig marítim desenvolupant una activitat econòmica que el poble a adaptat a l’estatus adquisitiu dels seus visitants. Després de la incursió a  la ciutat que acull el parc Samà, enfilem cap als jardins exòtics per passar-nos l’entrada irremeiablement i continuar sense poder pegar la volta fins uns quilòmetres més enllà.

Sortosament, trobem una entrada per poder pegar la volta sense fer cap infracció de tràfic, ja que pertanyem, ambdues, bé, potser ella en un grau més elevat que jo, a la categoria d’europees civilitzades. Desfent el camí, finalment trobem un accés que ens condueix al gran espai ocupat per l’exòtic jardí.

R. està molt animada i el seu esperit contagia alegria. Al bell mig d’una gran explanada envoltada per un llac amb un pont modernista, construït per algú que tenia un dia especialment inspirat, s’alça un restaurant ‘chill out’ a uns metres del qual, com a la resta del parc, s’apropen faisans i aus exòtiques amb cues decorades de diversos colors. Començo a pensar que haguérem sortit guanyant sopant un ‘bocata’ a un suggerent ‘chiringuito’ que hem trobat al passeig marítim amb música de Camilo Sesto i la fascinant fotografia de diferents tipus de plats combinats decorant l’entrada.

Però no, seiem a una de les cadires que rodegen les petites taules vestides del jardí, il·luminades amb un punt de llum, tot seguint una decoració especial a conjunt amb l’ elegant edifici situat a uns metres del lloc on se troba l’escenari i les cadires destinades al públic. Als vint minuts d’esperar començo a preguntar-me, en questa ocasió molt seriosament, que perquè no ens hem quedat al ‘chiringuito’ amb Camilo Sesto. Vint minuts després de veure marxar gent cansada de no rebre atenció per part dels cambrers ens porten una taula de formatges que reguem amb un parell de copes de vi. No podem demanar res més degut a la manca de temps si volem assistir al concert des de l’inici, i, evidentment, a això hem vingut. Passem directament als cafès, la casa invita, per compensar.  

A l’escenari desfilen els joves músics de la Original Jazz Orquestra, Taller de músics que acompanya Juanico. La nit s’ompli de bona música, quelcom nostàlgica, ja que, a banda de algunes peces de collita pròpia, el cantant menorquí ens trasllada a un repàs històric musical. El director de l’orquestra, Vicens Martí, més que dirigir es deixa embargar per la música i pràcticament balla els temes en front dels músics. Sembla totalment absort per la cadència musical, que es penja de les branques dels frondosos i centenaris arbres. Un lloc privilegiat per un concert a l’aire lliure. R. mostra un aspecte pletòric, encantada amb el concert. Posteriorment arriba l’hora dels standars, i amb la versió al català de ‘I’m your man’, de Leonard Cohen, que ell tradueix com ‘Soc l’home teu’, Juanico se situa en ‘pool position’ i t’arriba directament als ventricles. Segueix desgranant el nou treball Tot de mi, amb temes com, Killing me softly whit this song (Suaument em mata aquella cançó); Stand by me, (Quedat amb mi); I’m in de mood for love (Avuí em sent amorós); Unforgetable (Inoblidable); Call me irresponsable (Diga’m irresponsable) o The tender trap (Una trampa suau).

Una delícia per compartir en un lloc fantàstic si oblidem el restaurant. Juanico presenta els músics, entre ell un saxofonista d’Amposta. En finalitzar el concert, després de un bis que s’allarga amb tres temes més, esperem per saludar Juanico al ‘backstage’. Una vegada llevat el vestit negre de músic super elegant, apareix Cris, dic Cris perquè ara llueix bermudes i jersei de màniga curta, molt estiuenc. Xerrem una estona amb ell i el deixem agradablement descol·locat en preguntar-li si podem saludar el director i el saxofonista ampostí. Finalment podem xarrar amb el director, que ens diu si podem promocionar l’orquestra a Vinaròs, lloc on ja ha actuat en alguna ocasió amb un altra orquestra. Queda fet, doncs, Vicens. La tornada, una altra odissea vinculada a les bateries dels vehicles, però aquesta és una història per contar un altre dia i de la qual l’illenc Juanico, potser, ja no s’assabenti. Mentre, seguirà oferint concerts d’estiu d’un disc dedicat als lluitadors, als indecisos, als persistents i als somiadors.

Columna històrica, Alfred Gómez.-

La llegada de la reliquia de San Sebastián a Vinaròs

Muchos de los lectores ya conocen seguramente la “historia” de la llegada de la reliquia de San Sebastián a Vinaròs, que narró en su día D. Diego Forner y recogió Borrás Jarque en su “Historia de Vinaròs”. Está claro que la leyenda de la llegada de la reliquia a Vinaròs en un barco que se encontró con una tormenta y recaló en la ciudad es inverosímil y que responde a las leyendas “típicas” de la devoción popular. Pero estas leyendas no están exentas de su acercamiento a la realidad. Es cierto que la reliquia de San Sebastián (en este caso, un dedo) fue una donación del Conde de Benavente, D. Juan Pimentel de Herrera, y no Herrera de Pimentel, como cita erróneamente Borrás Jarque, a la ciudad de Vinaròs. El Conde de Benavente era un personaje muy pintoresco; virrey de Valencia y de Nápoles y embajador de España en Roma. Por ello viajaba muy frecuentemente de un país a otro y desembarcaba en uno de los mejores puertos de la Valencia de entonces como era el de Vinaròs, y sobre el cual hay documentadas varias estancias suyas a lo largo de la segunda mitad del siglo XVI.

Dicho Conde frecuentaba las catacumbas de Roma donde el “pillaje” y “tráfico” de reliquias de santos parece ser que era frecuente; reliquias que eran demandadas por la sociedad española de la época para encomendarse a las mismas por las sequías, plagas, pestes y demás calamidades. No es de extrañar que las autoridades locales le demandaran más de una vez que les trajera a Vinaròs alguna “reliquia” de San Sebastián. Una vez ya jubilado y abandonando su trabajo en Roma, se retiró a España a descansar a su Palacio de Valladolid, desembarcando aquí, en Vinaròs, en enero del año 1610. Una vez instalado en Valladolid en retiro, quizás por solicitud del clero local o por alguna promesa, pensó en la donación de la reliquia a Vinaròs. Y así, en septiembre del año 1610 los vinarocenses recibieron el “certificado de autenticidad” de la misma, certificado que aún vio mosén Bono en el archivo parroquial a principios del siglo pasado y así dejó constancia.

Una vez comprobado éste, el Conde, desde Valladolid envió la reliquia del dedo del santo a Valencia en el mes de diciembre del mismo año de 1610, a donde fueron a recogerla el alcalde de Vinaròs Rafael Morell, y el Comendador Onofre de Blanes y la trajeron a Vinaròs, suponemos en medio de una gran fiesta. Para colocar la reliquia se buscó un buen relicario de los que se tenían en la Iglesia, y se eligió uno realizado a mediados del XVI, diseñado por Pedro de Orpa (el autor del retablo renacentista de la iglesia ya desaparecido en la guerra civil), al cual se le añadió un remate superior con la figura del santo y una inscripción. El relicario, junto con la reliquia es una de las pocas piezas que se conservan en la actualidad en el Tesoro Parroquial y que se salvó del expolio de la Arciprestal que llevaron a cabo los franceses en el XIX y de los más de once cajones con orfebrería que se depositaron en la Tesorería de Valencia y ya no regresaron más. Un relicario de playa sobredorada de una gran belleza y que cada domingo posterior al día de San Sebastián se lleva a la playa para que bendiga la mar.

Ágora de los lectores

Falta de ´ética política´

Ramon Segura, Vinaròs

Recientemente he leído  un escrito del Grupo Popular que hace referencia al minuto de silencio con motivo de la muerte de nuestro Conseller de Medio Ambiente de la Generalitat Valenciana.. En primer lugar, dar mi más sincero pésame a la familia y amigos, así como a sus compañeros de partido , tanto en la capital Valenciana como aquí en Vinaròs. Dicho esto, me gustaría hacer una pequeña reflexión sobre lo que considero una falta total de " ética política", en general , de todos los partidos políticos, pero en especial del Futurible Alcalde de Vinaròs del Partido Popular. En todos los ámbitos culturales, laborables, deportivos, etc..., siempre encontramos personas que por su trayectoria consideramos referentes, a la hora de poner ejemplos sobre actitudes y posicionamientos . Pero cuando hablamos de política contemporánea , actual, hecho de menos estos referentes, este tipo de personas en las cuales depositarías tu confianza , y tu futuro , con la tranquilidad de pensar que no habría otra persona que pudiera defender tus intereses mejor que la escogida. Y que conste que la tecnocracia ya está inventada.

Por contra, estamos en la dinámica política de "acoso y derribo" de todo aquello que se proclame desde el "otro partido". Es igual lo que sea, y quién lo diga, ... es mentira, nos están engañando, nos han robado, se ha traicionado al pueblo ..... en fin estos comentarios los podríamos repetir en cada pleno , independientemente de lo que se hubiera debatido o aprobado. Me resulta chocante, de humor negro, que el Sr, Juan se lamente de la falta de respeto en el minuto de silencio por parte de algunos ciudadanos ( vamos a llamarlos así) en el pleno del Ayuntamiento. Vaya por delante, que yo también, a titulo personal, pienso que si pretendo que se me respete como persona, lo primero que tengo que hacer, es aplicarme el cuento. ¿ Como les voy a exigir a los demás aquello que yo no hago, respeto,? Si sr, Juan, respeto. No me gustaría caer en el error de situarme a un lado del panorama político, y pensar como usted, que los malos son los indios.... Personalmente, pienso esto mismo de todos los partidos políticos, y de sus dirigentes. De la misma manera que me hacía saltar algún herpes labial, los escritos de un político retirado ya ( menos mal por el bien éste pueblo) y que siempre acababa con aquello de .... continuará... pues me sucedió lo mismo con este escrito, dirigido a un público muy concreto, vamos, el de siempre.

Por suerte, o por desgracia para algunos, todos los plenos se graban en la televisión local y permanecen para la posteridad. Nosotros, nuestros hijos y sus descendientes, podrán ver los lamentables espectáculos de los plenos municipales, pagados con mi dinero, y el de todos los vinarocenses. Me gustaría que el Sr. Juan pudiera recuperar la grabación de la toma de posesión de nuestro alcalde actual , el Sr, Romeu, el día que se celebraba el pleno para tal nombramiento. Podrá ver a un familiar directo suyo, desencajado, insultando o maldiciendo al representante más importante de nuestro pueblo.

" EL QUE SIEMBRA VIENTOS, RECOGE TEMPESTADES " Sr. Juan. Si en algún momento tuviera la ocasión de leer estás líneas e imaginariamente tuviéramos un dialogo, le rogaría que no me dijera aquello de .... " si pero es que los otros también lo hacen". Realmente me importa poco o nada si primero fue el huevo o la gallina ( los evolucionistas dicen que fueron los dos.... que fue la evolución)... Desde las antípodas políticas que nos separan , le ruego se aplique aquello de " para exigir, primero hay que cumplir". No EXIJA a los demás lo que usted no cumple. Independientemente de las ideas, para ser " persona" no hace falta ser inteligente. hay que ser , pues eso , persona , y tratar a los demás por igual, con RESPETO. Ya está bien de políticos de todos los colores que utilizan el lenguaje para hacer todavía más amplia la fractura que existe actualmente en nuestra España plurinacional.

Partits polítics

En este apartado reproducimos los textos sobre temas locales o comarcales que nos envían los partidos o representantes políticos.

Bloc Vinaròs

Domènec Fontanet: “dins del projecte que ha preparat l'Equip de Govern (PSOE-PVI) per enllumenar el Camí de Sant Gregori que dóna accés a la futura Ciutat Esportiva, al no veure reflexat un carril per a bicicletes, hem proposat que s'habilite un carril bici per donar més seguretat a les persones que accediran a aquesta instal•lació esportiva”. El regidor i portaveu del BLOC a l'Ajuntament de Vinaròs, Domènec Fontanet, informa que en la reunió mantinguda en l'Alcalde i el regidor d'Hisenda, va transmetre la proposta de modificar i ampliar el projecte per a crear un carril per a bicicletes al projecte que s'ha presentat per enllumenar el camí de Sant Gregori amb una quantitat de 131.000€.

Durant les converses dutes a terme va transmetre que donarem el nostre recolzament a la modificació pressupostària de creació de crèdit extraordinari per augmentar la partida, si se contempla la construcció d'un carril bici en aquest camí que dóna accés a la futura Ciutat Esportiva, proposta que veiem molt encertada per dos raons: perquè, ara quan es construeix l'enllumenat, és el moment de ficar el carril bici per a tindre el camí en condicions i no tornar en un futur a fer obres, i perquè donarà més seguretat a totes les persones que accedixquen a les instal•lacions esportives de la nova Ciutat Esportiva. Des de l'Ajuntament s'ha de fer un esforç per donar el màxim de serveis a la ciutadania i facilitar l'accés amb bicicleta a la major part de llocs del nostre municipi. Ara és el moment per ampliar el projecte que s'ha fet des de serveis tècnics i recollir la nostra proposta que pensem no és ni descabellada ni mal intencionada, sinó, que és per millorar una obra i donar més seguretat per als usuaris de la Ciutat Esportiva que vagen amb bicicleta, ampliant la poca xarxa que compta el nostre poble de carrils especials per a bicicletes. Des del BLOC no podem entendre com des de la regidoria d'Urbanisme no s'haja pensa en ficar aquest carril per a bicicletes en el projecte de les obres d'accés a la Ciutat Esportiva. El BLOC veu encertat construir aquest carril bici i esperem que després de les converses amb Alcalde i el regidor d'Hisenda, s'accepte la nostra proposta per donar participació al nostre partit i consensuar aquest projecte que pensem és beneficiós per al poble.

Govern de Morella

El ple extraordinari que va convocar l’Ajuntament de Morella per sol•licitud del Grup Popular, a causa de la nota informativa que va aparéixer en els mitjans de comunicació, es va celebrar. El motiu del mateix, va ser la moció que van presentar per a expressar la postura de que l’Ajuntament de Morella hauria de remetre el projecte del Parador a l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya. Un altre dels punts de la moció, va ser que es designara un responsable de coordinar els enviaments a l’Institut de Turisme d’Espanya. La moció va ser rebutjada perquè “es partix de pressupostos diferents”, segons el tinent alcalde, Ernesto Blanch, ja que “els populars partixen de la insistència a donar rellevància a la nota informativa que es va filtrar la setmana passada, quan el propi Ministeri de Cultura ha dit que no és vinculant. Açò, revela que eixe informe és una campanya mediàtica orquestrada pel Partit Popular”. El fet de que el Grup Popular no reforçara l’acord a què es va arribar el divendres amb la firma del Manifest del Parador, així com les declaracions de Carlos Fabra criticant la gestió de l’Ajuntament dos hores després de la firma del Manifest, “dóna mostres de la doble cara” dels populars. Per la seua banda, el portaveu dels populars, Guillermo Sangüesa, va reconéixer al grup de govern que l’informe “és extemporani, però si hi ha algun dubte cal resoldre'l. No vull dir que no hi haja coordinació entre les administracions, sinó que es destine a una persona perquè informe a l’Institut de Turisme d’Espanya”. A esta qüestió, Blanch va respondre, que “Ximo Puig ha realitzat més de 12 viatges a Madrid per a tractar qüestions relatives al Parador en els últims dos anys, per la qual cosa, qui millor que l’alcalde, entre altres, per a dur a terme estes gestions”. També va recordar, que el consistori, “quan ha rebut documentació sobre el Parador o el Túnel, ha convocat comissions, plens i informes de caràcter urgent, per la qual cosa l’actuació de l’Ajuntament s’ha caracteritzat sempre per la celeritat i diligència en tot el procediment que ha envoltat a estos temes claus per al futur de Morella i de la comarca”. A més, es va rebutjar eixe punt de la moció del Grup Popular perquè va en contra dels processos administratius.

PP Morella

El pasado miércoles se celebró en el Ayuntamiento de Morella un pleno extraordinario a solicitud del Grupo Popular, en el que se debatió una moción presentada por los Populares, referente al informe conocido a finales de agosto por el que la Subdirección General del Instituto del Patrimonio Cultural de España (dependiente del Ministerio de Cultura) informaba negativamente sobre las obras del túnel de acceso al Parador. El portavoz popular recordó que el PP-Morella solicitó la convocatoria del pleno puesto que, en su opinión, el Ayuntamiento es quien debe que tomar la iniciativa de solventar dicho informe negativo y cualquier contingencia que afecte al Parador. En la moción presentada por el Partido Popular, se pedía: Que el ayuntamiento instara a Turespaña a remitir copia del proyecto del Parador al Ministerio de Cultura; instar a la Subdirección General del Instituto del Patrimonio Cultural de España a emitir informe favorable sobre la construcción del túnel del Parador de Turismo de Morella, justificando dicha posibilidad de pronunciamiento favorable en la existencia de autorización favorable de la Generalitat Valenciana. Asimismo, dicha moción solicitaba que por parte del Ayuntamiento de Morella, se remitiera copia de los proyectos del Parador que obren en su poder a la Subdirección General del Instituto del Patrimonio Cultural de España para su conocimiento y efectos y por último, que el Ayuntamiento designara un responsable de coordinar los diversos trámites administrativos relacionados con el Parador, comunicando y ofreciendo la colaboración del citado responsable al Ministerio de Cultura y a Turespaña. Sin embargo, la moción fue rechazada con los votos en contra del PSOE, lo cual ha sido calificado de incomprensible por los concejales populares. En palabras del portavoz del PP-Morella, Guillermo Sangüesa: “Es incomprensible que Ximo Puig y los concejales socialistas ni siquiera intenten solventar la existencia de un informe negativo sobre el túnel del parador”. Para Sangüesa,” la negativa del alcalde y los regidores socialistas de instar al Ministerio y a Turespaña a remitirse copia del proyecto del Parador e informar favorablemente del túnel, únicamente puede deberse a dos motivos; bien al sectarismo del PSOE que les hace incapaces de criticar a estamentos superiores, o bien al temor de Ximo Puig a que las críticas a sus superiores supongan ver todavía mas truncada su “progresión política".

Maulets

Una quinzena de joves reben “la Vuelta España” al seu pas per Tortosa amb estelades i una pancarta amb el lema “Això no és Espanya,This is not Spain”. Diverses persones del públic i dels equips participants han mostrat la seua simpatia envers la reivindicació independentista. Maulets del Baix Ebre, pensem que el pas de la “Vuelta a España” per les nostres terres no és més que una nova agressió per part de l'Estat a la nostra integritat com a poble. Per tots és sabut, que l'Estat espanyol utilitza tots els mecanismes que té a l'abast per imposar el seu projecte de nació imperialista, aixafant pel camí tots els pobles que se li posen al davant. En este cas, podem vere com utilitzen l'àmbit esportiu per donar un missatge clar: “Els països Catalans són Espanya”. No és el primer cop que utilitzen l'esport per reforçar la idea “España” i de la homogeneïtzació cultural (espanyola), lingüística(espanyol) i nacional(espanya) que voldrien tindre arreu de l'Estat, només cal vere quina actitud han tingut envers les seleccions catalanes i els seus processos d'oficialització, o la ferbor espanyola que desboquen cada cop que guanya la selecció espanyola de futbol. Però igual que fa 300 anys, els catalans i les catalanes continuarem responent a qualsevol atac espanyolista que patim als nostres pobles i ciutats. En este cas, hem volgut aprofitar el pas de “la Vuelta España” per visualitzar el conflicte nacional català, de cara a tot l'estat i també aprofitant el cert ressò que té aquesta competició a nivell internacional.

Discrminación

Manolo Celma Campanals. Miembro del grupo Les Camaraes y presidente de Cocemfe del Baix Maestrat.

Discriminación. Es lo que sentí en la actuación desinteresadamente que realizamos el Grupo “Les Camaraes” en la avenida del Atlántico. No se porque al salir de casa, salí pensando que llegaría allí y no estaría la rampa puesta en el escenario como el año pasado estaba para que sin ayuda de nadie pudiera acceder al escenario como cualquier otra persona sin problemas de movilidad, y así fue, la rampa no estaba puesta como el año anterior y solo estaban colocadas las escaleras que, por cierto, no cumplían la normativa por sus reducidas dimensiones, ni en anchura ni por la altura de sus peldaños, y esto que la CONVENCIÓN SOBRE LOS DERECHOS DE LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD de las Naciones Unidas en su articulo 5º trata la igualdad y no discriminación hacia la persona con discapacidad, cosa que en Vinaròs me creía que ya no existía pero, veo que no, que aun falta mucho por trabajar, y sobre todo concienciar principalmente a nuestros políticos que tendrían que ir una temporada en silla de ruedas para que vieran lo mal que se siente una persona cuando no puede acceder a un sitio.

Yo le pido a nuestro Alcalde, Jordi Romeu, que la otra vez, en vez de mandar una carta con fecha 11 de agosto o si la manda no pasa nada, ya que es un atención por su parte hacia nuestro grupo, donde nos da las gracias en nombre del Ayuntamiento a todos los miembros del grupo “Les Camaraes” nuestra actuación desinteresadamente de este día, que yo personalmente me sentiría mas contento si se preocupara porque esta situación que yo pasé de discriminación hacia mi persona este día no se volviese a repetir, muchas gracias.

 

©1996-2009 Vinaròs News
http://news.vinaros.net    news@vinaros.net