Des de desembre de 1996  

 
Vídeo promocional, creat per David Inlines

-Direcció-coordinació: J.Emili Fonolllosa  -Direcció tècnica: Benjamín Miralles

-Redactors:

Vinaròs: 
Juan José Benito, Xavi Flores, E.Fonollosa.
Benicarló-Peníscola:
Juanvi Gellida, Vicent Ferrer
Alt Maestrat-Els Ports:
Javier Ortí, Miguel Agost
Baix Ebre-Montsià:
Joaquim Buj

Més col·laboradors: Bartomeu Roig, J.Ferré Verge, Guillermo Encinas, Joan Gil, Manuel Milian, Alfred Gómez, Vicent Sanz. Ramon Puig, José Ramon Ferreres.

-Gràfics:  David Aguado  

Agraïments especials: 

Sigev, Espectacles Maestrat,  Cristalería Miralles, Dicocar, Editorial Antinea, Diputació de Castelló, Ajuntament de Vinaròs i Renault Dacia J.Garau.

Gràcies també per deixar-nos reproduir informacions, citant autor i font, a: 

3x4.info, Diari del Maestrat, Infomaestrat.com, La Calamanda Teveon, aguaita.cat, La Vanguardia,  Las Provincias, Levante de Castellón, El Mundo-Castellón al Día, El Punt, Europa Press, Diari de Tarragona, Mediterráneo, Las Provincias, Canal 56, Canal 21, Canal Terres de l´Ebre, Ebre TV, Teveon, Ràdio i Televisió Ulldecona, Ser Maestrat, Cope Vinaròs, Vilaweb, Els Ports Ràdio, Alcanar Ràdio, La Veu de l'Ebre, etc.

5.300 subscriptors del servei d´email a España, Francia, Argentina, Estados Unidos, Emiratos Árabes, Turquía, Polinesia Francesa, Alemania, Canadá, Suiza, Marruecos, Bélgica, Irlanda, Inglaterra, Cuba, Noruega, Suecia, Holanda, Andorra, Italia, Bolivia, Venezuela, Chile, Nicaragua, Colombia, Puerto Rico, Brasil, Ecuador, Uruguay, Perú, Honduras, Panamá, República Dominicana, Polinesia Francesca, Filipinas, Australia, Japón...


VinaròsNews s'edita en règim de drets Creative Commons, (Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Unported.)

El Col·legi de Periodistes de Catalunya distingeix la web informativa “amateur” Vinaròs News pels seus 25 anys

EMILI FONOLLOSA

La Demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya   durant la celebració a Tortosa aquest divendres al vespre de la III Nit de la Comunicació va atorgar un dels seus reconeixements a la revista informativa comarcal “amateur” per internet Vinaròs News  perquè acaba de complir 25 anys, sent pionera al nord de Castelló i sud de Tarragona.

Es recollí el reconeixement, després de valorar-se especialment des del Col·legi que el Vinaròs News sempre ha tingut vocació supracomarcal, incloent habitualment també tradicions, festes i esdeveniments succeïts al Montsià i Terres de l’Ebre, per enfortir els lligams socials, culturals i comercials que hi ha entre el nord valencià i el sud català.També es van reconèixer el setmanari   L’EBRE pels seus 20 anys i sis periodistes que han tingut els mitjans ebrencs com la seua escola i lloc de feina: Josep M. Arias, Maria Lluís, Conxita Panisello, Enric Mascarell, Carlos Pina i Joaquim Roglan.L’acte organitzat per l’entitat que presideix el veterà i prestigiós periodista tortosí Josep Baubí, es va celebrar als salons de l’Hotel Corona d’Aragó de Tortosa, respectant les mesures establertes pel departament de salut per la pandèmia. L’acte, sense polítics, se sol fer coincidir al voltant del dia de San Francisco de Sales, patró dels periodistes. Se suspengué el sopar habitual per raons del covid. A més, es va donar la benvinguda als nous periodistes que s’han incorporat al col·legi de Periodistes de Catalunya.Com a colofó es va atorgar el VII premi Terres de l´Ebre de Periodisme al fotoreportatge de  Santi Martorell sobre la covid publicada a Aguaita.cat, que va superar els dos altres finalistes, l´equip del programa Film Nòmades per un documental de TV3 sobre l´Illa dels Bous al Delta de l'Ebre i els reportatges “Efemèrides” del periodista. Enric Algueró.

https://www.youtube.com/watch?v=H6uX4s-ZiTk&t=1s

25 anys i continua...

E.FONOLLOSA

A finals del 1996, un parell de joves informàtics van animar a qui subscriu a què com a aficionat al periodisme, posara notícies seues a internet. Així va sortir el Vinaròs News, com ja hem contat repetides vegades. En aquells moments no hi havia pàgines webs dedicades a informació comarcal. D’això fa 25 anys i encara continua perquè sempre ha comptat amb el suport d’entitats i gent del Maestrat, Els Ports i les Terres de l’Ebre que creuen molt en aquesta experiència informativa, com es va destacar durant la III Nit de la Comunicació. Un grup limitat d’empreses cobreix totes les necessitats i un ampli grup d’amics, alguns dels quals fins i tot, periodistes professionals, aporten desinteressadament el seu gra de sorra per oferir al món allò que volen donar a conèixer. Es va començar posant només textos i actualment, abunden també els vídeos i fotos.

A hores d’ara, l’oferta informativa internàutica actual en aquestes comarques és immensa, “encara així continuem perquè no som ni vols ser una competència dels actuals diaris digitals. Ho fem només perquè ens agrada, no hi ha cap ànim lucratiu (ningú percep res, cobrim les despeses, això sí i ens guanyem un sopar anual, si no hi ha covid)”. Cadascú aporta el que vol i quan vol i si són professionals del periodisme, ho fan una vegada han complit amb les seues obligacions amb el mitjà on treballen i troben al Vinaròs News l’oportunitat d’amplificar la repercussió del seu treball.

Ha servit i serveix de font d’informació per a la gent del que també se sol dir Terres del Sénia i fins i tot per a mitjans informatius d’àmbit provincial, regional i estatal que han trobat al Vinaròs News continguts profitosos. Són freqüents les ocasions en què els mitjans troben aquí una ajuda per completar les seues informacions, des d’un vídeo fins a qualsevol crònica, reportatge, dada o foto que al llarg d’aquests 25 anys hagen inclòs i han quedat penjades per sempre. També aquesta finestra oberta al món va servir per “provocar” l’agermanament entre Vinaròs i Río Cuarto, població argentina on resideixen descendents dels vinarossencs que a finals del segle XIX “van fer les amèriques”, a la recerca de prosperitat econòmica.

El programa de Ser Maestrat, Hoy por Hoy Maestrat va dedicar dies enrere un espai a aquest 25 aniversari del Vinaròs News: https://sermaestrat.com/reconeixement-a-vinaros-news-del-periodisme-de-les-terres-de-lebre-per-complir-25-anys/

La Nit de la Comunicació homenatja i premia els periodistes i comunicadors ebrencs, a més del Vinaròs News

El reportatge gràfic sobre la Covid del fotògraf Santi Martorell s’emporta el VII Premi Terres de l’Ebre de Periodisme

NOTA DE PREMSA

La tercera edició de la Nit de la Comunicació, organitzada per la demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) ha servit un any més per a reunir periodistes i comunicadors, que no s’han volgut perdre l’acte de reconeixement a la trajectòria professional dels vuit homenatjats enguany ni el lliurament del Premi Terres de l’Ebre de Periodisme.

Els professionals de la comunicació del territori, acompanyats de familiar i amics, van omplir divendres la sala gran de l'Hotel Corona de Tortosa, on es va fer el lliurament del premi periodístic, l'homenatge als periodistes i mitjans, i la benvinguda als nous membres de la demarcació de les Terres de l'Ebre del CPC.

L’acte d’homenatge a periodistes i mitjans busca reconèixer aquells professionals que al llarg de la seua vida han passat per les redaccions o emissores d’alguns dels mitjans de comunicació ebrencs o que han tingut algun lligam amb el sector periodístic del territori.

En esta ocasió van ser homenatjats el periodista Josep Maria Arias, president de la demarcació de Tarragona del CPC quan es va constituir la demarcació de les Terres de l’Ebre, i els comunicadors Maria Lluís, de Ràdio Gandesa; Conxita Panisello, de Ràdio Tortosa; Enric Mascarell, que va treballar al Bajo Ebro, Ràdio Tortosa, l’Ebre Informes i Tortosa Televisió; Carlos Pina, que va passar per les redaccions de La Veu del Baix Ebre i de l’Ebre Informes; i Joaquim Roglan, de l’Ebre Informes i de l’Ebre.

També va haver-hi un reconeixement per a dos mitjans de comunicació que estan d’aniversari, el setmanari l’Ebre, pels seus 20 anys, i el portal Vinaròs News, pels seus 25 anys. Este últim portal, amb seu a Vinaròs, veu el riu Sénia com un nexe d’unió i no com una frontera, per això sempre ha reservat un espai a l’actualitat de les poblacions catalanes ebrenques pròximes al Maestrat.

A més de posar en valor les trajectòries d’aquests mitjans i professionals, la nit del periodisme ebrenc va servir per a donar la benvinguda als nous col·legiats

La Nit de la Comunicació ha sigut un any més el marc escollit per a lliurar el Premi Terres de l’Ebre de Periodisme, organitzat també per la demarcació de les Terres de l’Ebre del CPC amb el patrocini de Repsol. En la seua setena edició, el primer premi ha estat per a la sèrie fotogràfica documental Tortosa davant del coronavirus del fotògraf Santi Martorell, publicada al diari digital Aguaita. El jurat, format pels periodistes Daniel Arasa, Fàtima Llambrich, Amparo Moreno, Jordi Duran i Anna Ferràs, ha escollit este treball entre els vint-i-cinc presentats al premi per "l’aportació documental històrica, el valor testimonial, el compromís social, l’enfocament i la impactant i magistral execució del fotoperiodisme”. El reportatge gràfic està repartit en 6 sèries i consta de 210 fotografies.

El segon premi se l’ha emportat la sèrie Efemèrides d’Enric Algueró, publicada a la secció d'Esports del setmanari l’Ebre. En este cas el jurat ha valorat "el treball de recerca i investigació, el valor documental, la reactualització de la informació, la reinvenció d'un bagatge personal únic i l'aportació a la memòria esportiva del territori". El tercer premi l’ha guanyat el documental L’illa dels bous dirigit per Guillermo Barberà i produït per Films Nòmades. El jurat l’ha escollit "per l’originalitat del seu plantejament, per la visió reposada del debat, la perspectiva global i dinàmica de la qüestió, per la diversitat de veus que integra -sobretot de veus femenines- i pel punt de vista inèdit del documentalisme sobre el món taurí de l’Ebre”.

La tercera Nit de la Comunicació encara va donar per a més, ja que s’hi va anunciar el guanyador del Micro Daurat del 2021, el comunicador de Ràdio Móra d’Ebre, el morenc Joan Launes. Els Premis Micro, Micro Obert, Micro Tancat i Micro Daurat, es lliuraran en un acte públic a la primavera d’enguany. Finalment, l’actual president de la demarcació de les Terres de l’Ebre del CPC, Josep Baubí, va anunciar que optarà a la reelecció en el càrrec igualment que l’actual degà del CPC, Joan Maria Morros, que va excusar la seua absència a l’acte.

Més fotografies i el vídeo de la Nit de la Comunicació: https://www.periodistes.cat/actualitat/noticies/la-nit-de-la-comunicacio-homenatja-i-premia-els-periodistes-i-comunicadors

https://www.youtube.com/watch?v=gm1pKslrZ7A

https://ebredigital.cat/2022/01/20/lentrevista-amb-josep-baubi-president-del-collegi-de-periodistes-te/


Celebració del 23 aniversari

La secció d'entrevista del programa de divendres 12 de març de 2021 "El món s'acaba", https://www.elmonsacaba.com/    de Canal 56, conduït per Sergi Nebot,  https://canal56.com/online/ va estar dedicada a parlar del Vinaròs News. La podeu veure a la web del programa en aquest enllaç: https://www.elmonsacaba.com/1x16-lentrevista-del-mon-emili-fonollosa/   Donem les gràcies al programa per haver volgut reconéixer els ja quasi 25 anys d'aquesta revista digital aficionada, dedicada a difondre les Terres del Sénia.

https://youtu.be/RVXsUMWowVU Maestrat.tv - "El safareig de la tele" - 5-4-2016, dedicà una part destacada al Vinaròs News


El setmanari La Veu de Benicarló, nº 1058, dedica una carxofa al Vinaròs News. Moltes gràcies!!


19 ANIVERSARI

La nostra revista quinzenal digital Vinaròs News, que resum l’actualitat general de les comarques del nord de Castelló i també se’n fa ressò del sud de Tarragona, celebrà el 19 aniversari amb una trobada gastronòmica oferida per als desinteressats col.laboradors pel restaurant El Langostino de Oro.

En el moment dels parlaments, es llegí una carta dirigida als assistents per l’alcalde, que no va poder estar present, com és habitual en aquesta trobada, per una reunió important. Es va destacar també que l’oferta d´informació digital a les comarques del nord de la província castellonenca i sud de Tarragona s´ha multiplicat en els últims anys, de manera que els internautes poden trobar un excel·lent i variadíssim ventall de possibilitats a l´hora de saber el que passa. En aquest any últim han continuat sorgint noves webs com Devina, Maestrat al Dia i Vinaròs i voltants, encara que aquesta s’ha integrat en una altra. Aquests s´afigen a infomaestrat.com Crònica de Vinaròs Digital, 3x4.info, El Set,  Diari del Maestrat, Benicarló al Dia,  La Calamanda, comarquesnord.cat,  DiaaDia. Aguaita.cat, La Marfanta, etc.

El major seguiment del Vinaròs News s´aconsegueix gràcies als seus butlletins per correu electrònic, una cosa pràcticament única a les nostres comarques, que els reben 5.300 persones de més de 30 països. També hi ha 4.430 seguidors pel facebook (1.300 més que ara fa un any) i 3.170 al  twitter (2.575 fa un any). La web, tot i no ser un diari, com té freqüents actualitzacions, supera tots els dies el miler de visites, encara que cada vegada costa més ja que l’ascens de l’ ús de les xarxes socials és imparable, en detriment de les pàgines web clàssiques. L’ objectiu per ara és arribar als vint anys i això ja està només a uns mesos vista.

Cal recordar que les entitats i empreses col·laboradores són: Renault Dacia, Editorial Antinea, Cristalería Miralles, Ajuntament de Vinaròs, Dicocar, El Langostino de Oro,  Sigev i Espectacles Maestrat.


19 aniversari de la nostra revista, 15-1-16


El bon humor no faltà gràcies a Pablo Castell, que "presentà" una nova singular web

CARTA DE L'ALCALDE DE VINARÒS ENRIC PLA

Benvolguts amics de la premsa Vull agrair la vostra amable invitació i, de veritat, m'hauria agradat molt compartir la vetllada en vosaltres. Malauradament coincideix amb l'assemblea de la Taula del Sénia que aquest divendres en Morella celebra el 10e aniversari de la mancomunitat. Estaré amb el molt honorable president de la generalitat i amb molts dels representants que els municipis han tingut a la Taula durant aquests deu anys de vida. La tasca de la premsa és essencial en una societat plural i democràtica i això implica una gran responsabilitat i mereix el suport de totes i tots. Més encara quan, com és el cas de molts de vosaltres, aquesta tasca es fa en un context en què la vostra vocació i dedicació estan molt per damunt dels mitjans econòmics i materials dels quals podeu gaudir. La informació en un context plural i respectuós amb la convivència, la crítica ben documentada i sense crispació innecessària, l'opinió que reflecteix tots els punts de vista, són els pilars d'una informació lliure imprescindible en un país lliure. El moment actual, amb canvis de forma i fons importants, hauria de ser apassionant per a la premsa. Però també hem de treballar, com en tots els àmbits socials, per què es trenque l'actual model de precarietat en què es desenvolupa bona part del periodisme. Aprofite doncs aquestes línies per reiterar-vos la meua convicció en la importància de la vostra feina i per desitjar-vos una nit de cordialitat i companyerisme. I espere que, malgrat el “plantón” d'enguany, em torneu a convidar el pròxim any. Rebeu una salutació molt cordial (i una invitació a col•laborar en la nova etapa del Diariet que anirà prenent forma en les pròximes setmanes).


18 ANIVERSARI

SOPAR ANUAL DE VINARÒS NEWS

J.Ferré Verge

Tota la gent que estem implicats amb Vinaròs News, esperem amb ànsia que arribi el primer divendres després dels Reis per a trobar-nos al restaurant el Langostinode Oro de Vinaròs.

El sopar és el de menys, encara que Salvador Alcaraz, el propietari i cuiner del restaurant, s’esmera cada anys per a deixar-nos ben contents i guanyar-se així les nostres lloances per les seves creacions.

Al sopar d’anit em va tocar seure al costat de dos Joan’s. El meu homònim, el benicarlando Joan Ferré i el dibuixant Joan Gost. A la dreta de Joan Ferré, el benicarlando, es va asseure Alicia Coscollano de la Calamanda. Varem xerrar animadament durant tot el sopar de temes sovint intranscendents, però que servien a conèixer-nos millor i estretir vincles d’amistat.

Salvador Alcaraz es va asseure tot el sopar a prop nostre i explicava passatges de la seva vida. Al final va treure un bon grapat de folis enquadernats amb totes les receptes d’arrossos que ha get al llarg de la seva vida i que pretén que algú ho acabi convertint en llibre. I així li va demanar a l’alcalde de Vinaròs que, com a bon polític, no es va comprometre a res.

En acabar el sopar, Emili Fonollosa, director i alma mater de VN ens va llegir el seu habitual discurs. Ja va avisar de bon començament que era, pràcticament, un calc al de l’any passat i és que poques novetats hi havia hagut durant el 2014 respecte a l’any anterior. Va excusar l’absència d’alguns col·laboradors, com el morellà Manuel Milián Mestre que, tal com va fer l’any passat (el primer que va col·laborar amb la revista) no va poder assistir perquè a la mateixa hora que fem el sopar, surt en directe al programa de 8tv que dirigeix el prestigiós periodista Josep Cuní.

A així, com aquell que no vol, Vinaròs News ja ha complit els 18 anys, el que, per a molts significa la majoria d’edat.

I per acabar, com ja és tradició, la foto del grup que immortalitza any rere any el pas inexorable del temps de tots els col·laboradors del projecte que va iniciar l’any 1996 Emili Fonollosa i uns pocs il·luminats.    

http://laviaaugusta.blogspot.com.es/2015/01/sopar-anual-de-vinaros-news.html    

L´oferta d´informació digital a les comarques del nord de la província castellonenca i també al sud de Tarragona s´ha multiplicat en els últims anys, de manera que els internautes poden trobar un excel•lent i variadíssim ventall de possibilitats a l´hora de saber el que passa.

Així es va destacar en la trobada de col•laboradors de Vinaròs.News, que es reuniren per celebrar el 18è aniversari d´aquesta web no professional que fa un resum de l´actualitat. Es va destacar l´aparició recent de dos nous mitjans, infomaestrat.com i Crònica de Vinaròs digital alhora que es valorà l´èxit de propostes ja veteranes també com 3x4.info i El Set. També es mencionaren els altres diaris digitals que estan aconseguint un gran seguiment al Maestrat com Diari del Maestrat, Benicarló al Dia i La Calamanda, sense oblidar els que triomfen a Els Ports com comarquesnord.cat i DiaDia. Aguaita.cat i La Marfanta són per la seua banda digitals de referència pel que fa a les Terres de l´Ebre. Un total de 22 dels desinteressats col.laboradors del Vinaròs News, procedents de Vinaròs, Benicarló, Amposta, Alcanar i les Cases d´Alcanar van conviure durant unes hores, gràcies a la invitació anual del restaurant El Langostino de Oro, que col.labora d´aquesta manera. Cal recordar que són en total vuit les empreses i entitats les que també fan possible amb la seua ajuda que la web informativa comarcal més veterana al Maestrat puga tenir encara bon seguiment, tot i la gran i creixent oferta de diaris digitals. Es un grup tancat d´empreses ja que estan totes les necessitats cobertes i només se n´incorporen de noves si hi ha baixes. Es destacà de l´any 2014 la tornada d´un col.laborador de gran prestigi com el cardiòleg Adolf Cabadés.

El Vinaròs.News va sorgir a finals del 1996, arran de l`oferiment que van fer dos joves informàtics, d´incloure a la seua web les notícies que un corresponsal de premsa de Vinaròs escrivia per a un diari provincial. Poc temps després es van afegir dos altres informàtics que van permetre la continuïtat de l´experiència i un gran nombre de gent vinculada a la premsa que oferiren la seua col.laboració sense res a canvi, la gran majoria dels quals continuen fent-ho. El major seguiment del Vinaròs News s´aconsegueix gràcies als seus butlletins per correu electrònic, que els reben 5.300 persones de més de 30 països. També hi ha 3.130 seguidors pel facebook (2.500 ara fa un any) i 2.575 al twitter (1.940 fa un any). La web, tot i no ser un diari, com té freqüents actualitzacions, arriba molts mesos a 1.400 visites de mitjana diària. En aquest 2014 Cuatro va reproduir unes imatges d´un vídeo del Vinaròs News al programa del sofà de Risto Mejide.

Més a LA CALAMANDA


17 ANIVERSARI

El restaurant "El Langostino de Oro" acollí com sempre es fa cada segon divendres del primer mes de l´any, l´habitual trobada dels qui fan possible la revista digital quinzenal Vinaròs.News de forma totalment altruista.

En aquesta ocasió, van ser 24 dels vora 40 col.laboradors els qui van poder estar. Durant els parlaments d´aquest 17 aniversari, es destacà que tot i la creixent i abundant en quantitat i qualitat informació comarcal per internet, la que va ser primera experiència digital d´aquest tipus en aquestes comarques encara gaudeix d´un bona acceptació.

Així es destacaren dades com els 5.300 seguidors per correu electrònic i moments de molt seguiment, com el passat octubre amb 55.700 visites, a causa dels terratrèmols (amb un màxim diari de 3.260 el dia 5). A més, en aquells dies, vídeos fets pel Vinaròs.News sobre el Castor van ser difosos per La Sexta, TV3, Cuatro, Telecinco i Antena 3.


10-1-14. Mireu més al bloc del nostre col.laborador J.Ferré Verge.

EL DISCURS DEL 17 ANIVERSARI

Com sempre, vull començar donant les gràcies per la col.laboració sempre altruista de tots vosaltres que fa possible el Vinaròs.News i gràcies per venir sobretot als d´altres poblacions com Amposta, Alcanar, les Cases d´Alcanar, Peníscola i Benicarló. Saludar també especialment els qui vénen avui per primera vegada per ser nous col.laboradors i als qui feia anys que no podien venir.

Enguany hi ha hagut algun canvi en les persones entitats col.laboradores, cal destacar la incorporació de Royla Habitatges, compensant les baixes i la del prestigiós periodista, economista Manuel Milián, un dels fundadors del diari El País i el Partit Popular. També vull tenir un record per al doctor Cabadés, una altra firma de luxe que ha estat amb nosaltres vora 13 anys i ara s´ho ha deixat per excés de feina.

Entre els qui ens han enviat missatges justificant la seua absència, vull llegir-vos precisament el de nou flamant nou fitxatge, Manuel Milian.-

Amic Emili: em sap greu però em serà del tot impossible ser-hi amb vosaltres al sopar. Aquell dia i a la mateixa hora tinc programa en directe a la 8 TV amb en Josep Cuní, com tots els divendres de l’any. En esperit hi seré i amb el prec de que us mengeu el sopar a la meva salut. Cordialment Manolo Milián

Ara de nou vull recalcar com tots els anys que això del Vinaròs.News és un invent que va sorgir a finals del 1996, arran de l`oferiment que em van fer Víctor Casajuana i Angel Salom, dos joves informàtics que apuntaven molt alt, d´incloure a la seua web les notícies que jo escrivia per a premsa. Poc temps després es va ficar pel mig Benja Miralles a qui li ho dec tot i també vull recordar la tasca feta per Joan Gil amb Maestrat.net.

En aquells temps, això tenia molt més sentit que ara, llavors no hi havia cap web d´informació comarcal i eren pocs encara els qui tenien internet. Ara hi ha diaris comarcals que ofereixen molt més i millor del que dóna el Vinaròs.News (per exemple 3x.4info, Benicarló al Dia, La Calamanda, Aguaita.cat i comarquesnord per citar els qui tenen al seu capdavant col.laboradors nostres, sense oblidar Diari del Maestrat, La Marfanta i el més nou, Diaadia). Aleshores per què no pleguem? Resposta: perquè seguim comptant amb molts seguidors, vora 5.300 per email. També tenim 2.500 seguidors pel facebook i 1.940 al twitter. A més, enguany vam tenir quasi el rècord absolut de visites en un dia: va ser el 5 octubre, amb 3.260 (alguna cosa bona havien de tenir els terratrèmols de 4 graus) i també destacà aquest passat 2 gener, 3.190, quan tothom s´interessà per la desaparició d´una jove. El mínim de visites en un dia enguany no ha baixat d´un miler, 1.018, 25 desembre. Tenim actualment 1.500 visites de mitjana diària. Màxima mensual de mitjana diària 2013, el passat octubre, 1.790 quan hi hagué durant tot els mes, 55.700 visites. A més, en aquells dies, vídeos fets pel Vinaròs.News sobre el Castor van ser difosos per La Sexta, TV3, Cuatro, Telecinco i Antena 3 i també se'n va fer ressò Catalunya Ràdio. Així mateix, el Vinaròs.News apareix referenciat de forma destacada la tesina doctoral de la nostra companyia i amiga Emma Bas. Suposo que entendreu que val la pena continuar, no? Així que anem ja a pels 18 anys, la majoria d´edat! Gràcies!


TROBADA 16 ANIVERSARI

Com és costum cada segon divendres de gener, un bon grup dels que fan possible el Vinaròs.News es reuniren al restaurant El Langostino de Oro per celebrar l´aniversari d´aquesta web que resumeix l´actualitat comarcal.

Durant els parlaments, es va llegir un text d´una de les col.laboradores, Emma Bas, on feia una encertada reflexió sobre aquesta experiència no professional i els problemes que travessa ara el periodisme com a professió. El coordinador de la web agraí el constant suport de l´Ajuntament i vui empreses locals de prestigi i sobretot el dels vora 30 col.laboradors, que ho fan desinteressadament i que acudiren a aquest aniversari des d´Amposta, Alcanar, les Cases d´Alcanar, Benicarló i Peníscola. També es va fer menció especial dels nous col.laboradors incorporats l´any passat.

Com sempre, es va deixar clar que el Vinaròs.News no pretén ocupar cap espai professional periodístic, ja que només vol ser un resum de premsa. Es destacà l´àmplia oferta informativa comarcal per internet, com 3x4.info, Benicarló al Día, Diari del Maestrat, Comarquesnord, lamarfanta, aguaita.cat, etc. així com les webs de les revistes, diaris, ràdios i teles comarcals i provincials. En aquest 16 aniversari s´apostà per continuar aquesta veterana experiència que és seguida per email per més de 5.300 persones de vora 30 països.

La Barana (última columna d´opinió al 7 Dies-Vinaròs, d´Emma Bas)

Vinaròs News fa anys

La revista digital degana de les nostres comarques, Vinaròs News, arriba ja als 16 anys d’història. La “criatura” va nàixer quan Internet era encara un món desconegut per a molts. Només els iniciats i freakies informàtics tenien, en aquell moment, correu electrònic. Però, poc a poc, la revista va anar imposant-se com una forma còmoda i fiable d’accedir a moltes de les informacions que, sobre el Baix Maestrat i comarques properes, es generaven en la premsa escrita, gràcies a la col•laboració de la major part de corresponsals dels rotatius. D’això, com deiem, ja fa un bon grapat d’anys i el Vinaròs News té més de 5.000 subscriptors de tots el món, que reben puntualment les edicions bisetmanals de la revista i el Vinaròs Mail. A més, el VN ha anat adaptant-se als nous temps, incorporant vídeos, enllaços amb altres mitjans i, fins i tot, asomant-se a les xarxes socials, amb comptes a Twitter i Facebook, que tenen milers de seguidors. Quin és el secret de l’èxit d’aquesta iniciativa? Sense dubte, la total manca d’ambició econòmica per part del seu creador. Emili Fonollosa, que ja acumulava una notable experiència en la premsa local i provincial, va decidir donar-li més ales a la seua afició –ja que la seua professió, com a tal, és la de mestre- creant Vinaròs News i, per tant, els guanys econòmics han estat sempre, secundaris.

De fet, cap dels col•laboradors del Vinaròs News ha rebut mai diners i les empreses i institucions que patrocinen la revista ho fan amb unes quantitats que serveixen únicamente per sufragar el suport tècnic necessari per al funcionament del portal. Avui divendres –quan surt a la llum aquesta publicació- es celebra el tradicional sopar anual dels col•laboradors de Vinaròs News. No està la cosa per a celebracions en el món del periodisme comarcal, la veritat. En els últims mesos, s’han produit acomiadaments en diversos mitjans de comunicació. Una sangria que no s’atura perquè, malaraudament, el negoci segueix sent el negoci i un mitjà de comunicació no deixa de ser un objecte empresarial per guanyar diners. Quan això falla, les mesures immediates passen per la reestructuració i, com en qualsevol altre sector –el periodisme no es salva- els acomiadaments són la solució. Quin futur ens queda? Mentre tinguem l’entrega de persones com les que fan possible el Vinaròs News, mantindrem l’esperança de poder seguir informant-nos del que passa en el nostre entorn més pròxim perquè, si pensem que ràdios, televisions o publicacions locals i comarcals ens informaran tal i com ho han fet fins ara, ho tenim difícil. El panorama ha canviat molt i encara ho farà més en breu. Aixó sí, a tots ens quedarà la sensació d’haver format part de la realitat mediàtica més rica i variada que ha tingut mai la nostra comarca. Han estat anys de riquesa i pluralitat informativa. Ara venen anys de foscor. Esperem, tot i això, que alguna llum, com la del Vinaròs News, continue brillant.


 


David Inlines en el plató de La Voz, de Tele 5, también se acordó del Vinaròs.News


David Inlines, un dels autors dels muntatges visuals de la gal.la de reines del Carnaval, ha tingut la gentilesa de crear un vídeo promocional del Vinaròs.News


Hi ha qui no vol desconnectar-se de l´actualitat dels nostres pobles ni quan se'n va de vacances a Nova York, com veiem en aquesta foto feta al pont de Brooklyn. Al fons es pot veure el nou gratacels que substituirà les torres bessones


TROBADA 15 ANIVERSARI, 13-1-12

Un bon nombre dels qui fan possible el Vinaròs.News es reuniren per celebrar un nou aniversari, el 15é, d´aquesta web de recull de notícies de les terres del nord i sud del Sénia. Com sempre és possible, la data fou el segon divendres de gener i el lloc, El Langostino de Oro.

En aquesta ocasió van ser 21 les persones i empreses col•laboradores que pogueren acudir al sopar oferit gentilment per Salvador Alcaraz. Durant els parlaments, es valorà sobretot la participació voluntària d´empreses, en uns moments de grans dificultats econòmiques en què vivim al nostre país. Són aquestes: Renault Dacia, Editorial Antinea, Cristalería Miralles, Ajuntament de Vinaròs, Vinaròs Plaza, Dicocar, Carceller Cervera, El Langostino de Oro i Sigev. Sense elles no es disposaria del contracte per enviar els emais, espai web, assessorament tècnic, connexió a internet, sopar anual, regals i el rastreig de notícies a internet de Vinaròs I Benicarló. També es valorà especialment la constància de tots els col.laboradors, alguns d´ells des de fa molts anys, tot i que és totalment altruista.

Així mateix, s´apostà per continuar fent la revista ja que encara té molt bon seguiment: 47.000 visites úniques el desembre passat però més encara al novembre, 51.000, amb el rècord el dia 20 amb 3.500. Així mateix es destacà que s´haja arribat a superar els 5.000 inscrits al servei de correu electrònic, de vora 35 països, i gràcies a la campanya A pels 5.000! on hi hagué més de 700 participants. “De totes formes, no som més que un resum, que es fa per afició, ningú en trau res, no ens considerem competència de ningú, no volem llevar patrocinadors a ningú, no n´admetem més” va dir-se en la trobada, destacant també que “intentem afavorir la visita a les webs professionals amb enllaços permanents i a algunes notícies concretes”.

Per altra banda, es destacà l’excel•lent oferta d’informació internàutica comarcal, remarcant l´aparició del Benicarló al Día, del nostre col•laborador Vicent Ferrer i Diari del Maestrat, del qui va ser alcalde Javier Balada. Tampoc es va valorar la qualitat del i 3x4.info, del també col•laborador Jordi Maura, comarques nord, la marfanta, etc. Així mateix, les ràdios i teles comarcals fan una gran tasca també a internet, com Ser Maestrat, Cope Vinaròs i Ràdio Ulldecona, a banda per supost de la web de Canal 56, a més d´Ebre TV, Canal Terres de l´Ebre, Canal 21 i la TV de Morella. Així mateix, van citar-se les webs dels diaris provincials com Levante de CS, Mediterráneo, Las Provincias, El Mundo-CS al dia, Diari de Tarragona i El Punt.


El Langostino de Oro, com sempre acollí el sopar anual dels nostres col.laboradors, celebrant el 15 aniversari

 
     
 
     
 

TROBADA 14 ANIVERSARI, 11-3-11

Joan Ferré Verge

Benvolgut Daniel, Com conec el teu interès per aprendre català, del qual ja te’n he donat alguna lliçó, m’adreço amb el meu idioma natal per explicar-te el que varem fer ahir la majoria dels qui tenim a veure amb la revista digital Vinaròs News, un fet que tu ja coneixies. Com cada any, redactors, empreses i col·laboradors en general, així com també algun polític perquè també col.labora l´Ajuntament (entre els quals sempre solem gaudir de la presència de Jordi Romeu, l’alcalde de la ciutat) acudim al restaurant “el Langotino de Oro” de Vinaròs, del que n’és propietari Salvador Alcaraz, per acompanyar i donar-li suport moral (encara que només sigui amb la nostra presència) al director de la revista Josep Emili Fonollosa.

El d’anit va ser el 14è sopar que organitza la revista digital Vinaròs News, pionera en aquest tipus d’informació. Salvador, que com t’he dit és el propietari del restaurant, és un reconegut cuinar que, al llarg de la seva trajectòria professional, ha obtingut diversos premis. Com cada any (i ahir no va ser l’ excepció), mira d’esmerar-se per a oferir-nos un àpat a “l’alçada de les circumstàncies” i dels comensals. Primer que res ens va treure una petita mariscada amb musclos i cloïsses. Acte seguit uns llagostins de Vinaròs que, per si no ho sabies, competeixen amb els de la Ràpita per ser els millors del món. Seguidament, uns xipirons amb la seva pròpia salsa. Després un crep farcit de gamba, xampinyons i cansalada, gratinat amb un xic de formatge rallat i “regat” amb un brou de peix. Mentre ens explicava alguns detalls dels seus plats, Salvador ja ens va anunciar que encara hi faltava un plat de carn.

Les plàteres amb la carn no van trigar en sortir i, encara que no ens va dir que era, jo crec que era gall dindi guisat, segurament, amb una crema de llet amb ametlles. En arribar als postres, ens van servir en unes petites terrines quadrades, mus de xocolata negra amb una làmina de xocolata blanca. Finalment, no cal ni dir-ho, cafès, licors, etc. Jo em vaig prendre un poliol. En finalitzar l’àpat arriba el moment més esperat i emotiu: els discurs del nostre director Emili agraint a tots els presents i absents les diferents formes de col·laborar amb la revista digital. No va desaprofitar l’ocasió per a recordar el premi de periodisme “Manuel Foguet” que van concedir a Vinaròs News l’any passat i que, un com més, l’Emili en va fer participis a tots els seus col·laboradors. Esperant que t’hagi agradat, rep una forta abraçada del teu amic.

PD. Com a polític no puc passar per alt la manca de paritat existent al sopar. Érem 20 homes i només una dona. Per cert, em vaig assabentar que dels 21 regidors que té l’Ajuntament de Vinaròs, 20 són del Barça i un de l’Espanyol. Un fet un tant insòlit, però real. Veuràs que la foto “de família” ha sortit un xic difusa. Segurament perquè ens la va tirar el regidor “periquito” en un intent de boicotejar-nos l’acte.



L´associació cultural ´Amics de Vinaròs´distingeix el coordinador de Vinaròs.News amb el IV Premi de Periodisme ´Manuel Foguet´ Podeu llegir el PARLAMENT DEL GUARDONAT

 
IV PREMI DE PERIODISME “MANUEL FOGUET” DE L´ASSOCIACIÓ “AMICS DE VINARÒS” A EMILI FONOLLOSA fcanal56 on Vimeo.

ENTREVISTA A SER MAESTRAT-RADIO NUEVA

“Amics de Vinaròs” premia a la más veterana revista digital comarcal valenciana

La “Associació Cultural “Amics de Vinaròs” ha otorgado el IV Premi de Periodisme “Manuel Foguet” al creador y mantenedor de la que vino a ser primera web de información comarcal en la Comunidad Valenciana, Vinaròs.News, aparecida hace casi 14 años y que aún pervive a pesar de la abundante en cantidad y calidad oferta informativa existente en estos momentos en el Maestrat.

En el marco del “Sopar de Lluna plena”, celebrado en el patio de cuadrillas  de la centenaria plaza de toros, el presidente de la asociación José Luis Pascual entregó la distinción, en forma de un socarrat, técnica  artesanal del medievo, creado por la artista valenciana Concha Jimeno. Recibió este artístico galardón el maestro de Primaria Emili Fonollosa, que por su afición al periodismo inició esta experiencia a finales de 1.996, cuando internet aún empezaba a despegar y gracias a la colaboración de tres jóvenes vinarocenses, Víctor Casajuana, Miguel Angel Salom y Benjamín Miralles. Fonollosa quiso hacer extensivo el premio a todos y cada uno de los que han colaborado y colaboran para hacer posible esta web informativa, valorando que se hace altruistamente. Asimismo destacó que en estos momentos sus resúmenes por correo electrónico llegan ya a más de 4.300 personas de más de 30 países.

Entre los asistentes, estuvieron el prestigioso sociólogo catalán Sebastià Serrano y concejales de diversos grupos políticos del consistorio. El acto y la cena quedaron enmarcados en el segundo centenario de la entrada de las tropas francesas en Vinaròs. Así, se inició con la lectura de un pasaje de la “Historia de Vinaròs” de Borrás Jarque donde se narra el saqueo que sufrió la ciudad y el guitarrista Manolo Carrasco, en sustitución de Isabel Agut, que había sufrido un percance, tocó un resumen de piezas de la época como “El sitio de Zaragoza”. Además, la cena fue con un menú francés, diseñado por el popular restaurador Juanjo Roda y servida por el no menos conocido “Rafel lo Cristalero”. Hubo también la lectura de un poema de Encarna Fontanet, también vinculado a esta celebración.

La web Cibermedios Valencianos | Análisis de los medios digitales de la Comunidad Valenciana dedica un amplio espacio a VINARÒS.NEWS, LÉALO.


SOPAR D'ANIVERSARI DE VINARÒS NEWS, 13 anys

Joan Ferré Verge

Al conegut restaurant de Vinaròs “el Langostino de Oro” que regenta el cuiner Salvador Alcaraz, va tenir lloc el sopar del 13è aniversari de Vinaròs News, la revista digital de la capital del Baix Maestrat amb la que vinc col•laborant des de fa més de 2 anys. Per a mi era el tercer sopar, però cada cop que vaig em permet més relacionar-me amb les diverses persones que per uns motius u pels altres hi assisteixen. Hi ha tota mena de col•laboradors: els que fan les cròniques de les notícies que passen a les comarques de l’Alt i Baix Maestrat, però també a la del Montsià, els col•laboradors que signem la nostra columna cada quinze dies passant, els fotògrafs, etc. Sempre encapçalats pel director de la publicació Josep Emili Fonollosa. Com tots els anys, els sopar va estar deliciós, encara que només sigui el pretext per a trobar-nos un cop a l’any. Però si no ho digués li faria un lleig a l’amfitrió i per això cal remarcar-ho, i si és necessari amb lletres majúscules. En acabar el sopar, Josep Emili ens va el tradicional discurs. Ahir vaig poder conèixer per primer cop i gaudir de la seva conversa del meu “homònim”. Em feia goig conèixer-lo i el cert és que no em va defraudar. Em va dir que tenia les seves arrels a Ulldecona i, pel que em va semblar era “cadufero”, es a dir, de Benicarló.

Un bon grup dels corresponsals de premsa i entitats que fan possible desinteressadament Vinaròs.News (www.vinarosnews.net), web que resumeix l’actualitat comarcal, van celebrar el seu tretzé aniversari en l´habitual trobada anual que fan al restaurant El Langostino de Oro, el qual estrena ara aparcament gratuït per a la seua clientela. Durant el sopar, es va destacar l´excel.lent oferta d´informació de les nostres comarques que hi ha actualment per internet, de la qual sempre se’n fa ressò Vinaròs.News. També es valorà que el servei de correu electrònic del Vinaròs.News ja aplega a prop de 4.200 subscriptors de vora 30 països.

La trobada anual del Vinaròs.News i ja van 12 anys
J. Ferré Verge

Com ja be sent tradicional, al conegut restaurant de Vinaròs “El Langostino de Oro”, es va celebrar el sopar anual de la nostra revista digital Vinaròs News, que en aquest any ja ha celebrat 12 anys de vida.

Al voltant de la taula s’hi van seure fins a 19 comensals, inclós l´alcalde de la capital del Baix Maestrat perquè també col.labora l´Ajuntament. També hi eren presents el regidor de noves tecnologies, diversos col•laboradors, patrocinadors, etc. Com cada any, Salvador Alcaraz, propietari del restaurant, va servir una selecció de les seves darreres selectes elaboracions, algunes d’elles guanyadores de premis durant l’any 2008. Els plats estrella van ser un guisat de galta de porc senglar amb xampinyons i unes croquetes de cua de bou. Al final del sopar, Salvador, va oferir una classe mestra del seu bon saber culinari, explicant com s’elabora un plat de caça major o una bona paella. Vinaròs News, com bé saben tots els que reben aquests correus, és una revista digital d’informació general ´amateur´ que té més de 3.800 subscriptors i una mitjana diària de visites que supera sobrdamente quasi sempre el miler de ciutadans de més de 30 països. Encara que la revista principal tingui una edició quinzenal, al menys dos cops per setmana s’hi incorporen les darreres novetats. Principalment tractem temes del Baix Maestrat, l’Alt Maestrat, els Ports, el Montsià, Baix Ebre i la Plana Alta. Mireu-ne més a SER MAESTRAT, foto a gran resolució de la trobada al bloc laviaaugusta i més a la secció QUI SOMfoto a gran resolució de la trobada al bloc laviaaugusta.  MIREU TAMBÉ 3X4.INFO.



Celebració de l´11 aniversari el passat 4 de gener de 2.008

Un nutrido grupo de las casi cuarenta personas y entidades que colaboran desinteresadamente en Vinaròs.News, celebramos el 11 aniversario de esta experiencia que fue pionera en la Comunidad Valenciana. El restaurante El Langostino de Oro (Premio Turismo 2007 de la Cámara de Comercio de Castellón) acogió este encuentro. Se apostó por la continuidad de esta revista digital, pues aún sigue teniendo buena acogida, con más de 3.600 receptores de sus correos electrónicos de más de treinta países, aunque ahora haya magníficos portales profesionales en estas comarcas.

VINAROS NEWS CELEBRE EL XI ANIVERSARI

Vicent Ferrer/Vinaròs, gener 2008

La página web de noticies mes antiga de la comarca, Vinaròs News, va cele-brar el passat divendres el seu XI Aniversari amb un sopar organitzat per el seu director Emili Fonollosa.

Als postres Emili Fonollosa ens va dir, “L´any passat vam canviar el disseny i vam recopilar els deu anys de revista en un dvd i enguany si alguna cosa cal destacar és que hem encetat podríem dir una segona etapa que no sé quan durarà. Hem arribat a un moment en què la informació comarcal està molt ben servida a internet amb el ja veterà povet.com i 3x4.info, que dia a dia va a més de la mà precisament d´un altre col.laborador nostre, Jordi Maura. Així que Vinaròs.News, que només és  un recull periòdic de premsa, cada vegada té menys raó d´existir. Tanmateix, mentre els lectors seguisquen fidels a nosaltres, vull mantenir-la, encara que cada vegada cal dedicar-li més esforç perquè intento estar prop de l’altura de les webs abans esmentades, i altres que van sortint o millorant-se”.

Per continuar  comentant, “El 2.007 vam batre continuats rècords de visitants diaris, amb un dia, el 28 de maig, quan n´hi hagué tres mil. Des de l´estiu, però, han baixat les visites encara que mantenint-se mensualment sempre per damunt del miler de mitjana diària. El que no baixa i fins i tot creix, és el nombre de subscriptors per correu electrònic, a pesar que n´esborro bastants per canvi d´adreces i ara estem superem els 3.600, la qual cosa suposa enviar setmanalment més de 7.200 correus a ordinadors de trenta i escaig països.

Enguany he incorporat vídeos que faig jo mateix i enllaços directes a determinades notícies perquè el lector les veja més completes i a la seua web original”.Per acabar Emili ens va dir, “Crec que encara pot tenir vida el Vinaròs.News, si més no el servei per correu electrònic, en la qual cosa seguim sent pioners. Si la revista  acaba no serà segur per fallar la vostra col.laboració, perquè sempre la tindré. Per ara, encara em queden forces, tot i que a vegades ja fallen, per seguir amb aquest projecte que en les seues característiques comarcals fou únic fa onze anys a la Comunitat Valenciana.

El listat d´assistents a més d´Emili fou aquest: Jordi Romeu, alcalde de Vi-naròs, Vicent Albiol, regodor noves tecnologies, Juan José Benito, Joan Ferre Verge, Víctor Casajuana y Angel Salom de Maestrat.net, Ramón Blanc, Julián Zaragozá, Vicent Sanz, Joan Gost, Rafa Banasco de Televés, Sebastià Redó, Bartomeu Roig, Juan Ramón de Dicocar, Rafa Andre de Reportajes Aereos Camps, Pablo Castell de Antinea, Benja Miralles, Xavi Flores del Setmanari Vinaròs, Anna Fibla de Crònica de Vinaròs, Salvador Alcaraz del Langostino de Oro y Vicent Ferrer del Setmanari El Dissabte.


Celebració 11 aniversari de Vinaròs.News


VINAROS NEWS CELEBRA SU DECIMO ANIVERSARIO  CON UNA CENA PARA TODOS SUS COLABORADORES

Vicent Ferrer, gener 2.007


Celebració del X Aniversari, 20--01-07. Mireu-ne MÉS FOTOS I VIDEOS

L´alcalde J.Balada valora els 10 anys de la nostra revista

La página web Vinaròs News que recoge noticias de estas comarcas, celebró el pasado viernes en el Restaurant El Langostino de Oro de la ciudad, su cena anual de colaboradores, en este caso con la particularidad de haber llegado a los diez años de presencia en la Red.

Emili Fonollosa, impulsor de la misma, agradeció a todos los presentes sus co-laboraciones; ayuntamiento, empresas colaboradoras y compañeros de los me-dios de comunicación. Recordó que en la actualidad más de 3.200 personas reciben por correo las distintas ediciones y como, con el paso del tiempo se ha pasado de solo contener textos a poder escuchar en la página web a los pro-tagonistas de la noticia. Y para recordar estos diez años Emili entregó un DVD que recoge estos diez años de la historia de nuestras comarcas (diseño carátula de Publiconceptes).

Los asistentes fueron: el alcalde Javier Balada y el primer teniente de alcalde Jordi Romeu en representación del Ayuntamiento; Rafa Banasco, de Carceller-Tena, Paco Castell de la Editorial Antinea, Toni Orts, de Foto Arts, Julio Guimerà de Dicocar, Salvador Alcaraz del Langostino de Oro, Antonio y Ángel Salom de Maestrat.net, Odette Calvo, de Turismoruralxert, Benjamín Miralles  y Vanessa Casas, diseñadores del cambio de imagen de esta revista digital; las directoras de las otras dos revistas de la ciudad, Anna Fibla de Crónica y Marian Fonellosa del Vinaròs; y los periodistas y columnistas Natalia Sanz, Alicia Coscollano, Ramón Blanch, Joaquín Buj, Benjamín Miralles, Emma Bas, Joan Ferré, Alfred Gómez, Juan José Benito, Vicent Sanz, Julián Zaragozá, Joan Gost, Toni Orts, Bartomeu Roig, Emili Fonollosa y Vicent Ferrer. El resto de colaboradores excusaron su ausencia por motivos profesionales o familiares.

Una vegada complit l’objectiu d´arribar als deu anys, sent per tant pionera a la Comunitat Valenciana, s´ha decidit engegar una nova etapa, donada la bona acceptació entre els lectors, tot i que actualment exemples com povet.com i 3x4.info cobreixen de forma esplèndida i diària la tasca informativa a internet. Per tal de fer-la més atractiva, s´ha renovat totalment la portada i l’ accés a les diverses seccions. A més, s’ha volgut facilitar més l´entrar a les esmentades webs informatives i a les altres de la zona, creant una secció específica, on també es pot accedir directament a les notícies d´ última hora de la Comunitat Valenciana i Espanya. També és fa ara més fàcil accedir a apartats que fins ara s’ incloien dins d’altres seccions. A banda d’això la secció d’ humor té més presència i les portades de la premsa es poden veure a un major tamany. A més, s´han ampliat alguns apartats, com els del sorteig i El Partenón.

Es tracta de la tercera renovació que es fa del disseny de la web des que fou creada a finals de 1.996. En la nova etapa, es manté el servei amb més acceptació de Vinaròs.News, és a dir, l’enviament de part del seu contingut dues vegades per setmana per correu electrònic. A hores d´ara, són més de 3.200 les persones de més de trenta països les que reben aquest correu. Vinaròs.News va nàixer a finals de 1.996 i, tot i que les edicions senceres tenen periodicitat quinzenal, tot els dies compta amb un bon nombre de visites, superant en ocasions el miler i havent arribat a les mil cinc-centes en una sola jornada. Aquesta web continua apostant pels continguts multimèdia, després d’haver sigut també pionera en aquestes comarques a incloure fragments de so i vídeo. Una de les vessants per la qual també se l´ha valorat especialment és per haver contribuït a retrobar lligams familiars entre persones emigrades a d´altres continents, especialment a Amèrica, en èpoques passades. A banda d’això, també gaudeix d´acceptació la secció dedicada a les entitats d’aquestes comarques, ja que allí cadascuna d’elles pot donar a conèixer les seues activitats i hi ha un ampli llistat de totes elles, abraçant un costat i l´altre del riu Sénia. Aquest mes de gener, els que fan possible aquesta pàgina web, que en són més de trenta i tots de forma desinteressada, a més de sis empreses i l´Ajuntament de Vinaròs, es reuniran per celebrar l´habitual trobada anual, en un prestigiós restaurant de Vinaròs.

ILERCAVONIA, PER VICENT SANZ.-Vinaròs News: el sopar

Arribo tard i ja tothom és a taula. A mesura que m'endinso en el restaurant va creixent la xerradissa del fons. A falta de vistes, les parets del local curulles d'elements decoratius em recorda vagament l'ambient d'alguns establiments turístics de l'Empordà. Surt a rebre'm amatent el mestre Fonollosa, que aquí fa de mestre de cerimònies i d'alguna cosa més.

A la taula, la conversa gira al voltant dels vols de baix preu i les possibilitats de viatjar a altres països. A mesura que avança el sopar hi ha temps per obrir el bloc de repàs a la situació política comarcal i finalment fem cap a parlar del que és inevitable quan es troben professionals de l'educació: de les penes més que alegries de l'ensenyament secundari. Diagnòstic: la cultura de l'esforç era verda i se la va menjar un burro; seriosos dubtes a l'entorn de la comparació entre els sistemes educatius actual i anterior; en definitiva, l'augment del nivell de vida ha revertit en un augment geomètric del grau de consentiment dels pares envers els fills. Dades: recompte dels barracons en centres educatius de Vinaròs i Benicarló. Encara hi ha temps per fer una passada per la qüestió que dóna nom a aquesta columna: la continuïtat dialectal del Nord valencià fins a Lleida i la Franja de Ponent; el bisbat de Tortosa, retallat perquè Castelló, considerat el poble més gran de la província, pogués tenir la seua seu bisbal encara que fos compartida amb Sogorb; la irrellevància relativa compartida, al capdavall, per les terres de cruïlla en relació a les seues adscripcions administratives.

I en això que quan fem acció d'aixecar la copa de cava arriben els parlaments. Pren la paraula Emili i es posa a parlar com si el que diu no tingués la importància que té, com si el que ens té reunits fos al capdavall un assumpte tangencial pel fet de no ser lucratiu. I no: els fets que ell mateix desgrana, els 10 anys d'existència de Vinaròs News, la renovació del web, l'interès dels altres mitjans de comunicació per l'aniversari, la mateixa presència de mitjans en l'acte, el recull de les notícies d'aquests 10 anys en un DVD que es lliura als assistents com a obsequi, tot indica que el que diu té molta importància per a la conformació d'un espai comunicatiu propi de l'àmbit del Baix Maestrat, un espai comunicatiu del tot obert i compartit amb les comarques veïnes. I és important perquè demostra dues coses: que els projectes com ara Vinaròs News no poden portar-se a terme sense una voluntat persistent i que el caràcter col·laboratiu que té és imprescindible per a transmetre la riquesa que suposa. Que per molts anys puga continuar sent així i encara millor si és possible.

I llavors surt l'amfitrió Salvador Alcaraz i anuncia la propera publicació d'un llibre de cuina vinarossenca. Com si amb la demostració que acaba de servir no n'hi hagués prou. Si no fos perquè l'oratge d'aquest hivern pot acabar per desorientar-nos fins i tot a les persones, s'hauria de dir que aquest sopar de terra ferma, a base d'uns plats característics de la més vella cuina tradicional, era com sorgit de la nit del patrimoni gastronòmic hivernal de la Ilercavònia, d'uns gustos inapel·lablement rurals, dels que ja no se'n troben. Així doncs, l'anunci d'aquest llibre de cuina és d'allò més esperançador, sobretot tenint en compte l'existència de llibres de cuina valencians, com /La nostra cuina/ d'Emili Piera, de llibres de cuina de les Terres de l'Ebre, com /La cuina de les Terres de l'Ebre/, de M. Carme Queralt, o encara la immensa /La cuina catalana/ de Jaume Fàbrega, davant l'absència desoladora d'un llibre de cuina de referència del Maestrat. Esperem que aquest ho siga. Tot apunta que ha de ser així. La foto de grup va posar punt i final a la trobada i fins a l'any que ve. Que el mestratge periodístic continue.


¿QUÈ ÉS VINARÒS.NEWS?

-Vinaròs.News es una revista de información general editada exclusivamente por internet, a través de la web creada por Maestrat.Net, www.vinaros.net, mantenida por esta empresa, que cede gratuitamente un espacio para ser incluida. Tiene su propio dominio, en http://news.vinaros.net 

-La finalidad de esta publicación digital es difundir por todo el mundo las tierras del Maestrat y Els Ports, incluyendo también referencias a comarcas vecinas, dando a conocer la actualidad que se produce en sus diferentes poblaciones.

-La revista no tiene ningún ideario político, ni obedece a ninguna directriz que no sea la de dar la más completa e imparcial información de la actualidad.

-En esta publicación colabora un gran número de personas, profesionales o no del periodismo, sin que perciban por ello ninguna remuneración. Toda la labor se realiza fuera del horario profesional de cada redactor y colaborador.

-No se trata de ninguna empresa con afán de lucro, no hay ingresos económicos. No se admite la inclusión de lo que es propiamente "publicidad".

-Las empresas que prestan su colaboración, lo hacen por su propio ofrecimiento y ofrecen: soporte técnico, coste del dominio vinaros.net, patrocinio del concurso, cena anual a los colaboradores y pago parcial de los costes de conexión a internet, renovación de equipos y servicio contratado para envío de emails. Agradecemos su colaboración, incluyendo siempre una referencia a cada una de ellas.

-Esta revista nació a finales de 1.996 y es de periodicidad quincenal, siendo una experiencia pionera en la Comunidad Valenciana. Entre una edición y otra, se mandan correos electrónicos actualizando la información con el servicio Vinaròs.Mail. Cada dos lunes, hay nueva edición, enviándose los titulares por e-mail. El jueves, domingo y jueves siguientes, se envía Vinaròs.Mail. La suscripción para recibir los e-mails es gratuita y en estos momentos ya los reciben más de 2.500 personas de cerca de treinta y cinco países.

-Vinaròs.News no solamente contiene texto, sino también abundantes fotografías, además de fragmentos sonoros con las voces de los protagonistas de la información y breves videos.

-Además de informar sobre la actualidad, también ofrece las portadas de las publicaciones comarcales, enlaces con webs que considera de interés, una agenda de actos y una sección de consultas.

-Por considerarlo de gran interés para los lectores, también reproducimos informaciones de otras publicaciones (Levante, Mediterráneo,L’Ebre...), citando autor y procedencia y contándose con el consentimiento previo.

-Vinaròs.News no hace suyas las opiniones que se vierten en la sección El Partenón, que cuenta con colaboradores fijos y está abierta a la participación de los lectores.


Català-Castellà

Respectem escrupulosament la llengua en què estan escrits els textos dels nostres col.laboradors, no traduïm absolutament res d'una llengua a l'altra, ni tenim temps per a fer-ho ni ens pareixeria correcte manipular els textos d'aquestes persones que tenen la gentilesa de facilitar de forma totalment desinteressada.

Per què els textos del Montsià són majoritàriament en català i els de les terres valencians en castellà?
Vinaròs.News no és cap revista professional, pràcticament ningú no escriu ni fa absolutament res aposta per a la revista, es nodreix de textos publicats ja en  autèntics mitjans de comunicació. La realitat periodística de Catalunya és molt diferent a la de la C.Valenciana: del Sénia per avall no hi ha pràcticament cap diari o revista escrita que utilitze majoritàriament el valencià, al contrari del que succeeix més amunt del Sénia. Assumim les crítiques que ens arriben per aquesta dualitat català-castellà, tant d'aquells que lamenten la poca presència del català a les nostres pàgines com els lectors de diversos països que ens diuen que voldrien que estiguera tota en castellà per poder entendre-la bé.  Seria desitjable poder fer doble versió i fins i tot també en anglés, però el que coordina aquesta revista té obligacions professionals i familiars que atendre i per tant no pot dedicar-se a Vinaròs.News les 24 hores del dia.



Participació de les nostres comarques en la trobada de mitjans digitals organitzada per l´associació Tirant lo Blanc
VINARÒS.NEWS, juny 2.006        L´internauta parlà de Vinaròs.News

L´internauta parlà de Vinaròs.News Nelo Martínez de Pluràlia TV, Vicent Partal de Vilaweb, Miquel Boix de Diari Parlem i organitzador de la Trobada pel Tirant lo Blanc i José Luís Silvestre de Nostresport. El passat 30 de maig va tindre lloc a la ciutat de València una jornada sobre mitjans digitals organitzada per l’Associació Cultural Tirant lo Blanc.

Diversos especialistes del sector es donaren cita a la Sala Enric Valor de la Facultat de Filologia per a reflexionar al voltant de la situació actual i dels reptes que es presenten, com ens informen des de www.tirant.org Entre els presents va estar el nostre corresponsal Jordi Maura, qui explicà la seua experiència amb Taronja Digital i va aportar una perspectiva que completava el discurs general de la trobada. També va ser convidat Vinaròs.News, tot i no poder acudir-hi per motius laborals. El programa de Catalunya Ràdio, www.catradio.cat L´´internauta, que dirigeix el reconegut periodista valencià Vicent Partal, va dedicar el seu últim programa als mitjans de comunicació digitals del País Valencià arran d´aquesta trobada i en va parlar de Vinaròs.News. El Diari Parlem ha dit d´aquest programa.- Catalunya Ràdio ha tractat de manera destacada la jornada, fent més visible si cal l'absència d'un espai a la ràdio pública de les valencianes i els valencians. Al programa L'Internauta, dirigit pel director de Vilaweb i valencià Vicent Partal, han participat Miquel Boix de Diari parlem, i organitzador al Tirant lo Blanc, Nelo Martínez de Pluràlia TV, Emili Fonollosa de Vinaròs News i José Luís Silvestre de Nostresport. A més la Trobada ha tingut una gran repercussió a Europa Press, Escola Valenciana, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Vilaweb, Nostresport, el Grup de Periodistes Digitals, Vinaròs News, entre d'altres, així com als organitzadors: Diari Parlem i Tirant lo Blanc. Amb la Torbada s'ha fet visible l'existència d'un sector del periodisme digital valencià en progressió i amb molts participants amb la voluntat de treballar en xarxa. Al cos de la notícia l'enllaç per a sentir el programa en-línia o descarregar-lo a l'ordinador. L'Internauta ha centrat el seu programa del dissabte 3 de juny a la I Trobada de Mitjans Digitals.

Ací podeu sentir o descarregar el progarma: http://www.catradio.cat/pcatradio/crItem.jsp?seccio=programa&idint=441

Va començar la primera taula redona amb la participació de José Luís Silvestre de Nostresport, Vicent Partal de Vilaweb, Miquel Boix de Diari Parlem i Nelo Martínez de la televisió digital Pluràlia TV. El representant de Nostresport va incidir en “la necessitat d’aportar valor” com a model per a construir projectes amb personalitat pròpia, com és el cas d’aquest diari que es defineix com a “poliesportiu” pel fet de centrar la seu atenció “a més d’en futbol i bàsquet en altres esports com l’handbol, futbet, etc.”. Vicent Partal per la seua part va obrir un debat de d’anàlisi al voltant d’una “subespècie periodística” que considera ha d’eliminar-se, encunyada amb el terme de “premsa groga” i que, segons Partal, no pot ser considerada com a periodisme pròpiament perquè el seu objectiu últim no és el d’informar veraçment. A banda va afirmar que “la competència no ha de ser observada com a tal sinó com a col•laboracions”, fet que fa possible l’hipertext.


Des de diferents països, demanen dades de descendents a través de Vinaròs.News
EMILI FONOLLOSA, novembre 2.004

El recent enterrament en Morella de cinc persones afusellades el 1.948 que estaven a fosses comunes, ha fet despertar l'interés des de llocs llunyans com la Polinèsia Francesa per trobar el rastre de descendents en una nova mostra de la utilitat que està tenint Internet a l'hora d'establir relacions entre qualsevol part del món. Una pàgina web dedicada a difondre les notícies del nord de la província de Castelló i sud de Tarragona, elaborada per aficionats a la xarxa des de Vinaròs està sent també punt de referència per a distintes persones que des de diferents continents volen saber més dels seus descendents ara que viuen a terres llunyanes.

Després de publicar aquesta web la informació del curiós recent enterrament, s'acaba de rebre un correu electrònic des de l'altra part del món, la Polinèsia Francesa. Michel Riba Adell, descendent de la capital dels Ports i que resideix a Tahití des de fa un bon nombre d'anys, s'ha interessat per conèixer detalls d'un d'ells. “M'interessaria saber qui era un d'ells, anomenat «Vicente Albalat Adell» diu. “Qui coneix el seu origen genealògic? Pot ser que era parent de la meua família (el meu iaio Julián Adell Martí i la seua esposa Antonia Adell Giner, natius de Morella)” afig. Temps arrere, Riba ja va aconseguir saber una miqueta més sobre els seus descendents en comunicar-se amb aquesta revista que li serveix d'unió virtual amb la seua terra natal, des de tants quilòmetres d'allunyament. Internet s'ha convertit en un dels mitjans més útils per a poder obtindre pistes de descendents familiars des de llocs molt allunyats com són els nous exemples que s'han donat últimament també des de des de Cuba i Argentina a través de persones que volen saber més sobre els seus familiars nascuts a Vinaròs i comarca. Recentment, van contactar amb aquesta pàgina des de Cuba; a L'Havana, resideix Salvador Fresquet Braña, 1er. Oficial de Pont de la Marina Mercant de Cuba, fill de Rafael Fresquet Perdomo, els pares del qual, els seus iaios paterns, Salvador Fresquet i Teresa Ferrer eren de Vinaròs. Aquest militar cubà ha demanat a través de la dita web, que es troba a l'adreça http://news.vinaros.net, que se li facilite una certificació de Naixement d'ambdós, que, van ser inscrits al Registre Civil de Vinaròs. Així mateix, li agradaria contactar amb cognoms Fresquet de Vinaròs i comarca. Ja han sigut diversos els lectors que li han contestat, prometent un que li farà arribar el certificat i altres, oferint dades sobre els Fresquet residents al Maestrat.

ARGENTINA

Abans d'aquesta comunicació, es va rebre una altra de Marta Albella, des d'Alta Gràcia (Còrdova), Argentina. Deia que després de descobrir la revista per Internet, va veure una referència a un cert José Sales Albella i que comptava la història dels seus avantpassats, “jo estic buscant familiars a Espanya; el meu besiaio va venir de la ciutat de Vinaròs fa moltíssims anys. Ací a Còrdova hi ha molts Albella, estan a Río II, Río IV, Còrdova Capital, Alta Gràcia... I també nhi ha a la província de Buenos Aires”. Marta diu estar molt entusiasmada a trobar familiars a Vinaròs i comarca perquè ´”sé que n'hi ha”.

COLÒMBIA

També hi ha qui pregunta dades curioses a través d'aquesta revista digital, que es diu Vinaròs.News, com la recent consulta d'una doctora de Bogotà, Colòmbia, que vol saber en quins hospitals espanyols pot especialitzar-se en cirurgia plàstica, maxil•lofacial i de la mà , “ací a Colòmbia no hi ha dita subespecializaciòn com a tal i tots han viatjat a França a realitzar-la, m'agradaria saber si a Espanya es pot fer” comenta. Un altre recent missatge curiós es va rebre des de Casablanca (El Marroc), amb un breu però molt “vinarossenc” comentari :”encantat de tindre un trosset de cel”. Des d'Europa també es reben correus electrònics encara que alguns no busquen arrels familiars, sinó informació sobre la comarca, com la de Carlos Querol, des de França, que va trobar la web buscant informació sobre el “maqui” de Vallibona La Pastora, després d'haver sentit un reportatge sobre la mateixa en Ràdio France Culture. Querol és un dels tants morellans i veïns d'aquestes comarques que anys arrere van deixar la seua terra per a buscar un futur pròsper en altres llocs. S'han produït molts altres casos de gent de molt diversos països que han comunicat amb Vinaròs per Internet, havent aconseguit en un bon nombre d'ocasions el seu desig de conèixer detalls de descendents i fins i tot contactar amb familiars de què fins i tot desconeixien el seu parador exacte.


Séptimo aniversario de la revista con cambio de imagen, gener 2004

La revista digital de la actualidad de las comarcas del norte de Castellón y poblaciones próximas del sur de Tarragona, Vinaròs.News, http://news.vinaros.net, que realizan un grupo de personas por afición a internet y el periodismo, cumple siete años lanzando ya cinco mil correos electrónicos semanales, renovando su diseño e incluyendo videoconferencia.

La empresa Maestrat.Net, una de las que colaboran desinteresadamente con la revista, ha tenido una vez más la gentileza de esforzarse por cambiar la apariencia de la misma que se mantenía desde el mayo de 2.001. Con el granate como color predominante, dejando el azul en segundo plano, se ha hecho una redistribución del menú inicial, una mejor organización de las ediciones anteriores y se ha mejorado la apariencia de cada sección, con pequeñas fotografías y la fecha de cada día. Después de la supresión de la sección de Esports, aunque los principales acontecimientos deportivos siguen teniendo reflejo y la creación de una sección con titulares de noticias y fotos que se renueva constantemente, Lo Más News, ahora se incluye la posibilidad de establecer videoconferencias con el coordinador de la revista para aclarar o comentar cualquier tema. Este refuerzo de las posibilidades multimedias de la revista también vendrá dado por un incremento de los breves videos que se ofrecen sobre algunas informaciones. El servicio de correo electrónico, que es lo que tiene más aceptación, ya llega a más de dos mil quinientos ordenadores de unos treinta y cinco diferentes países. De esta manera, cada semana se envían más de cinco mil correos con la actualización de la revista, lo cual no sería posible sin la colaboración de diferentes empresas que prestan su ayuda desinteresadamente. Como ya informamos, se ha hecho una pequeña reducción del contenido de cada sección, al tiempo que se intenta que los contenidos sean más actuales. De esta manera, las ediciones quincenales se centran en la actualidad solamente de la última semana y se actualizan durante los tres días siguientes a lanzarse.Vinaròs.News, ante el séptimo aniversario que celebra el próximo mes de diciembre, inicia una serie de variaciones progresivas, encaminadas a mejorar la disposición de secciones y centrarse en los contenidos de mayor interés general, intentado adaptarlo a las disponibilidades de tiempo libre de quienes la hacemos.

Entrevista en COPE Vinaròs (1,3 megas) 


Vinaròs.News lanza ya cinco mil correos electrónicos semanalmente   
EMILI FONOLLOSA, octubre 2003

Vinaròs.News, ante el séptimo aniversario que celebra el próximo mes de diciembre, inicia una serie de variaciones progresivas, encaminadas a mejorar la disposición de secciones y centrarse en los contenidos de mayor interés general, intentado adaptarlo a las disponibilidades de tiempo libre de quienes la hacemos.

De esta manera, se intentará que los contenidos sean más actuales, a cambio de una reducción de parte de los mismos, obligada al haberse convertido esta experiencia en algo que requiere una excesiva dedicación de tiempo a la que no podemos atender como quisiéramos. De esta manera, las ediciones quincenales se centrarán en la actualidad solamente de la última semana y se actualizarán durante dos días más, después de lanzarse, como ya se está haciendo en buena parte. Cada sección sufrirá una pequeña reducción de bloques de noticias, lo que permitirá que se cargue más deprisa. No habrá prácticamente ninguna información que no ataña directamente a nuestras comarcas. La información deportiva se integra en otras secciones, incluyendo solamente los acontecimientos más destacados y recientes. Asimismo, hemos creado la sección Lo Más News para intentar tener la portada actualizada día a día con titulares o fotografías de lo más reciente, a cambio de lo cual desaparece la sección “Més Notícies” de Vinaròs.Mail. En estos momentos, son ya 2.500 los subscriptores de nuestros envíos por correo electrónico, por lo que cada semana, enviamos cinco mil correos, que llegan a una treintena larga de países. La revista cambiará próximamente su diseño básico gracias a la colaboración de Maestrat.Net, aunque la nueva orientación ya hemos comenzado a practicarla desde esta edición. Los textos seguirán publicándose en la lengua en que nos lleguen, sea castellano, sea catalán, sin ninguna traducción, por falta de tiempo disponible. La extraordinaria disposición de las casi cuarenta personas aportan “material” para “llenar” la revista, junto con las empresas que nos ayudan a mantener el espacio web y sufragar gastos y las frecuentes muestras de agradecimiento de los lectores que nos llegan son motivos más que suficientes para la continuidad de esta experiencia, evitando que pueda desaparecer.
Los colaboradores asiduos celebrarán su habitual encuentro anual a principios de enero, como siempre, en el restaurante "El Langostino de Oro", una de las empresas que gentilmente colabora con la revista.

Les expèriencies a Benicarló i Vinaròs, presents en les jornades internautes d'Amposta

EMILI FONOLLOSA, setembre 2003

La revista Vinaròs.News i les experiències NetWeekend 2003 i Benicarló wireless, participen de forma activa en la 4 Trobada d’Internautes que se celebra a Amposta, capital del Montsià, els dies 26 de setembre i 3 d’octubre, sota l’organització del col·lectiu d’internautes, www.amposta.org/iia  de la capital de la comarca del Montsià  i L´ISE d´Amposta, www.xtec.es/iesmontsia

Tot i pertànyer a terres valencianes, l’esmentada revista ha estat en la primera jornada per incloure també continguts de les comarques del Montsià i Baix Ebre i ser una experiència que ha estat pionera tant a un costat com a l’altre del riu Sénia. Així mateix, també es donaran detalls en la segona jornada de la innovadora experiència del Netweekend 2003 que es va fer aquest estiu a Benicarló i les perspectives d’internet sense cables, fetes també en aquesta ciutat. Les jornades s’han estructurat al voltant d’un seguit de xerrades que es fan sobre experiències innovadores en aquestes comarques i més enllà en el món d`internet.

La programació, que ha coordinat Jesús Ferré i Fornós, màxim responsable d’organització i que es pot consultar a www.amposta.org/4trobada, es desenvolupa a l’ IES Montsià tots dos dies, entre les 21:30h i la mitjanit. Es començà amb la presentació del nou eBook "aMPosta XC, el llibre" per l'autor, Jesús Ferré i Fornós president d'Internautes d'Amposta i impulsor d'aMPosta, la xarxa ciutadana,

Tot seguit, va ser el temps dedicat a Vinaròs.News, amb la intervenció del seu coordinador Emili Fonollosa que parlà de com va sorgir l’experiència i quines característiques més destacades té, sobretot el seu servei per correu electrònic que arriba a més de 2.400 persones de més de trenta països. També es dissertà sobre internet i xiquets amb Jordi Perales i Pons, mestre, formador en Tecnologies de la Informació i la Comunicació del Departament d'Ensenyament El nou Telecentre va ser el tema següent amb el regidor ampostí Francesc Josep Fosch i Farnós, regidor d'Interior. Fosch també es va voler referir a les intencions de l’Ajuntament de cablejar la ciutat amb fibra òptica, projecte en el qual també està implicada la Generalitat i el Ministeri de Ciència, tot i que encara no està signat.n El divendres 3, s’obrirà parlant de periodisme digital en l'àmbit local, amb  Jordi Duran Suàrez, periodista i filòleg, cofundador de Ribera on line i webmaster de Móra d'Ebre Internet.

Finalment, Manel Masià i Almudever, enginyer informàtic superior, Involucrat en la fundació de Novuolo (creació multimèdia i comunicació empresarial) se centrarà en el disseny Web a les Terres de l'Ebre. Es parlarà d’´Ebrencs, una comunitat virtual espontània pel seu impulsor´, Manel Zaera Idiarte, consultor de estudis informàtics de la Universitat Oberta de Catalunya. ´´ Implicació de l'Administració Local a les NNTT, així com d’una experiència de teletreballa a Santa Bàrbara.
L’última de les conferències estarà dedicada a les Jornades Tecnològiques NetWeekend 2003 i 2004 i Benicarló wireless pels impulsors del NetWeekend.org, president i el vice-president de la Asociación de Usuarios de Nuevas Tecnologías, Francisco Albiol programador i tècnic informàtic i Salva Gregori programador i administrador de sistemes.

Es compta amb la col.laboració de www.ajuntamentamposta.org ,www.ofitec.net  ,www.beep.es  , amposta.org i amposta.info.En aquestes jornades, es disposa de potent connexió a internet, adsl de 2 Mg i canó projector.

Internet, herramienta cada vez más usada en el Maestrat para conocer la actualidad de la comarca

GENER 2003

EMILI FONOLLOSA

Internet se ha convertido en la comarca del Maestrat en una herramienta muy útil entre los ciudadanos que cuentan con ordenador para conocer las características de estas tierras y el devenir día a día, gracias a las páginas webs que ofrecen la actualidad de cada una de las poblaciones.

El interés por internet como medio de comunicación va en aumento de forma destacada a pesar que el número de personas conectadas no crece como en otros momentos, a tenor de las estadísticas de uso de las webs dedicadas a la información. Al menos así se desprende de los datos sobre seguimiento de una de estas webs, denominada Vinaròs.News, http://news.vinaros.net donde unos aficionados al periodismo “cuelgan” periódicamente un resumen de los contenidos publicados en los distintos medios de comunicación. También goza de un gran seguimiento una web, http://www.povet.com , que viene a ser un diario en la red, con noticias día a día elaboradas por un amplio equipo de profesionales. En el encuentro para celebrar el sexto aniversario de la primera web citada, se informó que en el último año, de enero de 2002 a 2003, el número de visitas a la misma ha crecido de forma espectacular, incluso triplicándose las cifras. También ha crecido de forma destacada la cantidad de personas que reciben las actualizaciones por correo electrónico (en noviembre de 1998 eran 450 y cuatro años después, llegan a los 2.100, de casi treinta y cinco diferentes países). Se dieron a conocer distintas novedades ante 26 de las 40 personas que colaboran sin nada a cambio, aunque un buen número son profesionales del periodismo, para hacer posible esta revista digital “amateur”, experiencia que fue la primera de sus características en la Comunidad Valenciana (surgió a finales de 1996). La más importante es la incorporación de un destacado nuevo colaborador, que como todos demás también intervendrá de forma desinteresada, dado que Vinaròs.News no ofrece remuneraciones a nadie por carecer de ingresos y es posible gracias a la gentileza de Maestrat.net.

Se trata del periodista y escritor Javier Sierra, director de la revista Más Allá, autor de varios libros de éxito y habitual en diversos programas de radio y televisión, como experto en temas “misteriosos” que es. Va a tener a su cargo una sección denominada “Historias del Más Allá”. Sierra está muy vinculado a Vinaròs, porque aquí vivió durante su infancia y aquí se inicio en sus investigaciones sobre los OVNIS por las que se ha hecho muy popular. Asimismo, desde este mes, se mejoran los archivos sonoros que ya se ofrecían, al estar ahora en un formato más accesible, mp3. Se informó también de la automatización del servicio de envío por email, al haberse contratado los servicios de una empresa norteamericana, lo cual será costeado gracias a la colaboración de varias empresas que prestan su ayuda a Vinaròs.News. El encuentro de todos los que hacen posible la revista fue en el restaurante El Langostino de Oro, que anualmente ofrece una invitación gastronómica, como una forma más de colaboración. A esta amigable “trobada”, en la que el restaurador Salvador Alcaraz, justificó sobradamente la fama que tiene, acudieron colaboradores de Castellón, Peñíscola, Benicarló, Alcanar, Ulldecona, Catí y Vinaròs. Esta revista digital “amateur”, que ha servido para que gentes emigradas a otros países hayan contactado con familiares de los que habían perdido su referencia y además resulta de utilidad para medios profesionales, fue la primera de sus características en la Comunidad Valenciana (surgió a finales de 1996).


Octubre 2002.-La secció Associacions de VINARÒS.NEWS, amplia el seu apartat Al Dia des d'aquesta setmana, oferint puntualment cada set dies l'agenda d'activitats del Montsià de l'Oficina de Serveis a la Joventut del Consell Comarcal del Montsià, després de l'acord de col.laboració amb què s'ha arribat amb aquest organisme. Des d'ara, doncs, la totalitat d'actes de la comarca, reflectits a la nostra revista.


Vinaròs.News crea una pàgina dedicada a les associacions culturals de les nostres comarques

JULIO 2002

EMILI FONOLLOSA

La revista digital Vinaròs.News, http://news.vinaros.net, l'experiència d'informació comarcal a internet més veterana a la Comunitat Valenciana, acaba de crear una pàgina especial dedicada exclusivament a les associacions culturals que hi ha a una banda i l'altra del riu Sénia, arran de l'acord de col.laboració adoptat en la trobada d'associacions celebrada el passat mes de juny a Morella, dins del I Congrés de Cultura i Territori de la diòcesi de Tortosa.

Aprofitant l'ampli seguiment que té aquesta publicació electrònica, apareguda el desembre de 1.996 i que arriba per correu electrònic a més de 1.850 persones de quasi 35 diferents països, des de la revista s'ha volgut oferir un espai destacat perquè aquestes entitats pugueu tenir des d'ara un punt de trobada virtual, que complemente les trobades presencials que es volen fer des d'ara amb periodicitat anual (la pròxima serà a Calaceit). Amb la col.laboració de l'empresa Maestrat.Net S.L., www.maestrat.net, desinteressada totalment, com la resta dels qui fan possible Vinaròs.News, està a l'abast de tothom una informació referida a les entitats del Baix Maestrat, Alt Maestrat, els Ports, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Montsià, la Terra Alta i Matarranya. Així la pàgina especial, tot i que podrà variar segons el que aporten les entitats, s'estructura en un primer moment en set apartats. A "Una a Una" es detallen les dades principals de les associacions de les quals es va recollir informació per a l'esmentada trobada; "Al Dia" on s'inclouen les novetats que puguen anar enviant; "Com Som" és una anàlisi de l'enquesta passada a les entitats; a la secció "Els Ports" és fa un resum de les associacions d'aquesta comarca, mentre que "Trobada Morella" detalla amb text i imatges l'encontre fet a la històrica ciutat. També s'inclou la ponència llegida a la trobada sobre l'experiència a internet de l'Associació "Amics de Vallibona", www.vallibona.net .

A més, s'ha creat una llista de distribució, amb la qual les entitats que s'hi apunten podran comunicar-se entre ells, arribant els seus missatges a totes alhora. La portada de la nova pàgina destaca per una acurada composició fotogràfica on es barregen imatges dels castells de Morella i Peníscola, el pont d'Amposta, Tortosa i l'Ebre, el riu Matarranya i els camps d'arròs del Delta de l'Ebre. Es demana a les entitats encara no incloses que aporten les seues dades i activitats, escrivint a news@vinaros.net o bé mitjançant la llista de distribució. La nova web fou presentada de manera oficial aquest divendres al vespre, en el decurs de la taula rodona sobre associacions culturals de la comarca que es va celebrar dins dels actes del XXV Aplec dels Ports a Herbers, després del debat que es va fer entre alcaldes i regidors de la comarca. En la trobada de Morella del passat juny, estigueren representades més d'una vintena d'entitats de totes les comarques abans esmentades. Es va parlar de la possibilitat de l'intercanvi d'activitats, com puguen ser exposicions.


LOS COLABORADORES DE VINARÒS.NEWS CELEBRAN EL V ANIVERSARIO DE LA REVISTA DIGITAL 

Povet.com Redacción 12/01/02 

Los más de cincuenta colaboradores de la revista digital pionera en la Comunidad Valenciana Vinaròs.news celebraron el viernes el quinto aniversario de la revista que hoy llega a más de 1.750 lugares de más de 30 países. Fue, en diciembre de 1.996, una de las primeras iniciativas en la Comunidad Valenciana en ofrecer información local y comarcal a través de internet ya que sólo en aquella época la revista El Temps estaba digitalizada. Vinaròs.News comenzó ofreciendo noticias a través de una web que difundía la ciudad de Vinaròs. Hoy, posee un dominio propio news.vinaròs.net, tiene más de cincuenta colaboradores, una edición quincenal que ofrece información sobre Benicarló, Peñíscola, Vinaròs, el Maestrat y Els Ports y parte del sur de Tarragona. La revista incorpora también reportajes, columnas de opinión, las portadas de la prensa e incluso archivos sonoros y de vídeo. El responsable de la revista, Emili Fonollosa, mostró su satisfacción por el excelente funcionamiento de la revista. "Sigue aumentando el número de visitas y los lugares de difusión ya que en las últimas semanas está siendo consultada desde Australia". Fonollosa avanzó algunas novedades. Así, dentro de unos días, la sección "El Partenón" ofrecerá la posibilidad de recuperar viejos documentos sonoros como los plenos "más crispados" de Vinaròs o una curiosa entrevista que Fonollosa realizó al director valenciano Berlanga sobre el Festival de Cinema de Comèdia de Peñíscola en 1992, durante la celebración de la Expo de Sevilla. La revista se ha convertido en ejemplo y referente informativo de la que han surgido nuevas inciativas como Povet.com o Taronjadigital.com .


Vinaròs.News celebra su aniversario con un balance muy positivo
21. 000 accesos en dos días y 1.770 subscriptores de 35 países avalan su éxito
 

E.F. (12-1-02)

La revista digital Vinaròs.News, http://news.vinaros.net , que fue la primera experiencia en la Comunidad Valenciana de información por internet de tipo comarcal y sin ánimo lucrativo, celebró su quinto aniversario con un encuentro de 27 de los cerca de 50 de sus desinteresados colaboradores, en el que se valoró la gran acogida actual, cuando llega ya a 1.770 personas de 35 países por correo electrónico y registra numerosas consultas (como 21.300 accesos en los dos primeros días de su última edición quincenal). En el Restaurante El Langostino de Oro, que colabora ofreciendo una cena anual a los colaboradores, se reunieron más de la mitad de las personas e entidades que hacen posible la revista, todos de forma altruista. Se dieron cita colaboradores, redactores y patrocinadores de Vinaròs, Benicarló, Alcanar, Ulldecona, Catí y Castellón, mientras que los que no pudieron asistir por causas de fuerza mayor, enviaron saludos como el prestigioso columnista Antonio Burgos, desde Sevilla. Después de la exquisita cena preparada por el restaurador Salvador Alcaraz, uno de los más prestigiosos de Vinaròs y con un amplio currículum de premios, el coordinador de Vinaròs.News Emili Fonollosa agradeció la colaboración de todos, en especial de Maestrat.Net, que hace posible que la revista sea técnicamente posible. Asimismo, destacó que esta experiencia que se realiza por afición al periodismo y a internet (aunque muchos colaboradores son periodistas profesionales, que no reciben ninguna gratificación), debe aspirar a mantenerse en sus condiciones actuales, en que se ha convertido en un referente del Maestrat y els Ports, e incluso comarcas vecinas, tanto en España como en el resto del mundo. Asimismo, anunció la incorporación en la próxima edición de la sección "Sonidos para la historia", donde se podrán oír documentos sonoros de acontecimientos o hechos de interés sucedidos en años y décadas anteriores en estas comarcas. 

35 PAÍSES

En estos momentos, aunque la gran mayoría de los suscriptores del servicio de correo electrónico de Vinaròs.News residen en España, también los hay en los siguientes países: Francia, Argentina, Estados Unidos y Alemania (estos cuatro son los que cuentan con mayor número de inscritos, tras España), Canadá, Suiza, Marruecos, Bélgica, Irlanda, Inglaterra, Corea del Sur, Cuba, Noruega, Suecia, Holanda, Andorra, Italia, Bolivia, Venezuela, Chile, Nicaragua, Puerto Rico, Brasil, Ecuador, Uruguay, Perú, Honduras, Panamá, República Dominicana, Polinesia Francesca, Filipinas, Australia y Japón. Al llegar a tantos países, la revista ha propiciado contactos entre gentes de diferentes lugares que han podido conocer datos de sus raíces familiares, como ha ocurrido en varios casos entre Argentina y España.


Entrevista en el programa Arrels, de Canal 9, a nuestro coordinador


Vinaròs.News compleix cinc anys, arribant a més de 1.750 llocs de prop de trenta països

EMMA BAS

Internet, la inabarcable xarxa, pilar de la coneguda com a aldea global, compta des de fa cinc anys amb una web que ofereix informació de Vinaròs completada amb notícies de les comarques del Nord de Castelló i del Sud de Tarragona.  la inabarcable xarxa, pilar de la coneguda com a aldea global, compta des de fa cinc anys amb una web que ofereix informació de Vinaròs completada amb notícies de les comarques del Nord de Castelló i del Sud de Tarragona. 

Una iniciativa sense cap ànim de lucre mampresa amb un seguit d’inconvenients i moltes ganes i superació personal per Emili Fonollosa, un vinarossenc arrossegat per una passió, el periodisme, que el porta a lliurar puntualment per correu electrònic als més de mil set-cents abonats de prop de trenta països d’arreu del món amb què compta la revista digital les informacions que es produeixen a casa nostra.

Pregunta: com va nàixer Vinaròs News?

Dos joves informàtics, Víctor Casajuana i Miquel Àngel Salom em van oferir cap al desembre de 1.996 el llançar per internet les notícies que jo feia per a la premsa a la web que ells crearen per difondre la nostra ciutat, una de les primeres en aquestes comarques. Al cap d’uns mesos, un altre geni de la informàtica, Benjamí Miralles engegà la web de l’Ajuntament, www.vinaros.net i allí traslladàrem Vinaròs.News, la qual va anar creixent a poc a poc, ampliant continguts, millorant en tots els aspectes i augmentant el nombre de col.laboradors fins a més de cinquanta de l’actualitat, tots participant de forma altruista. Ara, vinaros.net la manté altruïstament l’empresa Maestrat.net, sense la qual no seria possible la revista, la qual fins i tot ja compta amb subdomini propi, news.vinaros.net.

P: quins eren els primers serveis que oferia la revista i quins amb els que compta avui en dia?

Vam començar oferint només notícies culturals, socials, festeres... excloent política i temes compromesos i tot sense fotos i exclusivament sobre Vinaròs. D’oferir mitja dotzena de notícies d’aquest caire sobre Vinaròs, sense periodicitat concreta ni nom específic, hem passat ara a un contingut molt més gran, quinzenalment, amb uns vint blocs d’informació de Vinaròs, de tots els àmbits, uns quinze de Benicarló i Peníscola, una vintena de tot el Maestrat i Els Ports i una mica del sud de Tarragona, uns deu reportatges, set blocs esportius, unes deu columnes d’opinió, culturals o socials, les portades de la premsa de la zona, els titulars dels diaris, etc. A més, estan les actualitzacions bisetmanals, enviades per email. Tot això va amb textos, fotografies (60 ó 70 cada edició) i fins i tot breus arxius de so i vídeo.

P: amb quins inconvenients s’enfronta cada dia que ha d’el.laborar Vinaròs News?

Els inconvenients se superen gràcies a tractar-se d’una tasca que es fa per la gran afició que tenim per internet i per difondre els nostres pobles arreu del món. De totes formes, ens aniria millor si la xarxa funcionara millor (major velocitat, per exemple), estiguera a uns nivells d’implantació semblant a d’altres països i es valoraren més les nombroses possibilitats que té internet.

P: com es combina la globalització que proclama la xarxa amb una informació delimitada a un àmbit comarcal com el que ofereix Vinaròs News?

No sabem si el que fem nosaltres respon o no al sentit de la globalització, el que sí que tenim clar és que mitjançant internet volem que tothom que puga estar relacionat o interessat amb aquestes terres, d’una forma o altra, no trobe barreres per poder tenir al seu abast d’una forma còmoda qualsevol tipus de detall, sense que importe en quina part del món, en quin tipus de civilització o cultura està.

P: què motiva que una notícia de Vinaròs puga interessar un internauta de l’altra part de món?

No és fàcil atraure gent que no tingue cap tipus d’interés per les nostres terres, però es pot fer i podem dir que ho hem aconseguit sovint a través de la nostra revista. Són moltes les persones arreu del món que han descobert una nova manera d’establir comunicacions amb d’altra gent a través de la xarxa, tot i estar separats molt quilòmetres, això fa que ens interessem més per allò que fins ara havia passat desapercebut per a nosaltres, fa que visquem més el nostre dia a dia pensant més enllà del nostre poble, de la nostra comarca, del nostre país. És de destacar que mitjançant la nostra revista, persones de diversos països del món han pogut assabentar-se de detalls que desconeixien dels seus avantpassats que visqueren a Espanya.

P: celebrarem el desé aniversari de Vinaròs News?

No ho sé, en el món de la informàtica i internet no es poden fer pronòstics a cinc anys vista; cinc anys és moltíssim temps. M’és impossible imaginar com serà tot això d’aquí a cinc anys, tot i que estic convençut que internet s’haurà convertit en una eina fonamental en la pràctica totalitat de famílies. Tal vegada llavors, Vinaròs News no tinga ja raó d’existir o tal vegada se’ns hagen esgotat les forces per continuar perquè per davant d’això sempre han d’estar les responsabilitats professionals i familiars. Potser una possible sortida seria deixar-ho en mans de professionals i convertir-ho en una autèntica empresa periodística.


"Vinaròs.News, l'afició per la premsa a través d'Internet" (extracte de la ponència llegida en les I Jornades d'internet, celebrades a Benicarló el desembre de 2001)

EMILI FONOLLOSA

Era la tardor de 1.996, llavors això d’Internet encara sonava una mica estrany a molta gent. "Correu electrònic" tampoc no era una expressió molt coneguda i de les "noves tecnologies" encara se’n començava a parlar a poc a poc. Cinc anys fa d’això, un lustre, que per al món de la informàtica suposa moltíssim temps, com es pot veure des que llavors va nàixer Vinaròs.News fins el que es avui en dia aquesta forma de desenvolupar a través d’Internet l’afició per donar a conèixer a tothom les coses que passen pel nostre entorn.

Quan dos joves vinarossencs, Víctor Casajuana i Miquel Àngel Salom obriren una pàgina web en crear la seua botiga d’informàtica a Vinaròs, nasqué aquesta experiència periodística digital. Aquesta web ells la feien només com un servei per a la població, sense cap ànim comercial i era una forma d’oferir un servei per al poble. Van oferir-me la possibilitat de penjar a la web les informacions que jo elaborava per a diversos mitjans escrits i a partir d’aleshores ja quasi no ens hem aturat.

En un principi, ni teníem nom específic ni periodicitat concreta; a més, només incloíem informació local de caire social, cultura o festiva. Al cap d’uns mesos, vam tenir una aturada per no poder atendre bé la web però en reprendre la tasca, cap a l’abril de 1.997, la continuïtat ja no s’ha aturat cap vegada. Amb el pas del temps, vam anar incloent més informacions del poble. Pas important fou quan engegàrem la inclusió de fotografies. En aquells moments, les càmeres digitals estaven poc implantades, calia recórrer a escànners, els quals no tothom en tenia.

Quan els joves informàtics decidiren prescindir de la web per raons professionals, arribà el moment en què s’implicà un altre jove que és tot un geni en la informàtica i Internet, Benjamí Miralles. Amb ell, nasqué la web de l’Ajuntament de Vinaròs, www.vinaros.net i allí traslladàrem la revista. També marca l’evolució de Vinaròs.News el moment en què es decideix que no siga estrictament local, tot i estar allotjada a la web de l’Ajuntament, tot gràcies a l’absoluta i incondicional col.laboració dels corresponsals de premsa de Vinaròs i comarca, als quals devem bona part de com és avui en dia aquesta experiència a Internet.

Les millores en quantitat i qualitat d’informació van anar incorporant-se progressivament, augmentant seccions, nombre de notícies fotografies i fins i tot, per tal de què fóra multimèdia, decidírem també incloure sons i vídeos.

Des de ben prompte vam crear el servei que tal vegada més mal de caps dóna per la seua complexitat tècnica però que més agraeixen els lectors: els enviaments per email de les actualitzacions i els titulars de l’edició quinzenal. Dóna idea de la bona acceptació del servei l’augment any en any del nombre d’inscrits.- Novembre 1.998:450 persones. Novembre 1.999:750. Novembre 2.000: 1.350. Novembre 2.001.- 1700.

De l’última etapa de Vinaròs.News, cal marcar el mes de maig de 2001 quan es va fer un salt qualitatiu important. Gràcies a l’extraordinària col.laboració de l’empresa de serveis d’internet Maestrat.Net, una de les que desinteressadament col.laboren, es va canviar totalment el disseny de la revista, per tal de fer-la sobretot de més còmoda accessibilitat. A més, creàrem un subdomini propi, http://news.vinaros.net  I després d’aquest important salt, què ens espera?, creiem que sent una experiència que es fa per pura afició, sense cap ànim lucratiu ni d’altre tipus, només aspirem a poder continuar com fins ara, gaudint de la fidelitat de tots els qui la segueixen i intentant millorar en alguns dels molts aspectes que encara es poden fer millor, sempre i quan no suposen una gran càrrega d’esforç i temps a afegir a tot el que ja costa fer-la, sempre en el temps de lleure.

RECERCA DE FAMILIARS

 Cada vegada són més els que des de d’Amèrica i d’altres parts del món han contactat amb Vinaròs.News per conèixer el parador i el que ha sigut dels seus descendents familiars. Tant s'han estretit els llaços que un periòdic de la ciutat argentina de Río Cuarto, on van emigrar en el seu dies uns dos-cents vinarossencs a la recerca de fortuna, ha publicat un extens article sobre aquest tema, amb fotografies antigues de Vinaròs. També s'ha ocupat àmpliament de l'assumpte la revista que edita la Universitat de Río Cuarto, donant compte d'un treball històric realitzat pel vinarossenc Ramon Redó, en el qual detalla aquella emigració vinarossenc. Recentment, la professora d’aquesta universitat Cecilia Lládser, néta d'un vinarossenc,. escrivia a Vinaròs.News, dient:”Reiterar una vegada més el meu agraïment a tota la gent que treballa aportant distinta informació i sabers, als que col.laboren d'una o una altra forma,. perquè vostés fan possible, d'alguna manera reinterpretar la història, dels que van venir, dels nostres iaios, dels habitants de Vinaròs i de la seua comarca, donant-nos a tots nosaltres, el poder conformar un nosaltres molt especial“. Gràcies als seus contactes per email ha aconseguit saber una miqueta més sobre els seus parents. Des de Vinaròs, escrivia una “internauta“ també donant les gràcies perquè “finalment he trobat el que queda de la meua família Argentina i a partir d´ara i gràcies a vosaltres s´ha establert una comunicació que sense la vostra revista no s´hagués pogut portar a terme“. Des d'una població argentina, anomenada Jujuy, es demanaven detalls sobre un descendent i al poc de temps, un jove vinarossenc aficionat a la història i amb el mateix cognom que la demandant se'ls feia arribar. No solament arriben sol.licituds d'aquest tipus des del citat país, també hi ha qui demana informació sobre les condicions per a establir-se a Espanya, com un matrimoni de Mar del Plata format per una psicòloga i un economista, que volen venir a la península, atés que la nostra terra natal està travessant una crisi molt greu i hem elegit Espanya perquè va ser la terra dels nostres avantpassats. Curiosa és la sol.licitud arribada a Vinaròs.News des de Tahití, demanaven saber si un bisbe d'aquestes terres té relació familiar amb un resident espanyol en aquelles terres de la Polinèsia francesa. També s’han rebut consultes des d’Austràlia, Colòmbia, Canadà, Estats Units, Japó... Vinaròs.News, en aquest aspecte, se sent molt orgullós perquè a banda d’informar, té una vessant de servei social a la qual no aspirava quan s’engegà fa cinc anys.


Entrevista realizada por el portal POVET.COM (març 2001)

EMILI FONOLLOSA es el responsable del que ha sido el portal pionero de los internautas en las comarcas de Els Ports y Maestrat. 1996 fue la fecha de partida de Vinaros.News. Desde entonces, sin ánimo de lucro y por pura pasión a la navegación cibernética esta revista quincenal se ha convertido en referente y ejemplo informativo en la comarca.

Emili, ¿como empezó la aventura?

Fue a partir de una tienda de informática que se instaló en Vinaròs entre septiembre y octubre de1996. Sus propietarios decidieron crear una página web para hacer publicidad de la ciudad y me ofrecieron la posibilidad de colgar las noticias que se generaban en la ciudad y que yo mismo cubría. Al final ellos acabaron teniendo mucho trabajo y poco tiempo, por lo que finalmente nos trasladamos a la página del ayuntamiento y de la página a nivel técnico se hizo cargo de forma completamente altruista Benjamín Miralles. Fue a partir de este paso cuando la revista fue bautizada. Cabe resaltar que por aquel entonces tan solo la revista El Temps estaba digitalizada en toda la Comunidad Valenciana.

Muchos cambios desde entonces...

Así es. Cada vez es más extensa y poco a poco hemos ido incorporando fotografías, sonidos, videos y servicio de correo electrónico. La progresiva incorporación de corresponsales de las comarcas cercanas ha aumentado la cantidad de información de la revista, uno de los servicios que más agradecen los lectores. En estos momentos estamos preparando cambios en la sección de opinión y pensamos incluir una nueva sección literaria y otra de medicina. Para ello hemos fichado a Adolfo Cabadés, vicepresidente del Instituto Valenciano del Corazón, quien se encargará de una columna quincenal.

¿Qué objetivo tiene Vinaròs.news?

Al principio era promocionar Vinaròs por todo el mundo. Ahora el propósito es más comarcal. Estamos hablando de 4 ó 5 comarcas que realmente nos sentimos como una sola pues el ámbito geográfico va más allá del río Senia. A pesar de eso no hemos querido cambiar el nombre de la revista porque queremos continuar recordando cómo y donde nació y la ciudad sobre las que pueden encontrar más información. Pero tenemos muchos lectores de las comarcas del Ebro, por lo tanto también intentamos cubrir informativamente lo que pasa en esa zona.

Por cierto, hablando de lectores, ¿cuántos tenéis?

Eso es muy difícil de establecer. Las cifras que tenemos corresponden al correo electrónico, es decir a los suscriptores. En estos momentos tenemos 1580 y son de 30 países diferentes. Llegamos a los cinco continentes. Nos leen en Cuba, la India, China, Filipinas, Marruecos, y una curiosidad, también nos leen en el punto más austral del planeta, en Ushuaia.

Hay puntos muy lejanos... ¿cómo os han llegado a conocer?

La mayoría han contactado con nosotros buscando Vinaròs en la red lo que les remite a la web del ayuntamiento y allí nos puede encontrar a nosotros. También hay gente que recibe nuestra revista porque un amigo los ha suscrito. Te puedo contar una anécdota graciosa que es de un chico mexicano que vive en Boston y nos leía desde allí. El chico vino a ver a su prima que vive en Vinaròs y fue el quien puso informativamente al día a su familia.

¿Cuántos colaboradores tenéis en estos momentos?

Pues si contamos entre periodistas que nos suministran fotos, noticias, recomendaciones de webs y dibujos cómicos la cifra alcanza los 40. En esta cifra quedan incluidas las empresas comerciales que nos patrocinan, ofrecen subvención, nos ofrecen regalos para los sorteos, así como soporte técnico para hacer llegar las noticias e invitan a la merienda anual. Lo que intentamos es que nuestros colaboradores aprovechen el mismo material que realizan en su empleo y no tengan que trabajar más. No queremos que inviertan más tiempo y por supuesto que se tomen las mínimas molestias posibles. Son profesionales del periodismo y no reciben remuneración ninguna por su aportación.

En el tiempo que lleva en la red, Vinaròs.news se ha convertido en la herramienta básica para poner en contacto a mucha gente...

Pues mira justamente ahora estamos preparando un reportaje de investigación de raíces familiares, y es que mucha gente ha conseguido información de parientes lejanos o incluso han contactado con ellos gracias a nuestra revista. Esto nos llena de orgullo.

Me recuerda a "Sorpresa, Sorpresa"...

Sí, es verdad. Es una canalización de las relaciones humanas y las raíces familiares. La verdad es que somos todos como una gran familia, nos conocemos virtualmente.

Emili, sabiendo que no recibes remuneración, sólo para cubrir gastos, ¿qué es lo que te mueve a seguir adelante?

Sin duda, es la afición al periodismo... Lo único es que no tengo tiempo libre para dedicar a mi familia pero continuaré en esto mientras pueda.

¿Te das cuenta de que eres el responsable de alguna manera de la afición a Internet en la comarca?

La verdad es que cuando me dicen eso me cae la baba, me emociono mucho. Me alegro de que Vinaros.news halla sido el inicio de todo. Ahora hay otras iniciativas muy buenas como son la Taronja-Magazine y Povet.com.

¿Qué opinas de Internet?

Es un mundo infinito que tiene tantas posibilidades... Es el futuro, uno de los mejores inventos de la era moderna. A mí me ha cambiado la vida.


Vinaròs.News renueva su diseño y estrena dominio en internet (maig 2001)

E.F.

La revista digital Vinaròs.News, la primera en sus características en la Comunidad Valenciana cuando surgió a finales de 1.996, ha estrenado nueva imagen en la edición quincenal nº 114, el 21 de mayo.

La empresa dedicada a servicios de internet Maestrat.Net S.L., una de las que colaboran con esta web informativa no profesional, ha realizado desinteresadamente los cambios técnicos y el nuevo diseño que está "online" desde la edición quincenal número 114 en la nueva dirección http://news.vinaros.net . Además del cambio de dirección, aunque sigue incluyéndose en la web del Ayuntamiento, la mayor novedad es la facilidad de la navegabilidad por la web, con cómodos desplazamientos entre cada sección y sin grandes alardes gráficos para que sea más rápida la consulta de la revista. Se incorpora la posibilidad de recibir los titulares por teléfono wap, así como se pueden consultar directamente las noticias del día de la prensa referidas a Vinaròs y comarca. Por otro lado, se mejora la sección de portadas de la prensa local y comarcal, así como la posibilidad de consultar ediciones anteriores. Con todos estos cambios, Vinaròs.News, además de estrenar subdominio en internet; desde ahora cuenta también con correo electrónico propio, news@vinaros.net. Las diferentes secciones se continuan ofreciendo como hasta ahora, como la recientemente ampliada de opinión, ahora denominada El Partenón. Se mantiene el servicio bisemanal de titulares y noticias actualizadas por email, que ya es enviado a unas mil seiscientas cincuenta personas de casi una treintena de países. Vinaròs.News ofrece especialmente información del norte de la provincia de Castellón, aunque también incluye del sur de Tarragona. La revista es multimedia, ya que además de textos, hay imágenes e incluso sonidos y videos. Alrededor de cuarenta personas colaboran de una forma u otra en esta experiencia internáutica, todas de formas interesada y se cuenta con la ayuda de varias empresas para sufragar parcialmente los gastos de tarifa plana y línea RDSI y ofrecer ayuda de diferente tipo.


Vinaròs.News reunió a sus colaboradores al llegar a los mil subscriptores por correo electrónico. (julio 2.000)

Vinaròs.News, la revista digital de información comarcal, pionera en sus características en la Comunidad Valenciana, reunió el julio pasado a sus redactores y colaboradores al superar los mil subscriptores por correo electrónico y en lo que ha supuesto el primer encuentro de todos ellos después de estar en la red desde hace tres años y medio.

Esta publicación electrónica "amateur", en la que todos colaboran desinteresadamente, ya tiene más de mil veinticinco personas que reciben sus actualizaciones y resúmenes por correo electrónico, algunas situadas en lugares tan lejanos como Australia, Japón, China, Canadá, Filipinas e incluso la ciudad más austral del mundo, Ushuaia (Argentina). También hay lectores, entre otros países, en Cuba, islas Cayman, Marruecos, Israel y la práctica totalidad de Sudamérica.

En el Restaurante "El Langostino de Oro", se reunieron más de veinte de la treintena de colaboradores, entre los que están la práctica totalidad de periodistas que siguen la actualidad diaria de las comarcas del norte de Castellón, incluyendo también referencias al sur de Tarragona. Benjamín Miralles y Emili Fonollosa, coordinadores de Vinaròs.News, que se ubica en la web del Ayuntamiento de esta ciudad, www.vinaros.net, explicaron que la revista se ha convertido en el lugar de encuentro para todos los nacidos en estas tierras que se hallan en otras partes de España y del mundo.

©1996-2015 Vinaròs News

http://news.vinaros.net   http://www.vinarosnews.net    news@vinaros.net