Els Ports

 

EL MOVIMENT CULTURAL A LA COMARCA DELS PORTS

Ernest Querol

Certament, la definició de cultura pot ser molt àmplia o molt restingida, però estigueu tranquils que no ens entretindrem a delimitar-la. En algun sentit podríem dir que en aquest breu article parlarem d'aquells manifestacions que, de moment, no estudiaria ni l'antropologia ni l'etnografia. És a dir, d'aquelles activitats que organitzen entitats privades sense ànim de lucre i que no s'inscriuen en els cicles tradicionals de celebracions. Hem de dir, però, que alguns ajuntaments, com ara el de Morella, dediquen molts d'esforços a la publicació de llibres, organització d'exposicions, conferències, etc.

L'entitat cultural més antiga de la comarca (1970) és Amigos de Morella y su comarca (AMYC) que anualment publica el seu butlletí –en algunes ocasions esdevé bianual. Cada any fa una reunió itinerant pels diferents pobles de la comarca en la qual es presenten comunicacions. Al mes d'agost organitza més d'una conferència a Morella. Malgrat el seu nom en castellà gran part del butlletí i les conferències són sempre en català. Ha publicat el llibre Los sexenios de Morella (1970) i ha reeditat la història de Morella de Segura Barreda (1981), i el 1990 va publicar el quart volum, fins aleshores inèdit, elaborat per aquest mateix historiador durant el segle XIX.

Pel que fa a l'activitat cultural més antiga de la comarca és l'Aplec dels Ports (1977), que sense més base que el compromís que cada any se n'encarregue un poble de l'organització, ha anat ampliant progressivament la seua capacitat de convocatòria. Ha passat de la clara reivindicació del nom de la comarca –ara ja perfectament consolidat–, de l'ús de la nostra llengua i dels drets col·lectius diferenciats a prendre un caràcter més lúdic. Encara que en cada nova edició a més de les actuacions musicals i teatrals es fan exposicions i debats i es pretén retornar-li el caràcter contestari de la seua fundació. Darrerament, el problema de la contaminació, causat per la Central Tèrmica d'Andorra, ha centrat moltes edicions.

Lligat a aquest moviment reivindicatiu dels inicis de la transició va nàixer la revista Els Ports, i l'Associació Cultural dels Ports que van tenir una vida efímera. Tanmateix, des del 1983 es va reemprendre aquesta tasca i es va refundar amb el nom d’Associació Cultural i Comissió de Normalització Lingüística dels Ports. La finalitat amb què es va constituir era promoure la nostra cultura i vehicular-la en la nostra llengua. Aquest objectiu l’ha dut a terme de moltes maneres: la reflexió, l’estudi, el debat, l’organització de la universitat d’estiu, l’incentiu a l’escriptura i la publicació. En aquest sentit han vist la llum:

1ª.-La convocatòria del Concurs Literari "Vint-i-cinc d’abril" en el qual participa tota la població escolaritzada de la nostra comarca que ara ha convocat la XVIII edició. Els treballs premiats s’editen en la col.lecció quaderns Au! que ja va pel número 14.

2ª.-La publicació de la revista comarcal AU!, de periodicitat trimestral, que ja fa 15 anys que s’edita i que ja té 62 números. En cadascun, a més de les diferents seccions, hi ha un tema tractat monogràficament que és una aportació nova al coneixement de la comarca.

3ª.-L’elaboració de diferents llibres a càrrec del Grup d'Estudis dels Ports, de la mateixa associació, com ara la Guia Bibliogràfica de la comarca dels Ports (1990, Llibres Au! 1), La comarca dels Ports (1994, Publicacions de l’Abadia de Montserrat). El recull d’escrits de Domi Pastor Retalls de vida (Llibres Au! 2).

4ª.-Diferents opuscles: Dossier: Sí a l’ús de la llengua, Índex temàtic Au! 5 anys, Independència 1691-1991 (un còmic i una edició de la història de la separació de les aldees) que es van repartir a cada casa de la comarca.

El que s'anomenava Grup d’Estudis va passar a contituir el Centre d'Estudis dels Ports, que va començar a funcionar fa 7 anys i que ha desenvolupat una intensa activitat. La realització més important ha estat convocar l'any 1996 el primer congrés dels Ports en el marc de la XL Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, en el qual es van presentar 80 treballs sobre la comarca, els dos volums de les actes del qual acaben de ser publicades. També ha realitzat diverses investigacions i encàrrecs: sobre heràldica, toponímia, antropologia, etc. i ha tret a la llum diverses publicacions periòdiques –que ara ja no es poden editar per manca de subvencions. Finalment, ja és a la impremta el projecte més ambiciós que és la publicació del butlletí científic anual del Centre que es dirà Papers dels Ports de Morella. En un futur pròxim es preveu que el paper compartesca la virtualitat amb la revista material i es dirà Papers Virtuals dels Ports de Morella.

Des de l'any 1993 al 1999 el Centre d'Estudis organitzat a Morella un seminari d'estiu dirigit pel sociòleg Lluís V. Aracil que ha tractat els temes: Error i engany; la mort humana (publicat per l’editorial Empúries), casa, presó, camí, frontera; vergonya i culpa; l’enveja; fonaments de sociolingüística general i llengua nacional. Se'n poden consultar les convocatòries a http://www.elsports.net/aracil.La seu social es troba a la Costa de la Presó i disposa d’una important biblioteca que acull nombrosíssims intercanvis d’arreu dels països de la nostra cultura. Hi podeu contactar per telèfon o fax: 964 16 10 01 o per correu electrònic: centrelsports@retemail.es. També es pot consultar la pàgina web: http: personal4.iddeo.es/centrelsports.

El Grup de Dones dels Ports, és una entitat que es constitueix a la primeria dels anys vuitanta i té com a principal activitat l'organització de cursos i conferències que abasten temes culturals generals i altres de sanitaris, laborals, etc. És una de les entitats més actives i organitza nombroses reunions i activitats d'intercanvi entre les seues associades. Té dues seus: una a Morella i l'altra a Vilafranca.

Amics de la paleontologia se centra en l'estudi de les importants restes fòssils de la comarca, organitza exposicions, publicacions i conferències.

Altres associacions que centren les activitats als seus municipis són:

-La Confraria de la Santantonada del Forcall que organitza activitats per a la difusió de la festa de Sant Antoni, com ara concursos de fotografia i exposicions fotogràfiques, publicacions, conferències, vídeos, etc. Té entre les seues finalitats mantindre la festa ens situacions excepcionals quan no hi ha majoralia.

-Amics de Vallibona, creada el 1998, dos anys després ha inaugurat el museu etnològic, centrat en oficis antics. Cada estiu organitza una activitat que pren per marc tota la població. A partir d'enguany vol instaurar un dia de germanor entre Vallibona i Pena-Roja de Tastavins (Terol) pobles agermanats des de fa sis segles, i també vol crear un guardó que s'anomenarà l’"Esquiroler de l’any" per a premiar la persona que més haja destacat per les seues activitats a favor del poble. Per altra banda, organitza conferències i està creant una biblioteca sobre temes vallibonencs. Podeu contactar amb ells: webmaster@vallibona.net , www.vallibona.net.

-El Todó, de la Todolella, ha editat discos compactes amb la música de la Dansa Guerrera de la població i d'altres cants i tonades. Ha organitzat congressos sobre musicologia i trobades de dansaires d'arreu del món.

-L’Associació Cultural "Luis Miralles del Carro", de Vilafranca, que ha recuperat el toc de campanes i promociona la música vocal amb concerts de corals. En aquest poble, i també amb el mateix esperit, s'ha creat una associació que ha tornat a organitzar la Fira de la Magdalena. Pel que fa a la música, destaquen les activitats de Unió Musical de Vilafranca. La banda de música Maestro Candel, de Morella també compta amb una àmplia formació.

Finalment, esmentarem activitats més lúdiques, com les que prepara el grup d'animació La Xalera, de Vilafranca, que fa actuacions per tota la comarca i organitza la Mostra de Teatre al Carrer "Capsigrany"que ja va per la seua tercera edició. D'un caire més esportiu i ecologista són les activitats que organitzen les entitats ESPEMO (Espeleologia de Morella), el Centre Excursionista de Vilafranca i el Grup Ecologista de Vilafranca. Com veieu, doncs, un ventall ampli d'opcions per a una comarca que no arriba als 9.000 habitants.

 

[ Entrada - Una a Una - Al Dia - Com Som - Els Ports - Trobada Morella - Llista - Vallibona ]

 

©1996-2005 VinaròsNews
http://news.vinaros.net   news@vinaros.net